ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

«Ήλθον, είδον και απήλθον» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μία από τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια και οι δηλώσεις του που ακολούθησαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς.Επιχειρώντας να εξωραΐσει την ανυπαρξία αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και να καλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε είδους διευκολύνσεις, ενώ αφήνει εκτεθειμένο το λαό στα καιρικά φαινόμενα, αναμάσησε τα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων».

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα των πληγέντων, που εξακολουθούν να παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες, με το οδικό δίκτυο κυριολεκτικά κατεστραμμένο, σε πολλά σημεία και με τον κεντρικό οδικό άξονα να μην έχει αποκατασταθεί ακόμα, ανέφερε ότι το μέγεθος της καταστροφής, που κόστισε 8 ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στις μη ακριβείς προβλέψεις της έντασης των φαινομένων.

Το ερώτημα, ωστόσο, για τον κ. πρωθυπουργό, τη σημερινή και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι αμείλικτο: Τι διαφορετικό θα γινόταν εάν υπήρχε ακριβής πρόβλεψη της έντασης των φαινομένων; Θα γίνονταν σε 2 μέρες τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που απαιτούν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις προπέρσινες και περσινές πυρκαγιές; Θα γινόταν στο ίδιο διάστημα διαπλάτυνση και καθαρισμός του Μεσσάπιου και του Λήλαντα ποταμού  ως και τις εκβολές του, που είχε ως αποτέλεσμα ανάλογες καταστροφές στις πλημμύρες του 2009; Από πού βγάζει το συμπέρασμα ότι μικρό μέρος των καταστροφών οφείλεται στην περσινή μεγάλη πυρκαγιά; Προφανώς δεν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί το άλλο μέτωπο των καταστροφών στο Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων, όπου η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει και τα γεγονότα βοούν από την ανυπαρξία μέτρων μετά τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά. Όπως και δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει τον περασμένο χειμώνα η υπερχείλιση του Λήλαντα, παίζοντας στην κυριολεξία «κορώνα- γράμματα» τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, με τραγική, όπως αποδεικνύεται, κατάληξη.

Οι μονομερείς αναφορές για το 112, που μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, ανατροφοδοτούν την βολική και άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου, για να κρύψουν την εγκληματική πολιτική που αποδεικνύει, ότι «το κράτος έχει συνέχεια» με όποια κυβέρνηση προστατεύει τα προνόμια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό στα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές.

Όσοι περίμεναν να ακούσουν έστω κάποια πρώτα μέτρα στήριξης στους πληγέντες, εκτός από λόγια, αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός», με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει σε δηλώσεις υπουργών. Το ΚΚΕ καλεί το λαό με τη συλλογική και οργανωμένη του διεκδίκηση να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών. Οι δηλώσεις που θα γίνουν από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

 • Την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους.
 • Την εξασφάλιση διαμονής και διατροφής για τους κατοίκους, που έχουν καταστραφεί οι οικίες τους, για όσο διάστημα χρειαστεί.
 • Τον καθαρισμό με ευθύνη του κράτους κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη που έχουν κατακλυστεί.
 • Την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης με έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του οδικού δικτύου.
 • Την πλήρη αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
 • Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας. Αποτελέσματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μπορεί να δώσει η λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση και το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή.

 

ΑΘΗΝΑ 10/8/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΙ

ΗΠΑ και ΕΕ σπρώχνουν σε «διάλογο» και συνεκμετάλλευση

Στο ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά που οδηγούν προς τη συνεκμετάλλευση και στις ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ παίρνουν το ρόλο του διαιτητή και σπρώχνουν την Ελλάδα σε έναν «διάλογο» με την Τουρκία για να διαμορφωθεί το κλίμα συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε ότι αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και σημείωσε ότι απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να μην είναι «αλά καρτ» η ευαισθησία.

Για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια υπογράμμισε ότι φέρουν ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ γα την έλλειψη ενός πανεθνικού σχεδιασμού προστασίας του λαού από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Ειδικά για την Εύβοια σημείωσε ότι δεν έγιναν καθαρισμοί και διαπλατύνσεις ποταμών και χειμάρρων.

Σημείωσε ότι τα δισ. ευρώ του «σχεδίου Πισσαρίδη» για την ανάπτυξη θα δοθούν για τη στήριξη του κεφαλαίου και δεν θα πάει ούτε ευρώ στο σχεδιασμό θωράκισης της χώρας για να μην κλαίμε νεκρούς.

«Κάποτε πρέπει να ειπωθεί και καμία συγνώμη από τους κυβερνώντες», σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

H κυβέρνηση προκαλεί με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί εκτός των άλλων προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την άρνησή της να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ευθύνες της για τα πρωτόκολλα “λάστιχο’’ που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα στον τουρισμό, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, είναι τεράστιες.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβάλλει να είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις, αλλά δίπλα ο κόσμος όρθιος, στοιβάζεται σα σαρδέλες, ενώ τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα μέχρι τις πόρτες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο και τα πλοία ταξιδεύουν με τους επιβάτες τον έναν πάνω στον άλλο.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την ίδια περίοδο για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, ως όφειλε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα περιφερειακά ιατρεία, αλλά και τα νοσοκομεία που στενάζουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και την τεράστια έλλειψη μέσων υγιεινής και προστασίας όπως γάντια, μάσκες κτλ., διότι, αυτές οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν “κόστος” και ανεπίτρεπτη “σπατάλη” για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση “έπαιξε” τη συμβολή του λαού στους χαμηλούς δείκτες της πανδημίας στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στον τουρισμό και τις μεταφορές, χωρίς μέτρα προστασίας που θα εμπόδιζαν την προσέλκυση πελατών, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό όπως επιβεβαιώνουν οι αρνητικές εξελίξεις.

Τώρα, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.

 • Καμία απόλυση.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και τη Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλείας (εργοστάσια κτλ).
 • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
 • Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
 • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στη πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση τη τιμής των εισιτηρίων.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία! Η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα και ο εφησυχασμός είναι ο καθρέφτης της δικής της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε πως όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη. Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Βέβαια το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

 

ΑΘΗΝΑ 11/8/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Για ενημέρωση

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ενημέρωσε πως αύριο Τετάρτη 12 Αυγούστου θα επισκεφτεί τις περιοχές της Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, λέγοντας του πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διαθέσει την αναγκαία χρηματοδότηση όχι μόνο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι αλλά και των απαραίτητων υποδομών.

Ακόμα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις σοβαρές διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα ημίμετρα της κυβέρνησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έφυγε”, σήμερα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε ηλικία 89 χρόνων. Διακρίθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός.

Το Τμήμα Πολιτισμού της Κ.Ε του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΑΘΗΝΑ 11/8/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.