ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Τελευταία ενημέρωση 18 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον ποιητή και ζωγράφο Γιώργο Κακουλίδη που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 65 ετών, έναν αληθινό διανοούμενο που η τέχνη και η ζωή του ήταν ένα.

Εγγονός γλύπτη και γιoς του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Κακουλίδη, ο Γιώργος Κακουλίδης επηρεάστηκε βαθιά από τη φυσιογνωμία, τη συμπεριφορά και τις αρχές του πατέρα του στο ατελιέ του οποίου συναντιόταν διανοούμενοι, όπως ο Μ. Κατσαρός, ο Ν. Καρούζος και ο ζωγράφος Α. Ακριθάκης, ενώ στην πορεία ο ίδιος συνδέθηκε στενά με τον Κ. Μοσκώφ και τον Μ. Σαχτούρη. Παρά τη σχέση του με σπουδαίους δημιουργούς βρήκε τον δικό του ιδιαίτερο δρόμο στην τέχνη τόσο στην ποίηση, όσο και στη ζωγραφική την οποία χαρακτήριζε «ποίηση με χρώματα».

Υπήρξε «Γιός της Καισαριανής», «συνομιλούσε» κάθε βράδυ στους δρόμους της με τους «ανώνυμους αγίους» του χθες και του σήμερα, εκείνους που έδωσαν και δίνουν το «παρών» στους μεγάλους αγώνες και στον καθημερινό μόχθο.

Όπως είχε πει ο ίδιος: «Χρωστάω το είναι μου και ό, τι έχω κάνει στη γειτονιά που μεγάλωσα. Είναι ιστορικός τόπος. Το σπίτι μου ήταν κοντά στο Σκοπευτήριο. Εκεί γεννήθηκε ο ήρωάς μου. Το όνομά του είναι Ναπολέων Σουκατζίδης».

Αυτές τις «συνομιλίες», τα όσα ειπώθηκαν και τα όσα δεν έχουν ακόμα ειπωθεί αποτύπωνε, σαν σκληρά διαμάντια, στα γραπτά του και στον λόγο του ο Γιώργος Κακουλίδης, αποκαλύπτοντας την άγρια ομορφιά και άκρα ευαισθησία και ευγένεια των ταπεινών.

Ο Γιώργος Κακουλίδης ασκούσε σκληρή κριτική στους εχθρούς του ανθρώπου, της ανθρωπότητας, στους εχθρούς του δίκιου του εργάτη, στους δολοφόνους των ψυχών, στους συμβιβασμένους συνοδοιπόρους του κάθε εφιάλτη.

Ταυτίστηκε με την αγωνία του λαού, τους αγώνες της εργατικής τάξης, τον προλεταρικό διεθνισμό, την προοπτική για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες μας, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, Στάμος Σέμσης κα.

Συμπορεύθηκε με το ΚΚΕ και ως υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής του Κόμματος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, «Γιατί πάντοτε στα δύσκολα ακούω τον ψίθυρο των Διακοσίων του Σκοπευτηρίου, που μου λένε πως ό, τι κάνουμε το κάνουμε για λόγους «ορθοστασίας» ενάντια στην άβυσσο που μας περιβάλλει. Και τέλος, για το στοίχημα που επέβαλαν οι κομμουνιστές του «εμείς»,  μακριά από το «εγώ», που βλέπω με άγρια χαρά να συνεχίζεται στις μέρες μας».

Επί χρόνια αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη» μέσα από τη στήλη «Απόλυτο Ρόδο», που τη χαρακτήρισε καθοριστική στη ζωή του.

Η θέλησή του για συνεχή προσφορά στο ΚΚΕ και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παρέμεινε αμείωτη ως το τέλος. Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού Λογοτεχνίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύντροφό του Λητώ και σε όλους τους οικείους του.

 

ΑΘΗΝΑ 17/10/2021                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧIΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΟ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Πόλο Νέων Γυναικών για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Ισραήλ. Καλή δύναμη για τη συνέχεια με πολλές ακόμα επιτυχίες.

ΑΘΗΝΑ 18/10/2021                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκδήλωση με θέμα: “Η κριτική στο σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ” – Οι θέσεις του ΚΚΕ”

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τα σχέδιά της για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αλλά και την ώρα που η αντιπαράθεση για τα ζητήματα της υγείας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με όρους δικομματικού καβγά, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, το ΚΚΕ με υπεύθυνο τρόπο συζητά με τους υγειονομικούς, στηρίζει την οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεων τους, καταθέτει την ολοκληρωμένη πρότασή του για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στις 19.00, στον Περισσό, διοργανώνει εκδήλωση στην οποία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρουσιάσει την κριτική του Κόμματος για το λεγόμενο “νέο ΕΣΥ” και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από το χώρο της υγείας και της πρόνοιας, μεταξύ των οποίων για τα εξής:

– Την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ, της αυτοτέλειας της νοσοκομειακής μονάδας κ.α

– Το ρόλο του υγειονομικού στο “Νέο ΕΣΥ”

– Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και

– Κριτική στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία

ΑΘΗΝΑ 18/10/2021                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος “Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας”, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αίθ. Σάκη Καράγιωργα ΙΙ.

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας.

 

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε, σήμερα Δευτέρα 18 Οκτώβρη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης κα Έλενα Ριζεάκου. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα γενικότερα προβλήματα στον κλάδο των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα αυτό της ανεργίας.

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ τέθηκε ειδικά το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προβλεφθεί σ’ όλους του Δήμους της χώρας, χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς, θέση Συμβούλου Ενημέρωσης, με επαγγελματία δημοσιογράφο από τις Ενώσεις Συντακτών της ΠΟΕΣΥ.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στο παραπάνω αίτημα. Επίσης, αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως το άρθρο στο νόμο Λιβάνιου ή την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 191 του ΠΚ, που με πρόσχημα την προστασία από “fake news” για την πανδημία, ανοίγει ο δρόμος για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στους δημοσιογράφους, ακόμη και με διώξεις.

Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλές εργασίες στο 11ο Διεθνές συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.

Η «δημογραφική πρόκληση» που καταπιάνεστε στις εργασίες σας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το οποίο σαν Κόμμα έχουμε διαρκή ανησυχία και η παρουσία μας στο Συνέδριο σας μας επιτρέπει να διατυπώσουμε, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τις θέσεις μας σχετικά με τις αιτίες του και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Για το ΚΚΕ το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συνταγές των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ παρουσιάζουν ως “λύση” στο δημογραφικό τις περίφημες  «ίσες ευκαιρίες» στην απασχόληση, στην οικογενειακή κι επαγγελματική ζωή.

Όμως, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα στήριξης της οικογένειας.

Το «δημογραφικό» ταυτίζεται και με τη λεγόμενη «γήρανση του πληθυσμού», όμως τα μέτρα που παίρνονται σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπισή του αφορούν σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα  μέτρα που επί της ουσίας τιμωρούν ανθρώπους που έχουν διανύσει δεκαετίες εργάσιμου βίου, επειδή καταφέρνουν να ζουν περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει είτε οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάπτυξη, είτε δείχνουν οικονομική κρίση.

Στη δική μας αντίληψη το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και φυσικά των πολύτεκνων οικογενειών.

Οι αιτίες του βρίσκονται στη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που η μια μετά την άλλη έβαλαν το λιθαράκι τους για να καθιερωθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, η έλλειψη  προστασίας της μητρότητας.

Όλα αυτά αντικειμενικά δημιουργούν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους νέους, για τη δημιουργία οικογένειας και πολύ περισσότερο την απόκτηση παιδιών.

Όπως είναι εύλογο, η αλλαγή των δημογραφικών δεικτών στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει με επιδόματα «μιας χρήσης» για τους νέους γονείς, ή τις πολύτεκνες οικογένειες.

Δεν τα υποτιμάμε, ούτε αυτά, ούτε άλλα μέτρα, όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας οικογένειας.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού, προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αναφέρουμε παραπάνω, ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει.

Η απόκτηση και η ανατροφή των παιδιών δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά ατομική ευθύνη των γονιών.

Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται:

δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού,

εξασφάλιση φτηνής σύγχρονης κατοικίας,

δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης,  παιδείας και υγείας,

εξασφάλιση διακοπών και δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και

βεβαίως ενός εισοδήματος που να διασφαλίζει τις ανάγκες της οικογένειας.

Για να μπορούν όλα αυτά να είναι κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα, το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη ανάπτυξη στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της παραγωγικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Για αυτά λοιπόν, τα ζητήματα το ΚΚΕ παλεύει τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού.

Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών.

Θα καταθέσουμε στα πρακτικά σας για να είναι στη διάθεση των συνέδρων και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.