ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο και εμβληματικό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό,  που «μας έμαθε έναν καινούργιο τρόπο να αγαπάμε», όπως εύστοχα είχε πει γι’ αυτόν ο κομμουνιστής ποιητής Λουί Αραγκόν. Ο Αλέκος Φασιανός με το ξεχωριστό ύφος και την απλότητα των γραμμών του έδωσε χρώμα και ποίηση στην καθημερινότητά μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες του, οι κολυμβητές, οι ποδηλάτες, τα ερωτευμένα ζευγάρια, οι καπνιστές, οι άγγελοι αποπνέουν ένα βαθύ συναίσθημα και  μια πλατιά αγάπη για τον άνθρωπο. Αποτελούν έκφραση του πλούσιου ψυχικού κόσμου ενός σεμνού, παρά τη φήμη και τη διεθνή αναγνώριση, καλλιτέχνη. «Όταν δεν ζωγραφίζω είμαι δυστυχής» συνήθιζε να λέει και αυτή τη χαρά,  τη συγκίνηση της δημιουργίας, που ξεπηδά αβίαστα μέσα από τις εικόνες του, τη νοιώθει καθένας που έρχεται σε επαφή με τη ζωγραφική του.  

Οι τιμές και η δόξα δεν χαρίστηκαν στον Αλέκο Φασιανό. Μια μακρόχρονη μελέτη και εργασία κρύβεται πίσω από τη λιτότητα και την καθαρότητα της φόρμας του, κύρια πάνω στην αρχαία ελληνική τέχνη, που την είχε αφομοιώσει βαθιά, αλλά και πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη.

Γεννημένος το 1935 στο Μεταξουργείο μυήθηκε από μικρός στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τέχνη από το φιλόλογο μητέρα του. Συμμετέχοντας στις αναζητήσεις της ονομαζόμενης «Γενιάς του ‘30» διαφοροποιήθηκε από τους καλλιτέχνες της γενιάς του, καθώς δεν εντάχθηκε φανερά σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής του δημιουργώντας ένα εντελώς προσωπικό στυλ.  Το 1960 έφυγε με υποτροφία στο Παρίσι, όπου έμεινε τελικά για δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με μεγάλους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Το επίσημο γαλλικό κράτος τον τίμησε πολλές φορές αποδίδοντάς του το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και του Ιππότη και Αξιωματικού της τάξης των Γραμμάτων και  Τεχνών. Η πιο πρόσφατη αναγνώρισή του ήταν το 2021 όταν παρασημοφορήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών, μια σπουδαία διάκριση καθώς μόνο 20 τέτοια παράσημα δίδονται κάθε χρόνο από τη Γαλλία.

Ο Αλέκος Φασιανός παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

 

ΑΘΗΝΑ 17/1/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΤΤΙΚΟ”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟ”, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το Σωματείο των εργαζομένων. Κατά την επίσκεψή του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Εδώ στο Αττικό, σε ένα νοσοκομείο για τον λαό της Δυτικής Αθήνας, μπροστά στα ράντζα της ντροπής καταρρέει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που είχαν κάνει σημαία τους όλες, οι μέχρι σήμερα, κυβερνήσεις. Εδώ στο Αττικό, σε ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής για την πανδημία καθρεφτίζονται όλες οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία, δεν προχωρά στην επίταξη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.”

 

 ΑΘΗΝΑ 17/1/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ειδικών φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα των φοιτητών. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν σύσσωμοι οι φοιτητές δεν είναι η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας ή άλλων παρόμοιων σχεδίων που προτείνονται, ούτε νέα μέσα καταστολής. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν οι φοιτητές είναι μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών τους, Πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, Πανεπιστήμια της μάθησης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων, Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού.

Οι φοιτητές έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό σχέδιο έντασης της κρατικής καταστολής και απόπειρας φίμωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης των φοιτητών δε θα περάσει, όσες προβοκατόρικες, σκόπιμες ενέργειες κι αν αξιοποιηθούν.

 

Υ.Γ. Αλήθεια, αυτοί οι 400 ειδικοί φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα έχουν και ευθύνες για την τοκογλυφία, τις μίζες, τους εκβιασμούς, τα επιχειρηματικά λόμπι και τις άλλες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα στην ΑΣΟΕΕ και αναδύουν τη δυσωδία του «Πανεπιστημίου-επιχείρηση»;

 

 

Αθήνα, 17/1/2022                                                  Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, συναντήθηκε επίσης και με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα και η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Στη συνάντηση τα μέλη του ΔΣ του σωματείου έθεσαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει όχι μόνο περιστατικά από τη Δυτική Αθήνα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των νησιών, αλλά και νομών της Πελοποννήσου. Το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου, το οποίο έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα είναι η νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψή τους. Οι ελλείψεις σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και μέσα και υποδομές, λόγω της λειψής χρηματοδότησης, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ γνωρίζει και έχει αναδείξει με παρεμβάσεις του την κατάσταση που επικρατεί στο “ΑΤΤΙΚΟ”, αλλά πάντα έχει σημασία και η άμεση ενημέρωση, γιατί είναι διαφορετικό να συζητάς μέσα στο χώρο δουλειάς και δια ζώσης, να βλέπεις μια σειρά πλευρές, να αντλείς και επιχειρήματα που μπορείς να αξιοποιήσεις στην κοινωνία, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ευρύτερα στο κίνημα των υγειονομικών, άλλων κλάδων, αλλά και στη Βουλή και παντού, όπου σου δίνεται η δυνατότητα για να τα προβάλεις.

Το “Αττικό”, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί βρίσκεται σε μια περιοχή και καλύπτει έναν τεράστιο χώρο με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο ,που είναι φτωχά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, φτωχοί άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να ακουμπήσουν εδώ, έρχονται να γιατροπορευτούν. Δεν μπορούν να πάνε στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του Αμαρουσίου και της Κηφισίας, ούτε οπουδήποτε αλλού, έρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, εκεί που ξέρουν ότι είναι ο γιατρός και ο νοσηλευτής που θα τους συμπαρασταθεί. Χώρια που το νοσοκομείο εδώ επιβαρύνεται και από τις διακομιδές από την υπόλοιπη Αττική, αλλά και από νησιά του Αιγαίου, από την Πελοπόννησο, περιοχές όπου δεν έχουν μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και έρχονται εδώ. Άρα, χρειάζεται να αναδειχτεί αυτό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως δεν είναι μόνο το “Αττικό,
η ίδια κατάσταση, δυστυχώς, επικρατεί λίγο ως πολύ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί, λόγω μιας ολόκληρης πολιτικής, η οποία δεν είναι μόνο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που τη γνωρίζουμε, αλλά προηγήθηκαν κι άλλες κυβερνήσεις οι οποίες πορεύτηκαν στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης της υγείας, της ιδιωτικοποίησης, της απαξίωσης στην ουσία, σταδιακά του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι ώστε πιο εύκολα να περνάει ή δήθεν “αναγκαιότητα” του ιδιώτη, του ιδιωτικού τομέα, όπου θα συνυπάρχει “πολύ ωραία” με το δημόσιο, πράγμα που δεν γίνεται και το δείχνει η πράξη. Έτσι έκλεισαν και μια σειρά Νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών ή άλλα σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Αττική. Όπως τώρα συμβαίνει με το παιδιατρικό της Πεντέλης, όπου αναστέλλουν τις εφημερίες ή και άλλα που σκέφτονται να τα συγχωνεύσουν και στην επαρχία που πάλι θα την πληρώνει η πρωτεύουσα, γιατί ο κόσμος θα έρχεται εδώ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε ένα κέντρο υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αν υπήρχε, αναγκάζονται για παράδειγμα να έρθουν στο “Αττικό”, σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και αυτό επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση που υπάρχει εδώ. Όλα αυτά τα ζείτε, όπως κι εμείς από σας τα γνωρίζουμε. Χώρια που όλοι μας έχουμε συγγενείς, φίλους, γνωστούς που έρχονται στα νοσοκομεία και μας λένε από πρώτο χέρι τι βιώνουν και οι ασθενείς και φυσικά κι εσείς οι ίδιοι που είστε αντιμέτωποι και με ηθικά διλήμματα. Τι να κάνεις όταν και συ ο ίδιος είσαι εξοντωμένος, χώρια που δεν μπορείς να οργανώσεις την οικογενειακή, την υπόλοιπη ζωή σου σαν άνθρωπος, σαν γιατρός, σαν νοσηλευτής. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι πακέτο και έτσι πρέπει να τα βλέπουμε και ως κίνημα να τα παλεύουμε και να τα αναδεικνύουμε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για την κατάσταση με τα ράντζα, τόνισε πως είναι “εικόνα ντροπής”, όπως επίσης και οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μαζί βέβαια με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίες που υπάρχουν για γιατρούς και νοσηλευτές. Η γραμμή τους είναι να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και δυστυχώς, απ’ ότι βλέπουμε δύο χρόνια μετά την πανδημία η κατάσταση χειροτερεύει.

Η λογική τους είναι αυτή που είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, “δεν χρειάζονται ΜΕΘ, δεν χρειάζονται κλίνες”, γιατί η πανδημία θα τελειώσει. Κι αυτό για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, το ότι δεν φτιάχνουν ΜΕΘ, δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ζήτημα το οποίο και εμείς ως κόμμα και το κίνημα των υγειονομικών έχει θέσει απ’ την πρώτη στιγμή. Κι όχι όπως λένε τα άλλα κόμματα, “να τον επιτάξω και να τον χρηματοδοτήσω κιόλας”, γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει κερδοφορήσει σε συνθήκες που πεθαίνει κόσμος. Στην πανδημία τα κέρδη τους έχουν εκτοξευθεί. Τελικά, αποδεικνύεται ποιος έχει την πραγματική εξουσία.

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως εμείς σαν κόμμα θα θέσουμε στη Βουλή τα ζητήματα με ερωτήσεις, αναφορές, όμως η δυνατότητα του κοινοβουλίου είναι πεπερασμένη, γιατί είναι ένα αστικό κοινοβούλιο, υπηρετεί συγκεκριμένες τάξεις, με δεδομένο τους συσχετισμούς που υπάρχουν. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να σου λύσουν επί της ουσίας ζητήματα ή κι αν σου λύσουν ένα προβληματάκι, να μπαλώσουν μία τρύπα, θα ανοίξει άλλη κάπου αλλού και πάει λέγοντας. Και το ένα φέρνει το άλλο και η κατάσταση χειροτερεύει.

Το κύριο ζήτημα είναι ο αγώνας, το Σωματείο, ο Σύλλογος, η ενίσχυσή του, η ενότητα, τα αιτήματα πάλης και αυτά που στοχεύετε. Χρειάζονται ισχυροί αγώνες, μαζικοί αγώνες με συνέχεια, με προοπτική για φέρουν και αποτελέσματα και να οδηγούν γενικότερα και σε αλλαγή της πολιτικής κατάστασης για να αλλάζουν και οι πολιτικές. Μόνο που αυτοί οι αγώνες δεν γίνονται γιατί θα το πει το ΚΚΕ ή θα δώσει εντολή ο Γραμματέας “κάντε απεργιακούς αγώνες”, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Το ζήτημα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς και να αποφασίσουν και τις μορφές πάλης και τα αιτήματα και μέχρι που θα πάνε τον αγώνα. Εμείς λέμε να τον πάνε μέχρι τέλους, μέχρι τη συνολική ανατροπή όχι μόνο μιας κυβέρνησης, ή ενός πρωθυπουργού, για να έρθει μετά ένας άλλος και να κάνει τα ίδια με άλλο περιτύλιγμα, όπως το ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά για αλλαγή συνολικά της κατάστασης. Άρα το ζήτημα είναι στο “Αττικόν”, στο άλλο νοσοκομείο, στα μεγάλα εργοστάσια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, εκεί να οργανώνεται ο λαός και εκεί να παίρνει αποφάσεις και να πιέζει. Και έτσι να αλλάζει συσχετισμούς και στους συλλόγους, στα σωματεία του και μέσα στο κίνημα και αύριο και στη βουλή. Ο λαός μπορεί να αλλάξει τέτοιους συσχετισμούς υπέρ του.

 

 

ΑΘΗΝΑ 17/1/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.