ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Αλληλεγγύη στην Κούβα Τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Νοεμβρίου 2021 by manos (seo)-admin

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει τη νέα κλιμάκωση των επιθετικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα και τον λαό της και συγκεκριμένα το κάλεσμα σε διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό περιεχόμενο στις 15 Νοέμβρη, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Κούβας. Πρόκειται για ενέργειες που ενορχηστρώνουν και χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και αντεπαναστατικές δυνάμεις μέσα στην Κούβα. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Κούβας έχει δώσει στη δημοσιότητα πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για το πως τα πρόσωπα που ηγούνται των αντεπαναστατικών ενεργειών συνδέονται και καθοδηγούνται απευθείας από μηχανισμούς στις ΗΠΑ, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης και να μεθοδεύσουν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ακόμα και πραξικόπημα στην Κούβα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προβοκατόρικες ενέργειες των ιμπεριαλιστών και κάθε σενάριο για οποιουδήποτε είδους ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης.

Οι κατακτήσεις του κουβανικού λαού γίνονται ακόμα πιο φανερές σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, όταν η Κούβα έχει παρασκευάσει 5 εμβόλια, έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο και ταυτόχρονα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ ταυτόχρονα έχει διοργανώσει διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς!

Το ΚΚΕ καλεί σε ενίσχυση του αγώνα για τον τερματισμό του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού της Κούβας και την άρση των 243 πρόσθετων οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση Μπάιντεν. Εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, την κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

Ο λαός της Αθήνας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, στις εκδηλώσεις και τις πορείες για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διαδηλώνοντας ενάντια τον αμερικανό-νατοϊκό ιμπεριαλισμό και στις απανταχού επεμβάσεις και σχεδιασμούς του, μπορεί να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Κούβα.

Η Κούβα θα νικήσει!

 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 12/11/2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ – ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη και ώρα 19.00, εκδήλωση για την παρουσίαση του Καλέσματος Αγωνιστικής Συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δήμητρης Κουτσούμπας, θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145).

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Παρά το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω μιας τραγικής κατάστασης, με τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν υποτιμάμε κανένα ζήτημα, μικρό ή μεγαλύτερο, ούτε τη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το αντίθετο. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ακόμη κι όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με θέματα που εσείς επιλέγετε κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να στήσετε ακόμα έναν καβγά. Έναν αποπροσανατολιστικό κι αποκρουστικό καβγά που στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί το λαό που δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι πιο φονικό από όσο το 1ο και το 2ο μαζί.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές από τη Λάρισα, τη Λαμία και πάνω, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Σας έχει ξεφύγει! Και προς τα κάτω, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν το λέμε εμείς, το λένε καθημερινά τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το φωνάζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές οι οποίοι παρά το ότι έχουν εξαντληθεί, συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Αλλά εσείς το βιολί σας! Επιμένετε να μιλάτε για “πανδημία ανεμβολίαστων”, παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, αλλά μόνο ή κυρίως οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους.  Αλλά το λέτε έτσι, γιατί σας βολεύει να κρύβετε την ευθύνη σας για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές σας ανεπάρκειες και παλινωδίες. Σας βολεύει να επικεντρώνετε μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά αναμφίβολα, αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες σας. Γιατί αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ή έστω και αργότερα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα.

Φτάνετε μάλιστα στο σημείο να λέτε με περίσσιο θράσος και κυνισμό ότι γιατροί θα αναγκαστούν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί! Πρόκειται για ομολογία ότι η πολιτική σας στην υγεία, πολιτική εμπορευματοποίησης -όλοι την ακολουθήσατε- έχει χρεοκοπήσει, γιατί αυτή ευθύνεται για τα χάλια των δημόσιων νοσοκομείων.

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα, όπως είπατε πρόσφατα κ. Μητσοτάκη, αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνησή σας εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει “φρακάρει” ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση. Γιατί η κυβέρνησή σας ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας, οι οποίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος. Για να μην πω πόσα εκ. ευρώ εισπράττουν καθημερινά τα διάφορα διαγνωστικά για τα rapid test, ενώ αυτά θα έπρεπε να ήταν δωρεάν και για όλους σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη των επιχειρήσεων.

 

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα είναι γιατί η κυβέρνηση σας δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας και μείωσης του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Μάλιστα εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία προχωρήσατε και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνετε εκτός μέτρων και ουσιαστικών περιορισμών τις εκκλησίες. Γιατί η κυβέρνησή σας δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία.

Κι όταν μιλάμε για σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε, αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας. Ζητήματα βέβαια, που δεν προβάλλονται ούτε από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση σας έχει κλείσει τα αυτιά, δεν αξιοποιεί τις προτάσεις των υγειονομικών, των συλλόγων τους:

– Δεν έχει επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

– Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.

– Με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης.

– Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

– Με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

– Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας είχε ουσιαστικό ρόλο; Αλλά αυτά θα μας πουν ορισμένοι δεν γίνονται, είναι μαξιμαλιστικά. Προφανώς ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ουτοπικό κι ανέφικτο, γιατί εφικτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμφέρει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς.

 

Κυρίες και κύριοι, για να έλθω πιο συγκεκριμένα και στο θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα Μέσα Ενημέρωσης.

 

Εμείς, όπως ήδη έχουμε πει θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό απ’ αυτή. Και δεν έχουμε αυταπάτες, γιατί εκτός όλων των άλλων, θυμόμαστε πολύ καλά και την τύχη που είχε η τροπολογία του ΚΚΕ, πριν 1,5 χρόνο, η οποία αντιμετώπιζε αρκετά από τα θέματα που θέτει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Τι προέβλεπε σε γενικές γραμμές, η τροπολογία μας; Προέβλεπε:

  • Τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων υποχρεωτικά σε όλα τα Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά), όταν τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία,
  • Την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και
  • Την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης.

Θέλετε να σας θυμίσω ποια ήταν η στάση όλων σας απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ; Δηλαδή, ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τάχα θέλει έλεγχο και των προηγούμενων ετών, αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητάει έλεγχο για τη λίστα Πέτσα; Την απορρίψατε κι εσείς της ΝΔ κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δύο φορές. Γιατί; Γιατί προφανώς κανέναν σας δεν βόλευε μια τροπολογία με ένα τέτοιο περιεχόμενο. Γιατί όλοι σας θέλετε να συντηρείται αυτή η κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αδιαφανή μηχανισμό σχέσεων και διαπλοκής με τα ΜΜΕ ή με ένα μέρος αυτών. Και όλοι σας έχετε ανάγκη έναν τέτοιου είδους μηχανισμό χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Ένα μηχανισμό με αποστολή να εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική σας.

Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ζήτημα λύνεται με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις –αλλά ακόμη κι αυτές τις αρνείστε. Δε λύνεται ουσιαστικά και στην έκταση που πρέπει, γιατί το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο κι έχει να κάνει με τη σύμφυση των κυβερνήσεων, του ίδιου του κράτους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάμεσα τους και τα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ζητάτε να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ –οι γνωστές λίστες Πέτσα για τις διαφημιστικές καμπάνιες για την πανδημία. Συμφωνούμε να εξεταστούν! Όμως τελικά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, από μόνη της είναι μια “λίστα Πέτσα”! Με την έννοια, όχι μόνο της σταθερής, πολλές φορές προκλητικής χρηματοδότησης, αλλά και των προνομίων που απολαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους και επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης.

Για παράδειγμα: Ανεξάρτητα από το νόμιμο ή το παράνομο του πράγματος, ήταν ή δεν ήταν πρόκληση, εν μέσω πανδημίας με τα νοσοκομεία να έχουν γονατίσει λόγω των ελλείψεων, με τον κόσμο να στοιβάζεται στα μέσα μεταφοράς λόγω υποχρηματοδότησης και τόσα άλλα, η κυβέρνηση της ΝΔ να χαρίζει στους καναλάρχες μία ολόκληρη δόση από αυτή που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες;

Ήταν ή δεν ήταν πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ στην αρχή της πανδημίας, με τον νόμο για την ενοικίαση υπηρεσιών υγείας σε ιδιωτικές κλινικές -που είχε μάλιστα το θράσος να τη βαφτίζει επίταξη- να αυξάνει το ποσό που έπρεπε να καταβάλλει το κράτος σε ιδιώτες επιχειρηματίες; Είναι ή δεν είναι πρόκληση, για παράδειγμα, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης;

Αλλά μη μας προκαλείτε κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακαλύψατε ξαφνικά πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και πρόκειται για αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Όλες, μα όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην περίοδο της διακυβέρνησής τους επιδίδονται σ’ αυτή την πρακτική, στην προσπάθεια δηλαδή να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους αξιοποιώντας διάφορα κατά καιρούς μέσα, όπως είναι και οι δημοσκοπήσεις που μάλιστα ορισμένες βγάζουν μάτι. Πως αλλιώς θα παραπλανήσουν, θα παγιδεύσουν, θα ενσωματώσουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις, αν δεν αξιοποιήσουν και διάφορα διαχρονικά, για το σκοπό αυτό, εργαλεία; Δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά.

Δεν ήταν πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης η ενιαία, πανομοιότυπη σχεδόν, προβολή την περίοδο εκείνη, ότι όλοι σας ψηφίζατε τα μνημόνια στο όνομα δήθεν της σωτηρίας του λαού; Το γεγονός ότι τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όλοι σας τις ονομάσατε αμυντικές –ενώ είναι καραμπινάτα επιθετικές- αφού μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, τι ήταν; Το ότι ισχυριζόσασταν ο ένας, σε συνέχεια του άλλου, στο όνομα τού ότι δήθεν θα σώσετε τις συντάξεις των επόμενων γενιών την ίδια ώρα που διαλύατε την κοινωνική ασφάλιση, τι ήταν;

Ακόμα και την έννοια της προόδου, την φέρατε στα μέτρα της πολιτικής σας που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, αφαιρώντας βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, αντί να προχωράμε μπροστά, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Πού φτάσαμε; Να λέει ο πρωθυπουργός πως η πολιτική της κυβέρνησης του, δηλαδή η πολιτική που εξασφαλίζει κέρδη και προνόμια στους λίγους, θυσιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα, είναι προοδευτική. Τι είναι όλα αυτά; Δεν είναι πράξεις χειραγώγησης;

Για να μην αναφέρω αυτά που δεν λέγονται και δεν προβάλλονται, όπως η πρόσφατη είδηση του θανάτου ενός εργάτη την ώρα της δουλειάς, είδηση που απουσίασε από τα ΜΜΕ είτε παρουσιάστηκε, όπως ήθελε η συγκεκριμένη εταιρεία.

Και μιας και αναφέρομαι σε αυτό, να κάνω μια παρένθεση. Όντως πολλά και διάφορα ακούγονται και λέγονται στο λιμάνι του Πειραιά, το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» σήμερα, γίνονται εγκρίσεις προσλήψεων από πολιτικά γραφεία, για κάποιους που κάνουν κουμάντο στο ποιος θα μπει στη δουλειά, για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ακόμα και την υποχρεωτική εγγραφή σε ένα εργοδοτικό σωματείο ως προϋπόθεση για την πρόσληψη. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν υπεύθυνα οι εργαζόμενοι, «διακρίνουν γύρω τους και κοντά τους κομματάρχες και οικογενειοκρατία, ότι πλέον δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του μεταξιού, υπάρχει και ο δρόμος του λιμανιού που ξεκινάει από την Κουντουριώτου στον Πειραιά και φτάνει μέχρι το ΣΕΜΠΟ».

Και όντως η καταγγελία κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού στην Κουντουριώτου στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου. Κι αν ακολουθήσουμε τη διαδρομή της διαπλοκής που γράφεται στον τύπο, βλέπουμε όλως συμπτωματικώς ότι operator manager στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στον ΣΕΠ ΑΕ, είναι κάποιος ονόματι Νίκος Κατσαφάδος… Ενώ διευθυντής προσωπικού στην θυγατρική της COSCO, D Port, είναι επίσης κάποιος Μιχάλης Κατσαφάδος…

Κι επειδή στο Λιμάνι οι αποστάσεις είναι μεγάλες πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει και κάποιος καλός και γνωστός εκπαιδευτής οδηγών, για να τους πηγαίνει και ξανά όλως τυχαίως και αυτός ονομάζεται Νίκος Κατσαφάδος… Και οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Γιατί ένα άλλο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς υποτίθεται για ελέγχους ασφαλείας του λιμανιού, αλλά στην πραγματικότητα για να κάνει κατήχηση στους εργαζόμενους για να προστατεύουν την εταιρία, να μη διεκδικούν κλπ κλπ, το οδηγεί ένας που ονομάζεται Θεόδωρος Κατσαφάδος…

Ιδιαίτερα μετά τον επιτυχημένο απεργιακό αγώνα εκεί γίνονται «πράματα και θάματα». Τα συμπεράσματα όλα δικά σας.

Καταθέτω για τα πρακτικά τα σχετικά δημοσιεύματα με τα στοιχεία, για να τα ελέγξετε και κάποια στιγμή να μας απαντήσετε για τις συνωνυμίες, γιατί πολλοί Κατσαφάδοι, εκτός των άλλων μαζευτήκαν. Τέλος η παρένθεση.

Βλέπετε, η διαπλοκή έχει πολλούς δρόμους, εκτός από λεωφόρους και στενά μονοπάτια και συνδέεται με χίλια νήματα με την εξουσία και το κράτος και τους μηχανισμούς του. Κι αυτά συμβαίνουν με όλες τις κυβερνήσεις.

Για να μη μιλήσω ξανά για την απουσία προβολής της δραστηριότητας, των θέσεων του ΚΚΕ που ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της λογοκρισίας.

Και είναι τουλάχιστον υποκρισία να υποστηρίζει κανείς πως το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση μπορεί να διασφαλιστεί όσο τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αλλά το καθεστώς ιδιοκτησίας –τα “μεγάλα πορτοφόλια” που είχε πει και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ– δεν τα ακουμπάει κανείς. Ούτε εκείνος που το έλεγε βέβαια τα ακούμπησε. Οπότε, αυτά τα περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και προετοιμάζεστε να γράψετε έκθεση ιδεών στις πανελλήνιες ή στο γυμνάσιο, προσέξτε πώς τα πετάτε. Γιατί ράμματα υπάρχουν για τη γούνα όλων σας. Ολόκληρη η δήθεν αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά μια πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Ήταν μια ακόμη ελεεινή πράξη χειραγώγησης όλων όσοι τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκαν με ειλικρίνεια, βγήκαν στους δρόμους ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στην ΕΕ και τους περίφημους συμμάχους σας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ψηφίσουμε την πρόταση για την εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτά τα περί «δημόσιας ενημέρωσης η οποία είναι κοινωνικό αγαθό» και «αντικειμενικότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως προϋπόθεση της δημοκρατίας» που λέτε στην πρότασή σας, όταν μάλιστα κουμάντο στην ενημέρωση κάνουν συγκεκριμένα αφεντικά, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν πείθουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Αλλά πού θα πάει. Ο λαός θα καταλάβει αργά ή γρήγορα, ότι «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα».

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και την πατρίδα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

  • Το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 30, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Χανίων (Λ. Κων. Καραμανλή 8) και στις 21.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση – συνεστίαση που διοργανώνει η ΤΕ Χανίων, στο κέντρο «Αλκυών», στο Μάλεμε.
  • Την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 00 θα καταθέσει λουλούδια στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων. Στις 12 το μεσημέρι, θα περιοδεύσει στην αγορά του Αρκαλοχωρίου. Στις 12:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με φορείς των πληγεισών από το σεισμό περιοχών, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΠΑ

Πολλή συζήτηση γίνεται εσχάτως για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του είναι προοδευτική. Ο Α. Τσίπρας καλεί σε συστράτευση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ υποστηρίζουν ότι εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το ΚΚΕ πως αντιλαμβάνεται την προοδευτική διακυβέρνηση;

Άλλη μια κακοποίηση λέξεων, αυτή τη φορά των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός». Φυσικά, δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Από τις δεκαετίες του ‘80, του ‘90 και μετά, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «προοδευτικές δυνάμεις», προκειμένου να εγκλωβίζει λαϊκό κόσμο και να διαφοροποιείται από τη ΝΔ, μέχρι που έφτασε να συγκυβερνά μαζί της. Ακόμη και το 2009, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης, καλούσαν το ΚΚΕ σε «προοδευτικό μέτωπο» ενάντια στη Δεξιά. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Σήμερα, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ θέλει να τον αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κι αυτός δεν δίστασε να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα και με πρόσωπα της Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει μια πλούσια εμπειρία για να διακρίνει τους τίτλους από το περιεχόμενο. Γιατί δεν είναι «πρόοδος» τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα, το να παίρνονται πίσω δικαιώματα δεκαετιών, όπως το 8ωρο ή η ανυπαρξία ενός δημοσίου συστήματος υγείας, παιδείας κλπ. Δεν είναι «πρόοδος» να μετατρέπεται η Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο υπογράφοντας συμφωνίες, που εμπλέκουν τον λαό και τη χώρα στα αμερικοΝΑΤΟϊκά σχέδια, ούτε να προσδοκάς προοδευτικές αλλαγές συμφωνώντας με τις κατευθύνσεις και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ των μονοπωλίων.

Η πραγματική πρόοδος, άρα και η εξουσία και διακυβέρνηση που θα την ενσαρκώνει, βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών και πάνω απ’ όλα σημαίνει το να συμβαδίζουν η ζωή και τα δικαιώματα των λαών με την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, των δυνατοτήτων της εποχής. Η πρόοδος βρίσκεται στην αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, με στόχο την εργατική, λαϊκή εξουσία – διακυβέρνηση.

 

            Κάτω από ποιες συνθήκες και υπό ποιες προϋποθέσεις το ΚΚΕ θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια κυβέρνηση, όργανο της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας κι εξουσίας, τότε το ΚΚΕ θα έχει οπωσδήποτε τη δική του θέση σ’ αυτήν. Και για να προλάβω και την ερώτηση ότι αυτό είναι ίσως κάτι μακρινό, να σας πω ότι η προσπάθεια διαμόρφωσης των προϋποθέσεων, που είναι μια πορεία μάχης, ευθύνης, συγκρούσεων, μπορεί να συνοδεύεται με νίκες και κατακτήσεις για τον λαό με στήριγμά του τον ενωμένο μαζικό του αγώνα. Χώρια που «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Δείτε τον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO, την e-food, σε άλλους χώρους δουλειάς. Αυτά που κέρδισαν, δεν τους τα έδωσε καμία κυβέρνηση, ίσα-ίσα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους, στο όνομα των «εμβληματικών επενδύσεων». Ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά τι θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε ή να πετύχουμε, αν πολλαπλασιάζονταν σε όλη την Ελλάδα αυτές οι εστίες αντίστασης κι αγώνα, γνωρίζοντας βέβαια ότι στον καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμα και διαρκή «κεκτημένα».

Αυτός όμως είναι κι ο δρόμος, μέσα από τον οποίο μπορεί να ωριμάζει ένα μεγάλο δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ικανό να ανατρέψει το σημερινό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αλλάζουν μεν οι κυβερνήσεις, δεν αλλάζει όμως το ποιος κάνει κουμάντο.

Εμείς παλεύουμε για να συνειδητοποιήσει αυτή τη δύναμη ο λαός και να κατευθύνει εκεί την πάλη του, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που ορθώνουν εμπόδια με την πολιτική τους σε αυτή την συνειδητοποίηση.

 

            Στην Πορτογαλία πάνε σε πρόωρες εκλογές γιατί το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση του Κόστα. Είχατε ασκήσει αυστηρή κριτική στην επιλογή του Κ.Κ. Πορτογαλίας να στηρίξει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Δικαιώνεστε από τις εξελίξεις;

Οι πολιτικές διεργασίες στην Πορτογαλία καταρρίπτουν -ξανά- τον μύθο των “προοδευτικών κυβερνήσεων”, που ενώ είναι ταγμένες “μέχρι το κόκκαλο” στην υπεράσπιση των συμφερόντων των λίγων, την ίδια ώρα ισχυρίζονται πως θα λαμβάνουν και μέτρα στήριξης των πολλών. Δεν γίνεται όμως «να πατάς σε δυο βάρκες». Αυτή η λογική χρεοκόπησε παντού. Δεν έφερε κανένα ουσιώδες όφελος στον λαό, αλλά έδωσε τη δυνατότητα να “σερβίρεται” η αντιλαϊκή στρατηγική μαζί με κάποιο “αριστερό μαϊντανό”.

Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία, που περιγράφουν τη διεύρυνση της φτώχειας, που ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, τα “ψίχουλα” που δόθηκαν ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, της αύξησης των ελαστικών συμβάσεων εργασίας, όταν ο πλούτος εξακολουθεί να συσσωρεύεται στις τσέπες των λίγων, μέσα κι από μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 21%. Όχι τυχαία ο ΣΕΒ σε Δελτίο του έγραφε “Κάνε το όπως στην Πορτογαλία”.

Φαλίρισε, επίσης, η άποψη πως μπορούμε να πιέσουμε μια κυβέρνηση, είτε συμμετέχοντας σε αυτήν είτε στηρίζοντας την για να διαμορφώσουμε όρους, ώστε να ζήσει καλύτερα ο λαός και να δυναμώσει και το κίνημα. Τελικά οι Σοσιαλιστές όχι μόνο δεν «πιέστηκαν» από τη στάση των δύο κομμάτων που αναφέρατε, ώστε να κάνουν επιμέρους αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2022, αλλά προχωρούν σε πρόωρες εκλογές με στόχο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείονται άλλες “πατερίτσες” στην επόμενη Βουλή.

Αυτή η αρνητική πείρα δεν ισχύει μόνο για την Πορτογαλία και τα παραδείγματα είναι αρκετά. Το πολιτικό δίδαγμα είναι ότι: οι λαοί μπορούν να μετρούν βήματα, να αποτρέπουν τα χειρότερα, να πετυχαίνουν κατακτήσεις, αλλά και να ανοίγουν τον δρόμο για μια πραγματική πολιτική αλλαγή υπέρ τους, μόνο σε σύγκρουση με όσους “τσακίζουν” καθημερινά τη ζωή και τα δικαιώματά του, με διαρκή, καθημερινό αγώνα, πρωτοστατώντας στην χειραφέτηση των αδικημένων.

 

            Τέτοιες μέρες πριν από 30 χρόνια έπεφτε το τείχος του Βερολίνου. Τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν σε αποδρομή. Οι περισσότεροι μιλούν για κατάρρευση, εσείς μιλάτε για ανατροπή. Πιστεύετε δηλαδή ότι είχαμε οργανωμένο σχέδιο της καπιταλιστικής Δύσης στο οποίο πήραν μέρος και στελέχη των κομμουνιστικών κομμάτων;

            Η ανατροπή έγινε από τα μέσα και από τα πάνω. Ότι η καπιταλιστική Δύση είχε τέτοιο σχέδιο από πολλές δεκαετίες πριν και ότι ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις μέσα στα κόμματα αυτά και στις δομές της κοινωνίας για να ανατρέψουν το σύστημα τελικά κι αυτό είναι γεγονός. Οι εξελίξεις της περιόδου 1989-1991 αποτέλεσαν παράγοντα κοινωνικής οπισθοδρόμησης και όχι προόδου, αφού ακόμη και 30 χρόνια μετά είναι ορατά τα σημάδια των καταστροφικών επιπτώσεων στο επίπεδο ζωής, στο ξήλωμα κοινωνικών δικαιωμάτων -που ως τότε ήταν αυτονόητα (υγεία, εκπαίδευση, στέγαση)- αλλά και στις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους ολόκληρου του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι 30 χρόνια μετά και παρά τους τόνους λάσπης που έπεσαν, οι λαοί αυτών των χωρών απαντάνε πλειοψηφικά ότι η ζωή τους ήταν καλύτερη τότε από ότι σήμερα.

Ωστόσο, εκείνο που μας απασχολεί, είναι κυρίως τα συμπεράσματα από αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και πρώτα’ απ’ όλα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αυτές διαμόρφωσαν τελικά το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώθηκαν οι ανατροπές. Οι λαοί αυτοί κατάφεραν πρωτόγνωρες ιστορικά κατακτήσεις, ορισμένες άπιαστες για τα καπιταλιστικά κράτη ακόμα και σήμερα. Ταυτόχρονα όμως αντιμετώπισαν και μεγάλες προκλήσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν δόθηκαν σε κάθε φάση οι κατάλληλες και προωθητικές απαντήσεις. Αντί η λύση των όποιων -υπαρκτών αναμφίβολα- προβλημάτων να αναζητηθεί προς τα εμπρός, αναζητήθηκε λύση προς τα πίσω με την αξιοποίηση των εργαλείων της ”αγοράς”, την εξασθένιση της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του Επιστημονικού Κεντρικού Σχεδιασμού της οικονομίας. Έτσι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιδίωκαν την ανατροπή. Η πείρα αυτή, όταν μελετιέται χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς μηδενισμούς, προσφέρει πλούσια διδάγματα και αποτελεί εφόδιο στους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες.

 

            Ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» ανήκει πια στην ιστορία και δεν συνιστά πειστική απάντηση στον σημερινό καπιταλισμό ή μήπως παραμένει και στις μέρες μας ένα ελκυστικό μοντέλο που είναι ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους;

Ο σοσιαλισμός, όπως και ο καπιταλισμός, δεν είναι «μοντέλα», αλλά οικονομικό-κοινωνικά συστήματα τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν σε διαφορετικές βαθμίδες της κοινωνικής ανάπτυξης. Όπως ακριβώς ο καπιταλισμός είχε καταστεί σε προηγούμενους αιώνες το απαραίτητο «βήμα προς τα μπρος» σε σχέση με την κυρίαρχη μέχρι τότε φεουδαρχία, έτσι και από τις αρχές του 20ου αιώνα έχουν ωριμάσει πια οι προϋποθέσεις, ώστε να μπουν στο μουσείο της ιστορίας το καπιταλιστικό κέρδος, η εκμετάλλευση και οι νόμοι της αγοράς και να μπει στο επίκεντρο ο εργαζόμενος άνθρωπος και οι πολύπλευρες ανάγκες του.

Η σημερινή κατάσταση του παγκόσμιου καπιταλισμού, από την αδυναμία του να διαχειριστεί την εξάπλωση της πανδημίας, μέχρι την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων, των οικονομικών κρίσεων και τον κίνδυνο εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων, αποδεικνύει την παραπάνω αναγκαιότητα.

Για να μπορέσουν να ξεδιπλωθούν στο έπακρο και προς όφελος του λαού οι τεράστιες δυνατότητες της σημερινής ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνικής, της παραγωγής στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της “4ης βιομηχανικής επανάστασης”, χρειάζεται να απελευθερωθούν από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτή η απελευθέρωση προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων, του λαού, με μία λέξη το σοσιαλισμό. Όχι πλέον ως μία πρώτη απόπειρα, αλλά ως μία πιο κατασταλαγμένη αναγκαιότητα και κοινωνική νομοτέλεια που θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που θα εμφανίζονται σε ενεστώτα χρόνο, αλλά και θα κοιτά σταθερά στο μέλλον.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Και δω στα Χανιά, στην Κρήτη, απευθύνουμε το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε όλους τους εργαζόμενους και τους νέους, τους ανθρώπους του μόχθου που δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να την αλλάξουν. Θέλουμε να τους καλέσουμε να συμπορευτούν με αυτούς που επίσης δε συμβιβάζονται, με αυτούς που δεν τα δίπλωσαν ποτέ, με αυτούς που μπαίνουν μπροστά για να οργανωθεί η εργατική λαϊκή πάλη και  έχουν σχέδιο και πρόγραμμα για την αλλαγή που έχει ανάγκη αυτή η κοινωνία. Να συμπορευτούν με τους κομμουνιστές που έχουν σχέδιο για την ανατροπή, για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό!

Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους την πολιτική μας πρόταση και κυρίως να τους καλέσουμε να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, για να φέρουμε τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο. Και δω στα Χανιά μέσα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι χτες είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές, και σήμερα προβληματίζονται τι φταίει, τι πρέπει να γίνει και πως θα το αλλάξουμε, προβληματίζονται, αναζητούν εναλλακτικές.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε που βλέπουν ότι τα κόμματα που στήριξαν, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, βαδίζουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Βλέπουν πως σήμερα η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν τις ίδιες κάλπικες υποσχέσεις, ότι η εφαρμογή της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης, του «πράσινου New Deal» που εφαρμόζεται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ δήθεν θα φέρει καλύτερες μέρες για το λαό. Μοιράζουν τις ίδιες κάλπικες υποσχέσεις ότι δήθεν η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι για όλους, μπορεί να είναι δίκαιη, να μοιράζει κέρδη στους ομίλους που θα κάνουν πράσινες “μπίζνες” με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κι απ΄ την άλλη οι εργαζόμενοι θα ευημερούν.

Από πού προκύπτει αυτή η δήθεν “ευημερία”, όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο – θηλιά στο λαιμό του λαού, θα καταλήξουν στους μονοπωλιακούς ομίλους για να χρηματοδοτήσουν τις νέες πράσινες επενδύσεις του; Όταν οι λαοί πληρώνουν τα σπασμένα της προηγούμενης κρίσης με την ακρίβεια, τους παγωμένους μισθούς, τα σμπαραλιασμένα δικαιώματα; Από πού προκύπτει αυτό, όταν με το “καλημέρα” της επόμενης μέρας οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη απώλειες και ο κατάλογος των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων, δεν έχει τέλος;

Απώλεια θα είναι η δεκάωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση με το νόμο Χατζηδάκη αν επιτρέψουμε να εφαρμοστεί. Θα είναι μια δύσκολη ταξική μάχη, μια δύσκολη αναμέτρηση, αλλά θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Απώλεια είναι το ασφαλιστικό του τζόγου, οι συντάξεις στη ρουλέτα. Απώλεια θα είναι -αν το αφήσουμε να συμβεί- η παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας με το “νέο ΕΣΥ” του Μητσοτάκη και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, η ταξική κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται.

Για να μην είναι λοιπόν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός αυτός που θα λογαριάζουν μονίμως απώλειες και χασούρα, ενώ οι όμιλοι κέρδη και προνόμια, μία επιλογή έχουμε: Να βαδίσουμε στο δρόμο της ανατροπής. Και σε όσους διστάζουν και ρωτούν αν είναι δυνατόν αυτά, τους απαντούν οι εργάτες στο Λιμάνι-κάτεργο της COSCO, που έδωσαν έναν σκληρό αγώνα, νίκησαν και συνεχίζουν. Τους απαντούν τα παιδιά με τα μηχανάκια της e-food που κατάφεραν να ακυρώσουν μια διάταξη του νόμου Χατζηδάκη και επίσης, συνεχίζουν. Τους απαντούν όλοι όσοι δεν χάνουν χρόνο και οργανώνονται, όλοι όσοι δεν περιμένουν από τα πάνω “ένα χέρι βοηθείας” που δεν θα έρθει ποτέ από ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που δεν βάζει καν στη ζυγαριά τις ανάγκες, τα δικαιώματά μας, γιατί τα θεωρεί εξαρχής “κόστος”.

Γιατί “κόστος” για όλες τις κυβερνήσεις είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ακόμα και αυτές τις τραγικές στιγμές που πεθαίνει  κόσμος εκτός ΜΕΘ. “Κόστος” είναι για την κυβέρνηση μια  επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία για τον μαζικό εμβολιασμό που μπορούσε να ακουμπά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα εξασφαλίζει καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης. Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Και τότε ναι, θα έκλεινε η πόρτα στον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό.

“Κόστος” είναι για το κράτος τα μέτρα προστασίας στους βασικούς χώρους διασποράς, όπως τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, κόστος είναι για την εργοδοσία τα μέσα προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως τα επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό. Και δεν είναι μόνο αυτά.

“Κόστος” για όλες τις κυβερνήσεις είναι τα αναγκαία έργα προστασίας της ζωής του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής την πλήρωσαν με τραγικό τρόπο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και άλλων περιοχών, όπως και οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου που θα επισκεφτούμε αύριο.

Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να χάνουν χρόνο και να περιμένουν πάλι κάποιο νέο δήθεν “σωτήρα”, ο οποίος μπορεί να φορά και μια δήθεν “προοδευτική προβιά”, να κάνουν δική τους υπόθεση το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, μέσα στις φωτιές: “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Γιατί σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα από την εναλλαγή την τελευταία δεκαετία κυβερνητικών σχημάτων κάθε είδους. Τα είδαμε όλα: Κυβερνήσεις μονοκομματικές και συνεργασίας, Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και δήθεν αριστερές. Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς κι υπουργούς τεχνοκράτες. Κυβερνήσεις ανάμεσα σε κόμματα που ήταν ορκισμένοι εχθροί όπως η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

Τους το εξασφαλίζει η συμφωνία τους στα στρατηγικά ζητήματα παρά τις επιμέρους διαφορές μεταξύ τους. Και το συμπέρασμα ποιο ήταν; Ότι κάθε νέα κυβέρνηση έπαιρνε τη σκυτάλη και συνέχιζε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες.

Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία έβγαινε με λιγότερα δικαιώματα και με περισσότερα βάρη στις πλάτες της. Από όπου κι αν το πιάσεις πραγματικά κάθε κυβέρνηση το έπιανε από κει που το άφηνε η προηγούμενη και συνέχιζε στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος αποφασίζει και καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Τα παραδείγματα πολλά από τα εργασιακά, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, μέχρι την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το ‘πιάσε η ΝΔ, η οποία έφερε δύο νέες δήθεν αμυντικές συμφωνίες, μία με τη Γαλλία και μία με τις ΗΠΑ, οι οποίες μόνο αμυντικές δεν είναι. Το συνέχισε η ΝΔ από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε και προετοίμασε μια συμφωνία που φτιάχνει νέες Σούδες σε όλη τη χώρα. Δεν έφτανε η βάση της Σούδας στην Κρήτη που χρόνια τώρα είναι το ορμητήριο των Αμερικάνων σε όλη την περιοχή. Τώρα νέα Σούδα γίνεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ακολουθούν κι άλλες περιοχές, γιατί τρώγοντας ανοίγει η όρεξη των ιμπεριαλιστών.

Όμως, όπως δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους  της Κρήτης, έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε να κοροϊδεύουν και τους εργαζόμενους και στις άλλες περιοχές, συνολικά το λαό της χώρας μας. Γιατί είναι κοροϊδία να λέει η ΝΔ ότι με τις δήθεν αμυντικές της συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θωρακίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας απέναντι στην Τουρκία και ο ΣΥΡΙΖΑ να σιγοντάρει σ’ αυτό το βρώμικο έργο.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, που υπογράφουν συμφωνίες με την Ελλάδα, αναβαθμίζουν την Αλεξανδρούπολη με πολεμικές ασκήσεις την παρουσία του αμερικάνικου στρατού, γιατί έχουν τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα και την ίδια στιγμή παζαρεύουν με την Τουρκία για την απόσπασή της απ’ την ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από κει που θα το αφήσει η σημερινή κυβέρνηση θα το πιάσει και η επόμενη, όπως κι αν τη βαφτίσουν.

Κάποιοι έχουν ξεκινήσει τα βαφτίσια και ονομάζουν την αντιλαϊκή διακυβέρνηση που ονειρεύονται “προοδευτική”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένοι άλλοι από το ΚΙΝΑΛ –το πρώην ΠΑΣΟΚ- που νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεπλυθούν για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα τους. Η δήθεν “προοδευτική” διακυβέρνηση φαίνεται πως θα γίνει το πλυντήριο για να ξεπλυθούν πολλοί, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Ώρα είναι να μας πουν πως τα μνημόνια ήταν πρόοδος!

Πάει πολύ, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, που στήριξε το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμπλέει με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εμφανίζεται με το φωτοστέφανο της “προόδου”. Χώρια που  η κυβερνητική του θητεία δεν αφήνει καθόλου περιθώρια για αυταπάτες κι αυτό το αντιλαμβάνεται σήμερα ο ριζοσπαστικός αριστερός κόσμος που αναζητά πραγματικά διέξοδο και προοπτική.

Κάποια στιγμή, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Και η πρόοδος, δηλαδή η δυνατότητα που υπάρχει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, και η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα: ένα όνομα έχει: Είναι ο σοσιαλισμός!

ΑΘΗΝΑ 13/11/2021                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Βρισκόμαστε εδώ για λίγα λουλούδια, στο μέρος που αναπαύεται ο Μίκης, εκεί που ήθελε στο Γαλατά Χανίων, δίπλα στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του.

Ο Μίκης είναι αθάνατος. Η μουσική του, τα τραγούδια του, η παρακαταθήκη που άφησε θα μας συντροφεύουν, θα συνοδεύουν τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και τους μελλοντικούς αγώνες του λαού μας, της νεολαίας μας. Αθάνατος!

ΑΘΗΝΑ 14/11/2021                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» , «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους.

Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός – λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας, που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και δυσκολίες και δυνάμωσε από το 1972 και μετά, πατώντας στις θυσίες νέων αγωνιστών, αλλά και στις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των εξοριών και την απελευθέρωση των κομμουνιστών που είχαν μεγάλη πείρα από την οργάνωση της πάλης τη δεκαετία του 1940 και από τους κατοπινούς αγώνες.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ αφιέρωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιβολή της απριλιανής δικτατορίας βρήκε το Κόμμα οργανωτικά ανέτοιμο, με διαλυμένες τις Κομματικές του Οργανώσεις από το 1958. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας το ΚΚΕ συγκρούστηκε με την οπορτουνιστική ομάδα στο εσωτερικό του και διαχωρίστηκε από αυτή στη 12η Ολομέλεια (1968). Κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει τις Κομματικές του Οργανώσεις και να ιδρύσει την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, άλλοι περισσότερο ψημένοι στους ταξικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου και άλλοι κάνοντας με νεανικό ενθουσιασμό τα πρώτα τους βήματα στην ταξική πάλη, έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας στην πρώτη γραμμή στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, στα σχολεία και τα αμφιθέατρα, κόντρα στον φόβο και τις συνθήκες «γύψου» που επικρατούσαν τότε.

Η ιδιαίτερη σημασία του Πολυτεχνείου έγκειται στο ότι ο φοιτητικός ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών δυνάμεων στα σημαντικότερα αστικά κέντρα και μάλιστα ενώ υιοθετούσε ως μορφή πάλης τη μάχη του άοπλου λαού ενάντια στους ένοπλους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου «βάφτηκε» στο αίμα. Ταυτόχρονα, όμως, ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της χούντας, που γνώριζαν τη στήριξη ή την ανοχή αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Συνέβαλε, μαζί με το μετέπειτα πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, στη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τον Ιούλη του 1974.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 δεν υπήρξε το έργο κάποιων «αφρόνων αξιωματικών», όπως επιχείρησε έκτοτε να το παρουσιάσει μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου, προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό περιεχόμενό του και να «εξαγνιστεί» των ευθυνών της. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα του «κράτους της δεξιάς» ή της παραβίασης της καπιταλιστικής νομιμότητας, όπως αναφέρει για τους ίδιους λόγους άλλη μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου.

Η στρατιωτική δικτατορία υπήρξε μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και τις ανάγκες της αστικής τάξης σε σχέση με τον εγχώριο και διεθνή συσχετισμό και πάντα με στόχο τη θωράκιση και διαιώνιση της εξουσίας της. Η ιστορική πείρα όλου του 20ού αιώνα από τις στρατιωτικές και μη δικτατορίες και από τον φασισμό – ναζισμό φανερώνει ότι πίσω από τις «δημοκρατικές» εξαγγελίες της καπιταλιστικής εξουσίας βρίσκεται πάντα η αστική βία και καταστολή. Γι’ αυτό, τόσο το αστικό Σύνταγμα που ίσχυε πριν το 1967, όσο και το σημερινό, προβλέπει την εκτροπή από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «κατάστασης πολιορκίας». Η αστική βία και καταστολή είναι σύμφυτη με την ταξική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα από την πολιτική μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας. Γι’ αυτό στην Ελλάδα οι κομμουνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με διωγμούς, διώξεις και εκτελέσεις τόσο σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όσο και σε συνθήκες αστικής δικτατορίας.

Οι ρίζες της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρίσκονται στην τότε ανάγκη αναμόρφωσης δομών και μηχανισμών του αστικού κράτους, κυρίως στη σχέση παλατιού – κυβέρνησης στον έλεγχο του Στρατού. Επίσης, στην ανάγκη αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που παρουσίαζε σημάδια κόπωσης, στην ικανότητά του για χειραγώγηση και ενσωμάτωση των εργατικών – λαϊκών μαζών, ενώ η διαχείριση του Κυπριακού αποτέλεσε εστία όξυνσης αντιθέσεων και τριγμών. Η «αναστολή» του κοινοβουλευτισμού συζητιόταν και από βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις, και από το παλάτι, αλλά τελικά επιβλήθηκε από τη στρατιωτική χούντα. Ωστόσο, ο αντικομμουνισμός, που αποτέλεσε την επίσημη ιδεολογία της χούντας και η καταστολή του εργατικού – λαϊκού κινήματος υπήρξαν χαρακτηριστικά συνολικότερα του μεταπολεμικού αστικού συστήματος.

Στις μέρες μας, ο αντικομμουνισμός οξύνεται και πάλι, με κάθε τρόπο και μέσο: Από το βήμα της Βουλής, μέσα από τις στήλες του αστικού Τύπου, με την εγκληματική δράση νεοναζιστικών συμμοριών, με την ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού. Ο αντικομμουνισμός, το μίσος για το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς αγώνες, δεν αφορούν στενά τους κομμουνιστές.

Η πείρα, τόσο από τη δικτατορία του 1967-1974, όσο και διαχρονικά από την εγχώρια και διεθνή ιστορία, καταδεικνύει πως ο αντικομμουνισμός πήγαινε πάντοτε χέρι-χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού. Η ιστορία διδάσκει ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό του αστικού πολιτικού κόσμου και επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά χωρίς την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά. Το ίδιο ισχύει και για τη ριζική αντιμετώπιση των φασιστικών – ναζιστικών συμμοριών.

Η απριλιανή δικτατορία, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενέπλεξε περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της εποχής, επιθυμώντας την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό της εξασφάλισε τόσο τη στήριξη των ΗΠΑ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης. Ωστόσο, οι κατοπινές εξελίξεις, ειδικότερα η τραγωδία της Κύπρου, απέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς οι αστικοί σχεδιασμοί.

Γι’ αυτό οι επιγραφές στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», που έγιναν συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, παραμένουν επίκαιρες στις σημερινές συνθήκες, παρά τις αλλαγές στη διάταξη καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών. Το αστικό ελληνικό κράτος (σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του σε ανταγωνισμό με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησε νέες συμφωνίες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ με νέες βάσεις, σύναψε «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων, συνιστά μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ο πακτωλός χρημάτων που δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών της περιοχής.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που, με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «e-food», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, τα συλλαλητήρια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές δείχνουν πως οι εργαζόμενοι, με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στον γύψο» την εργατική – λαϊκή πάλη. Μπορούν να αποτελέσουν τα ρυάκια του εργατικού – λαϊκού ποταμιού που θα πλήξει τα θεμέλια της ταξικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για να κλείσουν όλες οι βάσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ενώσεις και τις συμμαχίες του κεφαλαίου. Αποτελεί χρέος στη διεθνιστική αλληλεγγύη, προϋπόθεση του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που γεννάει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Δίπλα στη λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα σχέδιά τους αντηχεί ταυτόχρονα το σύνθημα «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα» – καμιά συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ό,τι κέρδισε διαχρονικά ο εργαζόμενος λαός, το κέρδισε ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, κόντρα στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Η ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τίποτα δεν χαρίζεται από την εκάστοτε άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη. Κατακτιέται με αγώνες ενάντια στους εκμεταλλευτές, την οικονομική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία τους.

Φυσικά, οι όποιες κατακτήσεις ή παραχωρήσεις στον καπιταλισμό δεν είναι παρά προσωρινές και σίγουρα κατώτερες των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν. Από την άλλη, η φτώχεια, η ανεργία και ο αυταρχισμός, οι κρίσεις και οι πόλεμοι είναι μόνιμα χαρακτηριστικά του ανθρωποφάγου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού.

Με αυτή την έννοια, δίδαγμα από την ιστορία της ταξικής πάλης είναι και το ότι αυτή δεν προχωράει ευθύγραμμα, αλλά μέσα από καμπές και στροφές, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, εξοπλίζοντας τους νέους αγώνες με την πείρα και τα διδάγματα των παλιότερων. Διαχρονικό δίδαγμα είναι ότι η οριστική δικαίωση σχετίζεται με την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ επιδιώκει το επόμενο διάστημα να τονωθεί η συλλογική συζήτηση για το πώς οι αγώνες για δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για το βιοτικό επίπεδο και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού θα εντάσσονται στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για τον σοσιαλισμό.

Γιατί, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», βαδίζοντας αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, μέχρι να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας.

 

ΑΘΗΝΑ 14/11/2021                                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Κρήτη, επισκέφτηκε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, του Ηρακλείου Κρήτης η οποία έχει πληγεί από τους σεισμούς. Ο Δημήτρης  Κουτσούμπας περιόδευσε στο σημείο που βρίσκονται οι οικίσκοι από το σεισμό και στους οποίους διαβιούν περίπου 20 οικογένειες. Οι κάτοικοι της περιοχής του κατήγγειλαν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και  την αγωνία τους για τις επόμενες ημέρες.

Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μινώα-Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, ο οποίος τον συνόδευσε στο κέντρο του πληγέντος από το σεισμό, χωριού.

Αμέσως μετά παραβρέθηκε σε σύσκεψη με φορείς της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον λόγο ήταν οι: Ν. Πατεράκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Μίνωα-Πεδιάδος, Γ. Σταματάκης, από την Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Αγίων Παρασκιών, Μ. Καρκαβάτσος,  πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Ν. Μανωλακάκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Μινώα-Πεδιάδος, Μ. Λαμπράκης, από το Αθλητικό Σωματείο μπάσκετ Αρκαλοχωρίου, Τζ. Μπιτσάκη,  από την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, Θ. Πετράκη, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στις διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων και Μ. Κοκολάκης, από το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού άκουσε τις παρεμβάσεις των φορέων οι οποίοι αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, αναφέρθηκε στα εξής:

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Ενάμιση μήνα μετά τον σεισμό, δεν πηγαίνουν όλα «ρολόι», όπως προσπαθεί να μας πείσει, να σας πείσει η κυβέρνηση. Εμείς δεν πειθόμαστε, γιατί ακούμε και όλους εσάς που λέτε, άλλοι πιο οξυμένα τα ζητήματα, άλλοι πιο μαλακά, άλλοι ότι «έχουν γίνει πράγματα», άλλοι ότι «δεν έχει γίνει τίποτα». Βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα και μελετάμε τα στοιχεία, γιατί η πραγματικότητα είναι η σκληρή καθημερινότητα όλων αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο εδώ στο Αρκαλοχώρι, στο δήμο, στα γύρω χωριά, στους γύρω δήμους που υπέστησαν τους σεισμούς, αλλά αξιοποιούμε και την πείρα των κατοίκων, άλλων περιοχών, που βιώσαν αυτή την τραγική κατάσταση πριν χρόνια, πριν από σας εδώ. Γι’ αυτό και μας ακούτε πολλές φορές να λέμε ότι «κρατάμε μικρό καλάθι» και κρατήστε κι εσείς «μικρό καλάθι». Γιατί άλλο οι υποσχέσεις αυτών που έχουν την πολιτική εξουσία και διαχειρίζονται τα ζητήματα και άλλο τι  γίνεται στην πράξη. Γιατί όταν περνάει ο καιρός και ατονεί το ζήτημα και αρχίζουν και σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα, αυτός που το βιώνει όμως, δεν μπορεί να το ξεχάσει.

Εμείς ξέρουμε ότι τα μη κατοικήσιμα κτίρια, από τα στοιχεία που μας έχουν δώσει και οι κυβερνώντες επίσημα είναι πάνω από 6.000. Δεν θα τσακωθούμε για το νούμερο, αν είναι τόσα, περισσότερα ή λίγο λιγότερα κλπ, όμως, μόνο η εικόνα των εγκαταστημένων οικίσκων δείχνει την κατάσταση. Έχουμε υπόψη μας ότι οι δύο δήμοι έχουν ζητήσει 420 οικίσκους και έχουν δοθεί 50. Μπορεί να μην χρειάζονται και οι 420, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι λύση οι 50, κι αυτό βγάζει μάτι, το βλέπεις. Δεν χρειάζεται πολύ μελέτη, πολύ φιλοσοφία ή να το βασανίσεις το πράγμα. Πρέπει να το πεις.

Οι κάτοικοι εκεί ανησυχούν. Περάσαμε από τους οικισμούς,  περπατήσαμε στους οικισμούς, μιλήσαμε με κατοίκους, κάποιοι είναι με πάρα πολλά παιδιά. Άλλη οικογένεια έχει 7, άλλη έχει 4. Είναι δύσκολη η κατάσταση.»

Για την κατάσταση των σχολείων

Αναφορικά με την κατάσταση των σχολείων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: «Σχολεία που ελέγχθηκαν, λίγα κρίθηκαν κατάλληλα. Το ξέρετε πολύ καλά πως τα περισσότερα είναι είτε ακατάλληλα εντελώς, λιγότερα βέβαια είναι αυτά, άλλα έχουν πολλές ζημιές που δεν επιδιορθώνονται και άλλα έχουν ζημιές που θέλουν οπωσδήποτε επιδιόρθωση. Και βέβαια απαιτούνται επισκευές, απαιτούνται χρήματα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό το στοιχείο που μας έχει δοθεί ότι ο δήμαρχος ζήτησε 100 αίθουσες ή τελοσπάντων κάπου εκεί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και μέχρι στιγμής το υπουργείο λέει ότι εξασφάλισε 50 αίθουσες σε 50 οικίσκους. Άρα, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και ουσιαστικά τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και δια ζώσης οπωσδήποτε, αλλά και με την τηλεκπαίδευση –ίντερνετ, δεν ξέρω αν υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες από όλες τις οικογένειες, εκτός από το ψυχολογικό πρόβλημα, τα ζητήματα που δημιουργούνται από την κατάσταση της ανασφάλειας κλπ. Αντίστοιχα, και στο ΕΠΑΛ υπάρχουν προβλήματα».

Για τις αποζημιώσεις 

Για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε: «Οι αποζημιώσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, δεν νομίζω ότι μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα μέχρι στιγμής για κάλυψη του εισοδήματος που έχουν χάσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Έχασαν τη δουλειά τους πάρα πολλοί. Άλλος έχασε την επιχείρησή του. Έτσι, λοιπόν και όσοι εισέπραξαν λεφτά φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν γιατί υπάρχει και η ρήτρα να το πω έτσι, ότι αν δεν είναι τόσα, στη συνέχεια ότι βγει αποτέλεσμα από τους τελικούς ελέγχους κι από την τελική κατάταξη που θα πάρουν θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που χρησιμοποίησαν. Ο τελικός έλεγχος δηλαδή μπορεί να τους βάλει για μικρότερης αξίας και θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα κι ο άλλος το σκέφτεται. Είναι οικογενειάρχης ή είναι άνεργος ή δεν ξέρω εγώ τι, είναι μικροεισοδηματίας. Τι να κάνει δηλαδή να χρησιμοποιήσει τα λεφτά που του δώσανε σε όσους έδωσαν, σταγόνα στον ωκεανό είναι κι αυτά, αλλά τελοσπάντων, να τα πάρει και μετά να αναγκαστεί να τα δώσει; Και μετά που να τα βρει;

Και βεβαίως μαθαίνουμε ότι αρχίζουν και πρασινίζουν ξανά κτίρια, σπίτια, δεν ξέρω αν αυτό γίνεται για να είναι λιγότερες οι αποζημιώσεις από τη μεριά του κράτους. Άρα πρέπει να υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση, πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή, να μην αφήσουμε να συμβούν αδικίες. Γιατί η πείρα ξαναλέω μας λέει, κι από τη Σάμο κι από τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές σεισμοπαθείς ότι γίνονται πάρα πολλές αδικίες, εκτός από καθυστερήσεις, εκτός από το ότι οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις ή μένουν στα συρτάρια κάποιων υπουργών ή κρατικών υπαλλήλων.

Το έκτακτο επίδομα για όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις που είχατε ζητήσει και εσείς ως φορείς εδώ του τόπου, αλλά και εμείς το ζητάμε στη Βουλή, δεν έχει ικανοποιηθεί ποτέ. Και φοβόμαστε ότι δεν θα ικανοποιηθεί και τώρα. Οι οικογένειες, επίσης, που έχουν ανάγκη σίτισης, παρασκευή φαγητού, τη διακίνηση, που τις έχει αναλάβει τελικά εταιρεία, από ότι μαθαίνουμε, catering, είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν επαρκούν μερίδες ή φτάνουν με καθυστέρηση, μας λένε. Αυτό μένει να το ελέγξετε εσείς οι ίδιοι. Κι όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Σύμφωνοι, αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί είναι πολύπλευρα τα ζητήματα και αφορούν όλους. Βεβαίως χρειάζεται και γρήγορη εξυπηρέτηση του κοινού και αποτελέσματα, αλλά αυτό χρειάζεται και χρηματοδότηση.

Αναφορικά για τους αγρότες πρόσθεσε: «Συμμεριζόμαστε απόλυτα ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο αυτούς που υπέστησαν ζημιές, αφορούν και την παραγωγή. Πολύ σωστά μίλησε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τον Αγροτικό Σύλλογο, για μια σειρά ζητήματα που τίθενται για το πώς μαζί με το υψηλό κόστος, μαζί με τις καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες για τα αγροτικά προϊόντα, ουσιαστικά ο αγρότης δεν μπορεί να έχει ούτε το στοιχειώδες εισόδημα για να επιζήσει, όχι για να ξαναπαράγει την επόμενη χρονιά, να αναπτύξει την παραγωγή του. Χώρια που αλλάζουν και χρήσεις γης κλπ.»

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για την περιβόητη «ανάπτυξη» τόνισε: «Έχουμε ακούσει για την ανάπτυξη που θα έρθει. Ποιος δεν θέλει την ανάπτυξη; Είναι δυνατόν; Κανένα κόμμα. Και μάλιστα, όταν λέμε «ανάπτυξη για ποιον» και λέμε ότι γίνεται για τους μεγάλους, για τους λίγους, μας παρεξηγούν. Μας λένε «πάλι για το μεγάλο κεφάλαιο λέτε; Πάλι για τον καπιταλισμό λέτε;» Μα τι να πούμε; Αφού αυτοί είναι το κράτος εν κράτει, αυτή είναι η πραγματική εξουσία. Και άρα, ανάπτυξη με το αεροδρόμιο στο Καστέλι, δεν λέει κανένας «όχι, να μην γίνει αεροδρόμιο, να μην γίνουν άλλες υποδομές, να μη γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά από ποιον και για ποιον. Γιατί τα χρήματα αυτά πηγαίνουν πάλι για λίγους, για τους μεγάλους ξενοδόχους, τα tour operators, γίνονται για ομίλους μονοπωλιακούς και εδώ η μικρή επιχείρηση σβήνει σε αυτήν την περίπτωση. Όταν είναι δίπλα, επειδή θα είναι το αεροδρόμιο, η ξενοδοχειακή attraction που θέλουν να κάνουν εδώ στην περιοχή, τα μεγάλα all inclusive που είναι μεγάλα μονοπώλια, με πολύ χρήμα και κεφάλαιο, τότε η μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, τα δωμάτια που νοικιάζει ο άλλος που έχει μια οικογενειακή επιχείρηση κι έχει λίγους εργαζόμενους ή άλλος που έχει το μπακάλικο, την καφετέρια θα κλείσει γιατί θα πάει ο μεγάλος, θα πάει η πολυεθνική, το μονοπώλιο, ας είναι και εγχώριος, ας είναι και Έλληνας ο ιδιοκτήτης, δεν έχει καμία σημασία αυτό.

Άρα, λοιπόν, το ένα φέρνει το άλλο. Γι’ αυτό μας ακούτε να λέμε: Μας λένε μερικοί «Δεν είναι καλά που παίρνουμε χρήματα από την ΕΕ, από το Ταμείο Ανάπτυξης;» Εντάξει, να πούμε είναι καλά, ότι χρήμα παίρνεις καλό είναι για τον τόπο σου. Εντάξει, ας συμφωνήσουμε σε αυτό για να συνεννοηθούμε. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε αυτά τα χρήματα που έρχονται τώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης που πηγαίνουν; Το 99%, μας λένε τα επίσημα στοιχεία που ζητάμε στη Βουλή και τα παραδέχονται οι υπουργοί πάνε πάλι σε μεγάλους ομίλους δεν θα πάνε σε μικρές επιχειρήσεις, να αναζωογονηθούν με τα χρέη που έχουν, να ξελασπώσουν, να αναπτυχθούν. Δεν πάνε στον εργαζόμενο λαό, ως μεροκάματο να ανέβει το εισόδημά του, δεν πάνε ως επιδοτήσεις, χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση για να μπορεί  να κάνει κάποια έργα είτε αντισεισμικά είτε αντιπλημμυρικά είτε αντιπυρικά είτε ο,τιδήποτε χρειάζεται για το καλό του τόπου και του λαού της. Πάνε σε αυτούς. Και όχι μόνο αυτό. Πάνε σε αυτούς, αλλά σου βάζει και όρους. Σου λέει για να σου εκταμιεύσω τη δόση, σου λέει «θα περνάς μέτρα αντεργατικά, θα περνάς νόμους, νομοσχέδια». Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για παράδειγμα ήταν τέτοιο. Το επέβαλλε η ΕΕ, σε συμφωνία εδώ με τον ΣΕΒ, με επιχειρηματίες και τους κυβερνώντες για να μπορέσει να εκταμιευτεί η άλλη δόση, γιατί τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το νέο Υπερμνημόνιο. Τελείωσαν τα Μνημόνια, αυτά που ψηφίζανε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πόσα φτάσαμε την προηγούμενη δεκαετία με την οικονομική κρίση και τώρα έχουμε το Υπερμνημόνιο. Και σου λέει θα σου δώσω, για να τα δώσεις πάλι στους μεγάλους εδώ, αλλά θέλω να περάσεις κι αυτούς τους νόμους, δηλαδή να καταπιέζεις τον εργάτη. Το οχτάωρο να τελειώσει, να γίνει δεκάωρο δεν ξέρω δωδεκάωρο. Να έχεις κόντρα βάρδιες, δηλαδή μέσα στο 24ωρο δύο οχτάωρα δουλειάς συνεχόμενη για τον εργάτη που είναι εξόντωση από εκεί και πέρα για την αγρότη το ίδιο, για τον αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία αντίστοιχα ή για τον επιστήμονα και πάει λέγοντας.

Για τα μέτρα αντισεισισμικής προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας: «Καμπανάκι κινδύνου, έχει χτυπήσει. Τα μέτρα αντισεισμικού ελέγχου πρέπει να είχαν γίνει καιρό πριν και πρέπει να γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο, ούτε είναι η κλιματική αλλαγή. Ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα είναι πασίγνωστο. Ότι είναι πρώτη στην Ευρώπη σε σεισμούς είναι πασίγνωστο, το ξέρουμε, περιμένουμε ότι θα έχουμε σεισμούς, σε διάφορα σημεία της χώρας. Άρα, το θέμα είναι τι προβλέπεις και τι κάνεις και βεβαίως η «καλή» μας ΕΕ, σε συμφωνία φυσικά με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά -όχι μόνο τη σημερινή και τις προηγούμενες- δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντισεισμικά έργα για την Ελλάδα, διότι δεν ενδιαφέρει τον Γερμανό, τον Ολλανδό, τον Γάλλο, που δεν έχουν τόσους σεισμούς. Μερικές χώρες από αυτές τις Βόρειες δεν έχουν και καθόλου, εδώ που τα λέμε. Δεν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρουν, αλλά ότι κι εσύ βάζεις την υπογραφή σου να μην θεωρείς επιλέξιμο έργο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, τα αντιπλημμυρικά που χρειάζονται. Και αυτή η δουλειά πάει σκοινί γαϊτάνι.

Το ΚΚΕ από την στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΚΕ για τους σεισμόπληκτους: «Ξέρετε ότι το ΚΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί σας. Ο βουλευτής, ο ένας που έχουμε σε όλη την Κρήτη, εδώ στο Νομό Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη, ο Μανώλης ο Συντυχάκης, γι’ αυτό σκεφτείτε το αυτό στις επόμενες εκλογές, μήπως πρέπει  περισσότεροι να επιλεγούν βουλευτές του ΚΚΕ να έρθουν στη Βουλή όχι μόνο ήταν μαζί σας, αλλά είναι και ο μοναδικός βουλευτής, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνολικά, που μέσα σε ενάμιση μήνα έχει κάνει 8 ερωτήσεις και 4 επίκαιρες ερωτήσεις. Δηλαδή, 12 σύνολο. Αν το δείτε αυτό είναι πάνω από 2 την εβδομάδα. Από την άλλη μέρα που έγινε ο σεισμός μέχρι σήμερα. Για δέστε αναλογικά ένας να έχει κάνει 12 και πόσοι άλλοι που έχουν οι υπόλοιποι των άλλων κομμάτων, γιατί εμείς είμαστε σε όλη την Ελλάδα 15, οι υπόλοιποι 285 είναι των υπόλοιπων κομμάτων, για μετρήστε και βγάλτε στατιστικά στοιχεία οι μαθηματικοί για να υπολογίσετε. Αλλά δεν το λέω για να υπερηφανευόμαστε, τη δουλειά μας κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε κι ακόμα πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά κι ακόμα καλύτερα. Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της διεκδίκησης. Εμείς συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, συλλογικά το να οργανώνεται ο λαός και εδώ με βάση τις Συντονιστικές Επιτροπές για την αντισεισμική θωράκιση, για την εξασφάλιση των αιτημάτων που έχουν οι κάτοικοι και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση εμείς συμφωνούμε, σας το λέω ειλικρινά και με τα αιτήματα που θέτετε. Είναι σημαντική, επίσης, η προσπάθεια και με αποτελέσματα για συντονισμό των Επιτροπών αυτών, αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών σε όλη την Ελλάδα και στη διαδήλωση, το συλλαλητήριο που έγινε στο Σύνταγμα. Πιέζει αυτό την κυβέρνηση, πιέζει τα κόμματα, έτσι ώστε να μένουν στην επικαιρότητα αυτά τα ζητήματα, τα προβλήματα που εσείς εδώ αντιμετωπίζετε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Αποζημίωση 100% των ζημιών, σε αυτό δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα υποχωρήσουμε, για όλους τους πληγέντες. Χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για το χαμένο εισόδημα. Στήριξη ειδικά των ανέργων. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές,  τα τέλη στο νερό, στο ρεύμα κλπ, να μην υπάρχουν πληρωμές όχι γι’ αυτό το διάστημα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν. Απαγόρευση της διακοπής σε ρεύμα, νερό, σε τηλέφωνο. Αποκατάσταση της στέγασης. Αντισεισμική προστασία και έλεγχος, αλλά και υποδομές και αποκατάσταση στη συνέχεια. Αντιπλημμυρικά έργα επίσης. Όλα αυτά ως σύνολο και άλλα φυσικά που δεν αναφέρομαι τώρα για τα σχολεία, για την εκπαίδευση ή για την αγροτική παραγωγή κλπ, θα πρέπει να τα εντάξουμε στις διεκδικήσεις μας. Εμείς, θα τα λέμε αυτά στη Βουλή. Αυτή την υπόσχεση σας τη δίνω, όχι για να μείνει έτσι, εδώ είστε να μας ελέγξετε και να δείτε αν τα λέμε ή αν δεν τα λέμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Χτυπάμε και την πόρτα του πρωθυπουργού και τους διαδρόμους της Βουλής εκεί και των υπουργών διεκδικώντας, απαιτώντας δεν υποτιμάμε τίποτα. Βάζουμε τα θέματα και στην Ευρωβουλή, αλλά κυρίως είμαστε μέσα στους αγώνες, γιατί νομίζουμε ότι εκεί που τελικά θα κριθεί το ζήτημα και θα κριθεί το μικρό καλάθι που κρατάμε από τώρα, για το πώς θα υλοποιηθούν οι διάφορες υποσχέσεις, να γεμίσει κανονικά. Και βεβαίως να αποκατασταθούν όχι οι ζημιές, αλλά να αναπτυχθεί το εισόδημα και να βαδίσουμε τελικά όλοι μαζί σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για το λαό, όπου κουμάντο θα κάνει μόνο ο λαός και όχι οι λίγοι, αυτοί που έχουν τα λεφτά, δεν ξέρουν τι έχουν και το κράτος δυστυχώς εξακολουθεί να τους χρηματοδοτεί. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τελειώσω εδώ, να σας ευχηθώ καλή δύναμη, καλή υγεία, να έχετε κουράγιο, το έχετε το κουράγιο και μαζί στους αγώνες και να έχουμε ανοιχτή γραμμή για ο,τιδήποτε θέλετε για να μπορούμε να πιέζουμε να διεκδικούμε και μέσα στη Βουλή  και παντού.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 14/11/2021                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.