Αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και οικονομική ενίσχυση των αλιέων


0
(0)

Με ερώτηση του ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τα αρμόδια Υπουργεία ζητά αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και οικονομική ενίσχυση των αλιέων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου είναι ανησυχητική ενώ επηρεάζει την αλιευτική οικονομία και απειλεί τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι και από την κατανάλωση αυτού του είδους ψαριών, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς τους.

Οι αλιείς της Κρήτης έχουν περιέλθει σε απόγνωση επειδή  η παρουσία λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή τους  με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αλιεία (καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και αλιευμάτων κ.α) αλλά και των αλλαγών που προκαλεί στην αλιευτική τακτική των κρητικών ψαράδων.

Επιπλέον, υπάρχουν αντιδράσεις από τις εμφανίσεις των λαγοκέφαλων και από τους λουόμενους, καθώς σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου  τα συγκεκριμένα ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιτεθεί ακόμη και σε ανθρώπους.

Επειδή παρά τις αρκετές κατά καιρούς δεσμεύσεις, το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου αλλά και την προστασία των λουόμενων;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δρομολογηθεί  αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται χωρίς την υπαιτιότητα τους;

-Ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αλιείας και την προστασία των αλιέων; Έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αποζημίωση των αλιέων και την επιδότησή τους για καταγραφή και παράδοση των αλιευμένων λαγοκέφαλων στο πλαίσιο κατάλληλου ερευνητικού προγράμματος;».

 Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία Ανατολικής Κρήτης

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης,  ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία Ανατολικής Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων στις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων μεταξύ των οποίων και του  Ηρακλείου Κρήτης συνεχίζεται η διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας.

Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων για όσους μένουν στο εξωτερικό  και οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία της Κρήτης  γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια εξυπηρέτησης από όλα τα στελέχη παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

Μάλιστα στην κατεύθυνσης αυτή, κοινή επιστολή απέστειλαν επιστολή η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ και η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου προ το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Κτηματολόγιο Ηρακλείου, το Κτηματολόγιο Αγίου Νικολάου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Κρήτης, με την οποία εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως επιστημονικοί φορείς για τα προβλήματα στην λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων Ανατολικής Κρήτης που στον καιρό της πανδημίας επιδεινώθηκαν.

Όπως αναφέρουν οι τρεις υπάλληλοι του κτηματολογικού γραφείου Ηρακλείου είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν όλον αυτό τον όγκο δουλειάς που υπάρχει με αποτέλεσμα υποθέσεις να καθυστερούν και πολίτες να αγανακτούν.

Επιπλέον παρατηρούνται ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα, όπως μελάνια και χαρτιά.

Για όλα τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να μεριμνήσετε για την αναγκαία στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων της Κρήτης, δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας;

-Θα φροντίσετε άμεσα ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα  και υλικοτεχνική υποδομή».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *