ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Reading time: 9 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Η 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας και μεγάλης αύξησης των γυναικτονιών στη Χώρα μας.

Με τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε και φέτος αύξηση των κλήσεων στις γραμμές υποστήριξης των θυμάτων, καθώς και δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών.

Φαίνεται πως πολλοί άντρες, λόγω στερεότυπων αντιλήψεων, ψυχικών και οικονομικών πιέσεων, που εντάθηκαν με την πανδημία, βρήκαν για εκτόνωσή τους, τον εύκολο σάκο του μποξ, τις συζύγους τους και τα κορίτσια τους.

Και όταν οι γυναίκες κάποια φορά συνειδητοποιήσουν τη βία και την υποτίμηση που δέχονται κι αποφασίζουν να χωρίσουν, τις δολοφονούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση “τη σκότωσα επειδή την αγαπούσα, κι αυτή ήθελε να φύγει μακριά μου και να διαλύσει το σπίτι μας”.

Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία και τα θύματα της, ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων.

Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ο μισός πληθυσμός της Χώρας να είναι παροπλισμένος, ανασκολοπισμένος και με περιορισμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε:

1. Την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων, με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στην εκπαίδευση, με την ένταξη της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο τη μη βία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων.

2. Νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών λόγω φύλου, που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, ως γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.

Πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο ορατή στην κοινωνία η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίπτωση, σε σχέση με την ανθρωποκτονία.

3. Την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων για την άμεση επέμβαση σε τυχόν καταγγελίες, καθώς και την υποστήριξη των θυμάτων βίας για την ασφαλή διαδρομή διαφυγής τους.

4. Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με στόχο την εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες που λειτουργούν δεν επαρκούν

Επίσης τα πιο πάνω Κέντρα πρέπει να έχουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, που να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.

5. Τη Δικαστική υποστήριξη των θυμάτων βίας.

6. Την εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, που προσφεύγουν τα θύματα.

7. Την εξασφάλιση ειδικών φοροαπαλλαγών σε εταιρίες που προσλαμβάνουν γυναίκες θύματα βίας.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών είναι πρόβλημα διαταξικό, βαθιά πολιτισμικό και συντελεστής ελλείμματος δημοκρατίας.

Πρέπει να είμαστε ενωμένες και σε διαρκή εγρήγορση και αγώνα, για να εξασφαλίσουμε σε κάθε γυναίκα να ζει στο φως και στην ελπίδα και όχι στο τραύμα και το σκοτάδι της έμφυλης βίας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ACTION24 και την εκπομπή «BRIEFING» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
Επειδή η πανδημία στην Ελλάδα δεν πάει καλά αυτή την περίοδο, χρειάζεται περισσότερη σεμνότητα από την κυβέρνηση. Εμείς δεν κατακρίνουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ. Αυτό οδήγησε σε μια πραγματικότητα με 8000 νέα κρούσματα, 100 νεκρούς τη μέρα, και 600 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Αυτή η εικόνα, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μία αποδεκτή «νέα κανονικότητα» όπως θέλει να παρουσιάζει η ΝΔ (σσ. ο εκπρόσωπος της στο πλαίσιο της συζήτησης).

Η κυβέρνηση, συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος στην λήψη των αποφάσεων, καθυστέρησε πάρα πολύ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την εφαρμογή τους. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, και από χθες, επίσημη οδηγία από την κυβέρνηση για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι εδώ και έναν χρόνο το ΕΣΥ δεν στηρίχθηκε επαρκώς. Αλλά δείχνει και κάτι ακόμα. Ότι για τη ΝΔ, στην Ελλάδα, αν έχεις λεφτά μπορείς να πας και να κάνεις το χειρουργείο σου στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν έχεις λεφτά, είσαι καταδικασμένος.

Επίσης, έπρεπε να φτάσουμε Νοέμβριο για να αντιληφθούμε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει τελματώσει περίπου γύρω στο 60%. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, προτείναμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Για παράδειγμα, ο αστυνομικός που ελέγχει για πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν γίνεται να είναι ανεμβολίαστος. Όσον αφορά τα σχολεία, δεν νοείται εδώ και ένα χρόνο να μην έχει γίνει τίποτα για την αποσυμφόρηση των τάξεων, ενώ το ποσοστό νόσησης να πρέπει να φτάσει στο τόσο υψηλό 50%+1 για να κλείσει μια τάξη. Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ώρα που σε αυτά παρατηρείται έντονος συνωστισμός, υπάρχουν οχήματα που χρειάζονται απλώς ανταλλακτικά και επισκευαστικές εργασίες για να ενταχθούν στον στόλο των λεωφορείων και να τα αποσυμφορήσουν. Μέχρι και τώρα, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η αντιπολίτευση οφείλει να είναι καθαρή, συνθετική, με προτάσεις και να βάζει πλάτη στα δύσκολα. Και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν είχε μόνο ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκη και Τσίπρα. Είχε και Κίνημα Αλλαγής και Γεννηματά. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ των εμβολιασμών και ψηφίσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Σήμερα μιλάμε για επέκταση αυτής. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση επιτέλους να ακούσει και να πάρει τις δύσκολες αλλά κρίσιμες για την χώρα αποφάσεις.

Για την ακρίβεια και τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Την περασμένη Δευτέρα φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το ότι καταδίκαζε τις χριστουγεννιάτικες παροχές προσωρινού χαρακτήρα, οι οποίες φανερά στοχεύουν σε συγκεκριμένες εκλογικές πελατείες, τώρα τα υιοθέτησε και αυτή.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσουμε οτιδήποτε βοηθάει έστω και λίγο τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι σε κανέναν δεν περισσεύει τίποτα. Όμως, η πραγματική στήριξη πρέπει να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ουσιαστική και μόνιμη στήριξη για τους υγειονομικούς αποτελεί η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτοί είναι εξάλλου που δίνουν την μάχη της πανδημίας από την πρώτη γραμμή. Όσον αφορά τις συντάξεις, υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης στήριξης με την 13η σύνταξη. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρειάζεται μια μορφή με τα χαρακτηριστικά του ΕΚΑΣ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και το έκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, δεδομένου ότι μιλάμε για την ανοιχτή οικονομία και την ανοιχτή αγορά, τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για την περίοδο από την 1η Νοέμβρη και μετά την ανακοίνωση των μέτρων δείχνουν ότι το λιανεμπόριο και κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μια τεράστια μείωση του τζίρου τους, γύρω στο 30-50%. Το κράτος επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος των ελέγχων πάνω τους, δίχως να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές. Εμείς, προτείνουμε μέτρα που αφορούν την μη επιστροφή της επιστρεπτέας καταβολής, την ρύθμιση των οφειλών τους με 120 δόσεις και την μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην εστίαση. Συγκεκριμένα μέτρα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να μιλήσουμε για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Δεν γίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι στο 2%, δηλαδή μόλις 12€ τον μήνα, όταν ο πληθωρισμός φτάνει το 4% και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποτίθεται πως θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτό. Επίσης, πρέπει να μιλήσουμε για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την μείωση των φόρων στα καύσιμα. Να μην μετακυληθεί το βάρος σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, πριν από λίγες ημέρες είδαμε την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή. Ένας προϋπολογισμός με νέα αύξηση φόρων στα 3.5 δισ. ευρώ, που διατηρεί πολύ υψηλή την σχέση μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων και φέρνει περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την καταπολέμηση της ανεργίας, παρά την σημερινή τόσο δύσκολη συγκυρία. Ένας προϋπολογισμός που δυστυχώς δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και όσους χτυπήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από την κρίση.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Θέμα: «Θέσπιση Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας και οικονομική αποζημίωση λόγω αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας»

Αιτιολογική Έκθεση

1. Τα τελευταία έτη, μετά και την κατάργηση της μειωμένης φορολογίας στο πετρέλαιο και τη μεγάλη αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σημειωθεί σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Είναι δε αλήθεια ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έχει μειωθεί σε σχέση με τα προϊόντα άλλων χωρών της Ε.Ε που έχουν καθιερώσει τη χρήση αγροτικού πετρελαίου ή άλλων μορφών ενέργειας. Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων για την έμπρακτη υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και των ασχολούμενων με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ιδίως στις τρέχουσες έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες της πανδημίας.

Με το πρώτο άρθρο της παρούσας τροπολογίας προτείνεται η καθιέρωση από 01.01.2022, «Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας» που θα περιλαμβάνει τη διάθεση αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή και ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η προμήθεια του αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με την ειδική κάρτα που θα χορηγείται στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, με αντικειμενικά κριτήρια και ειδικότερα την έκταση και το είδος της καλλιέργειας καθώς και τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ.

Με το πρώτο προτεινόμενο άρθρο της παρούσας τροπολογίας προτείνεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας και τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου.

2. Η ραγδαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως το β΄ εξάμηνο του 2021 και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των διακυμάνσεων του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να πλήττεται σε καθοριστικό βαθμό τόσο η ατομική όσο και η συνολική αγροτική παραγωγή σε μια σειρά κρίσιμων για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας προϊόντων.

Με το δεύτερο άρθρο προτείνεται η μερική έστω αντιμετώπιση της τρέχουσας δυσμενούς κατάστασης, με την πρόβλεψη καταβολής οικονομικής αποζημίωσης έναντι των υπέρογκων και απρόβλεπτων αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για την άρδευση κλπ που παρατηρήθηκε κατά το β’ εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, προβλέπεται η «συμμετοχή» του Κράτους, σε ποσοστό έως και 30% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του β΄ εξαμήνου 2021, όπου εντοπίζεται ο «πυρήνας» του προβλήματος. Η χορήγηση της αποζημίωσης προτείνεται να γίνει στη βάση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων και με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» προστίθενται νέα άρθρα, ως εξής:

«Άρθρο ….

Κάρτα Αγροτικής Ενέργειας

1.Καθιερώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2022 Κάρτα Αγροτικής Ενέργειας, στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που δικαιούται ο κάτοχος. Δικαιούχοι στην κάρτα είναι οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι κλπ.) και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταχωρημένες στο μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Το ύψος ενίσχυσης προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία καλλιέργειας και εκτροφής ζώων που δηλώνται κάθε χρόνο στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων (ΟΣΔΕ) και υποβάλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο των δικαιούχων.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας και τη δημιουργία του ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου καθώς και του τρόπου προμήθειας του.

Άρθρο ….

Οικονομική αποζημίωση λόγω υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

1. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 καταβάλλεται σε παραγωγούς, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ οικονομική αποζημίωση για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό διαμορφώθηκε και αποτυπώθηκε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Η οικονομική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 30% του καθαρού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υπολογισμού του ποσού καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χρήστος Γκόκας

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Ανδρέας Πουλάς

 

Γεώργιος Φραγγίδης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.