Αντιδράσεις των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης για την απουσία εκπροσώπων στην επιτροπή ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέλνουν οι τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, ανάμεσά τους και αυτοί της Ιεράπετρας και Σητείας με θέμα τη σύσταση επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις των Συλλόγων

Διαβάστε αναλυτικά:

Κε Υπουργέ,

Με αφορμή την απόφασή σας αρ.πρωτ. 230/366537.31-01-2022 με θέμα “Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την αειφόρο θερμοκηπιακή ανάπτυξη ” σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκφράσουμε την άποψή μας ως παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων στην περιφέρεια Κρήτης.

Καταρχάς χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία σας ώστε να γίνει πράξη ένα αίτημα πολλών ετών. Με αυτό τον τρόπο επιτέλους η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ΥΠΆΡΧΕΙ αλλά είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς στην αγροτική οικονομία, συμβάλλοντας στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας μας και τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά επιλέγετε λάθος τρόπο να κάνετε πράξη αυτήν την βούληση σας και τα αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ότι κάθε άλλο παρά ικανοποίηση θα φέρουν στους παραγωγούς. Να σας υπενθυμίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που προκάλεσε η Κ.Υ.Α.2243/333582 – ΦΕΚ 5432/Β/9-12-2020 σχετικά με τον καθορισμό των τύπων και των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής θερμοκηπίων. Έπειτα από 1 χρόνο εφαρμογής της άνω ΚΥΑ, λιμνάζουν όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ( ηλεκτροδότηση, κτλ). Ο λόγος είναι ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτόν τον κλάδο (παραγωγοί) ενημερώθηκαν ξαφνικά από τον τύπο έπειτα από την ψήφιση της επίμαχης ΚΥΑ, χωρίς να έχουν ερωτηθεί ποτέ για τις πραγματικές παθογένειες που αντιμετωπίζει αυτός το τομέας.

Σήμερα, με μεγάλη μας έκπληξη και δυσαρέσκεια παρατηρούμε την συγκρότηση εκ νέου επιτροπής για να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με καλλιέργεια θερμοκηπιακών προϊόντων, ενώ η ΑΠΟΥΣΊΑ των άμεσα εμπλεκόμενων (δηλαδή των παραγωγών) χαρακτηρίζεται άκρως ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΉ.

Είναι αδιανόητο , η περιοχή της Κρήτης όπου αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 60% (πανελλαδικά) στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, να μην εκπροσωπείται με αντίστοιχο ποσοστό στην συζήτηση για την ανάπτυξη (και δη την αειφόρο) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις αυτής της επιτροπής, να μην έχουν δικαίωμα λόγου για το τι πραγματικά είναι υλοποιήσιμο με βάση τα ελληνικά δεδομένα.

Επιπροσθέτως, σας εκφράζουμε την γενικότερη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίας μας για το γεγονός ότι ,σε τόσα θέματα και προβλήματα που διαρκώς σας επισημαίνουμε (ενισχύσεις COVID-19,αύξηση κόστος εφοδίων και ενέργειας, φορολογία, ελληνοποιήσεις κ.α.) ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχουμε λάβει επίσημη γραπτή απάντηση, ούτε και στην πράξη όμως διαφαίνεται να υπάρχει αλλαγή της κατάστασης.

Κύριε Υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να τροποποιήσετε άμεσα την σύσταση της Επιτροπής, με την προσθήκη ικανού αριθμού εκπροσώπων από αγροτικούς φορείς της θερμοκηπιακής Κρήτης. Είναι θέμα που θα καθορίσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές και έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συμβάλουμε τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα μας.

 

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης
Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.