ΑΝΟΙΧΤΆ ΣΧΟΛΕΊΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 20 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Η κατάσταση στα σχολεία της χώρας επιδεινώνεται όσον αφορά τις συνθήκες διαφύλαξης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών – ανεξάρτητα από τις όποιες πρόσκαιρες μειώσεις ποσοστών. Το Υπουργείο Παιδείας δεν διαμόρφωσε τις αναγκαίες συνθήκες υγειονομικής προστασίας. Δεν υιοθέτησε τις σχετικές προτάσεις, που έγιναν από το Κίνημα Αλλαγής και από άλλους φορείς.

Αντίθετα, προχώρησε στην υιοθέτηση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο τμημάτων ή σχολείων στην περίπτωση που η ανίχνευση κρουσμάτων στους μαθητές υπερέβαινε το 50%+1, συνθήκη που προφανώς και δεν αντιστοιχούσε σε μια ουσιαστική προφύλαξη. Παράλληλα, έχει μεταθέσει όλη την ευθύνη σε εκπαιδευτικούς και γονείς, που έχουν αναλάβει το σύνολο των ενεργειών (self-test,ιχνηλατήσεις κλπ), απομειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το μαθησιακό χρόνο των σχολείων.

Το Υπουργείο εφάρμοσε ένα πρόγραμμα συγχώνευσης σχολικών μονάδων και τμημάτων πυκνώνοντας την παρουσία μαθητών ανά m2 σχολικής αίθουσας σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες περιπτώσεις – αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Η πιο αρνητική πτυχή του θέματος αυτού αισθητοποιείται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι συγχωνεύσεις ακόμα και τώρα τον Νοέμβριο (π.χ. 62ο Γυμνάσιο Αθηνών) δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους μαθητές.

Επίσης, γίνονται ομαδοποιήσεις των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και τα παιδιά στοιβάζονται. Αποστέλλεται μόνο μία παράλληλη στήριξη αντί για τρεις πλήρους ωραρίου, υποβαθμίζοντας την ποιοτική παρεχόμενη εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και τον σχολικό αποκλεισμό. Η παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου αφορά έναν μόνο μαθητή, με εξατομικευμένο πρόγραμμα στοχευμένο αποκλειστικά στις δικές του ανάγκες.

Είναι κοινός τόπος ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για πολλούς λόγους: μαθησιακούς, παιδαγωγικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς. Έστω και καθυστερημένα είναι άμεση ανάγκη για μια ουσιαστική αποτελεσματική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

  • Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις ιδιαίτερα τώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν αρχίσει ήδη να χειροτερεύουν.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα με την εύρεση χώρων!
  • Να διαμορφωθούν προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία – ιδιαίτερα στις μεταβατικές τάξεις από Δημοτικό σε Γυμνάσιο κλπ -, για να καλυφθεί έστω μερικώς το μεγάλο μαθησιακό κενό των μαθητών.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Είναι αδύνατο να μιλήσω σήμερα στη Βουλή και να μην αναφερθώ σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε ότι αφορά την πανδημία.

Ένα ακόμα Διάγγελμα του Πρωθυπουργού, για πολλοστή φορά, θα ακούσουμε το απόγευμα. Με μια Κυβέρνηση που τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Στα ερωτήματα που έχουμε θέσει αυτές τις μέρες, και εγώ προσωπικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Βουλής, δεν απαντά.

Δεν απαντά γιατί πεθαίνει τόσος κόσμος εδώ, όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φθάσει σε ελάχιστους θανάτους. Ούτε η επιστημονική κοινότητα το εξηγεί, ούτε η Κυβέρνηση.

Δεν απαντά γιατί η σημερινή περιγραφή από τις εφημερίδες δείχνει την εικόνα μιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε διάλυση. Υποβαθμίζεται συνεχώς το ΕΣΥ.

Δεν απαντά γιατί δεν παίρνει μια απόφαση γενική για υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά.

Δεν απαντά γιατί δεν παρεμβαίνει στην αδιάκοπη πολιτικολογία των επιδημιολόγων και στην επιστημολογία των υπουργών που ενσπείρουν σύγχυση, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και τρόμο σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και έχει μόνο να δώσει παραινέσεις, συμβουλές και αποσπασματικά και ατελέσφορα μέτρα. Μόνο Διαγγέλματα.

Και δε θέλω να σας πάω μακριά. Κοιτάχτε την σημερινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», μια κυβερνητική εφημερίδα. Τρεις γελοιογραφίες έχει, και οι τρεις σατιρίζουν και αποκαθηλώνουν τον Πρωθυπουργό για το σημερινό του διάγγελμα.

Αλλά και από την άλλη μεριά, ακούω ότι προαναγγέλλεται αντί-Διάγγελμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με Διαγγέλματα και αντί-Διαγγέλματα.

Δεν αξίζει αυτή η χώρα να γίνεται αποδέκτης αυτής της κατάστασης, αυτής της πολιτικής. Το ερώτημα που έχει κάθε πολίτης είναι πότε επιτέλους θα συζητήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο που να πατά στα πραγματικά γεγονότα. Να πάρουμε τη συνευθύνη μας, για να μπορέσουν να λυθούν και άλλα προβλήματα που διχάζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία.

Πότε; Το σκέφτεται αυτό η Κυβέρνηση; Θα φέρει κάποια πρόταση κάποια φορά; Την έχουμε εγκαλέσει επανειλημμένα για αυτό.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μαζί με την Γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων Μαρία Δημητρακοπούλου–Σιούνα, με παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, της Υποδιοικήτριας της 1ης ΥΠΕ κας Μαρίζας Οικονόμου, τον κ. Γιώργο Μπουλμπασάκο, Δ/ντής του 1ου Παθολογικού Τομέα – Δ/ντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και του κ. Ανδρέα Τσούνη εκ μέρους της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά, εγκαινίασαν τη λογοτεχνική βιβλιοθήκη για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Με την προτροπή της Φώφης Γεννηματά πριν λίγους μήνες, ο Τομέας Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας λογοτεχνικών βιβλιοθηκών σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα δικαιοδοσίας της 1ης ΥΠΕ. Με τη στήριξη των μελών και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής καθώς και εκδοτών, συγκεντρώθηκε ένας ικανός αριθμός βιβλίων ώστε να καλύψει τη δημιουργία αντίστοιχων βιβλιοθηκών. Σήμερα, εγκαινιάστηκε η πρώτη λογοτεχνική βιβλιοθήκη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η προσπάθεια υλοποίησης του στόχου για δημιουργία ανάλογων βιβλιοθηκών σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας θα συνεχιστεί με τη διάθεση των υπαρχόντων βιβλίων και με πρωτοβουλίες συγκέντρωσης νέων.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, δήλωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και η Φώφη Γεννηματά πίστευε βαθιά σε αυτό. Έδωσε πολλές μάχες για την ενίσχυση του, αλλά και για την στήριξη των ανθρώπων του, των γιατρών και των νοσηλευτών. Πίστευε, όμως παράλληλα, και στο ανθρώπινο του πρόσωπο. Μετά από δική της πρωτοβουλία προ μηνών, και με τη σημαντική δουλειά του Τομέα Εθελοντισμού του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε τη χαρά, μαζί με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, να εγκαινιάσουμε σήμερα την λογοτεχνική βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Σε μία προσπάθεια να αποτελέσει μια συντροφιά στους νοσηλευόμενους που δοκιμάζονται αλλά και στους εργαζόμενους του, που δίνουν την μάχη από την πρώτη γραμμή. Μια πρωτοβουλία που θα συνεχίσουμε, για να τιμήσουμε την ίδια και την παρακαταθήκη της».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και οι Βουλευτές Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργος Αρβανιτίδης κατέθεσαν αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Περιβάλλοντος το έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης που αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την αναστολή εφαρμογής του τέλους ταφής για το 2022 υπό τις συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση ώστε να δοθεί ο χρόνος στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ, ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση, αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης που δημιούργησε η αποτυχία και η ατολμία του.

Μιλά για ένα νέο ΕΣΥ ενώ στην πράξη το απαξιώνει. Και εμπαίζει τους υγειονομικούς, δηλώνοντας ότι δήθεν είναι δίπλα τους.

Ο κ. Τσίπρας εμμένει στη γνωστή αδιέξοδη λογική του. Μία αξιωματική αντιπολίτευση που αποτελεί την ανάστροφη εικόνα της κυβέρνησης. Που αδυνατεί να πείσει και να δώσει λύσεις.

ΝΔ και Σύριζα, αρνούνται την αναγκαία συνεννόηση και συνευθύνη, για να συγκροτηθεί και να γίνει πράξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Θα τους κρίνουν οι πολίτες.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε.

Στηρίζουμε τους εμβολιασμούς, ζητούμε την υποχρεωτικότητα σε κρίσιμες επαγγελματικές κατηγορίες. Επιμένουμε στην ανάγκη ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, και στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία.

Επιμένουμε στην ενίσχυση του ΕΣΥ που δοκιμάζεται και επιτέλους στην έμπρακτη στήριξη των λειτουργών του, που ως τώρα έχουν μείνει στο χειροκρότημα.

Αρκετά πια με τα αδιέξοδα διαγγέλματα. Αρκετά πια με τα λόγια χωρίς περιεχόμενο. Κουράζουν και απογοητεύουν τους πολίτες. Η Ελληνική κοινωνία απαιτεί πράξεις. Και για αυτές, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.