Ανησυχητικά ευρήματα για την αύξηση των καρκίνων σε όλη την Κρήτη


Τελευταία ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα ευρήματα μια έρευνάς που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες λαμβάνει χώρα στην Κρήτη από το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου που λειτουργεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και μελετά τα περιστατικά που καταγράφονται στο νησί, ανά Δήμο και ανά περιοχές των Δήμων, από το 1992 έως και το 2018 που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Ο Λάμπρος Βαμβακάς, διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για το φαινόμενο του καρκίνου στην Κρήτη, δίνοντας λίγα μόνο από τα στοιχεία τα οποία δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα και θα παρουσιαστούν σε επιστημονική ημερίδα το επόμενο διάστημα, τα οποία, είναι αρκετά ανησυχητικά.

Η αύξηση στα περιστατικά καρκίνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, είναι ένα βασικό συμπέρασμα που ως ένα βαθμό δικαιολογείται, τόνισε ο κ. Βαμβακάς, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση στις ηλικίες που ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις σε συγκεκριμένα είδη καρκίνων από άλλα.

Παράλληλα, όπως είπε, ενώ γενικά τα περισσότερα περιστατικά καρκίνων καταγράφονται στα μεγάλα αστικά κέντρα με Ηράκλειο και Χανιά να έχουν τα πρωτεία, παρατηρείται πως διαφορετικά είδη καρκίνων, εμφανίζονται με μια διαφορετική συχνότητα σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο όλους μας.

Ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και η κληρονομικότητα, είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση δυσπλασιών, ανέφερε, ενώ είναι μελετημένο σε βάθος και γνωστό, πως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η φτωχή διατροφή, η ελλιπής άσκηση, η έκθεση στον ήλιο και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι στοιχεία που ευθύνονται για το 40% των θανάτων από καρκίνο, οπότε κατά συνέπεια, είναι προφανείς και οι βασικοί τρόποι πρόληψης.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.