ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, της καταστολής και των διώξεων ενάντια στο ΚΚ Χιλής, στο βουλευτή του Ούγκο Γκουτιέρες, αλλά και συνολικά ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, όπως έδειξαν τα γεγονότα την 1η Μάη αλλά και στη συνέχεια.

Η αντιδημοκρατική και αστήριχτη δίωξη του Ούγκο Γκουτιέρες, με σκοπό να καθαιρεθεί από βουλευτής, δε γίνεται επειδή ανάρτησε ένα χιουμοριστικό σκίτσο ενάντια στον Σεμπαστιάν Πινιέιρα. Η γελοία αυτή δικαιολογία είναι μόνο ένα πρόσχημα. Σκοπός τους είναι να τρομοκρατήσουν το λαό και να στείλουν μήνυμα συνολικά στο εργατικό-λαικό κίνημα, πως η κυβέρνηση και το αστικό κράτος θα καταφύγουν σε όλα τα μέσα, ακόμα και στις διώξεις και τη βίαιη καταστολή για να καθυποτάξουν τους δίκαιους αγώνες του λαού. Η αντιδημοκρατική δίωξη του Ούγκο Γκουτιέρες, από το λεγόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο, αναδεικνύει τα όρια της αστικής νομιμότητας και την αντιλαϊκή φύση της αστικής δικαιοσύνης, ως όργανο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης ενάντια στο λαό και την πρωτοπορία του.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης του βουλευτή του ΚΚ Χιλής Ούγκο Γκουτιέρες και κάθε μορφής δίωξης και επίθεσης ενάντια στο ΚΚ Χιλής. Απαιτεί να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες αγωνιστές, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του χιλιάνικου λαού, τους προηγούμενους μήνες.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίζει να εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους λαούς και ιδιαίτερα στα ΚΚ και τις ΚΝ της Χιλής, της Βενεζουέλας, της Κούβας και των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βάζει σε κινδύνους και περιπέτειες το λαό μας. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τα εξής γεγονότα:

            Πρώτο, η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926, επί της ουσίας της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, που έχουν καθορίσει τα σύνορα στον Έβρο, αξιοποιώντας την περίοδο της υποχώρησης των νερών του ποταμού και την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το Φράκτη στον Έβρο.

            Δεύτερο, οι συνεχείς και κλιμακούμενες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ, που θέτουν θέμα νομιμοποίησης των υπερπτήσεων και αμφισβήτησης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

            Τρίτο, οι απειλές του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου περί έντασης των προσφυγικών ροών στα νησιά και ενδεχομένως προς τον Έβρο, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία των δύο μερών για το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα.

            Τέταρτο, η συνέχιση των γεωτρήσεων τουρκικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

            Πέμπτο, η συμφωνία της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας στα πλαίσια του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού Συμφώνου για τον αυθαίρετο καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή και το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών Νοτίως της Κρήτης, σε συνθήκες συνέχισης του πολέμου στη Λιβύη, και πολιτικο-στρατιωτικής στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν στις δυνάμεις του Σάρατζ.

            Έκτο, η στήριξη του ΝΑΤΟ στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη και της κυβέρνησης Σάρατζ, δια μέσου των δηλώσεων του ΓΓ της λυκοσυμμαχίας, Στόλτεμπεργκ.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τη συμμετοχή των δύο κρατών στον γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, με στρατηγική σύμπλευση  της κυβέρνησης της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

 

Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες, οι διαξιφισμοί τους είναι άσφαιροι και αποσκοπούν στην παραπλάνηση του λαού. Οι εθνικιστικές κραυγές που τροφοδοτούνται και απ’ τη στάση της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, δίνουν άλλοθι σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών. Οι μύθοι ότι οι ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά-εδαφικά δικαιώματα της χώρας έχουν καταρριφθεί.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για :

– Τη  μη αλλαγή των συνόρων.

– Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

– Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων Αμερικανικών βάσεων.

– Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

 

 

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.