ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΑΓΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2023 by energinews (admin)

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό του θανάτου των δύο πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας.

«Τα λόγια είναι περιττά για το πένθος που βιώνει ολόκληρη η χώρα μας, για αυτά τα δύο παιδιά. Το μυαλό μας είναι σε εκείνους, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για να προστατεύσουν την πατρίδα μας, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Πρέπει σαν Πολιτεία, όχι μόνο όταν έχουμε τέτοια γεγονότα αλλά συνεχώς να επιβραβεύουμε και να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους παρέχοντάς τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γι΄ αυτό υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, γιατί είναι σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας αλλά και για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει το τηλεοπτικό επεισόδιο ανάμεσα στη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος υπογράμμισε την τοξικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό.

«Όλα ξεκινούν από την αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Όλα ξεκινούν από την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, σε μία διαδικασία που αποκτά μεγάλη τοξικότητα. Είδατε την αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Είδατε την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, τα οποία εμφανίζονται χωρίς επιχειρήματα αλλά με εκφράσεις που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό, τον δημόσιο διάλογο. Δημιουργείται συνεχώς ένα κλίμα πολέμου σε τηλεοπτικά στούντιο αλλά και μέσα στη Βουλή. Έτσι θα πάμε σε εκλογές; Φταίει η ρητορεία του κ. Πολάκη. Φταίει με τα όσα είπε πριν από μερικές μέρες η κ. Τσαπανίδου, ότι τάχα εκβιάζεται ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και μία πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα για το μέλλον της πατρίδας και του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, «το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στη Βουλή να δίνει τη μάχη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία στιγμή» και αναρωτήθηκε για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη: «Τέσσερα χρόνια τί περίμενε η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση μία νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία συμφωνεί όλο το πολιτικό σύστημα; Πρέπει να έχουμε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να είναι εναντίον οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή για να καταδικαστούν αυτοί οι εγκληματίες. Να μπει στο περιθώριο πολιτικά, ηθικά και αξιακά η Χρυσή Αυγή και ό,τι την ακολούθησε στο μέλλον. Δεν μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να μπορεί να μιλάει απευθείας στον ελληνικό λαό μέσα από τη φυλακή και το πολιτικό σύστημα να θυμάται τη Χρυσή Αυγή, τον κ. Κασιδιάρη, μόνο προεκλογικά. Εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγκρίνει το νομοσχέδιο, -έχουμε κάνει προτάσεις για να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο-, θα το ψηφίσουμε γιατί αγωνιζόμαστε εναντίον αυτής εγκληματικής οργάνωσης, την οποία πρέπει να καταδικάσει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

«Αντί για επικοινωνιακά «μπινελίκια», μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών τώρα!»

Η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την πέμπτη συναπτή αύξηση από τον Ιούλιο του 2022. Το κόστος για τους δανειολήπτες και τις οικονομίες είναι δυσβάστακτο, σε συνδυασμό μάλιστα με τον επίμονο πληθωρισμό. Στη χώρα μας ειδικά, ακόμα και πριν από την άνοδο των επιτοκίων, η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν από τις μεγαλύτερες στη ζώνη του ευρώ, όπως επίσης και το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντί να επεξεργαστεί σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας, επιδόθηκε σε επικοινωνιακό «πόλεμο» με τους τραπεζίτες δίχως αντίκρισμα. Το αντίθετο μάλιστα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αντί να μειωθεί, αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών. Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο. Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 0,10% τον Δεκέμβρη του 2022, και τον πληθωρισμό να καλπάζει με 7,2% για την ίδια περίοδο, η πραγματική αξία των καταθέσεων των πολιτών μειώνεται ραγδαία. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει εκτός τραπεζικού δανεισμού, το επιτόκιο δανεισμού τους αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,83%. Την ίδια ώρα όμως, 68 μόλις μεγάλες κατά βάση εταιρείες, έχουν λάβει συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκό επιτόκιο 1,2% για έντεκα έτη.

Ακόμα πιο επικίνδυνη από τον επικοινωνιακό εμπαιγμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι η αδράνεια της κυβέρνησης που οδηγεί σε χειροτέρευση του προβλήματος και σε επιδείνωση των ανισοτήτων. Αντί για «μπινελίκια», το υπουργείο Οικονομικών καλό θα ήταν να ακολουθούσε τις αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας που χωρίς να χάσει χρόνο πέτυχε μια σημαντική συμφωνία με το τραπεζικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων και μεσαίων νοικοκυριών, παράλληλα με τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων. Αντίστοιχα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις τράπεζες, και που τόσο διατυμπανίζει το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε για αστείο μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας. Μπορεί να μας αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών πόσο έχουν προϋπολογίσει αυτά τα μέτρα και πόσοι είναι οι ωφελούμενοι;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει μιλήσει έγκαιρα για τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗ Χ.Α. ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Βασικά σημεία της συνέντευξής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»:

Για την απώλεια των δυο αεροπόρων μας: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ιπτάμενων που χάθηκαν. Ο πατέρας και η μάνα του άτυχου υποσμηναγού από την Αρκαδία, έβαλαν χθες τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση εξηγώντας πώς νιώθουν αυτά τα παιδιά για την αίσθηση του καθήκοντος που έχουν. Ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να στηρίξουμε όσους υπηρετούν στην πολεμική αεροπορία ουσιαστικά.

Για το περιστατικό Βαρεμένου – Καραμανλή: Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής λέμε πολύ καιρό για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος στην οποία μας οδηγούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνεχίσουν τα δύο κόμματα έτσι θα γίνουν και χειρότερα. Είναι πλήρως καταδικαστέα η συμπεριφορά του κ. Βαρεμένου και νομίζω ότι το κατάλαβε και ο ίδιος. Η Αριστερά θα πρέπει να είναι και πράξεις, όχι μόνο λόγια. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τις ακρότητες που έφερε στην πολιτική σκηνή το διάστημα από το 2010 και μετά, όπως και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τον τρόπο που μπορεί να έχει φερθεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συμπεριφερθεί ποτέ έτσι. Οι μόνοι που δεν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές είμαστε εμείς. Σας καλούμε σε ένα δημόσιο διάλογο με θέσεις και επιχειρήματα.

Για την τροπολογία για τον αποκλεισμό των Ναζί από τη Βουλή: Εμείς είμαστε θετικοί στην τροπολογία εφόσον αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας και κριθεί ως συνταγματικά ορθή. Θυμίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν αυτοί που είπαμε πρώτοι ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: « ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ»

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου, συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στις ερωτήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τα “κόμματα” εγκληματικές οργανώσεις, η Λαρισαία Βουλευτής σημείωσε ότι «ο νεοναζισμός, ο φασισμός και η ρητορική μίσους ηττώνται στην κοινωνία. Χρειάζονται, βεβαίως, και τα θεσμικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα “τύπου” 2012. Tο ΠΑΣΟΚ έχει βάλει “πλάτη” στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή, και μάλιστα μας κρέμασαν επί μακρόν “στα μανταλάκια” διάφοροι, μεταξύ των οποίων και “αγανακτισμένοι”».

«Θέλω να πιστέψω ότι είναι ειλικρινής η πρόθεση της Κυβέρνησης και πως πράγματι επιθυμεί να εισάγει ένα θεσμικό εργαλείο, παρά το γεγονός ότι φέρνει τη ρύθμιση “στο παρά πέντε” των εκλογών» ανέφερε η Ε. Λιακούλη, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι εντυπωσιακό πως ένας καταδικασμένος, μέσα από τη φυλακή, οργανώνει ολόκληρο κόμμα, κάνει εκπομπές σε δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα κλπ, και όλα αυτά ανενόχλητος για μήνες ολόκληρους».

Επιπροσθέτως, η Γραμματέας της Κ.Ο. επισήμανε ότι «εμείς είμαστε κατ’ αρχήν θετικοί στην αναγκαιότητα εισαγωγής ενός θεσμικού εργαλείου προάσπισης της Δημοκρατίας. Είναι μια “άσκηση” θεσμικής και πολιτικής ακρίβειας, συνταγματικής ακρίβειας, που χρήζει μεγάλης προσοχής, και γι’ αυτό το λόγο υπογραμμίσαμε την ανάγκη να ζητηθεί η γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής».

«Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να συνεισφέρουμε με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως εμείς ήδη έχουμε καταθέσει και στο δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νομοθέτημα συνταγματικά ακέραιο και αποτελεσματικό. Σε αυτή τη συζήτηση, δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής τάξης. Αυτό χρειάζεται η Ελληνική Δημοκρατία και όχι ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, που δεν επιφέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Ε. Λιακούλη.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «ο κ. Τσίπρας αποτελεί “μέγα ευεργέτη” του κ. Μητσοτάκη, ο ένας “κόβει” ο άλλος ράβει”. Αντιθέτως, ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, άρθρωσε έναν διαυγή προγραμματικό λόγο, με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για τη Δημοκρατική Ανατροπή που φέρνει την κοινωνία στο προσκήνιο».

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗ

«Αυτό το παιδί που ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε σήμερα είναι παιδί όλης της Ελλάδας.

Έτσι τον νιώθουν όλοι οι Έλληνες.

Έτσι ένιωθαν πάντα οι Έλληνες για τους μικρούς και μεγάλους ήρωες αυτού του τόπου, για αυτούς που πέφτουν στο καθήκον, για αυτούς που θυσιάζονται για την πατρίδα.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι να σταθεί δίπλα στην οικογένειά του».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ»

O Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, σημείωσε για το θάνατο των δύο ηρωικών πιλότων του μαχητικού Phantom: «Είμαστε συντετριμμένοι για τον θάνατο των δύο παιδιών μας. Για μας, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό είναι ήρωες».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής σχολίασε το επεισόδιο ανάμεσα στη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, ξεκαθαρίζοντας: «Θεωρώ ότι το να πάρεις ένα χαρτί από το χέρι του συνομιλητή σου είναι άσκηση βίας. Από νομικής πλευράς συνιστά άσκηση βίας. Πρέπει να επισημάνουμε ότι κανενός είδους βία δεν είναι επιτρεπτή στην πολιτική συζήτηση. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μίας πολιτικής σύγκρουσης, η οποία έχει ξεφύγει εκτός ορίων. Έχουμε φύγει από την τοξικότητα και βλέπουμε έναν αφιονισμένο πολιτικό διάλογο. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να βρίσκονται εκτός εαυτού. Εμείς θέλουμε να διαφέρουμε από αυτό. Έχουμε μία άλλη λογική».

Σχετικά με την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Ποιος ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία; Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε πρόταση μομφής δίνοντας την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να παριστάνει την αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι εκείνος που τώρα αποχωρεί από τις ψηφοφορίες και πριν λίγες μέρες είχε επίσης αποχωρήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.