ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής για την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να μην προχωρήσει άμεσα σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να μην προχωρήσει άμεσα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία και να περιορισθεί σε φραστική καταδίκη και Ευχολόγια, αναδεικνύει για άλλη μία φορά το μεγάλο έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς και την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Ε.Ε θα παραμένει αδύναμη και αμήχανη στο νέο πολυπολικό κόσμο όπου η δημοκρατία υποχωρεί ενώ αυταρχικοί ηγέτες περιφρονούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς.

Η απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί την τελευταία από μία σειρά πράξεων επιθετικότητας και προκλητικότητας που μετατρέπουν την Τουρκία σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η Ε.Ε οφείλει να υπερασπίζεται τις αξίες της που αποτελούν την πεμπτουσία της ύπαρξής της. Η δε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην ωραιοποιεί καταστάσεις αλλά να πιέζει προς συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται σήμερα Τρίτη, δεύτερη μέρα της περιοδείας της, την Καβάλα, όπου έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο, φορείς της πόλης και στελέχη του Κινήματος. Κατά την επίσκεψη της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τα υγειονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ξανά, αλλά και για τα οικονομικά αδιέξοδα στις τοπικές κοινωνίες. Είναι πια φανερό ότι προχώρησε στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, όχι μόνο δίνοντας το σήμα της χαλάρωσης, αλλά και χωρίς να έχει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο. Και βέβαια, με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε μέτρα και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη στήριξη της οικονομίας. Προχωράμε, δυστυχώς, με τη λογική βλέποντας και κάνοντας. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση, η ευθύνη της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μεγάλη.

Τα μέτρα που ανακοινώνει για τις τοπικές οικονομίες και ιδιαίτερα για τον τουρισμό είναι ανεπαρκή και καθυστερημένα. Οι αγρότες είναι έξω από οποιοδήποτε σχεδιασμό της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την εμμονή της «μισή δουλειά, μισός μισθός». Οι άνεργοι είναι τελείως εγκαταλελειμμένοι. Τριακόσιες χιλιάδες άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν έχουν καμία στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται.

Είμαστε εδώ σε ανοιχτή γραμμή με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μέσα σε δύο μέρες συναντιόμαστε σε τρεις νομούς με τους εκπροσώπους της παραγωγικής βάσης της χώρας. Έχουμε προτείνει 150 μέτρα αντιμετώπισης και των υγειονομικών ζητημάτων και της υγειονομικής θωράκισης της κάθε περιφέρειας, αλλά και μέτρα στήριξης για τους κλάδους που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή και πλήττονται πάρα πολύ σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα και η κυβέρνηση δεν έχει παρά -τουλάχιστον αφού δεν σχεδιάζει- να τις ακολουθήσει.

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται σήμερα Τρίτη, δεύτερη μέρα της περιοδείας της, την Κομοτηνή, όπου έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, φορείς της πόλης και στελέχη του Κινήματος. Κατά την επίσκεψη της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί εδώ στη Θράκη έχουμε ένα παγκόσμιο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Αυτό που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη γειτονική μας Τουρκία και ιδιαίτερα μάλιστα μετά από την τελευταία ενέργεια για την Αγιά Σοφιά, που είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, οφείλει να αντιδράσει τώρα ώστε να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη απόφαση, που είναι και προσβλητική και προκλητική από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Για τα προβλήματα της περιοχής

Τώρα, όσον αφορά την περιοχή, μια περιοχή με σημαντικά προβλήματα, μια περιοχή στην οποία το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Γιώργος Γεννηματάς είχαν σκύψει όχι μόνο με αγωνία, αλλά με προτάσεις, με κίνητρα, με συγκεκριμένες μελέτες για την ανάπτυξή της, είναι μια περιοχή που και πάλι δοκιμάζεται από τις άστοχες, καθυστερημένες και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την είσοδο των τουριστών

Η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας έδωσε το μήνυμα και το σήμα της χαλάρωσης, στη συνέχεια πήρε αποφάσεις να κλείσει διόδους χωρίς κανένα σχεδιασμό και άνοιξε μία δίοδο προς τη χώρα, χωρίς να έχει προαπαιτούμενο να υπάρξει υγειονομικό πρωτόκολλο και συγκεκριμένες απαιτήσεις για όσους εισέρχονται στον τόπο. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε και νέα κρούσματα. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και επιπτώσεις στην περιοχή, πέρα από τις αρχικές. Και βεβαίως, τώρα τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση να επιβάλλει εκ των υστέρων υγειονομικά μέτρα.

Η χώρα δεν αντέχει νέο lock-down, ούτε γενικό, ούτε τοπικό. Και γι’ αυτό ακριβώς, το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή είχε προτείνει να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα, διμερείς συμφωνίες, να είναι υποχρεωτική η αρνητική απόδειξη εξέτασης στον κορωνοϊό πριν μπουν οι τουρίστες στη χώρα και βεβαίως κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πολλά τεστ, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν το πρόβλημα εγκαίρως, να γίνεται σοβαρή και αξιόπιστη ιχνηλάτηση και άρα περιορισμός των κρουσμάτων, που είναι και το ζητούμενο για όλους μας.

Για τη στήριξη της οικονομίας και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

Και ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων, του τουρισμού, των αγροτών είναι ανεπαρκή, καθυστερημένα και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός, όταν ήρθε στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτησή μου να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα. Αποδέχθηκε ότι τα όσα μέχρι τώρα είχε αποφασίσει η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά. Και το γεγονός ότι ανακοίνωσε μέτρα για τον τουρισμό μέσα στην πρώτη βδομάδα του Ιουλίου δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η καθυστέρηση της αντίδρασης. Και το τονίζω αυτό γιατί το που θα φτάσει η ύφεση και η ανεργία για φέτος, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα μπορέσει να σώσει η χώρα μας από αυτή τη σεζόν του τουρισμού.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι εδώ. 150 προτάσεις για όλα τα θέματα. Και για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, αλλά και για την ανάπτυξη και για το να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία. Είναι εδώ και προσφέρουν λύσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να τις υιοθετήσει.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Επιστολή Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Θέμα: «Σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης»

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν της υπ’ αριθ. πρωτ. 5971/10.07.2020 επιστολής του κ. Πρωθυπουργού, την οποία μας διαβιβάσατε με αριθ. πρωτ. 2322/13.07.2020, και σύμφωνα με σχετικές κατευθύνσεις από την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, σας γνωστοποιούμε την επί της αρχής συμφωνία μας για την ανάγκη συγκρότησης της εν θέματι Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με τη διαφορά και την επισήμανση ότι το έργο της Επιτροπής θα πρέπει να αφορά όχι μόνο στη Θράκη αλλά στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, προς τον σκοπό διαφύλαξης της αυτοδιοικητικής και αναπτυξιακής ενότητας της ευρύτερης περιοχής.

Με εκτίμηση,

Βασίλειος Κεγκέρογλου

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κρίνεται περιοριστική ως προς το χρονικό εύρος (11μηνο απο τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις πρότερες περικοπές εως το 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) αντί της επέκτασης έως 1/1/2019 ημερομηνία εφαρμογής του επαναϋπολογισμού των συντάξεων κατά τον προαναφερόμενο νόμο.

Είναι επισης περιοριστική και ως προς τους δικαιούχους αποδίδοντας τα αναδρομικα μόνο σε όσους συνταξιούχους εχουν καταθέσει δικαστικές προσφυγές.

Οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιόυχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών.

ΑΝΤΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΕΑ ΤΖΑΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Κοινή δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το θέμα του δικτύου φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την κατάργηση  της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη 


«Αντί ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης στον τομέα του φυσικού αερίου
νέα τζάκια εις βάρος του ελληνικού λαού»

Με αφορμή ως παράδειγμα την δημοσίευση της απόφασης της ΡΑΕ στις 8.7.2020 για την χορήγηση άδειας σε ιδιωτική εταιρεία στην Τρίπολη και την επικείμενη υπογραφή μνημονίου ως πρόφαση για την κατάργηση της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη δημιουργούνται ερωτήματα που θέλουν άμεσα απάντηση

  1. Πώς χορηγείται η άδεια σε εταιρεία για την κατασκευή και διανομή δικτύου φυσικού αερίου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία όταν το έργο του δικτύου που θα κατασκευαστεί θα τύχει στήριξης από το ΕΣΠΑ;
  2. Πώς την ώρα που η Κυβέρνηση κόπτεται για την είσπραξη εσόδων αφήνει να απομειώνεται η αξία της ΔΕΠΑ -Υποδομών που θα ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να αποσύρεται χωρίς ένσταση από το έργο της Τρίπολης η εταιρεία ΔΕΔΑ μέτοχος στην οποία είναι η ΔΕΠΑ, όταν μάλιστα έχει υποβάλει σχετικό φάκελο για ένταξη του έργου  στο ΕΣΠΑ;
  3. Πώς δικαιολογείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προεξοφλεί την χρηματοδότηση μέσω του τοπικού ΠΕΠ (πόροι του ΕΣΠΑ) το μελλοντικό έργο του δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη με μοναδικό επιχείρημα την υπογραφή μνημονίου με ιδιώτη που δεν έχει καν λάβει άδεια από την ΡΑΕ καταργώντας την ίδια στιγμή το έργο της τηλεθέρμανσης.
  4. Πώς είναι δυνατόν να δίνεται άδεια κατασκευής έργων δικτύων κόστους εκατομμυρίων ευρώ με απλή προσκόμιση εγγυητικής μόλις 600.000 ευρώ, από εταιρείες που δεν διαθέτουν τέτοια κεφαλαιοποίηση, αλλά θεωρούν ισχυρό τους κεφάλαιο τις γνωριμίες τους χθες με τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα με την ΝΔ,  με σοβαρό κίνδυνο αυτά τα έργα να μην γίνουν ποτέ και οι πολίτες να περιμένουν στην αναμονή;

Όταν πρόσφατα ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στις 18.5.2020  ζητούσε  με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή να μην απενταχθεί το έργο του δικτύου φυσικού αερίου στην Τρίπολη από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο δεσμευόταν για υποβολή ένστασης για την απόφαση της ΡΑΕ, δεν φανταζόταν ότι η κυβέρνηση θα έλυνε το πρόβλημα, διώχνοντας την ΔΕΔΑ από την Τρίπολη για να φτιάξει ένα νέο μονοπώλιο.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τέτοιες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και θα προσφύγουμε παράλληλα σε κάθε αρμόδια αρχή για αυτές τις στρεβλώσεις καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Το κάνουμε αυτό γιατί καταλαβαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει γιατί έχε κάνει ήδη τις δικές του διευθετήσεις ως εμπνευστής της μεθόδου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ενώ από την άλλη μεριά μια ομάδα κυβερνητικών παραγόντων απόμειώνει την δημόσια περιουσία για να δώσει υπεραξία σε μη παραγωγικά χαρτοφυλάκια φίλων. Νέοι Καλογρίτσες στη σκηνή.

Θυμίζουμε σε αυτή την ομάδα, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανύπαρκτης αξίας βοσκοτόπια (σημερινό μνημόνιο) προσπάθησε με τον Καλογρίστα να δώσει την δημόσια περιουσία των συχνοτήτων της τηλεόρασης. Ένοιωθαν τότε, θυμίζουμε στην ΝΔ, όλοι αυτοί άτρωτοι αλλά το μέλλον τους επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις. Να προσέξουν και να μην αντιγράφουν τις ίδιες τακτικές όπως γίνεται τώρα με τα δίκτυα φυσικού αερίου και την Τηλεθέρμανση.

Είμαστε με τους πολίτες και θα μας βρίσκουν μπροστά τους .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ 27ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Με σημερινή ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης ζητάει απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τόσο την προ μηνός καταγγελία του νεαρού για αστυνομική βία, όσο και τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του. 

Στην ερώτηση ο κ. Καμίνης επισημαίνει μάλιστα το παράδοξο να σπεύδει να αποσυνδέσει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο τον θάνατο του 27χρονου από τις καταγγελίες, προκαταλαμβάνοντας την ιατροδικαστική έρευνα.

“Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το Υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις”, καταλήγει ο κ. Καμίνης. 

Στην ερώτησή του ο Γιώργος Καμίνης διατυπώνει τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 202 ; Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27 χρονος προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;
  2. Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;
  3. Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Διερεύνηση συνθηκών θανάτου του 27χρονου που φέρεται να κακοποιήθηκε άγρια από δυνάμεις των ΜΑΤ στις 14 Ιουνίου 2020 στον Βόλο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 13 Ιουλίου 2020 απεβίωσε ο 27χρονος άνδρας, που πριν από ένα μήνα, στις 14 Ιουνίου 2020, φέρεται να είχε δεχθεί απρόκλητη χρήση αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει από βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αυτό φαίνεται ο άτυχος νεαρός άνδρα να ξυλοκοπείται άγρια από τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την μαρτυρία του πατέρα του θανόντος σε ημερήσια εφημερίδα, οι παριστάμενοι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στον 27χρονο και τον μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, συνεχίζοντας να τον ξυλοκοπούν και να τον υβρίζουν, υποβάλλοντάς τον μάλιστα και σε βασανιστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 27χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς τα σωματικά τραύματα που του προκλήθηκαν έχρηζαν άμεσης θεραπείας.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, ο θανών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του βαίνει προς το καλύτερο. Στην ίδια ανάρτηση προσέθεσε ότι απαιτούνται 2-3 μήνες αποθεραπεία των σωματικών κακώσεων και βλαβών τις οποίες υπέστη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απαντώντας στις 14 Ιουλίου, στα δημοσιεύματα που συνοδεύουν τον θάνατο του 27χρονου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι εκκρεμεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του 27χρονου. Ωστόσο, υποκαθιστώντας τους ιατροδικαστές, το Υπουργείο έσπευσε, κατά τρόπο παράδοξο, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής, σπεύδοντας να αποσυνδέσει τον προ μηνός βάναυσο ξυλοδαρμό με τον θάνατο του 27χρονου.

Επειδή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το Υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Επειδή η ανθρώπινη ζωή αποτελεί πρωταρχικό αγαθό προστασίας σε μία δημοκρατική πολιτεία που βασίζεται στην αρχή του κράτος δικαίου

Επειδή σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύεται ρητά η χρήση οποιασδήποτε μορφής βασανιστηρίων

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 2020 ; Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27 χρονος για να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;
  2. Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;
  3. Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Καμίνης

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά.

Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.