Ανασχηματισμός: Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς – Σήμερα η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Αλλαγές και στους Γενικούς Γραμματείς έφερε ο ανασχηματισμός

Αλλαγές και στις Γενικές Γραμματείες έφερε ο ανασχηματισμός της Τρίτης, καθώς, υπάρχουν νέοι ή με νέες αρμοδιότητες γενικοί και ειδικοί γραμματείς.

Σημαντική αναβάθμιση αποτελεί ο ορισμός του Θανάση Κοντογεώργη στη θέση του γενικού γραμματέα συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που προέκυψε κατόπιν ενοποίησης γραμματειών. Ο κ. Κοντογεώργης ήταν μέχρι σήμερα γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών.

Από εκεί και πέρα νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο Ιωάννης Κυριακού που αναλαμβάνει γ.γ. Βιομηχανίας, στη θέση του Πελοπίδα Καλλίρη. Πρόκειται για άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το ΕΣΠΑ και είχε στενή συνεργασία με τον Ακη Σκέρτσο από την εποχή του ΣΕΒ. Στο υπουργείο παραμένουν, αλλά με εσωτερικές μετακινήσεις, η κ. Νίκη Δανδόλου, στη θέση της ειδικής γραμματέως Κοινωνικού Ταμείου η οποία έχει γνώσεις των ευρωπαϊκών θεμάτων και ο Γιώργος Ζερβός, ειδικός γραμματέας ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο Εξωτερικών ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης παραμένει αλλά στην ενοποιημένη πλέον θέση του γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. Στο υπουργείο Υγείας εισέρχεται ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπλοκή στα θέματα της πανδημίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πρόταση του Βασίλη Κικίλια, καθώς μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ.

Τέλος, υποβάθμιση θεωρείται η μετακίνηση της Βίκυς Λοΐζου από την Προεδρία της Κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Η κ. Λοΐζου καταλαμβάνει ουσιαστικά τη θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο κ. Κώστας Λούλης, για τον οποίο είχε δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση για το πτυχίο του.

Όλοι οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς παραμένουν ως είχαν στις θέσεις τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο αρχικό πλάνο του Μαξίμου είχε συζητηθεί η αναβάθμιση τουλάχιστον τεσσάρων γενικών γραμματέων. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην αναβαθμίσει κανέναν, καθώς κρίθηκε πως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργούσε ανισορροπίες. Οι αλλαγές άλλωστε που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν και το στοιχείο της απόλυτης ισορροπίας, καθώς πλην των όσων κρίθηκαν απολύτως απαραίτητα δεν άλλαξε τίποτε άλλο, παραπέμποντας τις γενικευμένες αλλαγές για το μέλλον.

Σήμερα το μεσημέρι η ορκωμοσία

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης – όπως ανακοινώθηκε- χαρακτηρίζονται ως βελτιωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, της εργασίας και της υγείας.

Σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική, αναβαθμίζεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο Νίκος Παπαθανάσης.

Τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αναλαμβάνει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Η βουλευτής Ζωή Ράπτη αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας και ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Πηγή: kathimerini.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.