«Αναστήλωση και ανάδειξη της Λαβυρίνθου Μεσαράς»


0
(0)

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αναστήλωση και ανάδειξη της «Λαβυρίνθου» Μεσαράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το Σπήλαιο της Λαβυρίνθου που βρίσκεται κοντά στο Καστέλι Μεσαράς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Σπήλαια  και είναι ίσως και το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η σπουδαιότητα του, σύμφωνα με ιστορικούς και σπηλαιολόγους είναι τεράστια  ενώ η ύπαρξη του χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο εν λόγω χώρος παρέμενε επισκέψιμος από τον 17ο αιώνα αλλά σε μεγάλο μέρος του καταστράφηκε κατά την διαδικασία απομάκρυνσης των Γερμανών  από την Κρήτη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  που ανατίναξαν την είσοδο του.

Η αναστήλωση και  η ανάδειξη του αποτελούν όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση και στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι.

Σήμερα, ο Δήμος Φαιστού και σύσσωμη η τοπική κοινωνία  ζητούν την πλήρη αποκατάσταση και επισκεψιμότητα της «Λαβυρίνθου». Μάλιστα, με αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσαν, ύστερα από ενδελεχή έρευνα μηνών, απευθύνονται και στην Γερμανική Κυβέρνηση από την οποία αξιώνουν  να ξεκινήσουν διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης.

Επειδή στο μνημείο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και για αυτό και η πρόσβαση είναι απαγορευμένη

Επειδή η Λαβύρινθος είναι χώρος ύψιστης και ιστορικής σημασίας και θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στην Κρήτη.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Αν προτίθεστε και με ποιο τρόπο να συνδράμετε στην αναστήλωση και  στην ανάδειξη της Λαβυρίνθου;

-Έχει ενεργοποιηθεί η πολιτιστική διπλωματία για το αίτημα του Δήμου Φαιστού και ως Υπουργείο Πολιτισμού τι  ενέργειες και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;».

 

Το κτηματολόγιο θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις που αφορούν στα κατατμημένα κληροτεμάχια, ανεξάρτητα από την προθεσμία προανάρτησης.

 

Το κτηματολόγιο θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις που αφορούν στα κατατμημένα κληροτεμάχια, ανεξάρτητα από την προθεσμία προανάρτησης.

 -Να αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες κατατμημένων κληροτεμαχίων την διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/20.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου,κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο καθώς και για την  αναγκαία παράταση των προθεσμιών προανάρτησης.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου  δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση και ιδιαίτερα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, όπου πάνω από το 30% των εκτάσεων ανήκουν σε Μικρασιάτες και σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση.

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής μετέφερε το αίτημα όλων όσοι ασχολούνται με το κτηματολόγιο οι οποίοι θεωρούν  ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο για την κατάθεση των αιτήσεων επανεξέτασης για τα λάθη που προκύπτουν από την προανάρτηση, όπως αυτά των κληροτεμαχίων και ζήτησε την παράταση της προθεσμίας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός στην απάντηση του, αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την ερώτηση του, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και παρέπεμψε στο άρθρο 39 του ν.4673/20, σύμφωνα με το οποίο οι προθεσμίες για την επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στα κληροτεμάχια), έχουν παραταθεί για πέντε (5) ακόμη έτη από τη λήξη τους δηλαδή  μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις αναγνώρισης στα ειρηνοδικεία και να κάνουν  όλα όσα απαιτούνται με τις αρμόδιες ΔΟΥ για τα κληροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους, τις οποίες το Κτηματολόγιο θα κάνει δεκτές, όπως δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός στον κ.Κεγκέρογλου, ανεξάρτητα από την προθεσμία της προανάρτησης. Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα αντιρρήσεων ακόμη και μετά την ανάρτηση.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/e20drR9eAOk

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *