ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ


Τελευταία ενημέρωση 22 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Η επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωτλαντισμού και την καπιταλιστική Ρωσία βαίνει προς νέα ολέθρια κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού κι απ’ τις δύο πλευρές δεν οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου, αντίθετα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της συνέχισης κι ενίσχυσης της σύγκρουσης.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε μια άνευ προηγουμένου πολιτικό-στρατιωτική και οικονομική στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι, με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στα πεδία των μαχών, που πλέον εκτείνονται σε μήκος 1.300 χιλιομέτρων. Σύγχρονα πολεμικά συστήματα, στρατιωτικοί σύμβουλοι, μισθοφόροι και τα αποθέματα των πολεμικών αποθηκών των χωρών του ΝΑΤΟ δόθηκαν απλόχερα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου, που δεν διεξάγεται για την “ελευθερία” και το δικαίωμα “αυτοδιάθεσης” του λαού της Ουκρανίας στην επιλογή συμμάχων, όπως διαλαλούν, αλλά για τα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων.

Απ’ την άλλη μεριά, η ρωσική ηγεσία, που προχώρησε στην απαράδεκτη και καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, βλέποντας ν’ απομακρύνονται οι στόχοι της, παίρνει πρόσθετα μέτρα. Με το διάγγελμα Πούτιν, στις 21/9, προβλέπεται η έναρξη της διαδικασίας προσάρτησης στη Ρωσία του 20% των εδαφών της Ουκρανίας, κάτι που θα διεξαχθεί τόσο με πολιτικά μέσα, όπως τα δημοψηφίσματα, που έχουν ορισθεί σε αυτές τις περιοχές, όσο και με στρατιωτικά, όπως είναι η νομιμοποίηση παραστρατιωτικών “εθελοντικών” τμημάτων, η “μερική επιστράτευση” των 300 χιλιάδων εφέδρων, καθώς και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Η ρωσική ηγεσία, προκειμένου να κρύψει τις στοχεύσεις των δικών της μονοπωλίων, για άλλη μια φορά επικαλείται την λεγόμενη “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας, την “αυτοδιάθεση” των ρωσόφωνων πληθυσμών και σε αυτά προσθέτει τον κίνδυνο διάλυσης της Ρωσίας, σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας.

Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, χρειάζεται να απορρίψουν τα ψεύτικα προσχήματα, που αξιοποιούν και οι δύο πλευρές και να βάλουν στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που αφορούν το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών. Για αυτά συγκρούονται οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο: Για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας για τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των άλλων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας με νέες χώρες, την οποία από κοινού ψήφισαν την προηγούμενη βδομάδα, για την αποστολή οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών κοκ.

Η εμπλοκή αυτή ρίχνει “βαριά σκιά” στο μέλλον του λαού μας, που μετατρέπεται σε στόχο των ρωσικών αντιποίνων, εμπλέκεται έτσι στην “κρεατομηχανή” ενός άδικου πολέμου, που διεξάγεται για ξένα συμφέροντα.

Απαιτούμε τώρα:

– Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

– Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Τα ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να σταματήσουν να είναι στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα.

– Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

– Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.

– Δυναμώνουμε την πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 21/09/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Διάβημα στην Επίτροπο Μεταφορών για την άμεση απελευθέρωση από τις ιρανικές αρχές των πληρωμάτων των δεξαμενόπλοιων «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» από το ιρανικό λιμάνι «Bandar Abbas».

Διάβημα στην Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean πραγματοποίησαν με επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των εγκλωβισμένων ναυτεργατών από το ιρανικό λιμάνι «Bandar Abbas», στο οποίο  κρατούνται  τα δεξαμενόπλοια «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» από τις ιρανικές αρχές και την ασφαλή επιστροφή στις οικογένειές τους.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα των αιτημάτων αυτών δεδομένου ότι τα πληρώματα, μεταξύ των οποίων 10 Έλληνες και 1 Κύπριος, ακόμη και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.

Τόνισαν, ακόμη, τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εμπλοκή της χώρας μας όπως και άλλων χωρών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν.

21/09/2022                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ώστε να “μείνουν στο σκοτάδι” οι υποθέσεις παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, καθώς και του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Αυτό, άλλωστε, έχει διαφανεί μέσα και από όλη την πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, τόσο με τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε κρίσιμα ζητήματα όσο και με τη στάση συγκεκριμένων μαρτύρων, που “κρύφτηκαν” πίσω απ’ το απόρρητο και τις απαντήσεις του τύπου “δεν ξέρω, δεν απαντώ”. Επιβεβαιώθηκε, πάνω απ’ όλα, αυτό που εξαρχής τόνιζε το ΚΚΕ, ότι η ύπαρξη και η υπεράσπιση από τα αστικά κόμματα όλου του αντιδραστικού πλαισίου των παρακολουθήσεων θα καθόριζε και την εξεταστική επιτροπή και τα αποτελέσματά της.

Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει και το “κερασάκι στην τούρτα” της μεθοδευμένης,  απαράδεκτης συγκάλυψης και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, της υπόθεσης των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και το 2022, όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις.

Το ΚΚΕ έκανε προσπάθεια με τις παρεμβάσεις του και θα συνεχίσει μέχρι τελευταία στιγμή, να πραγματοποιηθεί έρευνα, όσο αυτό ήταν δυνατό. Ζήτησε να κληθούν και να εξεταστούν από την Επιτροπή συγκεκριμένοι μάρτυρες, που είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του, δηλαδή υπεύθυνοι από τις εταιρείες των παρόχων τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ κα), μέλη της ΑΔΑΕ, εισαγγελείς, αστυνομικοί που είχαν ρόλο στην έρευνα, αρχές και πάροχοι των εμπλεκόμενων χωρών του εξωτερικού κ.α.

Η εξεταστική δεν κάλεσε κανέναν από τους μάρτυρες που πρότεινε το ΚΚΕ. Κάλεσαν τους πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, για να απαντήσουν όλοι πως «δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν απαντώ». Ακόμα και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε «δεν ξέρω», ενώ η ΑΔΑΕ είχε και έχει άμεση και σοβαρή ευθύνη να διαλευκανθεί η υπόθεση του ΚΚΕ. Ακόμα κι αυτοί οι λίγοι που εξετάστηκαν έπαιξαν εκ του ασφαλούς το κλασικό “παιχνίδι” της μετάθεσης των ευθυνών, παραπέμποντας για απαντήσεις σε άλλους (τους παρόχους τηλεπικοινωνίας, τον πρώην Πρόεδρο αλλά και τους «τεχνικούς» της ΑΔΑΕ), αφού ήταν δεδομένο ότι η εξεταστική δεν επρόκειτο να καλέσει κανέναν από αυτούς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του ΚΚΕ! Μάλιστα, κανείς τους δε ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος η παραδοχή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ για κέντρα εξωτερικού που παρακολουθούν, όταν είναι διαπιστωμένο ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν, εκτός των άλλων, και πρώην Έλληνες πρωθυπουργούς.

Πρόκειται για την επιτομή του κουκουλώματος, την κορύφωση του έργου της συγκάλυψης της αλήθειας για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, που παίζεται εδώ και 6 χρόνια με «σκηνοθέτη» όλες τις κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Την ευθύνη για αυτή την συγκάλυψη στην εξεταστική επιτροπή την έχουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ήθελαν μια εξεταστική, όχι για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σε όλες τις υποθέσεις, αλλά κυρίως «τροφή» στην κοκορομαχία τους. Γι’ αυτό εκτός των άλλων συνέβαλαν στο να θαφτεί η υπόθεση του ΚΚΕ. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογος για την «αφωνία» του για την υπόθεση του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που επί ημερών του ξεκίνησαν οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και το κουκούλωμά τους.

Αποκαλύφθηκε τι εννοούν όλα τα αστικά κόμματα όταν μιλάνε για «διαφάνεια» και «λογοδοσία». Αποκαλύφθηκε τι οργανώνουν όλοι μαζί: δήθεν «δημοκρατικούς και ανεξάρτητους ελέγχους» και «θεσμικές αλλαγές», για να συγκαλύψουν τελικά το ρόλο του κράτους που υπηρετεί τη δικτατορία του κεφαλαίου. Να εξαπατούν το λαό, μήπως κατευνάσουν τη δίκαιη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις του, ενάντια στο τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων και ελευθεριών του από όλες τις κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς, τα μέσα και τις μεθόδους του κράτους και των κυβερνήσεων. Με όλα αυτά έχει αναμετρηθεί και αναμετριέται αδιάκοπα σε όλη την ιστορία του. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για όλο το λαό μας: Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη αλλά να συγκρουστεί με τους κάθε λογής «σωτήρες». Τη λύση θα δώσει οριστικά μόνο ο ίδιος με την πάλη του, με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής.

 

ΑΘΗΝΑ  21/9/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου & μέλους της ΚΕ, στη βουλή

«Η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συσσωρεύουν πλούτο και χαμένοι οι μικρομεσαίοι που συσσωρεύουν χρέη κι εκτοπίζονται από την αγορά αλλά και οι εργαζόμενοι που ζουν μέσα στην βαρβαρότητα. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών για τις ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό, όπου φέτος το καλοκαίρι, από τα υψηλά νούμερα των τουριστών, οι μόνοι ωφελημένοι ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των ξενοδοχείων και της αναψυχής ενώ οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται, οι εργαζόμενοι του κλάδου εργάστηκαν για άλλη μια χρονιά, σε συνθήκες βαναυσότητας και η πλειοψηφία του λαού δεν μπόρεσε να πάει διακοπές γιατί αυτό είναι απλησίαστο εμπόρευμα για τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πολιτικής

Κατήγγειλε το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση για τον χειμώνα που έρχεται, τονίζοντας πως αυτή η ενεργειακή κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες είναι συνένοχες για την ενεργειακή φτώχεια του λαού. Οπως σημείωσε, αιτίες είναι η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, η πράσινη μετάβαση που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, οι φόροι που επιβαρύνουν τον ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τα πράσινα τέλη και τα τέλη ρύπων, το χρηματιστήριο ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσατε όλοι σας και οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση, απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια και αμύθητα κέρδη για τα αρπακτικά των ενεργειακών ομίλων» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάνω σε αυτά ήρθαν και οι σφοδροί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τους δρόμους της ενέργειας που έφεραν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία». 

Οσον αφορά τις επιδοτήσεις του ρεύματος που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σημείωσε πως είναι χρήματα που προκύπτουν από τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων και του λαού και τελικά τα λαϊκά νοικοκυριά είτε ως καταναλωτές είτε ως φορολογούμενοι είναι αυτά που χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, όπως και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μιλάνε είτε για πλαφόν είτε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ειδικότερα για την τελευταία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως είναι τουλάχιστον “ανέκδοτο”, γιατί ενεργειακή φτώχεια υπήρχε – και μάλιστα σε ποσοστό 30% – όταν η ΔΕΗ ήταν δημόσια, ενώ και σήμερα που είναι υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν την εμπόδισε να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις. «Αρα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, πράσινης μετάβασης και λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στο ρεύμα, δεν μπορεί να έχει φθηνό ρεύμα για το λαό».

Αναφερόμενος στα παραδείγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανακρατικοποίηση των αντίστοιχων εταιρειών, υπογράμμισε πως αυτό γίνεται γιατί οι εταιρείες είναι καταχρεωμένες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν και οι κυβερνήσεις τις μετατρέπουν σε δημόσιες ώστε να κοινωνικοποιήσουν τα χρέη τους, να τα φορτώσουν δηλαδή στους λαούς και στη συνέχεια να τις ξαναδώσουν σε ιδιώτες.

Το ΚΚΕ διεκδικεί να καταργηθούν τα τέλη ρύπων και να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης ως βασικό εγχώριο καύσιμο, που μπορεί αν δώσει φθηνό μείγμα για τον λαό, να καταργηθούν η ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο ενέργειας και οι φόροι σε καύσιμα και ενέργεια, φόρους που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα.

Για το πολυνομοσχέδιο

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε επίσης σε δύο σημεία του νομοσχεδίου που αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό και ταξικό του χαρακτήρα.

Το πρώτο αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του Υπερταμείου, στο οποίο μπήκε όλη η δημόσια περιουσία για «αξιοποίηση», προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με το πολυνομοσχέδιο, υπογράμμισε ουσιαστικά οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Υπενθύμισε μάλιστα, ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, υπήρχαν και πριν το σημερινό νομοσχέδιο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κόπτεται, αποκαλύπτοντας πως τότε η ΔΕΗ είχε 40% εργολαβικούς, όσους δηλαδή δούλευαν στα ορυχεία..

Το δεύτερο σημείο αφορά την ίδρυση ανεξάρτητης πιστοληπτικής αρχής, η οποία, όπως τόνισε σε καμία περίπτωση δεν θα ελαφρύνει τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. Αποτελεί ένα ακόμα φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη και θα αξιοποιηθεί για να επιταχυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κοινός παρανομαστής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στη στάση του «Μέρα25» και την αναφορά του Γ. Βαρουφάκη ότι  «τα μέτρα της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ αποτελούν παροχολογία, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία» τονίζοντας πως ουσιαστικά συνηγορεί και στηρίζει το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο με τα ψίχουλα που δίνει και τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στη μεγάλη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων.

Κατήγγειλε την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που γίνεται για να συγκαλυφθεί το γεγονός πως έχουν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές κι έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και η παράδοσή τους σε αμερικάνικη εταιρεία που τα θέλει για εργαλείο εξυπηρέτησης του έκτου στόλου,  το ταμείο ανάκαμψης που θέτει προαπαιτούμενα μέτρα σε βάρος του λαού, η ψήφιση ευρωπαϊκών οδηγιών για το πλαίσιο των αντεργατικών νόμων μέχρι και το πλαίσιο των παράνομων παρακολουθήσεων, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που εντάσσονται στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, η μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις Σουηδία – Φινλανδία, με τη στήριξη των συμμάχων που τροφοδοτούν την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Έχετε ως κοινό παρανομαστή την ΕΕ, την εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και την εμβάθυνση του ΝΑΤΟ, ένας παρανομαστής που είναι οδοστρωτήρας για τον λαό και τα δικαιώματά του και έχει πολύ μικρή σημασία, ποιος είναι ο οδηγός σε αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας κάλεσε τον λαό να μαζικοποιήσει τους αγώνες του, να δημιουργήσει εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και μέσα από τις εκλογές να βγάλει μια αδύναμη κυβέρνηση και μία δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί και τις κινητοποιήσεις στο Ιράν

Καταγγέλλουμε το  καθεστώς του Ιράν για την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από τη θρησκευτική αστυνομία στο όνομα της “απρεπούς ενδυμασίας”, όπως επίσης και την καταστολή εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων. Το αποκρουστικό έγκλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στη μόρφωση, την οικογένεια, ακόμη και στα χαρακτηριστικά της ένδυσής τους, οι οποίες έχουν ως βάση και αφετηρία παρωχημένες κι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

“Ασπίδα προστασίας” για κάθε Αμινί από την πολύμορφη βία δεν αποτελούν οι υποκριτικές διακηρύξεις και οι κυρώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που αξιοποιούν τέτοιες σκοταδιστικές πρακτικές σε βάρος των γυναικών στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Άλλωστε, πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που την ίδια στιγμή στηρίζουν καθεστώτα σε άλλες χώρες, τα οποία εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος των γυναικών.

Απάντηση στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες “αξίες” και τη σύγχρονη αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η οργή και αγανάκτηση για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα μπορεί να γίνει δύναμη πάλης για να ξεριζωθεί η κοινωνική –  ταξική ρίζα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό με το πολιτιστικό, θρησκευτικό “περίβλημά” της.

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.