Αντιδράσεις στην Ιεράπετρα για νέα αντιεπιστημονικά δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 21 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Έχει γίνει συνήθεια πλέον τα τελευταία χρόνια, μέσα στο χειμώνα την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης προσπαθεί να πουλήσει τα προϊόντα του να δημοσιεύονται άρθρα που να δυσφημούν άκριτα τους τρόπους καλλιέργειας

Έτσι και τώρα δημοσίευμα εφημερίδας της Κρήτης, που αναπαράγεται από διάφορες ιστοσελίδες, επαναφέρει στις σελίδες της ένα αντιεπιστημονικό άρθρο με στοιχεία κάποιων μελετών που αφορούν τις συνέπειες των φυτοφαρμάκων στους αγρότες και το περιβάλλον, οι οποίες πουθενά δεν αναφέρεται ποιες είναι, πότε πραγματοποιήθηκαν, από ποιο φορέα, με ποιο σκοπό, ποια είναι τα ακριβή συμπεράσματά τους και αν υπάρχουν νέα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τα παλαιότερα ευρήματα. Το μόνο που παρουσιάζεται ως στοιχείο είναι οι δηλώσεις του παιδοχειρουργου και συνεργάτη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Δημήτρη Πετράκη, ο οποίος επικαλείται αυτές τις μελέτες.

Επειδή το θέμα όμως δεν είναι καινούριο, ούτε προκύπτει για πρώτη φορά, όλοι γνωρίζουν πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτες περασμένων δεκαετιών, με την πιο πρόσφατη του 2007, άλλες του 2005 και παλαιότερες, οι οποίες διαρκώς ανακυκλώνονται. Εποχές εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές, τόσο ως προς τους τρόπους καλλιέργειας, των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και αυτών που έχουν αποσυρθεί ή απαγορευθεί, τις γνώσεις και απαραίτητες πιστοποιήσεις των αγροτών στη χρήση φυτοσκευασμάτων, τους συνεχείς απαραίτητους ελέγχους για την διακίνηση των προϊόντων και των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται, κλπ.

Από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας ο Παναγιώτης Μπαλοθιάρης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως για άλλη μια φορά επανέρχονται συγκεκριμένα δημοσιεύματα για να πλήξουν τον αγροτικό κόσμο την περίοδο που πουλά τα προϊόντα του, απορρίπτοντας τα στοιχεία που παρουσιάζονται με μόνο στόχο να πλήξουν τις τιμές των προϊόντων.

Παράλληλα ο κ. Μπαλοθιάρης κάλεσε τον Δήμο Ιεράπετρας να συνεχίσει προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα περασμένα χρόνια ώστε να γίνουν μελέτες τόσο για την προώθηση των προϊόντων, αλλά και για να γίνει μια αποτύπωση της καλλιεργητικής πραγματικότητας.

Με τη σειρά του ο Αργύρης Πανταζής πρώην μέλος του Αγροτικού Συλλόγου και πρώην αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στον αγροτικό τομέα της περιοχής, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως ο Δήμος Ιεράπετρας οφείλει πλέον να διαθέτει ένα ποσό σε ετήσια βάση για την προώθηση των προϊόντων. Παράλληλα έθεσε το θέμα εκπόνησης μιας κατάλληλης μελέτης η οποία θα παρουσιάζει σύγχρονα και πραγματικά στοιχεία τόσο για την χρήση των φυτοφαρμάκων, και τις επιπτώσεις τους σε προϊόντα και αγρότες.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.