ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ :ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


0
(0)

Ερώτηση στη Βουλή

Ανδρέα Πουλά Βουλευτή Ν. Αργολίδας

Τον περιορισμό της αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλας.

Ειδικότερα στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς ζητά πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αστικής ευθύνης για ιατρικά σφάλματα, με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και συνολικά, όπως ο ίδιος ο Υπουργός είχε δεσμευθεί δημόσια τον Δεκέμβριο του 2019.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Περιορισμός αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας

Σάλος προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο από την πρόσφατη απόπειρα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας να μεταθέσει στους γιατρούς τις σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τους δεκάδες θανάτους νοσηλευόμενων με COVID-19 εκτός ΜΕΘ. Ειδικότερα, ενώ ήταν γνωστό το επιδημιολογικό βάρος της Βόρειας Ελλάδας, δεν δημιουργήθηκε επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ με αποτέλεσμα τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία, σε χώρους ανάνηψης και σε κοινούς θαλάμους, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο αναλογικά αριθμό θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Η επιχείρηση συγκάλυψης των βαριών κυβερνητικών ευθυνών με τη μετάθεση τους στους γιατρούς που διαχειρίστηκαν τα περιστατικά, συνιστά μια πρωτοφανή προσπάθεια να υποδειχθούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, εκείνοι που με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικά ωράρια έδωσαν τις πραγματικές μάχες μαζί με τους ασθενείς.

Την ώρα που η άγνωστη φύση της ασθένειας, η έλλειψη δεδομένων για τις επιπτώσεις της, η επιστημονική αμφιβολία για την διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία και η ταχεία έρευνα για την ανακάλυψη της πιο ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής δημιουργούν διαρκώς νέα δεδομένα στο άγνωστο πεδίο της ιατρικής αντιμετώπισης των περιστατικών COVID-19, η κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σπεύδει επί της ουσίας να υποδείξει τους γιατρούς ως υπαίτιους, αντί του Ελληνικού Δημοσίου που επέτρεψε την λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα με πληρότητα 100% επί σχεδόν δύο μήνες, χωρίς καμία πραγματική πρόνοια να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.

Η δήλωση αυτή επιβαρύνει το κλίμα κατά των γιατρών του ΕΣΥ -που μέχρι πρότινος η κυβέρνηση χειροκροτούσε- την ώρα που έχουν ασκηθεί αγωγές και μηνύσεις ιδίως στη Μακεδονία, για θανάτους εξ αμελείας ασθενών με COVID-19. Είναι ενδεχόμενο δε, η κατάσταση αυτή να λάβει μεγάλες διαστάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και να οδηγήσει πλήθος γιατρών σε μακροχρόνια δικαστική ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη.

Αναπόφευκτα, η κατάσταση αυτή έφερε στο προσκήνιο το χρόνιο αίτημα των γιατρών για την εκ βάθρων επανεξέταση του νομικού καθεστώτος της αστικής ευθύνης τους.

Το ζήτημα είχε έρθει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το 2018, με τη δημοσίευση της εγκυκλίου με ΑΔΑ: ΩΟΑ1Η-Τ29 του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Χουλιαράκη. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος ανέφερε ότι και στην περίπτωση δικαστικής καταδίκης γιατρού του ΕΣΥ σε αποζημίωση ως υπαίτιου θανάτου ασθενούς ισχύουν τα άρθρα 38 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) και 68 και 69 του ν.4129/2013, σύμφωνα με τα οποία, αν η ζημία τρίτου προκλήθηκε από αμέλεια δημοσίου υπαλλήλου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, το ποσό που η υπηρεσία του (Ελληνικό Δημόσιο, ΝΠΔΔ όπως τα νοσοκομεία και ΟΤΑ) υποχρεωθεί να καταβάλει δικαστικά, καταλογίζεται αυτόματα εις βάρος του υπαλλήλου χωρίς να εκδοθεί προηγουμένως ξεχωριστή διοικητική πράξη.

Είναι προφανές ότι η απειλή καταλογισμού ιατρικών αποζημιώσεων εις βάρος γιατρών του ΕΣΥ οδηγεί σε οικονομική εξόντωση τους, την ώρα που εισπράττουν πενιχρό μισθό, σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές στο εξωτερικό και αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στην ιδιωτική ασφάλισή τους για αστική ευθύνη. Επιπλέον, η πιθανότητα ιατρικού σφάλματος συνιστά συνευθύνη της διοίκησης εκάστου νοσοκομείου, αλλά και της Πολιτείας καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες, με αυξημένο αριθμό ωρών εφημερίας λόγω πανδημίας και στα όρια της φυσικής και ψυχικής τους εξάντλησης και πολλές φορές χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικό υλικό. Αντί λοιπόν, της έμπρακτης (ηθικής και οικονομικής) αναγνώρισης για την εργασία τους σε επισφαλείς και σκληρές συνθήκες κατά της πανδημίας, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με αστικά δικαστήρια και ποινικές διώξεις.

Στον αντίποδα υπάρχει ο κίνδυνος άσκησης αμυντικής ιατρικής, που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων και υπονομεύει το ΕΣΥ, αλλά και η φυγή των γιατρών μας στο εξωτερικό, όπου το ζήτημα της αστικής ευθύνης έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Ήδη πολλές χώρες έχουν νομοθετήσει τον περιορισμό της αστική ευθύνης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων λόγω COVID-19, δημιουργώντας προηγούμενο (βλ. Ιταλία και Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ).

Στην Χώρα μας και ενώ το ζήτημα είχε ήδη τεθεί υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προ του ξεσπάσματος της πανδημίας, με τον κ.Υπουργό να υπόσχεται ότι θα μελετήσει τρόπους αντιμετώπισής του, ουδεμία πρόοδος έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να εξακολουθούν να βρίσκονται έκθετοι στις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες που δημιουργεί ο COVID-19 για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  • Προτίθεται το Υπουργείο σας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αστικής ευθύνης για ιατρικά σφάλματα, με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και συνολικά, όπως είχατε δεσμευθεί δημόσια τον Δεκέμβριο του 2019; Αν ναι, ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να υιοθετήσετε και πότε;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Βασίλη Αλεξάκη

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που με το έργο του εξέφραζε όσο λίγοι όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και της τέχνης.

Συγγραφέας, σκιτσογράφος, σκηνοθέτης, εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπηρέτησε και τίμησε τόσο τη γαλλική, όσο και την ελληνική λογοτεχνία, αντλώντας στοιχεία και από τις δύο χώρες και αποδεικνύοντας ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα.

Το πλούσιο έργο του που λατρεύτηκε από χιλιάδες αναγνώστες και αποτελείται από μυθιστορήματα, θεατρικά έργα κινηματογραφικές ταινίες και σκίτσα σε μεγάλες εφημερίδες της Γαλλίας, είναι σίγουρο πως θα τον διατηρεί για πάντα στη μνήμη μας.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στον δημοσιογράφο Θωμά Σιδέρη.

Ελληνοτουρκικά – Διάλογος με αγκάθια και διερευνητικές επαφές με το βλέμμα στο 21

H Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι οι τσαμπουκάδες δεν οδηγούν πουθενά και κυρίως συζήτηση δεν νοείται με Oruc Reis να κόβει βόλτες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και μόνο αυτά. Αυτή είναι και η πάγια εθνική μας γραμμή για δεκαετίες. Διάλογος πρέπει και είναι καλό να γίνεται, έτσι άλλωστε οι λαοί προχωράνε την ειρηνική τους συνύπαρξη και γειτνίαση. Θυμίζω ότι η Τουρκία ήταν αυτή που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο. Διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες. Αλλά οφείλει και η Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα μείζονα αυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε να ενημερωθούμε πάρα πολύ καιρό και για τον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές η Χώρα. Ξέρετε αυτός ο διάλογος έχει και τη σημειολογία του, της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Την όποια σημειολογία έχει στο μυαλό του ο κ. Ερνοτγάν θα πρέπει να την ανατρέψουμε και να είμαστε και εμείς έτοιμοι να ανταπαντήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δικές μας. Την εθνική γραμμή και στρατηγική θα πρέπει να προασπίσουμε χωρίς προκλήσεις ή παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την γείτονα. Χωρίς πλοία να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ή άλλες προκλητικές και παράνομες όπως αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία.

Αλαλούμ με το lockdown

Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, όμως αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς θα πρέπει να περιμένουμε την Πρωτοχρονιά του 2023 για να μπορέσουμε να βγούμε από τα σπίτια μας, διότι η κυβέρνηση ακόμα μία φορά έχει περάσει κάτω από τον πήχη της προετοιμασίας και της υλοποίησης του σχεδίου που ονόμασε «Ελευθερία».

Δεν μπορεί, όλη η χώρα να προσδιορίζεται ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια.

Υπάρχουν νομοί της χώρας που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ελάχιστα κρούσματα, επομένως θα πρέπει από κει να ξεκινήσει η επιστροφή στην φυσιολογική ζωή, με ό,τι αυτό σημαίνει και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής ψυχολογίας. Είναι σημαντικό να πάνε οι ομάδες του ΕΟΔΥ να κάνουν τεστ και από την στιγμή που δεν υπάρχουν ασυμπωματικοί φορείς να ανοίξει η τοπική οικονομία.

Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει άμεσα. Ένα από τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης είναι ότι δεν επάνδρωσε τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης. Αυτό στοίχησε πολύ ακριβά και γι αυτό έχουμε τόσα πολλά ορφανά κρούσματα.

Άρα η πρότασή μας είναι καθαρή: διαρκή, μαζικά τεστ, έτσι ώστε κάθε δεκαπέντε μέρες να βλέπουμε που βρίσκεται το ιικό φορτίο του κάθε Νομού.

Δεν γίνεται να ακούμε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχει σενάριο να ανοίξει το λιανεμπόριο, άλλα να ανακοινώνουν lockdown ….Ένα μπάχαλο και ο πολίτης στη μέση άναυδος να παρακολουθεί.

Σήμερα ακούγαμε άλλα σενάρια ότι μπορεί να ανοίξουν το λιανεμπόριο και από την άλλη πλευρά οι λοιμωξιολόγοι βγαίνουν και λένε ότι μπορούμε να πάμε τον Μάρτιο σε τρίτο κύμα και με αυστηρότερα μέτρα.

Αυτό μπερδεύει τον κόσμο δεν δίνει σαφές στίγμα και δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρόταση μας. Θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει στην αποδοχή των δικών μας προτάσεων και όσο γρηγορότερα το κάνει τουλάχιστον τόσο πιο ευεργετικό θα είναι και για την υγειονομική και για την οικονομική κρίση. Να τονίσουμε εμφατικά ότι υπάρχουν συμπολίτες μας (από το χώρο του τουρισμού, της εστίασης και της ψυχαγωγίας) οι οποίοι έχουν να δουν μισθό στον λογαριασμό τους εδώ και ένα χρόνο.

Oικονομία σε ασφυξία

Η πρότασή μας είναι καθαρή : πρέπει να υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη των εργαζομένων, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τον μισθό τους θα πρέπει να τον πάρουν με κρατική υποστήριξη.

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στα 37 δισεκατομμύρια του μαξιλαριού που υπάρχει από τη φορολόγηση του ελληνικού λαού, η ευρωπαϊκή ένωση έχει πάνω από 7 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως υπάρχει οικονομική δυνατότητα εκ μέρους της κυβέρνησης να δώσει χρήματα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη όχι μόνο στους εκλεκτούς της. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έχει δώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν λύνει ζητήματα, ανακουφίζει ενδεχομένως κάποιους για τρεις μήνες αλλά θα κληθούν να τα επιστρέψουν αργότερα.

Να δώσω και δύο σημαντικά στοιχεία: σύμφωνα με τις έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ μία στις δύο επιχειρήσεις της εστίασης δεν θα μπορέσει να ανοίξει μετά το lock down το οποίο για πρώτη φορά είχε πει κυβέρνηση ότι θα σταματήσει 30 Νοεμβρίου και εξακολουθεί να υφίσταται. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους 33% και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με ένα στρατηγικό σχέδιο με αρχή μέση. Η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή στη Βουλή θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και στο υγειονομικό κομμάτι καθώς και για την οικονομία συνολικά .

ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ

Σχόλιο Παύλου Χρηστίδη, Εκπρόσωπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

H ακύρωση του προσχηματικού διαγωνισμού, ύψους 723.000 ευρώ, που κατήγγειλε χθες το Κίνημα Αλλαγής επιβεβαιώνει ότι κάποιοι πιάστηκαν στα πράσα. Τελικά τι συμβαίνει με πρόσχημα την πανδημία στο επιτελικό κράτος;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, της Γραμματείας του Τομέα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, παρουσία και της υπεύθυνης βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπουλου.

Το θέμα συζήτησης αφορούσε στη συντηρητική επιλογή του Πρωθυπουργού, να εντάξει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας, υπό την Υφυπουργό για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Η επιλογή αυτή υποβαθμίζει και απαξιώνει το ρόλο της και παραπέμπει σε συντηρητικά στερεότυπα, που συνδέουν τη γυναίκα αποκλειστικά με την οικογένεια.

Μετά από ουσιαστική συζήτηση καταλήξαμε να αναδείξουμε με κάθε μέσο την ανάγκη επανόδου της ΓΓΙΦ και φυσικά και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθόσον καλύπτει όλη τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να ασκούνται και να διαχέονται σε όλο το εύρος τους οριζόντιες πολιτικές ισότητας.

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι υπάρχει και μεγάλη ανησυχία για τη μετακίνηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για πολιτικές ισότητας των Φύλων, στο Υπουργείο Εργασίας, με άγνωστο τρόπο αξιοποίησης τους.

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, δεσμεύτηκε επίσης να φέρει το θέμα στη Βουλή με ερώτηση της.

Η Γραμματέας του Τομέα Ισότητας

Ράνια Παπαϊωάννου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΧΕΛΩΟΣ TV (ΣΗΜΕΡΑ 12/1 ΚΑΙ ΩΡΑ 21.15)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΧΕΛΩΟΣ TV, σήμερα 12 Ιανουαρίου και ώρα 21.15.

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΝΑΙ ΣΤΑ RAFALE ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του ν/σ στην διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας την προηγούμενη περίοδο σε συνδυασμό με την φοβικότητα της Ε.Ε και τις σκοπιμότητες ορισμένων ισχυρών χωρών της, όπως η Γερμανία, «κατέδειξαν» ότι υφίσταται σημαντικό έλλειμα στρατηγικής της χώρας μας καθώς και οι ενδεδειγμένες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα δεν λαμβάνονται έγκαιρα.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21 θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα μήνυμα.

Σε όσα επέτυχαν οι Έλληνες ενωμένοι με την Ελλάδα να μεγαλουργεί και όσα έχασαν ή υπέστησαν διχασμένοι, με την Ελλάδα ταπεινωμένη.

Το ιστορικό αυτό δίδαγμα δεν είναι εντόνως φωτεινό, στις μέρες μας, και σημειώνω ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αρνήθηκαν και αρνούνται την συνεννόηση στα Εθνικά θέματα, την οποία όμως επιζητούσαν και επιζητούν, ως αντιπολιτεύσεις.

Αυτό το επικίνδυνο γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει. Οι κυβερνητικές αστοχίες δεν μπορεί να είναι μικροκομματικές ωφέλειες για την αντιπολίτευση όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

Και η αναξιόπιστη αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις κυβερνητικές αποτυχίες.

Είναι πληγές που μένουν ανοικτές και δύσκολα επουλώνονται.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής με την πατριωτική αφετηρία και διαδρομή του, υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης με κάθε θεσμικό τρόπο, για μια ισχυρή Εθνική Στρατηγική που θα απεγκλωβίσει τη Χώρα μας από τους τακτικισμούς και τα ενδεχόμενα νέα αδιέξοδα.

Πέρυσι τέτοιες μέρες ζητούσαμε, εκτός από την αποτελεσματική διπλωματική παρέμβαση στην Ε.Ε., την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προωθήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν «κολλήσει» είτε από ανάγκη στη καρδιά της κρίσης, είτε από επιλογή στη περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στη Βουλή μείωση του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες την οποία ψήφισαν από κοινού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την μείωση και το καλοκαίρι κάτω από το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση ήλθε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό για εμβαλωματικές λύσεις.

Φέτος το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε την αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2021 με 2 δισ., και ταυτόχρονα όμως απαίτησε:

-Επιτάχυνση των κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων με διαφάνεια

-Σχέδιο ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας η οποία ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί 6 χρόνια τώρα.

Σε αυτό τη σημείο θέλω να αναφερθώ σε κινήσεις ευρύτερης σημασίας που συναρτώνται με την συγκυρία.

Η σημαντική συμφωνία για την ΑΟΖ με Ιταλία που επικύρωσε η Βουλή των Ελλήνων είχε ως συνέχεια μια τμηματική και εξ’ ανάγκης συμφωνία με την Αίγυπτο, λόγω του παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά το παράθυρο που αφήνει για ολοκλήρωση της, χωρίς την προωθητική δύναμη μιας Εθνικής Στρατηγικής έμεινε μέχρι τώρα αναξιοποίητο.

Επίσης, η σημαντική απόφαση και το ν/σ που συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, δυστυχώς σταματά στο ακρωτήριο Ταίναρο, αφήνοντας αναιτιολόγητα, μέχρι τώρα, έξω την συνεχόμενη περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.

Η επέκταση από 6 σε 12 ναυτικά μίλια και σε αυτή την περιοχή κατά την άποψη του Κινήματος Αλλαγής έπρεπε να έχει προηγηθεί της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών, που ούτως ή άλλως, για την Ελλάδα και το διεθνές δίκαιο, αφορούν μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σήμερα συζητούμε την έγκριση τριών συμβάσεων που αφορούν:

-Την προμήθεια 18 μαχητικών Α/Φ Rafale,

-Την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών και

-Τον οπλισμό τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους και συναφείς υπηρεσίες.

Σημαντική και καταλυτικής σημασίας προμήθεια αυτού του οπλικού συστήματος.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη δυναμική του Rafale:

-Να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντος της Πολεμικής Αεροπορίας, των ΕΔ και της χώρας εν γένει,

-Να αλλάξει τις ισορροπίες, ως ένας εξαιρετικός πολλαπλασιαστής ισχύος και ένας παίχτης εναέριας υπεροχής στην Άμυνα της χώρας μας, ενισχύοντας την αποτρεπτική και κατασταλτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Αλλά, ταυτόχρονα δυστυχώς καταδεικνύεται ένας εξαιρετικής κρισιμότητας αρνητικός παράγοντας, αυτός της έλλειψης μακρόπνοου σχεδιασμού, που υπαγόρευσε η επίσης ελλείπουσα Εθνική Στρατηγική.

Είναι σωστή η αντίδραση της κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε να ενισχύσει και να εξοπλίσει την άμυνα της χώρας, αλλά αυτό κατά την άποψή μας έπρεπε να είναι δράση.

Δεν έπρεπε να προκύπτει από την έκτακτη ανάγκη, αλλά από την πρόνοια για αυτήν που ταυτόχρονα θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει απόλυτα αποτρεπτικά.

Έναν σχεδιασμό εξοπλισμού των ΕΔ, που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, δεν τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανε και η ΝΔ ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την διαπίστωσή μας άλλωστε αυτή, ομολόγησε ή συνομολόγησε και ο Υπουργός Άμυνας στις 17 Δεκεμβρίου 2020 στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής όταν είπε επί λέξει:

«Η απαίτηση για την προμήθεια των αεροσκαφών ανέκυψε όπως γνωρίζετε, εξαιρετικά μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία και ασφαλώς από την ανάγκη διασφάλισης της Εθνικής Άμυνας, της χώρας ιδίως με όρους αεροπορικής υπεροχής».

Αυτή η έλλειψη μακρόπνοου αμυντικού σχεδιασμού για την οποία ευθύνονται και οι δύο είναι η αιτία παράκαμψης των θεσμοθετημένων διαδικασιών του ισχύοντος νόμου 3978/2011 για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η πολύχρονη αδράνεια για την συντήρηση των Μιράζ 2000 οδήγησε πέρυσι στην πρώτη παράκαμψη του νόμου.

Στο σχέδιο νόμου και στις σχετικές συμβάσεις, διαπιστώνουμε ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση έρχεται την τελευταία στιγμή κοινοβουλευτικά, χωρίς να παρέχει τον απαιτούμενο διαθέσιμο χρόνο προς μελέτη – αφού έχουμε λιγότερο από δεκαοχτώ (18) ώρες, μετρώντας και τις νυχτερινές – για να μελετηθεί και να εγκριθεί μία τόσο κρίσιμη για την άμυνα της χώρας προμήθεια.

Επί της αρχής, αξίζει να σημειωθεί ξανά ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, μέσω των τριών συμβάσεων πρόκειται να προβούμε στην προμήθεια ενός πλήρους πακέτου Οπλικού συστήματος. Αεροσκαφών και όπλων και εν συνεχεία υποστήριξης, ενιαίο πακέτο από την πρώτη στιγμή.

Στις συμβάσεις όμως αυτές, δεν γίνεται λόγος για συνεργασία και συνέργεια με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, ιδιωτική και κρατική δεν υπάρχει πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγωγή, ούτε στην συντήρηση.

Μια διαδικασία που θα έδινε δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Δεν είναι δυνατόν μία σύμβαση 2,5 δισ. ευρώ να μην αποφέρει ένα σημαντικό εθνικό-βιομηχανικό όφελος, τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.

Για σκοπούς σύγκρισης, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία και πληροφορίες, στην αντίστοιχη προμήθεια της Ινδίας (ανεξάρτητα αν πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό Α/Φ), προβλέπονται βιομηχανικές επιστροφές (70% της αξίας της προμήθειας συμπαραγωγή στη χώρα της).

Ενώ στις συμβάσεις που συζητούμε ούτε λόγος, όταν μάλιστα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, έχει τεράστιες δυνατότητες.

Η ενδεχόμενη συνεργασία θα μπορούσε να αφορά και την συντήρηση σε τρίτο βαθμό αλλά πρέπει να προβλεφθεί στις συμβάσεις.

Αυτά είναι κορυφαία λάθη, αφού η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά:

Πρώτον, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας, σε μια περίοδο που η Τουρκική επιθετικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και

Δεύτερον, στην Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας που αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα αύξησης της ισχύος της.

Γιατί να μην προσφέρει έργο η ΕΑΒ σε θέματα συντήρησης και υποδομών εργοστασιακής συντήρησης;

Γιατί να μη δοθεί δυνατότητα στην χώρα μας να αποκτήσει υψίστης τεχνολογίας συστήματα, με στρατηγική σημασία για την άμυνά της;

Η χώρα μας δεν επιτρέπεται να χάνει τέτοιες ευκαιρίες που θα την φέρουν πολλά βήματα μπροστά και στην υψηλής τεχνολογίας παραγωγή στον αμυντικό τομέα.

Γνωρίζετε ότι πριν 10 χρόνια η ΕΑΒ συμμετείχε σε πρόγραμμα παραγωγής μη επανδρωμένου μαχητικού με την γαλλική εταιρεία.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ναι στην προμήθεια των Rafale αλλά απαιτούμε απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει μία εξαιρετική δυναμική και δύναται με κατάλληλους χειρισμούς να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με την κατάλληλη κυβερνητική στήριξη, μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού, μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και να συνεισφέρει στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την κάλυψη των αναγκών ενδεχόμενων πελατών μας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

Η Εθνική Αμυντική βιομηχανία έχει την δυνατότητα και την δυναμική:

• Να συμβάλλει στην εθνική ισχύ και στην αυτοδυναμία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με τον κατάλληλο προσανατολισμό που θα τις ενδυναμώσει αμυντικά και τεχνολογικά και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

• Να παρέχει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους στην υψηλή τεχνολογία. Να είναι πολλαπλασιαστής ισχύος της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να έχει υψηλό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Θα μπορούσε παραδείγματος χάριν:

• Να συνεργαστεί από κοινού με μεγάλους κατασκευαστές για την συνολική παραγωγή – από τη σχεδίαση μέχρι την ολοκλήρωση – ενός αμυντικού υλικού, όπως το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος κατόπιν συνεργασίας της ΕΑΒ με την Dassault.

• Να συμβάλλει στην επιστροφή των ελληνικών μυαλών που μετανάστευσαν για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό (braindrain).

Ολοκληρώνω όμως την επί της αρχής τοποθέτησή μας και δηλώνουμε ξανά τη θετική ψήφο μας με όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε για την ανάπτυξη της Εθνικής μας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.1.2021

Πλατφόρμα εμβολιασμών: μετά από την παρέμβασή μας η Κυβέρνηση ακύρωσε τον διαγωνισμό!

Αναδείξαμε πρώτοι το θέμα του προσχηματικού διαγωνισμού για την πλατφόρμα των εμβολιασμών. Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, εφευρίσκοντας μια δικαιολογία για plan B. Η αλήθεια, όμως, αποκαλύφθηκε με την ακύρωση του προσχηματικού αυτού διαγωνισμού, ύστερα από τις καταγγελίες μας. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι κάποιοι πιάστηκαν στα πράσα. Και ότι το Κίνημα Αλλαγής κάνει πραγματική αντιπολίτευση.

Περισσότερα ΕΔΩ

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται κατά σειρά οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.

Κανένας διάλογος με Τουρκία όταν παραβιάζονται κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι διάλογος δεν γίνεται με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε υπέρ της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, αλλά μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και δίχως προκλήσεις και τσαμπουκάδες. Δίχως το Oruc Reis στο Αιγαίο, δίχως τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος και δίχως την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία είναι αυτή που υπονομεύει το διάλογο και άλλωστε εκείνη διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τη στρατηγική της.

Περισσότερα ΕΔΩ

Να περιοριστεί η αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ

Να περιοριστεί η αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ζητάει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Συγκεκριμένα, ζητάει ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση της αστικής ευθύνης για ιατρικά σφάλματα με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και συνολικότερα, όπως είχε δεσμευτεί δημόσια ο κ. Κικίλιας ότι θα πράξει το Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού του, κ. Κοντοζαμάνη, με τις οποίες επιχειρήθηκε η συγκάλυψη των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για την πανδημία και η μετάθεσή τους στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν με ηρωισμό τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Δανειοδότηση ιδιωτικού τομέα: Η κυβέρνηση επιλέγει ρόλο παθητικού παρατηρητή απέναντι στο «στραγγαλισμό» των επιχειρήσεων

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα σε πρωτοφανή βαθμό, δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Όμως, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Και η κυβέρνηση έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε μια διαδικασία πιστωτικού στραγγαλισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως αποκαλύπτει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ακόμη και στα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές και θέτουν όρους και κριτήρια που λειτουργούν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκταμιεύσεις δανείων περιορίστηκαν φέτος στα 5,3-6 δις ευρώ και για το 2021 προβλέπονται καθαρές νέες πιστώσεις μόλις 4-5 δις ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού αυξάνεται διαρκώς, παρότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ.

Μην χάσετε! Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς» διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 18:30’. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά. Θα προβληθεί ζωντανά στους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube. Περισσότερα ΕΔΩ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.