ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ


0
(0)

Η αγωγή κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία επιδίδεται στον αντικομμουνισμό με πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και εξοριών, είναι άθλια και απαράδεκτη. Φαίνεται ότι ορισμένοι πέρα από τη φασιστική και εμετική φρασεολογία της Χρυσής Αυγής αντιγράφουν και τις μεθόδους των διώξεων και των μηνύσεων απέναντι σε όσους καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές πρακτικές. Το γεγονός μάλιστα ότι η ΕΑΑΣ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι ένας φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ’ αυτό, και τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

 

            Κύριε Κουτσούμπα να σας καλωσορίσουμε για άλλη μία φορά στον τόπο μας. Το ΚΚΕ βγήκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες από το 21ο Συνέδριό του, κατά το οποίο ανανεώθηκε και η θητεία σας ως Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Τι σηματοδοτεί το 21ο Συνέδριο για το ΚΚΕ και την κοινωνία;

            Το ΚΚΕ κατάφερε να πραγματοποιήσει το 21ο Συνέδριό του, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των περιορισμών και για πέντε μήνες να ξεδιπλωθεί μία πλούσια και ζωντανή συζήτηση μέσα στις οργανώσεις του, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες, τις διεκδικήσεις, έσπασαν το σιωπητήριο που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων. Αυτή είναι η απόδειξη ότι το ΚΚΕ μπορεί να τα καταφέρνει στα δύσκολα, γιατί έχει εφόδιο την πρωτοπόρα ιδεολογία και την καινοτόμα πολιτική του, που δίνει στον εργαζόμενο λαό πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη για να απαλλαγεί η κοινωνία από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ενός κόσμου που καταλαβαίνει πως όσο πιο δυνατό γίνεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το κίνημα τού, οι αγώνες του, που στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να στρέψουν τα βέλη τους στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για να μπορεί ο ίδιος να μη ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα, αλλά να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες. Είναι ο ίδιος κόσμος ο οποίος σε ερώτημα πρόσφατης έρευνας, σε μεγάλο ποσοστό, απαντά πως “θα στεναχωριόταν αν αύριο δεν υπήρχε το ΚΚΕ”. Ε, ναι το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει και δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι κόντρα σε “θεούς και δαίμονες” του αντικομουνισμού, του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, προβάλει το νέο και σύγχρονο, το σοσιαλισμό.

 

            Η Πανελλαδική συνάντηση της ΚΝΕ φέτος στη Λέσβο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του τόπου μας;

            Η ΚΝΕ έκανε την καλύτερη επιλογή όταν αποφάσιζε να οργανώσει το 30ο αντιιμπεριαλιστικό της διήμερο στη Λέσβο. Γιατί είναι ένα νησί με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους βασανισμένους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Επιπλέον, η περιοχή του Αιγαίου και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο έδαφος των οποίων εκδηλώνεται και ο ανταγωνισμός της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική αστική τάξη, που η καθεμιά διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για τα συμφέροντά της.

Από δω, λοιπόν, από την καρδιά του Αιγαίου, που διασταυρώνονται οι διαμάχες των ιμπεριαλιστών, που ξετυλίγεται το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων, η ΚΝΕ οργάνωσε μια μεγάλη νεανική συνάντηση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς! Έστειλε μήνυμα ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν πιο ενεργά να παρέμβουν στις εξελίξεις, να δυναμώσουν την πάλη τους για απεμπλοκή της χώρας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, καμία αλλαγή συνόρων, ακύρωση των συμφωνιών για τις βάσεις, καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές.

Μαζί με αντιπροσωπεία από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του διημέρου, πρόβαλαν την εικόνα των δύο λαών που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δυναμώνουν την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ τους, που μπορούν να παλέψουν για το δικό τους μέλλον, το σοσιαλισμό!

 

            Στο μεταναστευτικό ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 και το ΚΥΤ όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά ετοιμάζεται μία υπερδομή στη θέση Βάστρια. Καθώς το ΚΚΕ μέχρι τώρα έχει ξεκάθαρες θέσεις πάνω στο μεταναστευτικό, πείτε μου τι μπορεί να σημαίνει για τη Λέσβο μία τέτοια υπερδομή χωρητικότητας χιλιάδων αλλοδαπών;

Η επιδίωξη κυβέρνησης – ΕΕ να φτιάξουν νέες υπερδομές, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, αποκαλύπτουν την αντιδραστική και επικίνδυνη στόχευση να μετατραπούν μόνιμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τα νησιά αυτά έχουν επιλεγεί από την ΕΕ, ως χώρος συγκέντρωσης και διαλογής προσφύγων. Αυτός ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών -είτε γίνεται σε κλειστές, είτε σε ανοικτές δομές- δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους, όπως έχετε ζήσει και στο πρόσφατο παρελθόν στη Λέσβο. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τάχα έχει κατορθώσει να ελέγξει τις ροές. Η ύφεση που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι προσωρινή, καθώς διεξάγονται διαρκή παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές υπάρχουν και δυναμώνουν, ενώ οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή της Τουρκίας, συνεχίζουν να εργαλειοποιούν το προσφυγικό, σαν χαρτί στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και της γεωπολιτικής αναβάθμισης. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό ο λαός της Λέσβου, με τη δράση του, να εμποδίσει αυτό το σχεδιασμό. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων, να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά, αποτελούν ισχυρό όπλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να τις αξιοποιήσει.

 

            Λόγω της υπερδομής μονιμοποιήθηκε ακόμα και ο μειωμένος ΦΠΑ για τα 5 νησιά του προσφυγικού, το ΚΚΕ όμως καταψήφισε. Ποια είναι η θέση σας;

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Το ΚΚΕ δεν καταψήφισε, αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Σας θυμίζω ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών κι αυτές οι συνέπειες δεν έπαψαν να υπάρχουν, το αντίθετο. Αυτό, λοιπόν, το μέτρο καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Επανήλθε και μάλιστα μόνο στα πέντε νησιά, με πρόφαση το Προσφυγικό. Επιτρέψτε μας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που έχει μετατρέψει το νησί σας, όπως και άλλα νησιά, σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Το Κόμμα μας, λοιπόν, έχει ως πάγια θέση την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ως αίτημα που μπορεί να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

 

            Στα της Ελληνικής οικονομίας τώρα, μετά την οικονομική κρίση που άφησε πίσω της μνημονιακούς νόμους, που συνεχίζουν να ισχύουν, τώρα έχουμε τα υγειονομικά ζητήματα και την αβεβαιότητα, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν θα έχουμε πισωγύρισμα τον Αύγουστο.

            Είναι αλήθεια πως η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στην επιτάχυνση εκδήλωσης της νέας κρίσης, όμως τα σημάδια αυτής της κρίσης είχαν φανεί πολύ νωρίτερα, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ. Αυτό όμως που κυρίως πρέπει να προβληματίσει είναι τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, φορτώνοντας κάθε φορά και νέα βάρη στους εργαζόμενους, στο λαό.

Στους μνημονιακούς νόμους ήδη προστίθενται οι νέες δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα υπερμνημόνιο. Ο αντεργατικός νόμος-έκτρωμα και το νέο ασφαλιστικό είναι τα νέα προαπαιτούμενα, αφού η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Από την άλλη, χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες απειλούνται με “λουκέτο”, οι οποίοι, μαζί με τη νέα στρατιά ανέργων, θα επιβαρυνθούν με οικονομικές υποχρεώσεις, που λόγω των προσωρινών μέτρων μεταφέρθηκαν για αργότερα. Συνολικά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για να καλυφτούν τα δημοσιονομικά κενά. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για να διασφαλιστεί το εργατικό – λαϊκό εισόδημα, για να διαγραφούν τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών αποτελούν πραγματική ανακούφιση.

 

            Και με την πανδημία, τι γίνεται; Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς;

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από 6 μήνες, δεν έχει ακόμα καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ. Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η πανδημία, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό κι όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που ενισχύει την πολιτική εμπορευματοποίησης, σχεδιάζοντας μάλιστα να κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην υγεία.

 

            Και ένα τελευταίο ερώτημα. Η Λέσβος είναι μία περιοχή με μεγάλο αναξιοποίητο πλούτο, ωστόσο βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό. Κύριε Κουτσούμπα θέλω πρακτικά να μου πείτε πώς προβλέπεται από το πρόγραμμά του ΚΚΕ η έξοδος της Λέσβου και της Ελλάδας από το τούνελ στο ξέφωτο;

            Γνωρίζουμε ότι ο λαός της Λέσβου, όπως και όλης της χώρας, βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που του φορτώνουν διαρκώς νέα βάρη. Αρκετά προβλήματα, λόγω της νησιωτικότητας, εμφανίζονται με μεγαλύτερη οξύτητα, όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι ελλείψεις στην υγεία, οι ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές. Μεγάλο αγώνα επιβίωσης δίνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς του νησιού, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που πνίγονται στα χρέη.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών που υποφέρουν και δω στη Λέσβο, αφού φύγει από τη μέση το εμπόδιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και μπουν κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Μόνο και μόνον έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού οι τεράστιες παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που έχει η χώρα μας και το νησί σας, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της.

Γι’ αυτό πρωτοστατούμε στους αγώνες, σήμερα, να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το εργασιακό τερατούργημα, το νέο ασφαλιστικό, που δίνουν νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και την ασφάλιση των εργαζομένων. Με τις παρεμβάσεις μας -μέσα και έξω από τη βουλή- διεκδικούμε σταθερά να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, οι άνεργοι, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα άλλα νησιά. Διεκδικούμε και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο νόμο για την προστασία λαϊκών νοικοκυριών, αγροτών, μικρών επιχειρηματιών από τα χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Απαιτούμε την επαρκή και έγκαιρη αποζημίωση για αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν, τη διασφάλιση κατώτερων τιμών για τα προϊόντα τους, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και των ζωοτροφών. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις μας για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, ώστε να αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για τις αναγκαίες υποδομές, να στελεχωθούν με πλήρες και μόνιμο προσωπικό, να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές, με κρατική ευθύνη, π.χ. για τους σεισμόπληκτους. Είναι, επίσης, συνεχές το ενδιαφέρον μας για τη διασφάλιση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των ένστολων όλων των κλάδων που υπηρετούν στα νησιά μας. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ – Αλληλεγγύη στην Κούβα! Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια μεγεθύνουν και υπερπροβάλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική “ανθρωπιστική επέμβαση” στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!

Η τεράστια υποκρισία και η προβοκάτσια των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ελλείψεις στην Κούβα οφείλονται στα 60 χρόνια του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, στα 242 πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα και που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα που πρόβαλλαν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διεθνώς. αλλά και στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25 κ.ά, πως η εκλογή Μπάϊντεν τάχα θα σήμανε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προβοκατόρικες ενέργειες των ιμπεριαλιστών, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και την εξουσία του. Καταδικάζει κάθε σενάριο για οποιαδήποτε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το πρόσχημα έχουν γίνει τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στην Γιουγκοσλαβία, την Λιβύη κ.α.

Είναι μεγάλη υποκρισία να μιλάνε για τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτοί που καθημερινά τα κουρελιάζουν στις χώρες τους!

Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, την κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Οι κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης, ο αγώνας του κουβανικού λαού, η διεθνιστική δράση της Κούβας, εμπνέουν πολλές χιλιάδες ακόμα συμπατριώτες μας, που στέκονται αλληλέγγυα και αποφασιστικά στο πλευρό της Κούβας. Η Κούβα, παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, μπόρεσε στις συνθήκες της πανδημίας να φτιάξει 5 εμβόλια, να διοργανώσει διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς!

Σήμερα η Κούβα δεν είναι μόνη της!

Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Η Κούβα θα νικήσει!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά -με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”- να μετακυλίσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Η ανακοίνωση μέτρων “υποχρεωτικότητας”, που ξεκινάει στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς κι αποδέχονται τα πρωτόκολλα – “λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων.

Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της “ανταποδοτικότητας” που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην υγεία και την πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις απ’ τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει “παράθυρο”  καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας.

Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά.

 

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *