ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση των Τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υγείας για την τηλεδιάσκεψη του Κοινωνικού Δικτύου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Συνεδρίασε εχτές με τηλεδιάσκεψη το Κοινωνικό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Social Network of the PES) με θέμα συζήτησης την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Το Κίνημα Αλλαγής, για μια ακόμα φορά, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση με τον Γιάννη Δάλμα, γραμματέα ευρωπαϊκών υποθέσεων, τον Κώστα Μπαργιώτα, γραμματέα υγείας και τον Φίλιππο Σαχινίδη, μέλος του πολιτικού συμβουλίου να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.

Ο Κώστας Μπαργιώτας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών έγκαιρης αντίδρασης καθώς η πρόληψη της εξάπλωσης των επιδημιών προστατεύει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Είναι πολύ σημαντικό πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια η υγεία μπαίνει ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Η πανδημία που έπληξε την Ευρώπη έκανε περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη την διαχρονική μας επιμονή στην ανάγκη ενός Δημόσιου Συστήματος. Απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας, πολιτικές σύγκλισης του επιπέδου περίθαλψης και η ανάπτυξη μηχανισμών έγκαιρης αντίδρασης.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης στην παρέμβαση του τόνισε ότι η κρίση πανδημίας είναι συμμετρική αλλά η αντίδραση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. εκ των πραγμάτων θα διαφέρει. Είναι κρίσιμο λοιπόν να διασφαλιστεί οτι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπερνά και το 2023 και ότι οι χώρες με τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα ενταχθούν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Διαδικασία του Υπερβολικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος.

Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα πολλές χώρες μέσω του ESM γιατί τα ποσά που διαθέτει ο μηχανισμός είναι περιορισμένα, ειδικά αν χρειαστεί να στηριχτούν μεγάλες οικονομίες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Έτσι, όμως η Ευρώπη στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές. Για αυτό είναι αναγκαίο η ΕΕ να προχωρήσει στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων της με άντληση κεφαλαίων απο τις αγορές για να στηριχτούν οι οικονομίες που χτυπήθηκαν και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δάλμα, είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα μετά την κρίση του κορονοϊού θα βρει την Ευρώπη και τον κόσμο σε διαφορετική κατάσταση. Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε μερική ανεργία, χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους, ενώ οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί και πολλά έργα έχουν τεθεί σε αναμονή.

Τώρα είναι η στιγμή να επανεξετάσουμε τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, να συζητήσουμε την εντολή της ΕΚΤ, να εξετάσουμε το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και να καταλήξουμε σε συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία.

Το δελτίο τύπου του PES μπορεί να βρεθεί στο:

https://www.pes.eu/en/news-events/news/detail/SEN-debates-plans-to-save-jobs-strengthen-health-services-and-revitalise-EU-economies/

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥ.ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κοινή δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου Υπεύθυνη Δικαιοσύνης ΚΟ Κινήματος Αλλαγής και Ευαγγελίας Λιακούλη Υπεύθυνη Εσωτερικών ΚΟ Κινήματος Αλλαγής

Η υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού που μετρά ήδη αρκετές εβδομάδες, αναπόφευκτα, επιφέρει σοβαρές συνέπειες στο χώρο απονομής της δικαιοσύνης, ενώ θέτει παράλληλα, ζητήματα αλλαγής διαδικασιών μεγάλου αριθμού λειτουργιών της, οι οποίες πραγματοποιούνταν με συγκεκριμένους τρόπους, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είναι τώρα η ώρα, να προχωρήσει η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία στην υιοθέτηση καινοτομικής πρότασης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, απαντά υπεύθυνα στη διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά παράλληλα ανοίγει νέους δρόμους και δημιουργεί σοβαρή προοπτική για το μέλλον

Η πρόταση αφορά σε υποθέσεις που δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ή λήξης του χρόνου προσωρινής κράτησης και στις οποίες, η ημερομηνία της νέας διακοπής της συνεδρίασης του δικαστηρίου, μπορεί να μην αποφασίζεται με την φυσική παρουσία των εμπλεκομένων, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης και εν συνεχεία να ανακοινώνεται δημόσια από την γραμματεία της έδρας και να τοιχοκολλείται στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας, με ταυτόχρονη την ηλεκτρονική ενημέρωση των Δικηγόρων που συμμετέχουν στη δίκη για λογαριασμό των εντολέων τους.

Είναι φανερό ότι κατά τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο μετάδοσης – εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες που εμπίπτουν στα πεδία αυτά.

Τη στιγμή που ακόμη και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει πλέον τροποποιήσει πάγιες διαδικασίες μέσω τηλεδιασκέψεων, με σκοπό την πλήρη προστασία των εμπλεκομένων προσώπων και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας, ενώ ήδη αναζητούνται ασφαλείς τρόποι για τη μετάβασή μας σταδιακά στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα πεδία της διοίκησης, της εκπαίδευσης, της παροχής υπηρεσιών κλπ με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, μόνο αυτονόητη καθιστά την εφαρμογή αυτών των νέων δεδομένων και στο χώρο της δικαιοσύνης, η οποία είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.