ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ “ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ” ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Η πρόσφατη πολεμική σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν κι Αρμενίας, που κράτησε για πάνω από 40 μέρες, αιματοκυλώντας τους λαούς και πρώτα απ’ όλα τη νεολαία αυτών των δύο πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, οφείλονταν στην αντιπαράθεση  διαφορετικών σχεδιασμών των αστικών τάξεων, καθώς και στην κοινή επιδίωξη τους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να ενισχύσουν το στείρο και επικίνδυνο έδαφος των εθνικισμών και της αλληλοσφαγής των λαών, για να μην κλονιστεί η εξουσία τους.

Την ίδια ώρα σε αυτή τη σύγκρουση έγινε ακόμη πιο φανερή η εμπλοκή κι άλλων αστικών τάξεων, όπως της Τουρκίας, που απροκάλυπτα στήριξε τις πολεμικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν,  για να διευρύνει τα γεωπολιτικά της στηρίγματα στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, για την ειρήνευση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έρχεται να βάλει τη σφραγίδα της στο νέο συσχετισμό δύναμης, που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.  Η Ρωσία διευρύνει -με την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εξασφάλιση της οδικής διασύνδεσής του με την Αρμενία- την στρατιωτική και πολιτική της παρουσία. Η Νατοϊκή Τουρκία αποκτά νέο «ρόλο» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή, που αποτελεί «δίαυλο» σύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας με την Κασπία, μέσα από τη συμμετοχή της στο λεγόμενο «ειρηνευτικό κέντρο», που θα συγκροτηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πολιτικό-στρατιωτική παρουσία της.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια προσωρινή συμφωνία, που έχει βασικά χαρακτηριστικά της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», όπως είναι η κατοχή και ανταλλαγή εδαφών κι η ύπαρξη ξένων τοποτηρητών. Ωστόσο, αυτή η «διασταύρωση» των επιδιώξεων των αστικών τάξεων της Ρωσίας και της Τουρκίας, σε μια ακόμη περιοχή, αυτή του Καυκάσου και της Κασπίας, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μιας νέας μελλοντικής ανάφλεξης.

Οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που στο παρελθόν για δεκαετίες έζησαν ειρηνικά, οικοδομώντας μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία, σήμερα σε συνθήκες καπιταλισμού πληρώνουν με το αίμα τους την προώθηση εκείνων ή των άλλων -αλλά πάντα ξένων προς τα δικά τους- καπιταλιστικών συμφερόντων. Στο βαθμό που οι λαοί διδάσκονται από την ιστορία τους, έχουν τη δύναμη να υψώσουν μέτωπο τόσο στις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όσο και στα συμφέροντα των αστικών τάξεων, και μπορούν να οικοδομήσουν το δικό τους “τείχος” ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να χαράξουν στρατηγική σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά.

Παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τ/σ ΑΝΤ1

Ο αγωνιστικός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα γίνει με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα δεχθεί να μπει «φίμωτρο» στους αγώνες.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε πως θύμιζε άλλη εποχή η στάση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το Πολυτεχνείο. Όπως ανέφερε, οι υγειονομικοί και τα σωματεία φώναζαν ότι «αναμένουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πάρτε μέτρα». Όμως, αντί για μέτρα, η κυβέρνηση επέλεξε να δημιουργήσει ζήτημα για το Πολυτεχνείο, είπε.

Πρόσθεσε πως είναι άστοχο, αν δεν είναι εκ του πονηρού, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλες οι εθνικές επέτειοι, οι θρησκευτικές εορτές και να παίζεται ένα τέτοιο παιχνίδι από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ από ό,τι στην κυβέρνηση, γιατί το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, προτού η κυβέρνηση πάρει μέτρα – έπαιρνε μέτρα για την υγεία του λαού και φώναζε, διεκδικούσε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα».

«Εκείνη την ημέρα οι συμβολικές εκδηλώσεις θα είναι το πιο ασφαλές μέρος στην Αθήνα», συνέχισε, καθώς «δεν θα υπάρχει η κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ, στα Νοσοκομεία, στους εργασιακούς χώρους και στα σούπερ μάρκετ με ευθύνη της κυβέρνησης».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, που αγωνίζεται και τηρεί με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Κι ας μην κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη νεολαία και τα πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν γιόρτασε φέτος την 28η Οκτωβρίου ή άλλες γιορτές. Μαζικοί φορείς, πολιτικές νεολαίες και κόμματα γιόρτασαν, έτσι όπως κάνουν κάθε χρόνο: με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, αίθουσες, πλατείες, δρόμους, τηρώντας βεβαίως φέτος όλα τα μέτρα προστασίας. Έτσι θα γιορτάσουν, όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν “σιωπητήριο” και σε όσους προσπαθούν να “μετατρέψουν” την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε “φίμωτρο”.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή κρούσματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ καλλιεργούν την επανάπαυση, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποιήσή τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις στρατιωτικές μονάδες, τη στιγμή που δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα ούτε έχουν καλύψει τις ελλείψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 5 νεοσύλλεκτοι της ΣΤ’ ΕΣΣΟ του Νοέμβρη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) της Θήβας. Επιβεβαιώνεται και με αυτή την εξέλιξη ότι είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθούν τα μέτρα που ζητά το ΚΚΕ για την κατάταξη των νεοσύλλεκτων, μεταξύ άλλων και με ερώτησή του στις 4 Νοέμβρη στη Βουλή.

  • Να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους νεοσύλλεκτους δωρεάν διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό έως 48 ώρες πριν την κατάταξή τους.
  • Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης προς τα ΣΥΠΟ, με αύξηση δρομολογίων όλων των Μέσων Μεταφοράς που εξυπηρετούν τη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων.
  • Με την τοποθέτηση των νεοσύλλεκτων στη μονάδα τους να επαναλαμβάνουν δεύτερο διαγνωστικό τεστ.
  • Κατά την είσοδο στο ΣΥΠΟ να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να χορηγηθούν δωρεάν σε όλους τους νεοσύλλεκτους τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες προστασίας, αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης) για όλη την περίοδο που θα μείνουν εκεί.
  • Κάθε ΣΥΠΟ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε όλους τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τα στρατιωτικά μέσα μεταφοράς.
  • Να εξασφαλιστεί η τακτική απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Να εξασφαλιστεί στα ΣΥΠΟ ειδικός κατάλληλος και ασφαλής χώρος για την απομόνωση κάθε ύποπτου κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να εξασφαλιστεί σε κάθε ΣΥΠΟ το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό με άμεση κάλυψη των κενών με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

 

Αθήνα, 13/11/2020                                               Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.