ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, ενός αξιόλογου επιστήμονα γιατρού, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ως ιδρυτής και για πολλά χρόνια πρόεδρος των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου» ξεχώρισε για την πολύτιμη προσφορά του σε χώρες του τρίτου κόσμου και σε μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές. Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ υπήρξε μέλος του ΚΚΕ ως το 1991, ενώ τα επόμενα χρόνια  συμμετείχε δραστήρια στους κοινωνικούς αγώνες. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 Μόλις πριν λίγες μέρες στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής, αλλά και δημοτικές αρχές διαφήμιζαν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην επερχόμενη κακοκαιρία. Η σκληρή πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε για τους κατοίκους της Αττικής,  τους διέψευσε  παταγωδώς. Η προετοιμασία αποδείχτηκε ένα μεγάλο ψέμα και τελικά το μόνο σχέδιο που είχε η κυβέρνηση ήταν το «μένουμε σπίτι».

Όσα επικοινωνιακά κόλπα, όσα ψέμματα, όσοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και εάν επιστρατεύτηκαν δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων. Δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια για:

  • Τις περιοχές, που έμειναν για μέρες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο κρύο, ακόμη και άτομα με προβλήματα υγείας (π.χ. ανάγκη για παροχή οξυγόνου) εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» κρίσιμων τομέων, όπως της ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν προσηλωμένα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αυτή η πολιτική οδήγησε πριν λίγες μέρες και στην έκρηξη του μετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και βύθισε τη μισή Αττική στο σκοτάδι (χωρίς μάλιστα να υπάρχει κακοκαιρία…)
  • Την κλειστή -από τη Δευτέρα- Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά απάλλαξε την κοινοπραξία που την εκμεταλλεύεται από τη ρήτρα, που θα κατέβαλλε εξαιτίας της «αδυναμίας» της να τη διατηρήσει ανοιχτή. Πρόκειται για τμήμα της ΠΑΘΕ, την κατασκευή της οποίας χρυσοπλήρωσε ο λαός και συνεχίζει να πληρώνει μέσω των διοδίων. Η κλειστή Εθνική Οδός επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και επί ΝΔ το 2021 είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  • Το απροσπέλαστο οδικό δίκτυο εντός της Αττικής, μαζί με την ακινητοποίηση σχεδόν όλων των αστικών συγκοινωνιών για ένα 24ώρο, αφού και δω η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της απελευθέρωσης έχουν «ξεχαρβαλώσει» οχήματα, τραίνα, γενικότερα υποδομές και έχουν αφήσει ελάχιστο προσωπικό.
  • Την αδυναμία να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε προσωπικό και σε όσους έχουν ανάγκη σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι υπηρεσίες των δήμων, τα κέντρα προσφύγων.
  • Την υποκρισία της κυβέρνησης που, αντί να απαγορεύσει τη διανομή με μηχανάκια, έδινε απλά συστάσεις στους εργοδότες, αφήνοντας στο έλεος της κακοκαιρίας τους διανομείς που κυριολεκτικά έπαιζαν τη ζωή τους «κορώνα–γράμματα» για ένα μεροκάματο.
  • Την αναβολή των εμβολιασμών την Τρίτη, σε ορισμένες περιπτώσεις και τη Δευτέρα, όπως στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.
  • Τους πρόσφυγες που αφέθηκαν για ώρες εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Η άθλια αυτή κατάσταση δεν οφείλεται “στην ανικανότητα” των μηχανισμών του κεντρικού κράτους, που λειτουργούν μια χαρά όταν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με «fast track» διαδικασίες προωθούν τους σχεδιασμούς του.

Δεν οφείλεται στην “ανικανότητα” περιφερειακών και δημοτικών αρχών, αλλά στο γεγονός ότι κι αυτές στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και δε διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων που ψάχνει τη λύση του προβλήματος στις αρμοδιότητες…

Επίσης, δεν οφείλεται στην «ατομική ευθύνη» που η κυβέρνηση έχει κάνει «καραμέλα» από την πανδημία. Δεν οφείλεται στον «κακό μας τον καιρό», όπως προσπαθούν διαχρονικά να μας πείσουν οι κυβερνήσεις, ρίχνοντας το φταίξιμο άλλοτε στον χιονιά, άλλοτε στη βροχή, άλλοτε στη ζέστη, άλλοτε στον αέρα κλπ. Μία επιχειρηματολογία που αναπαράγουν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Άραγε πόσο ακραίο είναι να χιονίζει το χειμώνα, ακόμα και στην Αττική; Η προπαγάνδα για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η απόδοση σε αυτά των απωλειών ζωών και των καταστροφών είναι πλέον γνωστή.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, με “συμψηφισμούς νεκρών”, από το Μάτι, την Μάνδρα, την πανδημία, με την προσπάθεια να “ξεπλυθούν”οι ευθύνες του ενός στις ευθύνες του άλλου, είναι άθλια και προσβλητική για το λαό.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική, που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, αντιμετωπίζοντας την πολιτική προστασία ως κόστος.

Είναι η πολιτική που έχει για θεό τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στα κέρδη αυτά δε χωράνε μέτρα προστασίας του λαού από φυσικά φαινόμενα και κάθε κοινωνική ανάγκη μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Γι αυτό είναι υποστελεχωμένες και χωρίς εξοπλισμό οι δομές πολιτικής προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας,  διαθέτει μόνο δυο ιδιόκτητα εκχιονιστικά μηχανήματα,  με αποτέλεσμα να νοικιάζει μηχανήματα έναντι υψηλού αντιτίμου από ιδιώτες. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν επαρκούν, ειδικά όταν υπάρχουν περιοχές στην Αττική που δεν χιονίζει “μία στο τόσο”.

Οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, ούτε με την αυτοθυσία των εργαζομένων σε Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ούτε, όπως αποδείχθηκε, με τις πανάκριβες υπηρεσίες ιδιωτών στις οποίες προσφεύγει το κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο λαός της Αττικής μέσα από τα σωματεία και τους φορείς  μπορεί με αποφασιστικότητα να παλέψει διεκδικώντας:

  • –Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε περιουσίες και αυτοκίνητα.
  • –Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
  • –Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πολιτικής προστασίας.

            Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία για τη ριζική βελτίωση της ζωής του λαού και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της εργατικής εξουσίας που στο επίκεντρο της θα έχει τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων που μπαίνουν εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Όπου θα υπάρχει ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο, προσωπικό και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και συνολικά για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας. Γιατί δεν είναι αναπόφευκτο “όταν βρέχει να πνιγόμαστε”, “όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά να καιγόμαστε”, “όταν χιονίζει να παραλύουμε”. Γιατί αξίζει να παλέψουμε με το ΚΚΕ για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει. 

«Εμείς δεν περιοριστήκαμε σε μια ανέξοδη καταγγελία περί ανίκανου κράτους, γιατί πίσω από τον μύθο του ανίκανου κράτους κρύβεται ένα πολύ ικανό κράτος στο να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για να κερδίζουν μια χούφτα όμιλοι, να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο». Τα παραπάνω τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα άλλα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε πως εμβληματικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή τη θέση είναι το πόσο γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός απάλλαξε την κοινοπραξία στην Εθνική Οδό από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει και από την υποχρέωσή της να την αφήσει ανοιχτή. Επίσης, υπενθύμισε πως όταν έγινε πρόσφατα το μπλακ άουτ, εξαιτίας της έκρηξης στον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο, ακούσαμε ότι υπήρχε παμπάλαιος εξοπλισμός. Τώρα ακούμε ότι στο δίκτυο δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις και έργα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων.

«Το ερώτημα είναι γιατί. Είναι όλα αυτά διαχειριστικές ανικανότητες φορέων του κρατικού μηχανισμού, μιας και βλέπουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών; Όχι βέβαια. Είναι συνέπειες μιας πολιτικής την οποία δεν ακολουθεί μόνο η σημερινή κυβέρνηση -την ακολούθησαν και οι προηγούμενες- που βλέπει ως κόστος τις κρατικές δαπάνες για την πολιτική προστασία, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων, γιατί αφαιρούν πολύτιμους πόρους από τις επενδύσεις, από τους επιχειρηματικούς ομίλους», σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως στη ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις, στις οποίες είτε πλειοψηφούν το Δημόσιο είτε ιδιώτες, «διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται με γνώμονα το κέρδος». Όπως είπε, «όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο, το δίλημμα θα είναι αν θα έχουμε υποβαθμισμένο δίκτυο στην ηλεκτρική ενέργεια ή αν θα πληρώσουμε πανάκριβα εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τον εκσυγχρονισμό του».

Σε σχέση με τη συζήτηση περί έλλειψης σχεδιασμού, υπογράμμισε πως «υπάρχει άλλος δρόμος: Του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Υπάρχει ο εναλλακτικός δρόμος του σοσιαλισμού, στον οποίο μια σειρά από τα προβλήματα που συζητάμε σήμερα δεν θα υπήρχαν». Δεν περιμένουμε παθητικά να ‘ρθεί εκείνη η μέρα, τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει αγωνιστικά μπροστά για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και να στελεχωθεί η Πολιτική Προστασία. Αλλά «δεν μπορούμε να συζητάμε μόνο για μπαλώματα μιας κατάστασης η οποία είναι ολοφάνερο ότι δεν μπαλώνεται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή την κατάσταση τη συζητάμε συνεχώς, είτε μιλάμε για το Μάτι, είτε μιλάμε για τη Μάνδρα, είτε μιλάμε για τον Ασπρόπυργο, είτε μιλάμε για τη «Μήδεια».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

ΑΘΗΝΑ 19/2/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.