ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Reading time: 19 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 4 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Τα δήθεν νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό κι έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση των καθημερινών ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία στα μέτρα, ανάλογα με τη φάση έξαρσης ή ύφεσης της πανδημίας, και τα οποία συνοδεύονται από τη γνωστή “καραμέλα” της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης και από τη μετακύλιση του κόστους για την πρόληψη στο λαό και τους εργαζόμενους.

Μετά από όλα αυτά, το κάλεσμα “ενότητας” που απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά κάλεσμα “συναίνεσης” σε μια αδιέξοδη κι εγκληματική πολιτική, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο:

– Για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας, που έχει “φρακάρει” ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση.

– Για την οργάνωση μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας κι ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πολύ περισσότεροι που οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης, ακόμη και σοβαρής.

– Για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος και τις προκλητικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μαζί τους και τις οποίες βαφτίζει “επίταξη”.

– Για μέτρα προστασίας και μείωση του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς. Αντί αυτού η κυβέρνηση εγκληματεί, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνει εκτός μέτρων προστασίας τους θρησκευτικούς χώρους.

Οι παραπάνω κραυγαλέες αντιφάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν εξαρχής την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, είναι που -εκτός όλων των άλλων- καλλιεργούν και τη δυσπιστία απέναντι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τις συμβουλές της επιστήμης.

Άλλωστε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αξιοποιεί τον εμβολιασμό για να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, αλλά και για να προχωρήσει τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος υγείας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό.

Αυτό που βαραίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, αλλά και συνολικά στην κυβερνητική πολιτική για την υγεία, είναι η λογική “κόστους – οφέλους”. Ουσιαστικά, η αποδοτικότητα κάθε μέτρου κρίνεται με βάση τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό αυτών των προτεραιοτήτων. Είναι η ίδια λογική που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των δημοσίων συστήματος υγείας σε όλον τον κόσμο, αδυνατώντας να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του λαού.

Τα ψέμματα τελειώσαν. Η πλήρης επιπέδωση των εμβολιασμών και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές και κλίνες ΜΕΘ δείχνουν ότι ούτε η πανδημία τελείωσε, ούτε διανύουμε κανένα “τελευταίο μίλι”, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Αν συνεχίστεί η ίδια εγκληματική πολιτική τότε το 4ο κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και το 2ο μαζί. Για να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για τα οποία από την πρώτη στιγμή φωνάζουν οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς.

 

 • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων. Δωρεάν πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 6 μηνών και εξασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού.
 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
 • Συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού στα σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς, τόπους δουλειάς. Δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διατεθούν κατά προτεραιότητα όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, το υγειονομικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ  και τις μονάδες Πρόνοιας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες υγείας-πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην υγεία – πρόνοια. Καμία απόλυση υγειονομικού.
 • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης, για τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των Covid και μη Covid  ασθενών. Καμία αναστολή ιατρικων πράξεων (χειρουργεία, ογκολογικές θεραπείες, εξωτερικά ιατρεία). Ένταξη των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού που δεν απαιτείται νοσηλεία, στα ιατρεία τους ή με κατ’ οίκον επίσκεψη.
 • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το ”νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης που προβλέπει συγχωνεύσεις, παραπέρα εμπορευματοποίηση και αντιδραστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας.
 • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ, περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Αποκατάστασης, με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

 

 

ΑΘΗΝΑ 3/11/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

«Η πανδημία είναι Λερναία Ύδρα», «η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο», «το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», «η αστυνομική βία ενίοτε μπορεί και να οδηγεί σε τραγικά περιστατικά». Αυτές ήταν ουσιαστικά οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη για να συγκαλύψει τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνει ο λαός σε όλα τα μέτωπα, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες του στο βωμό των προτεραιοτήτων και στόχων της καπιταλιστικής οικονομίας και κερδοφορίας.

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 

ΑΘΗΝΑ 3/11/2021                                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, το Σάββατο 6 Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Επιτροπές και Φορείς των πληγέντων από διάφορες φυσικές καταστροφές, από όλη την Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η Υπουργός “Παιδείας” και συνολικά η κυβέρνηση, ότι “όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία”, είναι πλασματική γιατί διαμορφώνεται με βάση τα πρωτόκολλα-λάστιχο που ουσιαστικά κουκουλώνουν τα προβλήματα. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η κυβερνητική πολιτική είναι επικίνδυνη, γιατί συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτα τα σχολεία.

Σε συνθήκες που το ποσοστό εμβολιασμού στις σχολικές ηλικίες είναι καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα, ούτε πρόγραμμα εμβολιαστικής ενημέρωσης πραγματοποιείται, ούτε, κυρίως, αραίωση των μαθητών σε κάθε τάξη, με επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών και αξιοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος οι γονείς αναγκάζονται τελικά να καταλήγουν σε ιδιωτικούς φορείς για τη διενέργεια των τεστ, αφού οι δημόσιες δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα αλλά:

 • Αντί για αραίωση μαθητών, προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων.
 • Αντί για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς ότι παίρνουν αναρρωτικές άδειες.

Σήμερα, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με βάση τα στοιχεία, περίπου 100.000 μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις με 25 μαθητές και πάνω. Δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα από τα σχολεία.

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

            Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων των παιδιών μας!

 • Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
 • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού ώστε, να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία. Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο.
 • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά.

 

 

ΑΘΗΝΑ 04/11/2021                                                ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη επερώτηση επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στους όρους που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού. Να αναδείξει το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα της υγείας του λαού με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται με ευθύνη του κράτους.

Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στο λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό, αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους για τη λαϊκή υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας τελείως αναντίστοιχο με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού.

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του “κόστους”, της “ανταποδοτικότητας”, της “επιχειρηματικότητας”, της “εμπορευματοποίησης”, της “ατομικής ευθύνης”, τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται.

Ανεξάρτητα των επιμέρους “συνταγών” διαχείρισης που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις, προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων ως προϋπόθεση να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των σχεδίων, διαφορετικών Κυβερνήσεων οδηγεί από το κακό στο χειρότερο των όρων ζωής και υγείας του λαού.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία των δαπανών στην υγεία μεταξύ 2015 και 2019. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η “Δημόσια” δαπάνη αυξήθηκε κατά 10,4%. Όμως αυτή η αύξηση προέκυψε από την αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων – δηλαδή των εργαζομένων – και συγκεκριμένα κατά 9,4% ενώ η κρατική συμβολή περιορίστηκε στο υπόλοιπο 1%. Αντίστοιχα οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία από το κράτος μειώθηκαν κατά -4,3% ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%. Οι ιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν κατά -0,63% συνεχίζοντας την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων για την αγορά ενός μεγάλου μέρους των αναγκών τους που αντιστοιχούσε το 2019 σε 5,73 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ 2012 και 2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% αλλά η συμμετοχή των ασθενών μόνον για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%.

Όλα τα στοιχεία αυτά, τόσο με την άμεση επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων όσο και με την έμμεση δείχνουν την μεγάλη επιβάρυνση του λαού μας ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την στήριξη του κεφαλαίου.

Η περίοδος της πανδημίας με τα τραγικά αποτελέσματα για το λαό ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται αυτό το σύστημα υγείας χρόνια τώρα, το οποίο έγινε “φύλο – φτερό” και άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο το λαό όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Η Κυβέρνηση όσο και να επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στο λαό, έχει βαριές ευθύνες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αφού η πολιτική και τα μέτρα που διαμόρφωσαν αυτό το άθλιο και επικίνδυνο σύστημα υγείας για το λαό παρουσιάζονται από την Κυβέρνηση ως λύση.

Η ανάπτυξη του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατη και σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας γεμάτο ανορθολογισμό, αντιφάσεις και αντιθέσεις. Που όσο διευρύνονται οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού, τόσο περισσότερο διευρύνεται η δυσκολία από το λαό να τα αξιοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία και παραδείγματα.

Τί είδους σύγχρονο σύστημα υγείας είναι αυτό που σε μια αναμενόμενη πανδημία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – χρειάστηκε να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι ασθενείς από τις αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία κλπ., για να αντέξει την “πίεση” των ασθενών από COVID. Να διαφημίζονται οι “καινοτόμες θεραπείες”, τα “εξατομικευμένα φάρμακα”, η “ρομποτική χειρουργική”, τα οποία αντανακλούν τις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και για τους “πολλούς”, το λαό, να θεωρείται κατόρθωμα το κλείσιμο ενός ραντεβού για μια απλή ιατρική εξέταση.

Τί είδους σύγχρονο σύστημα υγείας είναι αυτό που το 2021 διαπιστώνει ότι δε διαθέτει ικανό αριθμό αναισθησιολόγων και σχετικών ειδικοτήτων για να στελεχώσει τις ΜΕΘ.

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι με την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ακόμα και στις “προηγμένες” καπιταλιστικές οικονομίες αδυναμία να παράξουν ακόμα και προστατευτικές μάσκες ή και αναπνευστήρες.

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι για να καλυφθούν οι εφημερίες ενός δημόσιου νοσοκομείου χρειάζεται να μεταναστεύουν γιατροί από νομό σε νομό αφήνοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσης ή να αφαιρούνται γιατροί από τις ήδη αποψιλωμένες μονάδες ΠΦΥ.

Σε ποια ΠΦΥ αναφέρονται όλοι όσοι κυβέρνησαν, όταν στα περισσότερα ΚΥ δεν υπάρχουν ή είναι τελείως συμβολικός ο αριθμός βασικών ειδικοτήτων, όπως π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι κλπ.

Σε ποια οργανωμένα διεπιστημονικά τμήματα παρακολουθούνται όσοι νοσηλεύτηκαν λόγω COVID σε ΜΕΘ και πως διασφαλίζεται η δωρεάν αποκατάστασή τους σε ειδικά κέντρα.

Για ποια δωρεάν παροχή υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να γίνεται αναφορά όταν τα ζευγάρια εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 δεν έχουν κάνει μαστογραφία ποτέ ή έχουν να κάνουν πάνω από τρία χρόνια το 48,4% των γυναικών και αντίστοιχα Test Pap το 34,6%. Εξετάσεις που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Τώρα η Κυβέρνηση διακηρύσσει πρωτοβουλίες για δωρεάν παροχή προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου,όταν δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων καρκίνων.

Με στοιχεία του 2017 η δαπάνη για την οδοντιατρική φροντίδα επιβάρυνε κατά 99,73% τις λαϊκές οικογένειες ενώ οι δημόσιες δαπάνες (κράτος και κοινωνική ασφάλιση) ήταν 0,27%. Αυτό αποδεικνύει στο πως μια βασική ανάγκη του πληθυσμού και των παιδιών, από αυτήν την ανάπτυξη θεωρείται πολυτέλεια και περιττό κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν οκτώ (8) γιατροί με την ειδικότητα της Δημόσιας Υγείας, έξι (6) Υγιεινολόγοι και 157 ειδικευμένοι γιατροί εργασίας. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική απόδειξη για την Κυβέρνηση – αλλά και τις προηγούμενες – το τι αξία δίνουν σε τομείς κρίσιμους για τους όρους ζωής και προστασίας της υγείας του λαού.

Η Κυβέρνηση επαναφέρει την προοπτική 4900 μόνιμων προσλήψεων, που ακόμα και αν γίνουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν πρόκειται για πρόσθεση προσωπικού, αφού θα αποτελεί αλλαγή της σχέσης εργασίας του ήδη υπάρχοντος κυρίως επικουρικού προσωπικού και με δεδομένο ότι αυτά τα χρόνια υπάρχει επιπλέον μείωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τον εμβολιασμό από όπλο εναντίον της πανδημίας, σε μέσο πιο βαθιάς εισχώρησης των ιδιωτών (αφού οι υγειονομικοί που βγήκαν σε αναστολή θα αντικατασταθούν με ιδιώτες με μπλοκάκι, εργολαβικές εταιρίες κλπ). Επίσης προωθεί την εργολαβία, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, δρόμος που ανοίχτηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υλοποίηση του αντεργατικού μέτρου των ληξιπρόθεσμων ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο παρουσιάζει ως “ώριμη ανάγκη που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας”. Πρόκειται για τις αναδιαρθρώσεις αυτές που με την υλοποίησή τους θα διαμορφωθεί το “Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών του.

Αυτό το πακέτο των αναδιαρθρώσεων δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Από τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό μέρος τους έχει μπει σε εφαρμογή. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι με το κριτήριο του “ποσοστού πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών” και της “αλληλοκάλυψης” νοσοκομειακών τμημάτων και μονάδων της ΠΦΥ, είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν.

Το ΄΄Νέο ΕΣΥ¨ θα φέρει όπως ήδη έχει εξαγγελθεί έναν νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και Κλινικών επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Νοσοκομείων με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων,

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Η Κυβέρνηση από τη στιγμή που διαμορφώνει την πολιτική της στην υγεία με κριτήριο το «κόστος» των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό.

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική –λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους

Για να αξιοποιούνται προς όφελός του όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες – και άλλες που μπορούν να αναπτυχθούν – της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα. Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ παλεύει για:

 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ.
 • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας.
 • Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην υγεία – πρόνοια. Ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.
 • Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ – Εργολάβοι) στις ιατρικές, νοσηλευτικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ με ανάλογο σχεδιασμό στην κατανομή των ειδικοτήτων.
 • Ανάπτυξη της ειδικότητας των γιατρών Εργασίας και οργάνωση ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
 • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου και για την κατ’ οίκον νοσηλεία.
 • Να αναπτυχθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν ή καταργήθηκαν κλινικές και τμήματα μέσω των συγχωνεύσεων. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης με πλήρη στελέχωση και επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό.
 • Ανάπτυξη πανελλαδικά δημόσιου συστήματος επείγουσας ιατρικής (EKAB) με επαρκή στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς.
 • Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.
 • Συγκρότηση κρατικού Σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, πλήρως στελεχωμένου με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (γιατροί και μηχανικοί Εργασίας, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, επιθεωρητές κλπ.), που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής. Κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) του επαγγελματικού κινδύνου. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
 • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση των συμμετοχών στις πληρωμές για όλα τα φάρμακα, του 1€ ανά συνταγή, στις ιατρικές, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις (15%), στο υγειονομικό υλικό, στις θεραπείες κλπ. Κατάργηση του ΦΠΑ σε ότι σχετίζεται με την υγεία.
 • Όλες οι εργασίες στην υγεία για τις οποίες οι ασθενείς εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα να αποζημιώνονται 100% με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Πλήρης και δωρεάν παροχή των εργασιών για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της στοματικής υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να ενταχθούν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια στο καθεστώς της πλήρους αποζημίωσης από το κράτος ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί το πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων ανά μήνα σε ασθενείς και γιατρούς.
 • Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
 • Δημιουργία δημόσιων ξενώνων για τη δωρεάν φιλοξενία (στέγαση, σίτιση) και δωρεάν μετακίνηση των συνοδών των ασθενών που νοσηλεύονται ή κάνουν θεραπείες εκτός του τόπου κατοικίας τους.
 • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της Υγείας.

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης

Παπαρήγα Αλεξάνδρα

Γκιόκας Γιάννης

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Παρεμβάσεις του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ΕΡΤ1: Αγώνας ενάντια στην πολιτική «κόστους – οφέλους» που έχει προκαλέσει τόσα θύματα

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πολιτική του «κόστους – οφέλους» και
την ατομική ευθύνη που εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας μέχρι
σήμερα, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της ζωής του
λαού, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας
στην ΕΡΤ 1, το πρωί της Πέμπτης 4 Νοέμβρη.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι
«πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», όχι μόνο για την πανδημία αλλά για όλα
τα θέματα που καίνε τον κόσμο. «Ο Κυρ.Μητσοτάκης προσπάθησε να
συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του όχι μόνο για την πανδημία,
αλλά και για την ακρίβεια, και για τα κρούσματα αυταρχισμού και για την
πράσινη πολιτική που κοστίζει πανάκριβα στον λαό» σημείωσε.

Ειδικότερα για την πανδημία, κατήγγειλε την προκλητική απόφαση του υπ.
Παιδείας να συγχωνεύσει 1.000 σχολικά τμήματα στοιβάζοντας έως και 28
μαθητές ανά τάξη, ενώ την ίδια ώρα έχει εγκαταλείψει την εμβολιαστική
κάλυψη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου δεν γίνεται καμία επιστημονική
ενημέρωση.

«Έχει εγκαταλείψει τους ανεμβολίαστους που έχουν υπαρκτά ερωτήματα και
δεν υπάρχει μία τεκμηριωμένη επιστημονική καμπάνια ενημέρωσης για να
τους εξηγήσει και την ίδια ώρα χαϊδεύει τα αυτιά στους αντιεμβολιαστές»,
ανέφερε ο Ν. Σοφιανός, αναδεικνύοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει
υπονομεύσει την εκστρατεία του εμβολιασμού με την στάση της.

Υπενθύμισε ότι στο νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια για
την δημόσια υγεία και την ίδια ώρα νοικιάζει πανάκριβα κρεβάτια στον
ιδιωτικό τομέα που «έχει σκάσει» από κέρδη, αντί να προχωρήσει σε
επίταξη χωρίς αποζημίωση.

«Η μόνη ατομική ευθύνη που μπορούμε να αναγνωρίσουμε είναι ο αγώνας
ενάντια στην πολιτική που ήδη έχει κοστίσει 16.000 νεκρούς, ο αγώνας για
μέτρα προστασίας και αλληλεγγύης σε όσους το έχουν ανάγκη», κατέληξε
χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων του Δυτικού Τομέα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη και ώρα 18.00, στο Θέατρο του νέου Δημαρχείου Περιστερίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

Το τραγικό γεγονός που συνέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η στέγη σε αίθουσα διδασκαλίας, δείχνει πραγματικά τη γύμνια πρώτα από όλα της κυβέρνησης και φυσικά και της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία των σχολείων. Έχουν εγκληματικές ευθύνες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε τραυματισμούς ή χειρότερες εξελίξεις.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα έρχεται μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων γεγονότων στην περιοχή. Πέρυσι έπεσε ο ανεμιστήρας σε σχολική τάξη σχολείου της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι είχαμε τα ποντίκια στις αίθουσες του ειδικού σχολείου στην Πυλαία, πριν λίγο καιρό πλημμύρισαν σχολεία, αλλού είναι διπλάσιοι μαθητές από αυτούς που αντέχει το κτήριο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο 2ο Λύκειο της Πυλαίας, όπου γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις.

            Αυτή λοιπόν είναι ιεράρχηση της κυβέρνησης για τα σχολεία. Αυτό είναι το «σύγχρονο και αυτόνομο» σχολείο που θέλει να φτιάξει.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Δήμο Πυλαίας–Χορτιάτη και στον διπλανό Δήμο Θέρμης λείπουν πάνω από 20 σχολικά κτήρια, ενώ τα χρήματα που δίνονται για τις συντηρήσεις δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Αυτή την ευθύνη, μαζί με άλλες, θέλει να διώξει η κυβέρνηση από πάνω της φορτώνοντάς την στους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητούν χορηγούς.

            Αλήθεια, πώς θα αξιολογήσει τώρα αυτό το σχολείο η κυρία Κεραμέως;

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, συνολικά το λαό της περιοχής μας να διεκδικήσει σύγχρονα δημόσια σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 2021.

Άμεσα να γίνει η μελέτη στατικότητας των κτηρίων και ο προσεισμικός έλεγχος. Ειδικά στην περιοχή της Πυλαίας με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού είναι επείγον να χτιστούν νέα σχολεία.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις.

 

 

ΑΘΗΝΑ 4/11/2021                                                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί, την Δευτέρα 8 Νοέμβρη, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον διοικητή του  νοσοκομείου και στις 12:30 με το Σωματείο των Εργαζομένων.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.