ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Reading time: 17 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Ανάρτηση Δημήτρη Μάντζου, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Καταδικάζουμε την αποψινή επίθεση στο σπίτι του Αδ. Γεωργιάδη. Η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με θέσεις και επιχειρήματα.

https://twitter.com/mantzos/status/1593358181052256256?s=24&t=EbGMJOkoHuxgxaXmvF9uxQ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΞΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ

Σημεία από την συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής, στον Τ/Σ ΣΚΑΙ και στην εκπομπη Σήμερα

– Για την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του κ. Γεωργιάδη: Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουμε επιστρέψει στις εποχές που γίνονταν τέτοιες επιθέσεις στα σπίτια των βουλευτών. Αυτό είναι μια αθλιότητα. Η πολιτική ζωή της χώρας πρέπει να χαρακτηρίζεται από πολιτισμένη αντιπαράθεση χωρίς ακρότητες.

– Κάθε κόμμα έχει την πορεία του. Είδαμε το ΣΥΡΙΖΑ πως συμπεριφέρθηκε την εποχή της κρίσης, είδαμε και τη ΝΔ στο θέμα των Σκοπίων. Υπάρχει ένα κόμμα που συμπεριφέρεται με έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Αυτό το κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το απέδειξε με τη θεσμική συμπεριφορά που κράτησε στο θέμα των υποκλοπών.

– Για τις δηλώσεις του δικηγόρου Γ. Ματζουράνη σχετικά με τη σκευωρία της Novartis: Λέγαμε ότι έχει στηθεί μια απόλυτη σκευωρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο κ. Μαντζουράνης, ένα κορυφαίο στέλεχος και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, τον αδειάζει προσωπικά και του λέει κατά πρόσωπο ότι αυτό που έγινε ήταν μια αθλιότητα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά και ηθικά.

– Για τις λίστες παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων: Δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κ. Ματζουράνης «ως στοιχεία». Ξέρω όμως για τα στοιχεία που υπάρχουν για τον κ. Ανδρουλάκη. Όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα, απευθύνεται στη δικαιοσύνη, θεσμικά, όπως έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. Χωρίς συμψηφισμούς, γιατί στο τέλος η ΝΔ θα μας ζητήσει και τα ρέστα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: «ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ»

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με νομοσχέδια που κινούνται στο πλαίσιο εκλογικού κύκλου»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ως Ειδικός Αγορητής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον «εξορθολογισμό» της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου και στοχεύει ακριβώς σε αυτόν.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Θετικές προβλέψεις όπως η αύξηση της περιόδου ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για τις μητέρες – μισθωτές ασφαλισμένες, η μερική ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η νομοθέτηση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αναγκαία τη μείωση του χρόνου παραγραφής των αξιώσεων του ΕΦΚΑ από τα 20 χρόνια στα 10.
Δειλές διατάξεις, που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 που θα διευκολύνει μόνο τους οφειλέτες, μικρών ποσών. Όσοι οφείλουν άνω των 5.000 ευρώ, είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν την μηνιαία δόση, καταβάλλοντας παράλληλα και την τρέχουσα εισφορά (η οποία -σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας- αυξάνεται σημαντικά για τους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από την 1.1.2023). Γι’ αυτό προτείνουμε πρώτον πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών και δεύτερον γενναία ρύθμιση των οφειλών 100 ή 120 δόσεων με έκπτωση 80% έως 100% (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής) στα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ωστόσο, η πραγματική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αναδεικνύεται μέσα από τις διατάξεις όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ στους συνταξιούχους με οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια -που δεν είναι άλλο παρά ένα ακόμα επίδομα φτώχειας-, την αύξηση ορίων ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο κατά 7 χρόνια, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο και τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν προσφέρει χρόνια σκληρής εργασίας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις δομές πρόνοιας και αλλού, τον δήθεν «εξορθολογισμό» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ώστε να εκποιήσει την περιουσία του και να ικανοποιήσει την ιδεολογική της εμμονή για το outsourcing,την δραστική μείωση του Δημοσίου και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Στέρησε τα αναδρομικά (2,5 δις) από τις αντισυνταγματικές περικοπές Δώρων και επικουρικών του 11μήνου 2015-2016.
Στέρησε ακόμα και αυτή την για ψηφοθηρικούς λόγους κουτσουρεμένη 13η σύνταξη με νομοθεσία του 2019, πριν δηλαδή την πανδημική κρίση.
Από τη μία επικαλείται τη νομιμότητα από την άλλη αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις 244/2017 και 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Προεκλογικά έταζε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επομένως και των 14 μειώσεων που αυτός επέφερε στις συντάξεις – κύριες, επικουρικές και εφάπαξ- αλλά μετεκλογικά ξεπλένει το νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με «επουσιώδεις τροποποιήσεις».
Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ γαλάζιων μετακλητών, στις απευθείας αναθέσεις σε διάφορους γαλάζιους «Πάτσηδες», σε προσλήψεις golden boys και ετοιμάζεται να προσλάβει διευθυντές και γενικούς διευθυντές στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ με 8.000 ευρώ, αυξάνει εν μια νυκτί τους μισθούς των διορισμένων αρεστών – δήθεν αρίστων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας από 1.700 ευρώ σε 3.100 κλπ.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επανέλαβε την πρόταση για ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και προανήγγειλε ένα συνολικό ένα σοβαρό πλέγμα των προτάσεων της παράταξης που θα αναπτυχθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής και θα κατατεθούν και οι σχετικές τροπολογίες, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (19/11/2022)

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα βρίσκεται στο Άργος.

Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί την ΕΧΡΟ Πελοποννήσου (Κτήμα Φραγκίστα, 4ο χλμ Άργους-Ναυπλίου) και στις 19:30 θα μιλήσει σε στελέχη και φίλους του κόμματος στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΣΕ ΟΜΗΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΡΓΩΝ Α.Π.Ε. ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ορμώμενοι από το γεγονός της ομηρείας που βρίσκονται χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε. εξ αιτίας διαφόρων εμποδίων και ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των έργων, κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, ζητώντας να μάθουν τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα:Σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. εξαιτίας των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών.

Κύριε Υπουργέ,

‘Όπως πολύ καλά γνωρίζετε χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα βρίσκονται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας αλλά και πιθανής οικονομικής καταστροφής εξ αιτίας διαφόρων εμποδίων και ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των έργων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 04.11.2022 «έληξε» η προθεσμία που είχαν οι επενδυτές για να εκδώσουν, να αποστείλουν και να πρωτοκολλήσουν τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα Α.Π.Ε. στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτών των επενδύσεων για παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας που τόσο πολύ χρειάζεται η πατρίδα μας.

Γνωρίζετε επίσης ότι οι διαδικασίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τα πιστωτικά ιδρύματα και η παράδοση τους στους επενδυτές είναι πλέον χρονοβόρες διαδικασίες πολλών ημερών, επειδή εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, κατόπιν αποστέλνονται στα υποκαταστήματα και μετά παραδίδονται στους πελάτες-επενδυτές ώστε να τις αποστείλουν αυτοί με την σειρά τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ. Ο δε όγκος των εγγυητικών επιστολών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν αυτό το διάστημα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Αποτέλεσμα αυτών των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι μέχρι την αρχική ορισθείσα προθεσμία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό εγγυητικών επιστολών κατάφεραν και πρωτοκολληθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών άρχισε να καταφθάνει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ μετά την Παρασκευή 04.11.2022 και πληροφορούμαστε ότι δεν πρωτοκολλώνται τελικά αλλά στοιβάζονται χιλιάδες εγγυητικές επιστολές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε γραφεία, συρτάρια και κούτες αναμένοντας, τι άραγε; Τελικά τους θέλετε τους μικρομεσαίους επενδυτές η όχι;

Επειδή, για αυτό το θέμα ήσασταν ενήμεροι σαν Υπουργείο, τόσο από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από παραστάσεις, έγγραφα και επιστολές των ενδιαφερομένων φορέων, επενδυτών κ.λ.π.

Επειδή, ήδη θα έπρεπε να είχατε δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες παραλαβής και πρωτοκόλλησης των εγγυητικών και μετά την 04.11.2022 προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδυτικές διαδικασίες χιλιάδων μικρών και μεσαίων επενδύσεων σε Α.Π.Ε.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί κρατάτε σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την διαδικασία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών, πληρώνοντας τα ανάλογα έξοδα ;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διορθώσετε τις δικές σας ολιγωρίες και αστοχίες στον προγραμματισμό που εκ των πραγμάτων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, αλλά και προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την ανασφάλεια οι μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στη μέση των αργόσυρτων διαδικασιών των τραπεζών και οι οποίοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα;

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απευθύνει χαιρετισμό απόψε στις 19.00 στην παρουσίαση του βιβλίου «Καταγραφή» του Γιαννάκη Ομήρου (Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α , Αθήνα).

Χ. ΓΚΟΚΑΣ: “Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ.”

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Ειδικού Αγορητή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2023 και την έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2021.

“Η Βουλή να αναλάβει το κόστος ελέγχου των κινητών των Βουλευτών για τυχόν παρακολουθήσεις. Τα οικονομικά της το επιτρέπουν.

 • Για το Πολίτευμα μας, η λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Χθες τιμήσαμε την εξέγερση και τον αγώνα των φοιτητών, των νέων αλλά και των πολιτών απέναντι στη δικτατορία με την κορυφαία στιγμή στις 17 Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο. Για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Για δουλειά και μόρφωση για τους νέους.
 • Τιμούμε τους αγωνιστές, όσους θυσίασαν και τη ζωή τους και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την απαξίωση, ούτε την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας.
 • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξάρτητη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου αυτού του κορυφαίου θεσμού για την Ελληνική Δημοκρατία αλλά και η αξιοπρεπής και χωρίς εξαρτήσεις, συμμετοχή και λειτουργία του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή των Βουλευτών, με διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας στο έργο τους. Η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση στην οικονομική, αλλά και διοικητική λειτουργία του Κοινοβουλίου αντανακλά ασφαλώς στο κύρος του Πολιτικού Συστήματος και στην αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλευτικού έργου.
 • Ο Προϋπολογισμός της Βουλής έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας και αδιεξόδων για την Ελληνική κοινωνία, μέσα από πολλαπλές κρίσεις. Την υπερδεκαετή οικονομική κρίση , την πανδημία και πλέον από τη μεγάλη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
 • Έτσι λοιπόν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια ο Προϋπολογισμός κινείται αρκετά χαμηλότερα από τα 222 εκατομμύρια του 2009, αφού μειώθηκε σταδιακά φθάνοντας τα 141,9 εκατομμύρια το 2014, δηλαδή μειώθηκε κατά 80 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Σήμερα είναι μειωμένος κατά 73 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ποσοστό 33% , ενώ η μείωση είχε φθάσει και στο 40,1% το 2017.
 • Οι περικοπές αυτές ξεκίνησαν από το 2010, στα πρώτα χρόνια της κρίσης από την παράταξη μας που αντιμετώπισε με υπευθυνότητα το πρόβλημα και δεν δίστασε να προχωρήσει σ’ αυτές .
 • Ο Προϋπολογισμός της Βουλής, στην ουσία το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας μας (148,9 εκατομμύρια για το 2023), αφορά σε ένα ελάχιστο ποσοστό, στο 0,215% του συνόλου των δαπανών του Κράτους, που σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 αυτές οι δαπάνες προβλέπονται στα 69,411 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, και αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο έναντι του αντίστοιχου πέρυσι (0,224%) και από τα μικρότερα μεταξύ των χωρών που λειτουργούν επίσης με Δημοκρατικό πολίτευμα.
 • Η Δημοκρατία στη χώρα μας συνδέθηκε με την περίοδο της μεταπολίτευσης, μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με ατομικές ελευθερίες, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες, με πρόοδο και ανάπτυξη. Άντεξε και στην κρίση, παρότι τότε βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι λανθάνοντες κίνδυνοι από διαχρονικούς εχθρούς της.
 • Τα γεγονότα που ζούμε από τον Αύγουστο και ύστερα, αυτές οι εξελίξεις μέσα από τις παράνομες παρακολουθήσεις, που ξεκίνησαν από την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο αυτούς τους κινδύνους. Μας υπενθύμισαν ότι δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο κανένα κεκτημένο. Οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.
 • Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, για την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας. Αλλά και της προστασίας και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Και σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει έμπρακτα να αποδεικνύουμε την αντίστοιχη πολιτική μας βούληση. Πόσο θα κόστιζε κύριε Πρόεδρε ένα λογισμικό, ένας μηχανισμός για τον έλεγχο των κινητών όλων των Βουλευτών, των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι, είτε όχι. Ο Πρόεδρος μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιωμένο θύμα αυτής της παρακρατικής λειτουργίας, έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση, για να μάθουμε την αλήθεια των παρακολουθήσεων από το παράνομο Predator (ή της απόπειρας παρακολούθησης)… Να είναι αυτή η απάντηση της Βουλής, στο τοξικό κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου»

 • Κύριε Πρόεδρε με αυτή τη λογική είχαμε αποδεχτεί και συμφωνήσει αυξήσεις το 2020 και 2021, για το κόστος των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θεσμών απέναντι στους πολίτες, αλλά και της αποτελεσματικότητας.
 • Πέραν αυτών έχουμε τις δαπάνες για εξωστρεφείς δράσεις, συνεργασίες και δαπάνες κοινωνικής – πολιτιστικής προσφοράς. Όπως είχαμε τις δωρεές προς το ΕΣΥ, με κορυφαία την κάλυψη του κόστους κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» μετά από την πρόταση της αείμνηστης Προέδρου της Παράταξης μας τότε, Φώφης Γεννηματά, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
 • Είναι αναγκαίες οι δαπάνες για την αναβάθμιση της λειτουργίας στο Κοινοβούλιο, ψηφιακής και ηλεκτρονικής, και αντίστοιχα και για τους Βουλευτές.
 • Όπως επίσης είναι ανάγκη να αναζητηθούν περισσότεροι πόροι για την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Βουλής και της οικονομικότερης λειτουργίας των εγκαταστάσεών της.
 • Ο φετινός Προϋπολογισμός, είναι σχετικά λιτός, καλύπτει τις αναγκαίες δαπάνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και τις δαπάνες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του. Η συνετή και χρηστή διαχείριση του, η εξοικονόμηση πόρων και η αποτελεσματική παράλληλα λειτουργία, αποτελεί ένα στοίχημα που ειδικά για το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να κερδίζεται πάντα. Για να ενισχύονται το κύρος και η αξιοπιστία αυτού του κορυφαίου Πολιτειακού μας θεσμού. Και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό.
 • Ευχαριστούμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, τις Υπηρεσίες και τους Υπαλλήλους της Βουλής, για τη μεθοδική, ολοκληρωμένη και αναλυτική επεξεργασία και προετοιμασία των σχεδίων του Προϋπολογισμού, αλλά και της ορθής εκτέλεσής του, και αυτό αφορά και όλες τις άλλες Υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής, τους συνεργάτες μας, που στηρίζουν το έργο μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες για όλους μας.
 • Με το σεβασμό και την ευθύνη που αναλογεί απέναντι στο κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας μας, που υπηρετούμε, υπερψηφίζουμε και τον απολογισμό του 2021, με το Παράρτημά του και τον Προϋπολογισμό του 2023 της Βουλής των Ελλήνων.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε:

Δημοσιεύματα αναφέρονται σε «καυγά» μεταξύ του κ. Μαρκόπουλου, βουλευτή της ΝΔ και εμού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Δεν υπήρξε “καυγάς”. Υπήρξε ανοίκεια και χυδαία επίθεση του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος, όπως ακριβώς και στη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, έτσι και τώρα, συνεχίζει να συκοφαντεί και να ψεύδεται ασύστολα για πρόσωπα και κόμματα. Ο κ. Μαρκόπουλος είναι αλήθεια ότι εξετράπη και χρησιμοποίησε φράσεις και λέξεις, που δεν αρμόζουν στον οποιονδήποτε, πολύ δε περισσότερο, σε βουλευτή. Ξεκαθαρίζω ότι η επίθεσή του ήταν λεκτική και δεν αποπειράθηκε να χειροδικήσει, ούτε μεσολάβησε κάποιος για να τον εμποδίσει. Αυτό που απαιτήθηκε από όλους , ήταν να ζητήσει “συγγνώμη”. Δυστυχώς, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Για το διπλωματικό επεισόδιο του ΥΠ.ΕΞ., Ν. Δένδια, στη Λιβύη ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και αυτό φάνηκε και από την τροπή που πήρε. Αλλά τέτοια συμβάντα είναι αχρείαστα όταν, ειδικά, σε αυτή τη συγκυρία η τουρκική προκλητικότητα είναι αυξημένη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να υπηρετεί μια προσεκτική, συγκεκριμένη, όσο και μακροπρόθεσμη διπλωματική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες της, ενώ στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία γραμμή.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ χαιρετίζουμε κάθε κίνηση προς την ανάδειξη της Τουρκικής προκλητικότητας και της θέσης της χώρας ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη στη Λιβύη δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, από όσα θετικά αποτελέσματα μπορεί να στόχευε.

Για το νομοσχέδιο των παρακολουθήσεων που φέρνει η κυβέρνηση, ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις αποτελεί μια θεσμική δικαίωση για το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το θέμα των υποκλοπών στις δικαστικές αρχές, ενώ από την αρχή λέγαμε ότι δεν υπάρχει διαδικασία νόμιμης ενημέρωσης γι’ αυτούς που παρακολουθούνται, παρά τα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες, ενώ δεν απαντά στο εύλογο αίτημα όσων υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για έγκαιρη ενημέρωση-και όχι 3 χρόνια μετά- για τους λόγους που έγινε η παρακολούθηση, ενημέρωση που πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές.

Εδώ και 4 μήνες περιμένουμε, ακόμη, να μάθουμε την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν ανενόχλητοι όσοι εμπορεύονται και χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά σήμερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ενώ και η τροπή που πήρε η εξεταστική επιτροπή καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι και για ποιους λόγους έστησαν αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους, προκειμένου να βγουν στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοφανούς ιστορίας που διασύρει τη χώρα διεθνώς και που, δυστυχώς, αδικεί και την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Είμαι αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν σήμερα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Την πολιτική μας πρόταση θα την αξιολογήσουν πρώτα οι πολίτες και με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο θα κινηθούμε μετά τις εκλογές

Δεν έχουμε καμία αγωνία να μπούμε στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να μοιράσουμε θέσεις εξουσίας.

Έχουμε αγωνία να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τη χώρα και τους πολίτες που δοκιμάζονται εδώ και καιρό.

Και πολίτες ξέρουν ότι ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ» ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα παρουσιάζεται ένα σημαντικό βιβλίο για το Κυπριακό, που δεν είναι απλώς Καταγραφή, αλλά κατάθεση ψυχής από έναν Πατριώτη, αγωνιστή της Δημοκρατίας, το Γιαννάκη Ομήρου.

Εξιστορεί γεγονότα της ιστορικής πορείας της Μεγαλονήσου, όπως ο ίδιος τα βίωσε, ήδη από τα μαθητικά του χρόνια με τον αγώνα του ’55-’59, αφηγούμενος μερικές από τις πιο βαρυσήμαντες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου.

Η συγκυρία το έφερε να παρουσιάζεται το βιβλίο μια μέρα μετά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, θυμίζοντας μας ότι ο Ομήρου μετείχε ενεργά στους αγώνες υπεράσπισης της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Φοιτητής στην Αθήνα, ενεργό μέλος της συνδεδεμένης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο φοιτητικής παράταξης “Παλμός”, μετείχε στους αγώνες κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την αντιστασιακή δράση του κορύφωσε η γενναία στάση του κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου .

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ κατά τις εκλογές του Μαΐου του 1981. Διέγραψε μια σημαντική διαδρομή στην οποία είχε το μεγάλο φορτίο της διαδοχής του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη.

Τα σημερινά δεδομένα, και η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας, δείχνουν ότι ο χρόνος που περνά δεν βελτιώνει πάντα τις συνθήκες.

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας, με φόντο την ανεκτικότητα που επί χρόνια επιδεικνύουν εταίροι και σύμμαχοι στην αναθεωρητική της στρατηγική, συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας από τον Καύκασο ως τη Συρία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία και πιστή στο δόγμα της για οριστική διχοτόμηση και δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο, προβαίνει σε απαράδεκτες προκλήσεις στα Βαρώσια , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνομιλητής στην τουρκοκυπριακή πλευρά όπως ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί.

Φίλες και φίλοι,

ο αναθεωρητισμός και η ανεκτικότητα σε τέτοιες πρακτικές δε νοούνται και η Ευρώπη καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μόνο μέσω της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα αποτραπούν αυτές οι επικίνδυνες λογικές.

Σήμερα το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του έθνους μετά τη Μεταπολίτευση.

Η απάντηση στην κόπωση ή ακόμη και την απογοήτευση για την πορεία του κυπριακού, είναι το σχέδιο και η στρατηγική. Με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Γράφει ο Γιαννάκης Ομήρου για την προκρούστεια λογική των δυο κρατών, που εμφιλοχωρεί και εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς: «Όποια και αν είναι η πραγματική αιτία αυτής της καινοφανούς θέσης περί λύσης δυο κρατών, το βέβαιο είναι ότι οι θιασώτες της δεν έχουν εκτιμήσει επαρκώς το υλοποιήσιμο αλλά και το βιώσιμο μιας τέτοιας επιλογής και ιδού γιατί: Πρώτον, – σημειώνει ο Γιαννάκης Ομήρου- η διεθνής κοινότητα αντιτίθεται σε λύσεις απόσχισης, διαχωρισμού κρατών και δημιουργίας νέων κρατικών μορφωμάτων με διάλυση προϋπαρχουσών κρατικών οντοτήτων. Δεύτερον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και άλλων Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών ρητά απορρίπτουν μια τέτοια λύση. Και τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος αποτελεί ισότιμο μέλος ως μία και ενιαία χώρα, θα είναι κατηγορηματικά εναντίον του διαμελισμού ενός μικρού ευρωπαϊκού κράτους και της δημιουργίας δυο κρατικών οντοτήτων». Αναφέρω αυτό το απόσπασμα γιατί είναι χρήσιμο συχνά να το υπενθυμίζουμε.

Χρέος όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού είναι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη γραμμή μιας λύση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις τρίτων κρατών. Άλλωστε πως μπορεί να υπάρχουν στρατός κατοχής και εγγυήσεις σε ένα κράτος -μέλος της ΕΕ.

Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας, και σε αυτό τον αγώνα η παρακαταθήκη του Γιαννάκη Ομήρου είναι πυξίδα. Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο. Οι αναγνώστες του θα αποκτήσουν μια καθαρή και τεκμηριωμένη εικόνα των εξελίξεων στο Κυπριακό τις τελευταίες δεκαετίες.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.