ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 21 Ιανουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Οι Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ή Απάτητα βουνά: η επικοινωνία σε βάρος της ουσιαστικής Προστασίας της Φύσης με τη σφραγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι το όρος Μαίναλο «εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των Απάτητων Βουνών» και αποκτά, όπως υποστηρίζει, καθεστώς υψηλής προστασίας. Πρόκειται για ακόμη έναν ορεινό όγκο που έχει ενταχθεί μαζί με άλλους επτά (7) στα απάτητα βουνά.

Ο Τομέας Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία αυτή, αν δεν ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοπορία της Κυβέρνησης και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ορεινών όγκων της πατρίδας μας.

Η σωστή διάσταση για τις ΠΑΔ

Οι ΠΑΔ είναι ένα ανέξοδο, γρήγορο, σαφές, μετρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την οριοθέτηση ζωνών «αυστηρής προστασίας» εντός του δικτύου Natura 2000 στο πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), των οποίων η σύνταξη και η έγκριση είναι δεσμευτική υποχρέωση της χώρας, καθώς και για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.

Ρητορικά ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ

Είναι αυθεντικό το ενδιαφέρον σας ή όπως σε πολλές ακόμη περιπτώσεις επιλέγετε κινήσεις εντυπωσιασμού για να καλύψετε τις ανεπάρκειες, τις καθυστερήσεις και τη μη εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας;

Γιατί επιλέγετε τη θεσμοθέτηση νέων περιοχών προστασίας, κύρια εντός του δικτύου Natura 2000, αντί να προχωρήσετε με τα προβλεπόμενα, θεσμοθετημένα βήματα, από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή την ολοκλήρωση και έγκριση των ΕΠΜ, που περιλαμβάνουν ως υποχρέωση την τεκμηριωμένη και πολυκριτηριακή οριοθέτηση ζωνών διαφορετικού επιπέδου προστασίας (από ήπια έως πολύ αυστηρή), που εδώ και σχεδόν 4 χρόνια έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2024;

Προτροπή προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ:

Δείξτε τη βούλησή σας, εφόσον είναι ειλικρινής, και αναλάβετε πρωτοβουλίες για επιτάχυνση του έργου των ΕΠΜ, που αποτελεί το πλέον εμβληματικό εγχείρημα εθνικής κλίμακας για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Η Ελλάδα

Δεν αντέχει μια δεύτερη παραπομπή και καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θεμελιώδεις παραβιάσεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ κατά το σκέλος καθορισμού των αναγκαίων μέτρων διατήρησης (άρθρο 6 παρ.1) στις περιοχές του δικτύου Natura 2000
Πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Ενωσιακού Δικαίου περιβάλλοντος και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρέπει να προβάλει την προστασία της φύσης, όχι μόνο ως απαγορεύσεις, αλλά και ως ευκαιρίες για την κοινωνία σε τοπική και εθνική κλίμακα, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρακτικές.
Πρέπει να φροντίσει να γίνει η πολυδιαφημισμένη ελληνική φύση και ύπαιθρος, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας όπου ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύεται το τοπίο, η βιοποικιλότητα, οι φυσικοί πόροι, αλλά και να αποτελεί χώρο προσέλκυσης δραστηριοτήτων, βάσει συγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού και προσδιορισμού δραστηριοτήτων, όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρέπει να επιδιώξει την ενσωμάτωση της διατήρησης της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και στις τομεακές και αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας.
Από την επικοινωνία επιλέγουμε την ουσία και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ

Χάρης Δούκας: Ναρκοθετείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα από τον ΔΕΔΔΗΕ

Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ασθενής του ενεργειακού συστήματος της χώρας είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες λοιπόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανήρτησε στον διαδικτυακό της ιστότοπο τη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της περιόδου 2022-2026, που της υπέβαλε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Κανονικά, ένα σχέδιο ανάπτυξης που ξεκινάει το 2022, θα έπρεπε να είχε έρθει σε διαβούλευση αρχές του 2021, και όχι αρχές του 2023.

Αν μελετήσει κανείς το σχέδιο, ανακαλύπτει πως τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων είναι λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν μόνο οι επιδοτήσεις στις ενεργειακές εταιρίες για το ρεύμα, σε ένα χρόνο, έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκ. ευρώ

Ενώ ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι ο διπλασιασμός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται νέες αιτήσεις για ΑΠΕ λόγω κορεσμού του δικτύου και ταυτόχρονα προϋπολογίζει ένα αδιανόητο χαμηλό ποσό για την ανάπτυξή του.

Όσο και να προσπαθεί να τα κρύψει η Κυβέρνηση, θα βρίσκουμε τα νούμερα και θα αναδεικνύουμε το μεγάλο κενό της πολιτικής της.

Προκύπτει όμως και ένα σημαντικό ερώτημα: Τί ρόλο επιτελεί το fund που εισήγαγε η Κυβέρνηση ως μεγάλο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ; Απλώς εισπράττει;

Έτσι ασκεί διοίκηση και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του; Ή εδώ βρίσκει και τα κάνει;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ, Ν. ΠΑΠΠΑ, ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΙΨΙΟ ΤΟΥ, Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης στην εκπομπή «Τώρα μαζί» (Τ/Σ ΟΡΕΝ) με τους δημοσιογράφους Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργο Σιαδήμα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση, τόνισε πως «συζητάμε μήνες μετά στο ίδιο στούντιο για τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα κάνει ελέγχους για τις τιμές στα μήλα. Η αισχροκέρδεια κυριαρχεί γιατί δεν έγινε κανένας έλεγχος στην αγορά. Ιδιαίτερα στην αγορά τροφίμων παρατηρούνται αυξήσεις από 15-25% και συσσωρεύεται η επιβάρυνση στο εισόδημα των πολιτών εδώ και ένα χρόνο».

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος και το μοντέλο επιδοτήσεων της Κυβέρνησης, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ενέργειας. Αναφέρονται τα κυβερνητικά στελέχη στην τελική τιμή του ρεύματος, που προκύπτει όμως μετά τις επιδοτήσεις παραγνωρίζοντας ότι έχουμε τις υψηλότερες τιμές στην χονδρεμπορική και επιδοτούνται τα κέρδη των λίγων και ισχυρών . Η κυβέρνηση αφήνει κάποιους να κερδοσκοπούν και να βγάζουν λεφτά εις βάρος του Έλληνα πολίτη . Ποιος πληρώνει τις επιδοτήσεις; Ο κρατικός προϋπολογισμός δηλαδή οι πολίτες».

Σχολιάζοντας το “μπλόκο” της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ενημέρωση, που ζητά να κάνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τις παράνομες παρακολουθήσεις, αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ και τους ισχυρισμούς της γραμματέα του επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα για ροή μαύρου χρήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε:

«Ο ένας προσπαθεί να καλύψει τον κολλητό του, Νίκο Παππά, και ο έτερος προσπαθεί να καλύψει τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτό το πινγκ πονγκ παίζεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Οι πολίτες όμως βαρέθηκαν. Θέλουμε ένα κράτος με δημοκρατία. Ένα κράτος που να σέβεται τους πολίτες, τις ανεξάρτητες αρχές και την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία; Ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο και προσπαθεί να το συγκαλύψει. Στην εξεταστική επιτροπή δεν κάλεσε όλους τους μάρτυρες. Παρεμβαίνουν στο έργο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, και δεν τον αφήνουν καν να ενημερώσει τη Βουλή. Τους θυμάστε που έλεγαν προς το ΠΑΣΟΚ: “Ελάτε να ενημερωθείτε στο αυτί”; Ο κ. Ράμμος τους καλεί να ενημερώσει τη Βουλή βάσει του νόμου και του Συντάγματος και του απαντούν: “Όχι, να μην ακουστεί η αλήθεια”. Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έχει κάτι να μας πει για τις βαλίτσες; Για τα μηνύματα του κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες;» κατέληξε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ο κ. Μάντζος επεσήμανε ότι «έχουμε απέναντί μας έναν Πρωθυπουργό που επαναλαμβάνει τη φαντασίωση του κυβερνήτη και έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για κυβερνήσεις ηττημένων και να λέει “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”. Έχουμε δύο, οσονούπω, πρώην πρωθυπουργούς να μας λένε ποια είναι η συνταγή της δικής τους πολιτικής επιβίωσης» και ξεκαθάρισε πως «εμάς, όμως, μας αφορά η επιβίωση των πολιτών και η προοπτική αυτού του λαού».

Τόνισε, παράλληλα, ότι η προεκλογική περίοδος είναι ένα διάστημα στο οποίο «πρέπει να συνομιλούμε, όχι τα κόμματα μεταξύ μας, αλλά με τους πολίτες. Εμείς αυτό κάνουμε, μακριά από αφηγήματα και φαντασιώσεις. Η Νέα Δημοκρατία συστηματικά μας καταλόγιζε ότι τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που βλέπει ότι μένουμε πιστοί στον αυτόνομο δρόμο, καταδικάζοντας και αντιθεσμικά παιχνίδια και τοξικές συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει ρητορική».

Επανέλαβε, δε, τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να είναι «μία αξιόπιστη πραγματικά προοδευτική εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου» και εξήγησε:

«Οι θεσμοί της δημοκρατίας μας προσβλήθηκαν και τότε και τώρα. Δεν είναι πρόοδος τα ψευτοδημοψηφίσματα, η απόπειρα παρεμπόδισης των ΜΜΕ, το μοίρασμα αδειών και μετοχών ή η απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Δεν είναι όμως ούτε σταθερότητα οι υποκλοπές, η φαλκίδευση των αρμοδιοτήτων των ανεξάρτητων αρχών, η προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Πρόοδος και σταθερότητα είναι οι ισχυροί θεσμοί δημοκρατίας, ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, καλές και πολλές δουλειές για όλους, και επιτέλους προοπτική και ελπίδα για τους νέους και τη μεσαία τάξη».

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «ο Πρωθυπουργός προσπαθεί επίμονα να φιλοτεχνήσει μια όμορφη εικόνα με τα καλύτερα δυνατά χρώματα, αλλά δεν συνειδητοποιεί ότι ο καμβάς που έχει δημιουργήσει είναι γκρίζος και δεν μπορεί να αλλάξει», υπενθυμίζοντας συγκεκριμένους αριθμούς:

«Μιλάμε για τη χώρα που 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται κάτω των 400 ευρώ, που το 55% των νέων θέσεων εργασίας είναι εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης, μία χώρα που είναι τρίτη στην ΕΕ σε ΦΠΑ, που έχει πληθωρισμό 9,6% που επηρεάζει και μάλιστα αυξάνει κατά πολύ και τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Μιλάμε για τη χώρα που οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν το ΕΚΑΣ, την ώρα που η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί 40% τουλάχιστον. Που τα ημίμετρα και τα διαφορών ειδών pass δεν μπορούν να ανακουφίσουν παρά μόνο ανακυκλώνουν την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και λιανικό εμπόριο την ώρα που δεν υπάρχουν έλεγχοι και δεν εισπράττονται πρόστιμα. Κι όμως, ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε έναν λόγο να πει για τις διαρκώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες».

«Όλα αυτά καταλήγουν στην ανάγκη αλλαγής πολιτικού παραδείγματος. Όχι πια κυβερνήσεις των κολλητών και των ανιψιών, αλλά κυβερνήσεις των πολιτών, των πολλών, για συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική εξουσία που δεν είναι ούτε λάφυρο, ούτε ιδιοκτησία. Όλα αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ όπως το έκανε ξανά και το 1981», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.