Αντιδρά η Τουρκία στην εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

Πρόκειται για ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα από τον ορίζοντα (OTH, Over The Horizon)

Αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε η είδηση που αφορά στη μελλοντική εγκατάσταση ισραηλινής κατασκευής ραντάρ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο βουνό Ζήρος, κοντά στη Σητεία.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Τουρκικά Νέα» μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην έναρξη εγκατάσταση ενός ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα ισραηλινής κατασκευής κατά πάσα πιθανότητα τύπου ELM-2270 OTH της κρατικής εταιρείας ΙΑΙ/ELTA στην ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το defence-point.gr.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η κάλυψη της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου μια απόσταση 558 χλμ. όπου θα εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου.

Αν και το σύστημα έχει εμβέλεια 370 χλμ. εκτιμάται ότι ένα ακόμη σύστημα θα τοποθετηθεί στις ακτές του Ισραήλ δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα αισθητήρων που θα καλύπτουν την περιοχή μεταξύ των δύο νησιών παρέχοντας ικανοποιητική επίγνωση της καταστάσεως στις ηγεσίες των τριών χωρών, δηλαδή του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το ισραηλινό ραντάρ έχει ακρίβεια 2 χλμ, εμβέλεια ανάλυσης 3 χλμ και μπορεί να εντοπίσει ένα πλοίο εκτοπίσματος 1500 τόνων σε απόσταση 370 χλμ και ένα μικρό δικινητήριο αεροσκάφος όπως ένα KingAir200 σε απόσταση 130 χλμ.

Το ραντάρ λειτουργεί στην συχνότητα HF και έχει αζιμούθιο 120 μοιρών. Με το σύστημα αυτό σε συνδυασμό και με άλλους αισθητήρες όπως ιπτάμενα ραντάρ, ραντάρ εδάφους, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και αεροχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ θα μπορούν να ελέγχουν την ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή καθώς και οτιδήποτε ίπταται μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Το ραντάρ ELM-2270 OTH θα διασφαλίσει την προστασία των πλατφόρμων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου από συμβατικές και ανορθόδοξες απειλές, από τρομοκρατικές οργανώσεις, τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ενώ θα συγκεντρώνει πληροφορίες για Συρία, Λίβανο και Τουρκία.

Το ζήτημα της εγκατάστασης του ραντάρ ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ και του Προέδρου της Κύπρου στην επικείμενη συνάντησης του στην Ιερουσαλήμ.

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.