ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


0
(0)

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιάννη Σαμαρά, Διδάκτορα των Οικονομικών Επιστημών, που έφυγε σήμερα από τη ζωή  πλήρης ημερών.

Ο Γιάννης Σαμαράς γεννήθηκε το 1924 στην Αλιστράτη Σερρών. Σπούδασε στο Γυμνάσιο της Δράμας. Από τα νεανικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και στη συνέχεια μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τραυματίστηκε σε μάχη και στάλθηκε για θεραπεία και ανάρρωση στην Ουγγαρία, όπου και έμεινε στη συνέχεια, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949.

Εκεί σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας. Το 1965 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή ήταν: «Οι ιδιομορφίες του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα». Από το 1976 ήταν τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Οικονομικών Σπουδών της Βουδαπέστης.

Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στην Κομματική Οργάνωση της Ουγγαρίας και διακρίθηκε, εκτός των άλλων, για τη δράση του στους Πολιτικούς Πρόσφυγες της Ουγγαρίας. Συνέχισε την κομματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα με τον επαναπατρισμό του.

Η επιστημονική του δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ, αφού δίδαξε σαν επισκέπτης – καθηγητής στα πανεπιστήμια της Σόφιας, Αβάνας, Βελιγραδίου, Πράγας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρακοβίας. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια κλπ, ανάμεσα σε αυτά και στο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας το Μάη του 1981. Η επιστημονική εργασία του Γιάννη Σαμαρά έχει σαν θέμα, κυρίως, την ανάλυση της λειτουργίας των σύγχρονων καπιταλιστικών οικονομιών, ιδιαίτερα του οικονομικού ρόλου του κράτους. Στο κέντρο του επιστημονικού του έργου τοποθετείται η ανάλυση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στο βιβλίο «Κράτος και κεφάλαιο στην Ελλάδα», το οποίο κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά συγγράμματα, μελέτες, άρθρα και ανακοινώσεις για παγκόσμια και ελληνικά οικονομικά θέματα. Επίσης έχει συγγράψει εγχειρίδια της πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Υπήρξε επίσης δραστήριο στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, ενώ διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στην οποία εκλέχτηκε στο 13ο Συνέδριό της το 1999.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

ΑΘΗΝΑ 2/4/2020                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr