Αντώνης Βγόντζας: Η πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του


0
(0)

Η κηδεία του σπουδαίου νομικού θα γίνει τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στον Υμηττό

Μετά από μια πολύμηνη, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, ένας πραγματικά “δικός μας” άνθρωπος, ο συνεργάτης της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” από την πρώτη μέρα της έκδοσής της και αγαπημένος φίλος, Αντώνης Βγόντζας, έφυγε από τη ζωή.

Σε ηλικία 73 ετών κι ενώ είχε ακόμη να δώσει πολλά στον τόπο του, ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε από κοντά μας. Πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο, τόσο στην επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε δίχως διακοπή για σχεδόν πέντε δεκαετίες, όσο και στην πολιτική και την κοινωνία.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου, στον Υμηττό.
Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο τόπο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής. Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικό είναι ότι αρθρογραφούσε στην εφημερίδα μας μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Μόλις την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε το τελευταίο άρθρο του στην εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που κατέγραψε στο βιβλίο του “Ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία”: «Έχω κέφι ακόμα και ενθουσιασμό. Σχεδιάζω. Έχω οράματα. Καταπιάνομαι με όσα καινούργια μπορώ να κατανοήσω. Η θέλησή μου για ζωή παραμένει ακέραιη». Για την εφημρίδα “Νέα Κρήτη” αλλά και γενικότερα για τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV” η απώλεια του Αντώνη Βγόντζα δεν προσμετράται με λέξεις, η θλίψη μας είναι μεγάλη, αφού “έφυγε” ένας δικός μας άνθρωπος.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένα από εκείνα τα εκλεκτά τέκνα της Κρήτης, που άνοιξε τα “φτερά” του στην πρωτεύουσα και κατάφερε να δημιουργήσει έργο και να αφήσει τα χνάρια του τόσο στον επαγγελματικό του χώρο, όσο και στα κοινά. Και αυτό δίχως στιγμή να ξεχάσει τον τόπο του, τον οποίο αγαπούσε με πάθος και επισκεπτόταν συνεχώς.

Σε αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο, της αγάπης και της συνεχούς επαφής που ήθελε να έχει με τους Κρητικούς, εντασσόταν και η σταθερή συνεργασία του με την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, της οποίας υπήρξε βασικός αρθρογράφος από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της μέχρι τον αδόκητο θάνατό του.
Η ζωή του ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασιθιώτικων βουνών, το Καπίστρι. Όμως έμελλε να μεγαλώσει στην Αθήνα. Οι σπουδές του ήταν πολυσχιδείς, ενδεικτικές του ανήσυχου χαρακτήρα του. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Νομική ήταν φυσικά η μεγάλη του αγάπη και ασκούσε τη δικηγορία από το 1971.
Η πολιτική δραστηριότητα του Αντώνη Βγόντζα υπήρξε μακρά, συνεχής και δίχως εκπτώσεις. Δραστηριοποιήθηκε στη δημοκρατική-προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, καταθέτοντας συνεχώς εχέγγυα δημοκρατικότητας, μετριοπάθειας και διαλλακτικότητας, αλλά και ανυποχώρητης προσήλωσης στις αρχές και τα ιδανικά του.

Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πάντα κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα και με τον οποίο τους συνέδεε βαθιά φιλία. Στάθηκε στο πλάι του σε όλες τις δύσκολες στιγμές, προσφέροντας τις γνώσεις και την οξυδέρκειά του σε κάθε περίπτωση.
Υπήρξε συμμέτοχος σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε έως και τη σημερινή εποχή την προσπάθειά του για την ανάδειξη της Κεντροαριστεράς σε κύριο πολιτικό πόλο στις εξελίξεις της χώρας. Τους τελευταίους μήνες είχε δραστηριοποιηθεί για την ευόδωση της “ενωτικής” πλατφόρμας του ΚΙΝ.ΑΛ. ως “διάδοχη κατάσταση” του ΠΑΣΟΚ.

Οι σημαντικές στιγμές του Αντώνη Βγόντζα

Ο Αντώνης Βγόντζας ξεχώριζε μερικές στιγμές της επαγγελματικής/πολιτικής ζωής του ως ιδιαίτερα σημαντικές.
Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος, και υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».

Δήλωνε ότι η πιο συγκλονιστική και πολύτιμη εμπειρία του ήταν ότι στάθηκε ως υπερασπιστής δίπλα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στις πιο δύσκολες ώρες του. Δίπλα του και στις δημιουργικές του ώρες.

Τον υπερασπίστηκε μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο και στα αγγλικά δικαστήρια, στη δίκη κατά του γνωστού περιοδικού “ΤΙΜΕ” για τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς του από χυδαιότητες των αντιπάλων του και του Κοσκωτά. Είναι η μόνη δίκη που έχασε το πανίσχυρο, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, αμερικανικό περιοδικό “ΤΙΜΕ”.

Οι δίκες του Α. Βγόντζα

Από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε υποθέσεις και δίκες που διεκδίκησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ορισμένες αναγνωρίζονται και ως ιστορικές. Μεταξύ των άλλων, συμμετείχε:
– Στις αλλεπάλληλες δίκες των διωκόμενων φοιτητών στα χρόνια της δικτατορίας. Γι’ αυτές κατέβαλε το ανάλογο και αναγκαίο, για την εποχή εκείνη, τίμημα. Στερήθηκε και την ελευθερία του. Στις δίκες αυτές και στον χειρισμό τους πολλοί αποδίδουν τη γενεσιουργό αφετηρία της εξέγερσης των φοιτητών το 1972-1974.
– Στις δίκες για το έγκλημα του “Πολυτεχνείου”.
– Στις δίκες κατά των βασανιστών της χούντας.
– Το 1984 και το 1985 συμμετείχε στις δίκες για τον νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία.
– Μια κομβική και εμβληματική στιγμή της νομικής (αλλά και πολιτική) σταδιοδρομίας του ήταν η συμμετοχή του στις δίκες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.
– 2004-2005: Ως νομικός σύμβουλος και υποστηρικτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, συμβάλλοντας έτσι στην ανατροπή της σκευωρίας της Ν.Δ.
– 2004-2009: Στις αλλεπάλληλες δίκες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, Εταιρείας που διαχειρίζεται κυρίως τους τίτλους (μετοχές και ομόλογα) του Δημοσίου, που είχαν στόχο την ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Επαγγελματική και πολιτική ζωή

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και νομικός σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργού (1993-1996). Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τελευταία, στο “Νέο Σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων” και στις “Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις”.
Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ένας οραματιστής της πολιτικής, παρότι υπήρξε πάντα προσγειωμένος και ρεαλιστής. Πίστεψε στα μεγάλα έργα που θα “απογειώσουν” τον τόπο μας και για τον λόγο αυτό συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, Αττική οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, προαστιακός σιδηρόδρομος στην Αττική, ζεύξη του Μαλλιακού κόλπου (1993-2004).
Επίσης υπήρξε βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, στην Κρήτη (2003-2004).
Γενικώς, υπήρξε πολυπράγμων, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής και επαγγελματικής του δραστηριοποίησης υπηρέτησε σε δεκάδες θέσεις ευθύνης, προσπαθώντας πάντα να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα.

Υπηρέτησε σε θέσεις ευθύνης

Ο Αντώνης Βγόντζας υπηρέτησε:
* Ως γενικός γραμματέας υπουργείων:
– 1996: Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ).
-1987: Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
* Ως νομικός σύμβουλος υπουργείων:
– 1983-1985: στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
– 1985-1986: στο υπουργείο Προεδρίας για θέματα Τύπου και Διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.
– 1988: στο υπουργείο Παιδείας δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου για θέματα οργάνωσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
– 1999-2000: στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) για το έργο “Ζεύξη του Μαλλιακού κόλπου”.
– 2003-2004: στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
* Ως πρόεδρος:
– 2003-2004: του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας. Βασικός συντάκτης του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
– 2002-2003: της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων Δικαστικής Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
* Ως μέλος:
– 1989-1994: του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
– 1994-1996: της Επιτροπής Μεγάλων Έργων.
– 2001-2004: του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
– 1987-1988: της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας (ειδικός συνεργάτης).
Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.
Ακόμη υπήρξε:
– Πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής.
– 1986-1987: Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη οδηγιών σε θέματα ΜΜΕ και Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
– 1988-1989: Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που οριστικοποίησε την οδηγία για την “Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα”.
– 2002-2003: Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων Δικαστικής Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
– 2002: Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκλιση του Βουλγαρικού Δικαίου με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Μέλος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων σε θέματα δικαστικής συνεργασίας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Νομικός σύμβουλος

Για πολλά χρόνια υπήρξε νομικός σύμβουλος σε διάφορους φορείς και οργανισμούς:
* 1997: Σύμβουλος του ΟΣΕ για την επεξεργασία και διαπραγμάτευση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ.
* 1997-2001: της Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων και Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΒΑ), για την εφαρμογή της σύμβασης ανάπτυξης του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στα Σπάτα.
* 1998-1999: Σύμβουλος του ΟΣΕ για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
* 1999-2000: Νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) με το ειδικό καθήκον να υποστηρίζει της αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στον χειρισμό της σύμβασης παραχώρησης για το έργο “Ζεύξη του Μαλλιακού κόλπου”.
* 2000-2001: του “Αθήνα 2004” για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
* 2000 μέχρι σήμερα: μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
* 2001-2002: για τον εκσυγχρονισμό του “Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Α.Ε.” (ΟΚΑΑ).
* 2004 μέχρι σήμερα: του Εθνικού Θεάτρου Αθήνας για τα έργα στήριξης, αναπαλαίωσης και ανάπλασης του Εθνικού Θεάτρου.


Ο πιο πιστός συνεργάτης της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”

Ο Αντώνης Βγόντζας διατήρησε για δεκαετίες μια ζωντανή και συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Κρητικούς, αρθρογραφώντας και γράφοντας βιβλία. Για τη “Νέα Κρήτη” τα είπαμε, ο Αντ. Βγόντζας υπήρξε ο σταθερότερος αρθρογράφος από την πρώτη μέρα της έκδοσης της εφημερίδας μέχρι και την περασμένη βδομάδα, γράφοντας ανελλιπώς καθημερινά τη στήλη του, μέσω της οποίας είχε αναπτύξει έναν ζωντανό και γόνιμο διάλογο με τους πολυάριθμους αναγνώστες της εφημερίδας. Η στήλη του θα μας λείψει κι εμάς, που είχαμε μάθει καθημερινά να τη διαβάζουμε και φυσικά στους αναγνώστες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”.
Εκτός από τη “Ν.Κ.”, ο Αντ. Βγόντζας σχολίαζε και αρθρογραφούσε σε έκτακτη βάση σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας. Πέραν της δημοσιογραφικής ενασχόλησης, ήταν και συγγραφέας. Μάλιστα, έχει συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο “Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου”.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.