ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2020


0
(0)

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ απευθύνεται στους Έλληνες μετανάστες που τα αδιέξοδα του συστήματος και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τους έσπρωξαν να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, οι περισσότεροι ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τους πολέμους, δηλαδή τα δίδυμα «παιδιά» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η μετανάστευση είναι η πιο κραυγαλέα και ταυτόχρονα η πιο τραγική απόδειξη του τι σημαίνει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα.

Στη χώρα μας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, νέοι και νέες που ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών. Οι περισσότεροι δουλεύουν στις πιο δύσκολες και σκληρές δουλειές, κάτω από καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, σε άθλιες κατοικίες και παραπήγματα, πολλοί χωρίς άδειες παραμονής. Εργάτες γης, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες τροφίμων, στον ιματισμό, την ανακύκλωση, τον τουρισμό και άλλους κλάδους βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι στην εργοδοτική, κρατική και φασιστική βία και ασυδοσία. Τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι και στην πανδημία του κορονοϊού, που, για την προστασία τους από αυτήν, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο. Επί πλέον υπάρχουν και οι χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι στα hot spots και τους καταυλισμούς της αθλιότητας και της απουσίας στοιχειωδών μέτρων υγιεινής, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών θα μπει στην παραγωγή και θα γίνει κομμάτι της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τις καιρικές συνθήκες όπως:

 • Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς και διαμονής των μεταναστών και προσφύγων, στους καταυλισμούς και τις δομές
 • Εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας και διαμονής και προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής υγιεινής
 • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη
 • Ειδικά μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ και τους καταυλισμούς για τους αιτούντες άσυλο, τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους, όπως ιατρεία πλήρως στελεχωμένα, αξιοποίηση κενών ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών.

Το ΚΚΕ δε διαχωρίζει τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, με βάση την εθνική τους προέλευση. Οι εθνοτικοί, θρησκευτικοί και λοιποί διαχωρισμοί δε συμφέρουν τους λαούς, αλλά τους εκμεταλλευτές τους. Καταγγέλλει τους αντιδραστικούς διαχωρισμούς μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που επιβάλλουν ΕΕ και κυβέρνηση, την προπαγάνδα ότι οι περισσότεροι που έρχονται πλέον στην Ελλάδα είναι μετανάστες, δηλαδή άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, που μπορούν να τους εκμεταλλεύονται ασύδοτα, να τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι και 36 μήνες για να τους απελάσουν.

Αντιπαλεύει τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ εργαζομένων διαφορετικής εθνικής προέλευσης, για να μένουν στο απυρόβλητο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, για να εξαπολύονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, για να επαναχαράσσονται σύνορα με το αίμα των λαών. Αντιπαλεύει και τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που από τη μία εμφανίζεται ως «κυνηγός κεφαλών» και από την άλλη αναζητά φτηνά εργατικά χέρια μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων. Τα νέα «Σύμφωνα» του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν ύμνο στη μετανάστευση που ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους μετανάστες και μετανάστριες, στους πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων θα μείνουν στη χώρα μας. Τους καλεί να πάρουν μέρος στη ζωή και τη δράση των σωματείων, των μαζικών οργανώσεων, να έρθουν σε επαφή με το εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο κίνημα. Να παλέψουν, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, για να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να γνωρίσουν την ιστορία, την ιδεολογία και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το Σοσιαλισμό.

Μαζί, Έλληνες Μετανάστες και Πρόσφυγες, να παλέψουμε και για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, όπως:

 • Για άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις.
 • Καμία διάκριση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, προνοιακά και λοιπά δικαιώματα.
 • Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και ειδικά εκπαιδευτικά εργαλεία, ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας στην οποία βρίσκεται το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές – οικιακές εργασίες.
 • Να αντιμετωπιστεί άμεσα με σύναψη διακρατικών συμφωνιών η άρνηση των ασφαλιστικών ταμείων να στείλουν τις συντάξεις στις χώρες καταγωγής χιλιάδων συνταξιούχων μεταναστών.
 • Κανένας πρόσφυγας στο δρόμο. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη στέγαση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην εργασία και την κοινωνική ζωή.
 • Για διευκόλυνση των οικογενειακών επανενώσεων, είτε αυτές αφορούν τη μετάβαση σε άλλα κράτη της ΕΕ είτε την πρόσκληση μελών οικογενειών από τις χώρες καταγωγής.
 • Άμεση οικογενειακή επανένωση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΑΘΗΝΑ 18/12/2020                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

 Θέμα: Άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από την αρχή του 2017 σε όλο το φάσμα των Δομών της  δημόσιας Υγείας,  προσλήφθηκαν 4.000 εργαζόμενοι με  ενιαίο Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, εργασιακής επανένταξης και πλήρους απασχόλησης, με βάση τις Δημόσιες  Προσκλήσεις Νο 13/2016 και 10/2017 – ΦΕΚ 3888/τ.Β/2-12-2016, για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας. Δουλεύουν ήδη ανελλιπώς εδώ και 4 χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο τομέα της Υγείας. Απασχολούνται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, στελεχώνοντας επιτυχώς ολόκληρα τμήματα, κλινικές και διευθύνσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με εποπτεία ΑΣΕΠ κι έχει εγκριθεί ήδη η 4η διαδοχική ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους, χωρίς καμία ημέρα διακοπής.  Απασχολούνται  σε θέσεις από 100 διαφορετικές ειδικότητες στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Μέχρι τώρα τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να προσλάβουν μόνιμο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις με συμβασιούχους, που για χρόνια τους κρατούν σε ομηρία.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για άμεση μονιμοποίηση  στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παραμένει αθωράκιστο ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας με  τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

 Προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

 Οι 4.000  εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017  με το ειδικό  πρόγραμμα  του ΟΑΕΔ με εποπτεία  ΑΣΕΠ (Δημόσιες Προσκλήσεις  Νο.13/2016 και 10/2017) και απασχολούνται εφεξής σε φορείς του Δημόσιου Τομέα Υγείας,  με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ισχύς των οποίων  παρατείνεται διαρκώς μέχρι και σήμερα, μονιμοποιούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εντάσσονται στο προσωπικό των μονάδων υγείας που υπηρετούν.

Ο χρόνος που έχει διανυθεί από την πρόσληψη τους μέχρι την μονιμοποίηση τους, αναγνωρίζεται πλήρως για κάθε συνέπεια σε σχέση με τα υπηρεσιακά, βαθμολογικά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Λαμπρούλης Γιώργος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Τοποθετήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στην ΕΡΤ1: Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από το πιο σκληρό lockdown στη Δυτική Αττική

Εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι και
αυτό επιβεβαιώνεται και στη Δυτική Αττική, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση
έχει σημαντικές ευθύνες διότι δεν αναβάθμισε το δημόσιο σύστημα Υγείας
που ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ υποβαθμισμένο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ 1, το πρωί της Παρασκευής, σημείωσε πως υπήρξαν πολύ
σοβαρές καταγγελίες συνδικάτων για κρούσματα σε χώρους δουλειάς και πως
αντί για μέτρα και ελέγχους υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές απόλυσης.
Πρόσθεσε ότι αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να ενεργοποιήσει τον
ελεγκτικό μηχανισμό κρύβεται πίσω από το πιο σκληρό lockdown στο όνομα
της ατομικής ευθύνης.

Σχολιάζοντας τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, υπογράμμισε
ότι προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των
επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους μοιράζει ζεστό χρήμα και αξιοποιεί
τον κορονοϊό για να προωθήσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Ανέφερε ότι η
αντιλαϊκή επίθεση για κυβέρνηση και κεφάλαιο δεν έχει ημερομηνία λήξης
και συμπλήρωσε ότι ημερομηνία λήξη μπορεί να βάλει το εργατικό – λαϊκό
κίνημα με τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με Ομοσπονδίες του Δημοσίου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους Ομοσπονδιών του Δημοσίου, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου και αφορούν σε τεχνικά έργα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα στους ΟΤΑ, κ.ά.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούνταν από τους Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ  και Αρβανιτίδη Αλέκο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική – Συνδικαλιστική Δουλειά.

Το ΚΚΕ τόνισε, ότι θα σταθεί αρωγός σε έναν τέτοιο αγώνα κι εξέφρασε τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών του Δημοσίου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που φέρνουν απολύσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πετσόκομμα των μισθών, ακριβότερες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πλευρά τους οι Ομοσπονδίες κατέθεσαν το κοινό πλαίσιο πάλης των 7 Ομοσπονδιών σχετικά με “τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών”, ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμένου αγώνα και ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ.

Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΣ – ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΜΗ ΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

 

18/12/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η κατάθεση απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ ενός κατεπείγοντος νομοσχεδίου, με πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί ύπουλα και προσχηματικά την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Κυριακάτικη Αργία.

Οι ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καμία σχέση δεν έχουν με την παγίωση της κυριακάτικης εργασίας στο εμπόριο, στις φαρμακαποθήκες και αλλού. Αντίθετα, αποτελεί πάγια επιδίωξη των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων, με αβάσταχτες συνέπειες στη ζωή των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών, που οδηγούνται βήμα το βήμα στη φυσική και οικονομική εξόντωση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν πρέπει να παραχωρήσουν αμαχητί αυτή τη μεγάλη κατάκτηση, που θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, αντίθετα θα πρέπει να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας.

18/12/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.