«Αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Χερσονήσου»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Απριλίου 2021 by energinews (admin)

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία  Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητούν αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Χερσονήσου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τέλη Οκτωβρίου και αρχή Νοεμβρίου 2020 στην Κρήτη ανάδειξαν την ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.

Υπενθυμίζω ότι προκλήθηκαν πλημμύρες και έγιναν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και ζημίες σε σπίτια και καταστήματα από τεράστιους όγκους ύδατος που διοχετεύτηκαν  σε οικισμούς  του βόρειου μετώπου και ιδίως στα Μάλια, την Σταλίδα αλλά και δυτικά του Λιμένος Χερσονήσου στους οικισμούς Ανάληψη έως και Κοκκίνη Χάνι.

Οι κύριες αιτίες των πλημμυρών αποδόθηκαν στα ελλιπή  αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως σε αυτά που έπρεπε να συνοδεύουν την κατασκευή μεγάλων έργων όπως ο ΒΟΑΚ  και το νέο διεθνές Αεροδρόμιο.

Επειδή αυτήν την περίοδο προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ  Χερσόνησος-Νεάπολη  και

Επειδή η αργοπορία του Υπουργείου σας αποδείχτηκε με την εξάμηνη (έως τώρα )  καθυστέρηση οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής μετά την πάροδο του χρόνου συνήθως ξεχνάμε το πρόβλημα μέχρι την επόμενη καταστροφή

Ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

1.Έγινε αξιολόγηση των αιτίων των πλημμυρών του Νοεμβρίου 2020 στην περιοχή  του Δήμου Χερσονήσου και σε ποια συγκεκριμένα αίτια αποδόθηκαν αυτές;

2.Έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα αναγκαία έργα για την αντιμετώπιση των αιτιών αλλά και ανάλογων φαινομένων στο μέλλον;

3.Τι τροποποιήσεις έγιναν στην μελέτη του οδικού τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη ως προς την αντιπλημμυρική προστασία, μετά την εκδήλωση των πλημμυρών του Νοεμβρίου 2020;

4.Ποια συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προγραμματίζονται, με ποιο προϋπολογισμό για το καθένα  και από ποια χρηματοδότηση  θα υλοποιηθούν για την περιοχή του Δήμου Χερσονήσου;

5.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την δημοπράτηση τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας, Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργος Αρβανιτίδης».

Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών;

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή Κρίσεων ΒΑΕ που συγκροτήθηκε από τον πρ.Υπουργό Εργασίας κ.Βρούτση με πρόεδρο τον κ.Μπεχράκη έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει καταθέσει το ομόφωνο πόρισμα της από το Δεκέμβριο του 2020 για ένταξη  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, παρα-ιατρικών κλπ που εργάζονται στο ΕΣΥ και όλες τις μονάδες υγείας, το ΕΚΑΒ και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων.

Επειδή το Κίνημα Αλλαγής,  σας έχει καταθέσει σχετική τροπολογία  πάνω από 10 φορές  για να προχωρήσει η διαδικασία για ένταξη των παραπάνω στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όπως ήδη ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και την έχτε απορρίψει χωρίς αιτιολόγηση.

Επειδή έχετε απορρίψει επίσης κατ’ επανάληψη την τροπολογία μας για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, με συνέπεια να πληρώνονται φόροι ακόμη και μεγαλύτερου ύψους από αυτό της αποζημίωσης  των εφημεριών.

 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 

-Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει η  προβλεπόμενη διαδικασία και το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής να εισαχθεί στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης;

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αυτοτελή φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών;».

«Αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται στήριξη όλων των ελαιοπαραγωγών αλλά δεν προχωρούν σε αυτή».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί, αφού φέτος έχουν μείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και της μη διάθεσης τους, ελλείψει ενδιαφέροντος στην εγχώρια ή διεθνή αγορά.

Συγκεκριμένα στη Κρήτη, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 50% της φετινής παραγωγής ελαιολάδου έχει μείνει αδιάθετο και ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το «ουσιαστικό» κλείσιμο των αγορών του ελαιολάδου, σχεδόν καμία εμπορική πράξη δεν πραγματοποιείται πουθενά ενώ επιπλέον το κλείσιμο της εστίασης, που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στους παραγωγούς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες χρονιές, επιβάλλουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν της στήριξης χιλιάδες παραγωγοί από το πρώτο πρόγραμμα και την έκτακτη στήριξη στο τομέα του ελαιόλαδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία  και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να αποκατασταθεί η αδικία για όσους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξαιρέθηκαν για διάφορους λόγους από το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού που υποτίθεται ότι ήταν για αυτούς.

-Πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να λάβουν άμεσα τη στήριξη όλοι οι παραγωγοί ετεροεπαγγελματίες που ζημιώθηκαν αλλά δεν εντάχθηκαν στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα  εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό και άνεργοι, οι οποίοι δεν θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν λόγω πανδημίας.

-Ένα οργανωμένο Εθνικό σχέδιο προώθησης του ελαιόλαδου γενικότερα, διεθνώς αλλά και εγχώρια με πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης σε οικογένειες με παιδιά (χαμηλών εισοδημάτων) και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε μέσω του ΤΕΒΑ είτε άλλων προγραμμάτων

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντηση του, απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, περιοριζόμενος στα γενικότερα ισχύοντα μέτρα στήριξης, τα οποία το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί θεωρούν ελλιπή, αν και στη σωστή κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών, ο Υφυπουργός επανέλαβε γενικά και αόριστα την δέσμευση του του Υπουργού για ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση του κ.Κεγκέρογλου για πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης. Αναγνωρίζει δηλαδή το Υπουργείο την ανάγκη στήριξης όλων των ελαιοπαραγωγών αλλά δεν προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε αυτή να επιτευχθεί.

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.