ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΑΘΩΝΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο ρεμπέτη, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη, που τόσο αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή.

Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1977 με το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, που ο ίδιος ίδρυσε, για να συνεχιστεί το 1981 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς πάντα υπηρετώντας τη μεγάλη του αγάπη, το ρεμπέτικο τραγούδι. Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Σημαντική ήταν η προσφορά του στη διαφύλαξη και διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού με την ανάδειξη παλιών ξεχασμένων και άγνωστων στο σύγχρονο κοινό τραγουδιών, που είχε συγκεντρώσει στο προσωπικό του αρχείο. Ρεμπέτικα τραγούδια έγραψε και ο ίδιος, ενώ υπήρξε και δεξιοτέχνης μουσικός όλων των έγχορδων νυκτών μουσικών οργάνων του ρεμπέτικου.

Στήριζε πάντα  την πάλη του ΚΚΕ για ένα δίκαιο κόσμο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1989 -1991, με όποιον τρόπο μπορούσε και προπαντός με αυτό που τον ξεχώριζε, την τέχνη του. Αρχές της δεκαετίας του ‘90, στήριξε την προσπάθεια του ραδιοφώνου “904 Αριστερά στα fm” στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας για τρία χρόνια εκπομπή, με θέμα το ρεμπέτικο, όπου και παρουσίαζε όλο του το αρχείο.

Εδώ και πολλά χρόνια, συμμετείχε σε όλα τα φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και τη γενέτειρα του, Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας στο να μυηθούν οι νέες γενεές σε ένα σημαντικό είδος της μουσικής μας παράδοσης, που το κατείχε λόγω και της προσφυγικής του καταγωγής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγο του Εριφύλη, τον γιό του και όλους τους δικούς του.

 

ΑΘΗΝΑ 05/08/2020                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 75 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ & ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι ΗΠΑ -την 6η Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και λίγες μέρες μετά, την 9η στο Ναγκασάκι-  πραγματοποίησαν ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη ρίψη για πρώτη φορά της ατομικής βόμβας και με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πολλούς περισσότερους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Σαφής στόχος του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ ήταν να εκφοβίσει τους λαούς, να στείλει “μήνυμα” στην ΕΣΣΔ και στο ανερχόμενο κομμουνιστικό κίνημα, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ουσιαστικά τερματιστεί και η χρησιμοποίηση των πυρηνικών όπλων δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έκβασή του.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε ούτε αυτό ούτε τα άλλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Πολύ περισσότερο που είναι εν πλήρει ισχύι το  δόγμα του ΝΑΤΟ για το “πρώτο πυρηνικό πλήγμα”, το οποίο  επίσης καταργεί τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και “εμπλουτίζει” το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, στα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα για το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 13.400 πυρηνικά όπλα (SIPRI Yearbook 2020), τα οποία εκσυγχρονίζουν και αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα σε περιοχές που αποτελούν πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μια τέτοια περιοχή είναι αυτή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, όπου τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονται για τη διανομή και τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν σε αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, κρατώντας “ετοιμοπόλεμες” τις σχετικές υποδομές για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο. Ενώ, επιπλέον, με βάση και την κατάπτυστη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, τις συμφωνίες για την εκχώρηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, ναυπηγείων, δρόμων, σιδηροδρόμων, όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο πιθανών αντιποίνων.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, πως τάχα έτσι διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έχουν χρεοκοπήσει ξανά και ξανά, είναι επικίνδυνοι για το λαό, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και πάλη για:

– Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.

-Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

-Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα αποτελούν μια τρανή απόδειξη της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Ο αγώνας για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την  εξουσία στα χέρια των λαών.

 

6/8/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνέντευξη του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»

Στις εξελίξεις με τον κορονοϊό, αλλά και στο πολυσυζητημένο «σχέδιο Πισσαρίδη» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ύπαρξη των αναγκαίων χώρων και να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων και τη συζήτηση περί «χαλαρότητας» της κοινωνίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η χαλαρότητα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας κυβερνητικής ανευθυνότητας και των αντιφατικών της μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να ζητάς εντατικούς ελέγχους την ώρα που αυξάνεις την πληρότητα των πλοίων.

Τέλος, αναφερόμενος στο λεγόμενο σχέδιο Πισσαρίδη, το χαρακτήρισε «βόμβα» για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σημείωσε ότι έτσι θα πρέπει να το βλέπουν οι εργαζόμενοι και ο λαός γενικότερα.

Παρεμβάσεις του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τ/σ ΑΝΤ1: Το «σχέδιο Πισσαρίδη» επιβεβαιώνει ότι το χρήμα θα πάει στο χρήμα και θα το πληρώσουν αυτοί που δεν έχουνε χρήμα

Το «σχέδιο Πισσαρίδη» επιβεβαιώνει ότι το χρήμα θα πάει στο χρήμα, και θα το πληρώσουν αυτοί που δεν έχουνε χρήμα, τόνισε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου σε εκπομπή της τηλεόρασης του «ΑΝΤ1».

Είναι, συνέχισε, ένας μηχανισμός για να φορτωθεί ξανά στους εργαζόμενους, το λαό, γι’ αυτό αιχμή του δόρατος αυτού του σχεδίου είναι να μην μείνει τίποτα όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση και στα εργασιακά, να ενισχυθεί η φοροληστεία προς τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το 95% των φόρων και να ενισχυθούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο που δίνουν στον κρατικό κορβανά μόλις το 5%, ενώ ενισχύουν και μια σειρά μηχανισμούς για να μεγαλώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να μην αφήσουν τίποτα στην αγορά, να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ.

Δεν υπάρχει ελπίδα, σημείωσε, για τους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα σ’ αυτά τα σχέδια, ούτε έχουν να περιμένουν τίποτα απ’ αυτά, καθώς σ’ αυτούς θα πάει ο «λογαριασμός», όπως άλλωστε το ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η διασφάλιση εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, υπογράμμισε, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από κανένα τέτοιο σχέδιο, παρά μόνο στο βαθμό που θα δυναμώσει η οργάνωση, η πάλη, η συμμαχία της τεράστιας λαϊκής πλειοψηφίας και βάλει μπροστά τις δικές της ανάγκες, για να βγάλει από τη μέση το κίνητρο του κέρδους, που είναι αυτό που βασανίζει τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ότι το «play» της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που έχει γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος, είναι ότι μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών θα εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Για να δούμε όμως, πρόσθεσε, τι έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα όταν την στιγμή που συνέβαιναν όλες αυτές οι εξελίξεις στο Αιγαίο, το State Department μίλησε για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Η στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι θα τα βάλλουν όλα στο παζάρι, κατέληξε ο Θ. Χιώνη

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ & ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι πρόσφατες αμφιλεγόμενες διατυπώσεις του Πρωθυπουργού κι άλλων κυβερνητικών στελεχών, για ελληνοτουρκικές διαφορές στις “θαλάσσιες ζώνες”, γενικά κι αόριστα, που μπορούν να λυθούν με “συμφωνία ή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης”, αφήνουν περιθώρια για επικίνδυνες ερμηνείες και επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να θέτει παράνομες και αυθαίρετες διεκδικήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

 

6/8/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.