ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Για τις εξαγγελίες που αφορούν την παιδεία στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.


0
(0)

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και μάλιστα από φέτος, δικαίως προκαλούν μεγάλη αγανάκτηση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι απαράδεκτο να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή που θα επηρεάσει όσους πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες.

Είναι εντελώς υποκριτικές έως και ψεύτικες οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι με αυτόν τον νέο τρόπο πρόσβασης οι υποψήφιοι μαθητές θα εισάγονται σε τμήματα που πραγματικά επιθυμούν. Το επιχείρημα αυτό βγαλμένο από το οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Γαβρόγλου, είναι σαθρό, γιατί οι νέοι που δεν θα εισάγονται στα τμήματα που θα είναι στις πρώτες – πολύ περιορισμένες σύμφωνα με την κυβέρνηση – επιλογές τους, τελικά θα επιλέξουν άλλα τμήματα που έχουν μείνει κενά.

Το προτεινόμενο σύστημα πρόσβασης είναι απαράδεκτο, γιατί αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους για εισαγωγή στα πανεπιστήμια να “τζογάρουν” για τις προοπτικές των σπουδών τους, ενώ περιορίζει τις επιλογές και τις δυνατότητες τους. Στρώνει το έδαφος για να ενταθεί η κατηγοριοποίηση πανεπιστημιακών σχολών και αποφοίτων, προετοιμάζοντας νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων, την ώρα μάλιστα που έχει ήδη συνδέσει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση των επιδόσεών τους.

Συνέχεια αυτής της πολιτικής αποτελούν και τα σχέδια για την ίδρυση “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας” και την ένταση της καταστολής. Ήδη χιλιάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, όπως και πολλά ακαδημαϊκά όργανα, διατρανώνουν την εναντίωσή τους με την προώθηση του δόγματος “νόμος και τάξη” στα ΑΕΙ που καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την απόφαση να διατεθούν εκατομμύρια ευρώ για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων για να διασφαλιστεί η επαναφορά σε κανονική λειτουργία, για τις οποίες η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα.

Όσοι ορέγονται να δουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν επιχειρηματικοί όμιλοι, με τα τμήματα να επιλέγουν ποιος είναι κατάλληλος να σπουδάσει, με security στην είσοδο και όργανα καταστολής να προστατεύουν την επιχειρηματική τους λειτουργία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα και τη δυναμική αντίδραση όσων πλήττονται από τα νέα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια.

Η σπουδή της κυβέρνησης να υιοθετήσει και να προωθήσει σχεδόν κάθε πρωτοβουλία για την ανώτατη -και όχι μόνο- εκπαίδευση που άφησε ημιτελή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από την αναγνώριση των κολεγίων μέχρι το σύστημα πρόσβασης, κι από τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μέχρι τη θέσπιση δομών κατάρτισης κατ’ επιταγή του ΣΕΒ) αποδεικνύει την αγαστή σύμπλευση των αστικών κομμάτων με τις επιταγές του κεφαλαίου για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

Οι αλλαγές της κυβέρνησης θα πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, όλου του λαού.

       

ΑΘΗΝΑ 22/12/2020                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παραμονή Χριστουγέννων, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, στις 9πμ, θα παρευρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ – Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση στερεί από τα αθλητικά σωματεία ακόμα και τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότηση

Την απαράδεκτη καθυστέρηση στη χορήγηση της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων, αλλά και τις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις εκλογικές διαδικασίες στο χώρο του Αθλητισμού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο αθλητικός κόσμος είναι θυμωμένος και εξαγριωμένος με την εξοντωτική – αντιαθλητική πολιτική της κυβέρνησης στον ερασιτεχνικό – σωματειακό αθλητισμό», είπε ο Μ. Συντυχάκης, καθώς μετά το γενικευμένο lockdown προπονητές, εργαζόμενοι και διοικήσεις προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα αθλητικά σωματεία «σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης» που επιβάλλουν οι διαδικασίες του Αθλητικού Μητρώου «και χωρίς ούτε σεντς κρατικής επιχορήγησης για το 2020, παρόλο που από τον Μάιο είχατε υποσχεθεί τα περιβόητα 12 εκατ.».

Τελικά, «μετά από 8 μήνες απαράδεκτης καθυστέρησης, συνεχόμενων εξαγγελιών, εκβιασμών προς τα Σωματεία για την εγγραφή τους στο Μητρώο ως προϋπόθεση να πάρουν την κρατική επιχορήγηση, μιας δηλαδή απίστευτης κοροϊδίας από μέρους σας και αφού είχατε εκτεθεί ανεπανόρθωτα», 10 ημέρες πριν το τέλος του 2020 η κυβέρνηση έδωσε τα ψίχουλα των 9,6 εκατ. ευρώ σε 3.408 σωματεία που λέει ότι έχουν ελεγχθεί (το 63% των προεγγεγραμμένων σωματείων), «αλλά όχι με κριτήριο όσα έχουν αθλητική αναγνώριση και αποδεδειγμένη αθλητική δραστηριότητα, που είναι πολύ περισσότερα», όπως σημείωσε.

«Ακόμα και αυτά που δίνετε, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων και οικονομικής ασφυξίας του σωματειακού αθλητισμού», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως «οι αδικαιολόγητες, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της εγγραφής τους», με «δεδομένο, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια των προθεσμιών είναι ασφυκτικά», μεγαλώνουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν εκπρόθεσμα σωματεία που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά. «Τα οδηγείτε σε λουκέτο! Χιλιάδες εργαζόμενοι -έμμεσα και άμεσα- βρίσκονται σε δεινή θέση, αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «το Μητρώο έχει μετατραπεί σε μέσο χειραγώγησης των εκλογών των Αθλητικών Ομοσπονδιών». Υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο αθλητικό νόμο, η εγγραφή των Σωματείων στο Μητρώο συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες.

Όμως, αντί η κυβέρνηση να δώσει παράταση στο Μητρώο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2021 και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, περιόρισε τις σχετικές προθεσμίες μέχρι το τέλους αυτού του χρόνου. Τελικά, έδωσε μια μικρή παράταση έως τις 22 Γενάρη του 2021, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που αποσκοπούσε «στην αναβολή των εκλογών του ΣΕΓΑΣ, που ήταν η μοναδική αθλητική ομοσπονδία που έχει προκηρύξει εκλογές αυτήν την περίοδο (για τις 17/1/2021)», όπως σημείωσε.

«Είναι φως φανάρι ότι στοχεύετε να ελέγξετε με πραξικοπηματικού τύπου ενέργειες το χώρο της διοίκησης του αθλητισμού και ειδικότερα την Ομοσπονδία Στίβου, τον ΣΕΓΑΣ», είπε, προσθέτοντας πως «τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν την απαράδεκτη, αυταρχική και αντιδημοκρατική μεθόδευση αποκλεισμού χιλιάδων αθλητικών σωματείων από τις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες και τη χρησιμοποίηση του Αθλητικού Μητρώου ως μέσο αποκλεισμού και εκλογικής σκοπιμότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Είναι χαρακτηριστικό πως τα προεγγεγραμμένα σωματεία ήταν 5.373, οι αιτήσεις που ελέγχθηκαν 3.601 και τα σωματεία που κατάφεραν να εγγραφούν στο Μητρώο μόλις 2.449. «Δηλαδή, μόλις το 46% των προεγγεγραμμένων έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο Μητρώο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα 2.449 μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών τα 1.836, δηλαδή το 34% των προεγγεγραμμένων», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Συντυχάκης.

Το ΚΚΕ πρότεινε «όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, απασχολώντας τον τελευταίο χρόνο εργαζόμενους, είχαν αγωνιστική δραστηριότητα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς και αθλητική αναγνώριση, να ενισχυθούν με βάση τα τμήματα και τα αθλήματα που καλλιεργούν, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση». Επιπλέον, «τα Σωματεία και οι αθλητικές ομοσπονδίες να κάνουν εκλογές, με βάση την αθλητική αναγνώριση και την αθλητική δραστηριότητα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΕΟΕ. Το Μητρώο να παραμείνει ανοιχτό σε όλα τα Σωματεία και να απλουστευτούν οι διαδικασίες πρόσβασης και ολοκλήρωσης της εγγραφής».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά…

Αντί για συγκεκριμένες απαντήσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιδόθηκε σε ύβρεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς αποδίδοντας «άγνοια» στον βουλευτή του ΚΚΕ. Στο διά ταύτα επέμεινε σε αυτές τις διάτρητες και πραξικοπηματικές ενέργειες, στο όνομα τάχα της «απόλυτης διαφάνειας και τάξης» στα οικονομικά των σωματείων.

Πάντως, στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης κατέθεσε στα πρακτικά συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες που επιβεβαιώνουν τις άθλιες μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση των αθλητικών σωματείων

«Εδώ και 15 ημέρες λαμβάνουμε σωρεία καταγγελιών από Σωματεία, για παρεμβάσεις σε δημάρχους, Περιφέρειες και κομματικά στελέχη της ΝΔ, προσωπικά σας τηλέφωνα, και συναντήσεις στο γραφείο σας με εκλογικούς καταλόγους στα χέρια. Χρησιμοποιείτε κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς, κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και πιέσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα «ότι η Γραμματεία Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος (προσοχή, ούτε καν ο Τομέας Αθλητισμού) οργάνωσε στις 30/11/2020 τηλεδιάσκεψη κομματικών στελεχών, με ομιλητή εσάς προσωπικά, για τις εκλογές και τις νέες διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, φτάνοντας στο σημείο να υποδεικνύετε τους αρεστούς υποψηφίους στις Ομοσπονδίες».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.