ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕ «ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2021 by energinews (admin)

Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στις 9 Μάη του 1945.

Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που έπεσαν στα πεδία των μαχών, τα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, με ψυχή τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα· με την θυσία τους υπέγραψαν το έπος της αντιφασιστικής νίκης!

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό – φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Η ΕΕ, συνεπής στις επιδιώξεις της να φέρει ανάποδα την Ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη «μέρα της ΕΕ». Φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, την λεγόμενη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Πρόκειται για μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με την συμβολή επιχειρηματικών ομίλων, λόμπι, ΜΚΟ και διάφορων εργατοπατέρων, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, την χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό. Η ΕΕ παίρνει τα μέτρα της βλέποντας την εντεινόμενη αμφισβήτηση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των λαών και της νεολαίας σε αυτήν. Η ΕΕ ταυτίζει τον εαυτό της με την Ευρώπη, ενώ είναι μία διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που από τα σπάργανα ήταν ένωση των εκμεταλλευτών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Οι εξελίξεις, όπως το Brexit και οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε νομοτέλεια, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να μετατραπεί από φυλακή των λαών σε «κοινό σπίτι» καταπιεστών και καταπιεσμένων.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν προσφέρει ακόμη περισσότερες, τραγικές αποδείξεις για το πόσο ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι σε αυτό το σύστημα η ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγής υποτάσσεται στις ανάγκες των εκμεταλλευτών, στα κέρδη τους και τους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Οι σημερινές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο μέτωπο των διεθνών ανταγωνισμών προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην Ιστορία και τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον πόλεμο.

Γι’ αυτό και σήμερα οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται με “μήλον της Έριδος” τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Σήμερα, που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, η πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστά τον λαό μας «στόχο».

Η ΕΕ έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη “θεωρία των δύο άκρων”, την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που απελευθερώθηκαν από το ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό.

Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει στο σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι «πιστός και άγρυπνος φρουρός» της ιστορικής αλήθειας κόντρα στην προσβλητική προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με αυτόν που τον συνέτριψε: Τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Ο σοσιαλισμός είναι το μόνο, φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Το δίκιο του λαού θα νικήσει «ό,τι και να είναι τ’ άστρα»!

ΑΘΗΝΑ 9/5/2021                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Μ. ΚΟΥΡΗ

   Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το ν/σ για τα εργασιακά, το οποίο εσείς χαρακτηρίσατε “τερατούργημα”. Από την άλλη, ο υπουργός εργασίας επιμένει ότι δεν απειλείται το 8ωρο και ότι ουσιαστικά το ν/σ προστατεύει τους εργαζόμενους…

Το όνομα του κ. Χατζηδάκη, στη λίστα των αντεργατικών ανατροπών, θα μπει δίπλα και πάνω από αυτά των προηγούμενων υπουργών εργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νομοσχέδιό του επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με την 10ωρη δουλειά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Τα περί “προστασίας των εργαζομένων” είναι στη φαντασία του κ. Χατζηδάκη. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι που ζουν την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920. Πρόκειται για αντεργατικές αλλαγές – προαπαιτούμενα για την ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, απόδειξη ότι αυτό αποτελεί ένα “σούπερ μνημόνιο”, το οποίο μάλιστα χαιρέτισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων που δεν θέλουν να γίνουν “οι σκλάβοι του 21ου αιώνα”, επιλέγουν τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, το κεφάλαιο και την ΕΕ, αρνούνται την 10ωρη εργασία και τη διευθέτησή της, που θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ θα δώσει μεγαλύτερη υπεραξία, κέρδος στους καπιταλιστές.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας με την πανδημία, αφού ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται. Εσείς όμως συνεχίζετε να την επικρίνετε…

Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, που η ίδια η κυβέρνηση ανακοινώνει καθημερινά, τη διαψεύδουν. Είναι επικίνδυνο να λέει πως η πανδημία τελειώνει, είναι εγκληματικό να μη θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκτός από την πανδημία είναι σε εξέλιξη και μια “παράλληλη πανδημία” και αφορά τον αποκλεισμό άλλων ασθενών, με άλλες βαριές ασθένειες, από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις. Αντίθετα, η μόνη της έγνοια είναι η αυτοδιάγνωση και τα γνωστά πρωτόκολλα-λάστιχο που έχουν παραγγείλει οι μεγάλες τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες. Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ως βασικές εστίες μόλυνσης. Μάλιστα, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς. Ενταγμένη σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους εμπορικούς πολέμους είναι και η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων που ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο παζαριών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Τα νέα παιδιά που ζουν τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο με αφορμή τα “κορονοπάρτι”. Τι προοπτικές έχει όμως σήμερα ο νέος άνθρωπος και ποιες εκτιμάτε θα είναι οι συνέπειες των μακρόχρονων απαγορευτικών για τη νέα γενιά;

Τους νέους και τις νέες, που πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση βάφτιζε “ανεύθυνους”, τώρα τους επαινεί γιατί –και πολύ σωστά– ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Οι συνέπειες του τελευταίου δίχρονου για τη νεολαία αφορούν ένα ολόκληρο πλέγμα από τα μορφωτικά δικαιώματα, την ουσιαστική αναψυχή και επικοινωνία έως τις συνέπειες στην ψυχική υγεία. Το μεγάλο απαγορευτικό στη νέα γενιά αφορά τα σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει. Η διαπίστωση ότι αυτή η γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της, ενώ οι δυνατότητες για να ζήσει πολύ καλύτερα είναι δίπλα της, αποτελεί άλλη μία χρεοκοπία του σημερινού συστήματος. Είμαστε σίγουροι πως δεν είναι μία χαμένη γενιά, όπως διάφοροι υποστηρίζουν, αλλά θα γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας. Γιατί μπορεί να “μετακινήσει και βουνά”, να βάλει φρένο στα χειρότερα και να κερδίσει έστω κάποιες ανάσες, να ζήσει τη ζωή που της αξίζει. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως πχ για το άνοιγμα των σχολείων από αύριο, με μαζικά διαγνωστικά τεστ από τον ΕΟΔΥ, με αραίωση τμημάτων, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με άμεσους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών που σήμερα είναι μόνο στο 13% και άλλα. Άνοιγμα των αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων με μέτρα ασφαλή, με ευθύνη του κράτους κι όχι πάλι την “ατομική ευθύνη”. Η συνεχής επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν αποκαλύπτει τίποτε άλλο παρά την ανευθυνότητα των κυβερνώντων.

   Θα ήθελα το σχόλιό σας και σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, όπως και σεις, αντιδρά στο νομοσχέδιο – Χατζηδάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντεργατικό οικοδόμημα με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα της απεργίας και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου που με νόμους υλοποίησε, ενώ διατήρησε όλους τους αντεργατικούς νόμους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του βρίσκεται μόνιμα σε μορατόριουμ με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτό φαίνεται από τον μεγάλο όγκο των κυβερνητικών νομοσχεδίων που έχει υπερψηφίσει, από τις “πλάτες” που έχει βάλει στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους, NATOϊκούς σχεδιασμούς, από το βροντερό “ΝΑΙ” του στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, βαφτίζοντάς το μάλιστα θετική-φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ! Άλλωστε οι κατ’ όνομα “προοδευτικές κυβερνήσεις” (πχ Ισπανία, Πορτογαλία) που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως “απάντηση” στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, εγκλημάτησαν σε βάρος των λαών τους, αφού και εκεί τα “πρωτόκολλα” της ΕΕ και των μεγάλων ομίλων ακολούθησαν. Γι’ αυτό καθόλου τυχαία βλέπουμε την άνοδο της λεγόμενης “δεξιάς”, όπως στο εκλογικό αποτέλεσμα της Μαδρίτης, όπου αποτυπώθηκε ξανά πόσο τοξικές συνέπειες έχει η εφαρμογή της  αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της “αριστεράς” και της “προόδου”. Το “αντικυβερνητικό αντιδεξιό  μέτωπο” του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά το τυράκι στη φάκα για τους πραγματικούς και συνεπείς αγωνιστές.

Τέλος, πως εκτιμάτε την πορεία των ελληνοτουρκικών μετά και τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου;

Τα ελληνοτουρκικά κινούνται σαν «εκκρεμές», ανάμεσα στην επιλογή της  σύγκρουσης και των διαβουλεύσεων, επιλογή η οποία όμως, πάντα βρίσκεται στο «εκκρεμές» των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των μονοπωλίων. Αυτό το «εκκρεμές» δεν διαμορφώνει «ισορροπία», αλλά μόνο «κινούμενη άμμο», ικανή να «βυθίσει» σε δεινά το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, σε επώδυνη υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα, προς όφελος μεγάλων ισχυρών συμφερόντων. Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες, πως «ο Ερντογάν απομονώθηκε», ότι «σωθήκαμε» με την ανάδειξη των ελληνοτουρκικών σε ευρω-τουρκικών ζητημάτων, πανηγυρίζει για τις νέες πολεμικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, που δήθεν «μας ενισχύουν» και άλλοτε για την «εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών»! Όμως την ώρα που η χώρα «πλημμυρίζει» βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δένεται ισχυρότερα με την ΕΕ, αυτή την ώρα οι “σύμμαχοί” της παζαρεύουν με την Τουρκία τα ανταλλάγματα για να την κρατήσουν μαζί τους στη «σύγκρουση κορυφής» με Κίνα, Ρωσία. Η πραγματικότητα δείχνει πως ούτε οι «σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές, ούτε τα «ράλι» των κεφαλαιαγορών εγγυούνται την ειρήνη και την ευημερία των λαών για την οποία τελικά απαιτείται ρήξη με όσους και όσα «χαντακώνουν» το παρόν και το μέλλον μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη εισβολή ισραηλινών δυνάμεων καταστολής στο τέμενος Αλ Ακσά στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίθεση του ισραηλινού κράτους στους προσκυνητές, με δεκάδες τραυματίες. Η ισραηλινή επιθετικότητα ενισχύθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 15 Μάη, στις 11 π.μ. τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών όπου θα συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ, με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δημητροπούλου Άννα, από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ του Πειραιά, η Καπαγερίδου Ελισάβετ, από το Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ της Πάτρας, η Τσικούρη Γεωργία, από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ της Καλαμάτας, ο Τζινάκης Βαγγελής, από το Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ της Αθήνας, ο Ξυπολυτάς Παντελής, από το Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ της Αθήνας και η Λυκούργου Γιάννα, από το Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Αθήνας.

Η συνάντηση αφορούσε τις εξελίξεις με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, που αλλοιώνει τον ίδιο το θεραπευτικό του χαρακτήρα ως πρόγραμμα. Οι Σύλλογοι Οικογένειας κατέθεσαν στο ΚΚΕ κοινή επιστολή και των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ από όλη τη χώρα, δηλώνοντας την άρνησή τους στο νέο Κανονισμό Λειτουργίας, στην ΠΝΠ που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αλλά και τα αιτήματά τους για ουσιαστική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη των υποδομών του. Επισήμαναν επίσης ότι η συνένωση προγραμμάτων, που επιχειρείται με το Νέο Κανονισμό Λειτουργίας, ουσιαστικά ακυρώνει βασικές αρχές της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των Συλλόγων Οικογένειας, δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές θεραπευτικές ανάγκες των τοξικοεξαρτημένων, επηρεάζει την ίδια την κινητοποίηση των γονέων για να βοηθήσουν μέλη της οικογένειάς τους να ενταχθούν στο ΚΕΘΕΑ. Επισήμαναν τις ελλείψεις που έχει σήμερα το ΚΕΘΕΑ, όπως την έλλειψη Μονάδας για έφηβους χρήστες στη Β. Ελλάδα, την έλλειψη Θεραπευτικής Κοινότητας στην Πάτρα, το κλείσιμο εδώ και αρκετά χρόνια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ, του προγράμματος για έφηβους χρήστες. που λειτουργούσε στον Πειραιά.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι το ΚΚΕ σταθερά αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις ψυχοδραστικές ουσίες και στηρίζει το έργο και τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο στην σταδιακή απαξίωση του ΚΕΘΕΑ, με υποχρηματοδότηση και ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και με τη συνολικότερη πολιτική τους στο ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» προγράμματα θεραπείας και ανοίγει το δρόμο για την αθώωση ναρκωτικών, όπως με την κάνναβη. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που δρουν στα εργατικά σωματεία, σε συλλόγους φοιτητών, γυναικών, συνολικά στους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, πρωτοστατούν στην ενημέρωση και τη συζήτηση για τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας αιτήματα που αφορούν όλο το φάσμα της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης και της έρευνας, που θέτει στο επίκεντρο τις αιτίες του φαινομένου και τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου. Παράλληλα, ανέδειξε πως η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και οι ευθύνες του ΚΚΕ για αυτό το σημαντικό μέτωπο αποτελούν ζήτημα που εξετάζεται ιδιαίτερα και στις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος.

 

            Μετά την συνάντηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            “Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ. Για να ενισχυθούν οι δομές και οι μονάδες σε όλη την χώρα. Για να υπάρξει επαρκές, μόνιμο προσωπικό και βεβαίως να ενισχυθεί από γενναία κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται αυτή την περίοδο. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο η εκάστοτε κυβέρνηση. Να αποσυρθεί πλήρως και οριστικά όλο αυτό το νέο πλέγμα, ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και όχι να αποσυρθεί, όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή πάλη, μόνο για δύο μήνες. Σ’ αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων του ΚΕΘΕΑ θα βρίσκεται μπροστά και στη βουλή και στο δρόμο, στον καθημερινό αγώνα.”

 

 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η χαρά μαθητών και εκπαιδευτικών, που ξαναβρίσκονται μετά τα συνεχόμενα “άνοιξε-κλείσε”, συνυπάρχει με την αγωνία τους για την κατάσταση των σχολείων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ αυτήν που έκλεισαν. Και όλα αυτά γιατί το Υπουργείο Παιδείας “σφυρίζει” αδιάφορα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου ενώ, αφού μετέτρεψε τα σπίτια σε σχολικές αίθουσες με την τηλεκπαίδευση, τώρα τα μετατρέπει σε διαγνωστικά κέντρα με τους γονείς να καλούνται να διαχειριστούν, εκτός των άλλων, και τα διάφορα ευτράπελα με τη διάθεση των self tests, τις καθυστερήσεις στις πλατφόρμες κλπ.

Το κρίσιμο σήμερα είναι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε η κανονικότητα του σχολείου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών. Γι’ αυτό πρέπει τώρα -αλλά και από τον Σεπτέμβρη- να καταγραφούν και, κυρίως, να αντιμετωπιστούν τα μορφωτικά κενά, τα ψυχοσωματικά προβλήματα και όλες οι αρνητικές συνέπειες που έχουν συσσωρευθεί.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΦΥΓΟΠΟΙΝΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΠΑ

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του συνηγόρου του φυγόποινου ναζιστή εγκληματία Χρήστου Παππά ότι μετέφερε στον πελάτη του πρόταση «κρατικού παράγοντα» να παραδοθεί και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του», η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, σοβαρές ευθύνες για το απαράδεκτο γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς δεν έχει ακόμη συλληφθεί επτά μήνες μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη, είναι βαθιά εκτεθειμένη. Οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί και να απαντήσει συγκεκριμένα εάν διαπραγματεύεται με τον φυγόποινο ναζιστή εγκληματία και εάν ναι, σε ποια βάση και με τι είδους ανταλλάγματα.

ΑΘΗΝΑ 10/5/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.