«Αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Σεπτεμβρίου 2021 by manos (seo)-admin

Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο για την πορεία της αξιοποίησης του χώρου  στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης των 3.500 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει περάσει πλέον στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα βρίσκεται στη λίστα της λεγόμενης Ομάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου, που αποτελεί και τον κύριο ιδιοκτήτη της έκτασης.

Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ έχει υποβάλλει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.

Επειδή  η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Γιατί αθετήσατε τις δεσμεύσεις σας και προχωρείτε στη παραχώρηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ;

-Προτίθεστε άμεσα και ύστερα από διαβούλευση με τον Δήμο Ηρακλείου και τους εμπλεκόμενους φορείς να καταρτίσετε σχέδιο αξιοποίησης του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης»  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου;».

«Να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ».

«Να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και   Τουρισμού,  με την οποία οι Βουλευτές ζητούν να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Ενώ ο ΟΑΕΔ εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα για τους εργαζόμενους του Επισιτισμού – Τουρισμού, δυστυχώς οι εργαζόμενοι – δικαιούχοι δεν μπορούν να το λάβουν.

Αυτό συμβαίνει διότι βασική προϋπόθεση για την λήψη εποχικού βοηθήματος είναι η συλλογή 75 ημερών ασφάλισης κατά την περσινή περίοδο.

Ωστόσο δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων αποκλείονται από το εν λόγω βοήθημα. Πρόκειται αφενός για τους εποχιακά εργαζόμενους στην εστίαση, που έχουν χαρακτηριστεί ως εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και δεν είχαν το δικαίωμα μονομερής αναστολής της σύμβασης τους και αφετέρου για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και ήταν δικαιούχοι μονομερών αναστολών σύμβασης και 25 ενσήμων το μήνα αλλά ακόμα τα ένσημα αυτά δεν έχουν εμφανιστεί στον e-ΕΦΚΑ.

Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, που βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια, αποκλείονται από το εποχικό βοήθημα και

επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε για την άρση αποκλεισμού των δύο ως άνω κατηγοριών εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και να δικαιούνται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ;

2.Τι πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, ώστε να προστατευθούν επαρκώς και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Δημήτρης Μπιάγκης και Γιώργος Φραγγίδης».

«Στη Βουλή η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους Δήμους».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά  στη Βουλή την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης  για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει σε πολλούς Δήμους της Κρήτης, οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν  στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης των φορέων στο νέο καθεστώς ΑΠΔ Δημοσίου από 01/01/2020, το ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ του ΕΦΚΑ, εκτελεί εργασίες συγκέντρωσης και ταυτοποίησης πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από Δημόσιους Φορείς (και ΟΤΑ) και έχουν υποβάλει ΑΠΔ Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται ασφαλιστική ενημερότητα για τους Δήμους από τα τοπικά παραρτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης και διασταύρωσης των στοιχείων από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Η παραπάνω διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και οι Δήμοι, αν και έχουν καταβάλλει κανονικά και εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα με συνέπεια να δυσχεραίνεται η ομαλή λειτουργία τους και να κινδυνεύουν με απένταξη ακόμη και συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Παρακαλώ αφού λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις της Ένωσης να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ,στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης των φορέων στο νέο καθεστώς ΑΠΔ Δημοσίου από 01/01/2020, το ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ του ΕΦΚΑ, εκτελεί εργασίες συγκέντρωσης και ταυτοποίησης πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από Δημόσιους Φορείς (και

ΟΤΑ) και έχουν υποβάλει ΑΠΔ Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται ασφαλιστική ενημερότητα για τους Δήμους από τα τοπικά παραρτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης και διασταύρωσης των στοιχείων από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός η διαδικασία να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα(χαρακτηριστικό παράδειγμα το αίτημα του Δήμου Αμαρίου που έχει υποβληθεί από τις 2/6/2021 και δεν έχει απαντηθεί ακόμα) και αφ΄ ετέρου οι Δήμοι να μη κατέχουν ασφαλιστική ενημερότητα για ένα μεγάλο διάστημα, ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.

Όπως αντιλαμβάνεστε με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, οι Δήμοι δεν μπορούν να προβούν σε μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών(πχ μεταβιβάσεις, σύνταξη συμβολαίων κ.λπ.), πληρωμών και άλλων ενεργειών, λόγω της μη κατοχής ασφαλιστικής ενημερότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην αποπληρωμή από πλευράς των Δήμων, έργων και προμηθειών, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις οι ανάδοχοι να έχουν κάνει διακοπή εργασιών αλλά να υπάρχει και ο κίνδυνος της απένταξης ορισμένων συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων».

 “Στην πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Ν.Δ για τον ΒΟΑΚ με τριχοτόμηση και χωρίς συνολικό σχεδιασμό αλλά και με επιπλέον διόδια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό”

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η  επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου για το Βόρειο Οδικό άξονα Κρήτης.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι μετά τις Κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ και τις ενημερωτικές συναντήσεις έχει προκύψει μια σειρά ερωτημάτων για:

α) την έλλειψη συνολικού σχεδιασμού, όχι μόνο όλου του ΒΟΑΚ από Κίσσαμο έως Σητεία αλλά και για το οδικό σύστημα Κρήτης,

β) τα τμήματα του ΒΟΑΚ με νέα χάραξη που μειώθηκαν στο ελάχιστο,

γ) την σύνδεση του ΒΟΑΚ με το διευρωπαϊκό δίκτυο, τους κόμβους, τις παρακάμψεις πόλεων κλπ,

δ)την σύνδεση του νέου Αεροδρομίου με τον νότο της Κρήτης,

ε) τα ασαφή χρονοδιαγράμματα, την έλλειψη μελετών για πολλά τμήματα καθώς και την χρηματοδότηση τους.

Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου εγκάλεσε την Κυβέρνηση καθώς είναι γνωστό ότι από το 2012, εννιά χρόνια τώρα, εκτός από τα 60 χλμ αυτοκινητόδρομου που κατασκευάστηκαν , δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα νέο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης και έχει ροκανιστεί κυριολεκτικά ο χρόνος από τη σημερινή αλλά και  από την προηγούμενη  Κυβέρνηση.

Ο κ. Κεγκέρογλου άσκησε κριτική στη Κυβέρνηση γιατί ακολούθησε  την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ με την τριχοτόμηση του έργου και το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται να καλυφθεί με διόδια. Αναφέρθηκε στη συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά, επισημαίνοντας ότι τα διόδια(αν πρέπει να υπάρχουν) πρέπει να είναι για τη συντήρηση και όχι την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά έλεγε ότι  διόδια θα υπάρχουν μόνο για τους τουρίστες ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν ξεκαθαρίζει ούτε το ύψος τους αλλά ούτε και σε τι θα αφορούν.

Ο Υπουργός στην απάντηση του, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι κινείται στη βάση του προηγούμενου σχεδιασμού με  τριχοτόμηση του ΒΟΑΚ χωρίς καμία πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος και χρηματοδότησης  για το τμήμα Αγίου Νικολάου Σητείας και χωρίς καμία αναφορά για το τμήμα ΄Αγιος Νικόλαος-Ιεράπετρα και δήλωσε  ότι παρέλαβε μικρή έως ανεπαρκή μελετητική ωριμότητα και χωρίς καμία συνοχή. Επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μερικώς από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, υπονοώντας ότι το χρηματοδοτικό κενό του ενός δις (1δις)  θα καλυφθεί από τα διόδια.

Σε ότι αφορά τη σύνδεση του νέου Αεροδρομίου Καστελίου με το νότο της Κρήτης απέφυγε να δώσει απαντήσεις, αναφερόμενος γενικά  σε 28 νέες γέφυρες και 25 ανισόπεδους κόμβους, ενώ είπε ότι το τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολης ελπίζει να έχει ανάδοχο τέλος του ’21 και το μεγάλο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο μέχρι τέλος του ’22.

 

→Πρωτολογία κ.Κεγκέρογλου: https://youtu.be/V9FL_D2SRCg

→Απάντηση Υφυπουργού και Δευτερολογία κ.Κεγκέρογλου: https://youtu.be/kOIZuH3fyS4

→Δευτερολογία Υφυπουργού: https://youtu.be/ErNCjPpqJVM

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.