ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ σ. ΤΕΡΨΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ


0
(0)

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τη συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Τέρψη, κόρη σκληρά κυνηγημένων κομμουνιστών αγωνιστών και αδελφή του -επί σειρά ετών μέλους της ΚΕ και του ΠΓ- Ορέστη Κολοζώφ, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκλήρωσε το σχολείο στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε στο Centro Sperimentale di Cinematografia στη Ρώμη, όπου και εργάστηκε στον κινηματογράφο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε, ως βοηθός σκηνοθέτη, με το Νίκο Κούνδουρο στην σπουδαία ταινία “Οι παράνομοι”, ενώ ακόμα την ίδια περίοδο γύρισε την ταινία “Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα”, συμμετέχοντας σε αυτήν ως ηθοποιός, σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη.

Με την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών η συντρόφισσα Τέρψη Κολοζόφ εγκαταστάθηκε εκ νέου στην Ιταλία. Εκεί, το 1970, οργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Premio Roma, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας στα τρία μεγαλύτερα θέατρα της Ρώμης (Σιστίνα, Παριόλι, Ελιζέο).

Στην Ελλάδα ξαναήρθε το 1980, βοήθησε σημαντικά, με τις γνώσεις, το ταλέντο και τη δουλειά της, την τηλεόραση του 902, αλλά και την παραγωγή προεκλογικών σποτ του Κόμματος και συμμετείχε στις δραστηριότητες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Ακόμη γύρισε ντοκιμαντέρ, ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση. Σε δική της μετάφραση κυκλοφόρησε στα ιταλικά το βιβλίο του Ζήση Σκάρου “Αστοί και εργάτες”. Ασχολήθηκε επίσης και με την ποίηση, κερδίζοντας τον έπαινο ποίησης Citta di Roma.

Η συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ, μέλος του Κόμματος στην ΚΟΒ Κυψέλης ως το τέλος της ζωής της, υπήρξε μια σεμνή αγωνίστρια του Κόμματος, μια δημιουργική και στρατευμένη καλλιτέχνης.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους της.

 

ΑΘΗΝΑ 10/09/2021                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ\

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Για την απουσία ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων

Αυτό που όλες και όλοι -εκτός της κυβέρνησης- θέλουν, είναι να μην υπάρξει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά, τα παιδιά να μην “κολλούν” στις οθόνες και να μην μεγαλώνει το άδικο μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους μαθητές. Ωστόσο,  αυτό που όλες και όλοι βλέπουν, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα – λάστιχο, που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε να προστατευτεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Αυτό που ο όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητάει -και η κυβέρνηση αρνείται- είναι να αραιώσουν οι σχολικές τάξεις, να καλυφτούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς τώρα, να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εμβολιασμού.

Να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση και να λύσει τα προβλήματα εδώ και τώρα. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!

ΑΘΗΝΑ 10/09/2021                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για το θάνατο της Ρούλης Σεμερτζίδου

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη Ρούλη Σεμερτζίδου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η αγωνίστρια Ρούλη Σεμερτζίδου, σύζυγος του γνωστού αγωνιστή ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη, ο οποίος είχε πάρει ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση, με τον ΕΛΑΣ πολέμησε στο βουνό και συνέδεσε την καλλιτεχνική του δημιουργία με την Αντίσταση στους Ναζί, με τον μόχθο των ανθρώπων της δουλειάς και με το λαϊκό κίνημα. Η Ρούλη Σεμερτζίδη γεννήθηκε το 1934 και από το 1952 που παντρεύτηκε τον Βάλια Σεμερτζίδη, σε ηλικία 18 χρονών, στήριξε το δημιουργικό έργο του και έζησε κοντά του όλες τις δύσκολες στιγμές του καλλιτέχνη στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το 2012 διοργανώθηκε με δική της φροντίδα και με την επιστημονική επιμέλεια από τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Χατζηνικολάου, μία πολύ μεγάλη και σημαντική έκθεση του Βάλια Σεμερτζίδη στο μουσείο Μπενάκη (στην οδό Πειραιώς), όπου αναδείχθηκε μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη όλο το εύρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, η πολυσχιδής του προσωπικότητα και η ενεργή του σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το λαϊκό κίνημα.

Πριν λίγα χρόνια, η Ρούλη Σεμερτζίδου πρόσφερε ως δώρο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έργα του Βάλια Σεμερτζίδη, μεταξύ των οποίων και το έργο με θέμα «Λαϊκό Δικαστήριο», έργο – μαρτυρία για τη λειτουργία του λαϊκού επαναστατικού αυτού θεσμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΑΘΗΝΑ 10/09/2021                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.