ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Η συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, είναι μέρος επιλεγμένων κινήσεων, προσαρμοσμένων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου.

Επί της ουσίας μέσα από “μυστικές” ή “φανερές” διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει γιατί ευθύνεται για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χειροκροτεί τις επιλογές τους, στηρίζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και σπεκουλάρει, στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά, για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Οι λύσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα ευρω-ατλαντικά επιτελεία, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, στρέφονται κατά του λαού μας και των λαών της περιοχής. Οι εξελίξεις προειδοποιούν και επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση.

15/7/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, με θέμα: Παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων και διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας

Θέμα: Παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων και διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης

Η κυβέρνηση, με ΜΑΤ και καταστολή, ακόμη και κατά εγκύων γυναικών και μικρών παιδιών, που έφυγαν από την κόλαση της Μόριας και των άλλων νησιών ή που εκδιώχθηκαν από τις δομές όταν πήραν άσυλο και αναγνωρίστηκαν και τυπικά ως πρόσφυγες, επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των άστεγων προσφύγων που η ίδια δημιούργησε, διώχνοντάς τους από τις δομές φιλοξενίας. Μεταφέρει τους πρόσφυγες που ζουν και κοιμούνται στις πλατείες στους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς, όπως στο Σχιστό, τον Ελαιώνα και αλλού, όπου ζουν σε ακόμη πιο άθλιες συνθήκες από αυτές που έζησαν ως αιτούντες άσυλο, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Η απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, που αξιοποίησε ανάλογη πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμμάτων της ΕΕ, να εκδιώξει, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, από τα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και καταυλισμούς 11.237 πρόσφυγες και να περικόψει το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ, αφήνει εκτεθειμένους τους πρόσφυγες στον κίνδυνο εξαθλίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Μεταξύ αυτών γυναίκες έγκυες ή σε λοχεία, μικρά παιδιά, άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού προσωρινή εξαίρεση από την έξωση προβλέπεται μόνο για την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης και για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το ότι έχουν ήδη εκδιωχθεί από τις παραπάνω δομές 14.000 πρόσφυγες από 1/1/2020, χωρίς καμία μέριμνα για το πού θα στεγαστούν, πώς θα ζήσουν, δεδομένου ότι, επιπλέον, διέκοψε και την παροχή του πενιχρού μηνιαίου βοηθήματος των 90 ευρώ.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα «HELIOS» και ενοχοποιεί τους ίδιους τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σ’ αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι, σε συνθήκες καραντίνας, αυτό ήταν αδύνατο. Επί πλέον, για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση από το πρόγραμμα «HELIOS», θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και σύμβασης ενοικίου, δηλαδή να συνωστίζονται σε εφορίες και τράπεζες, να αντιμετωπίζουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, παίρνοντας υπόψη ότι δε γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες. Γι’ αυτούς τους λόγους, από τους 11.322 πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «HELIOS», μόνο 2.687 έλαβαν το βοήθημα ενοικίου για ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή λιγότεροι από το 25%.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.
  • Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους τους άστεγους πρόσφυγες σε διαμερίσματα, να αξιοποιηθούν κλειστά ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.
  • Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
  • Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην υγεία, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια εκπαίδευση, με την έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επόμενη σχολική χρονιά, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.

 

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Γκιόκας Γιάννης

Δελής Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο Βόλο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο Βόλο

 Η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν και να συγκαλύψουν ένα πραγματικό και αποδεδειγμένο γεγονός, την αστυνομική βία που υπέστη ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες σε κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Βόλου.

Μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του, βγάζουν ουσιαστικά πόρισμα πριν το επίσημο πόρισμα ισχυριζόμενοι ότι ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου δε συνδέεται με την καταγγελία για αστυνομική βία.

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Β. Μάγγου, μέρος της οποίας είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της οικογένειάς του όσον αφορά στη διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης.

 

Αθήνα, 15/7/2020                                                 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΣ

Αναγνωρίζουμε και τιμάμε τον αγώνα που κάνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για τη συλλογική εκπροσώπηση και για τη συνεχή ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΚΚΕ στηρίζει το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες, ακόμα και με διώξεις των ίδιων των στρατιωτικών και όλη αυτή η πορεία, όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ότι με ιδιαίτερη ευθύνη και αποδοτικότητα μπορεί να προωθήσει τη συλλογική εκπροσώπηση και τη διεκδίκηση των σοβαρών προβλημάτων αυτού του χώρου.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά σκέψη στην κυβέρνηση ή και σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη για κατάργηση ή περιορισμό αυτού του δικαιώματος. Όλα τα επιχειρήματα που δήθεν λέγονται και ακούγονται δεν ισχύουν. Υπάρχει πειθαρχία, ούτε καταλύεται η πειθαρχία, ούτε καταλύεται η ιεραρχία με τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ξαναλέω ότι αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η πείρα και η μέχρι στιγμής πορεία.

Το ΚΚΕ σταθερά συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους. Έχει καταθέσει ήδη δεκάδες ερωτήσεις, έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και για τα μισθολογικά ζητήματα και τα συνταξιοδοτικά, όπως και για ζητήματα που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση ή αφορούν τη βραδινή υπηρεσία ή τη συνεχόμενη 24ωρη, για την οποία δεν παίρνουν αποζημίωση και μια σειρά άλλες πλευρές και ζητήματα, που όλοι τα βιώνουμε. Και οι ελληνικές οικογένειες ξέρουν τι βιώνουν οι εργαζόμενοι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις παραμεθόριες περιοχές, τα επιδόματα που πρέπει να δοθούν και τα προβλήματα στέγασης, συνυπηρέτησης των συζύγων και τα προβλήματα της υγείας, της εκπαίδευσης των μονίμων στελεχών και μια σειρά τέτοιες πλευρές που εμείς, ως ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και μέσα στη Βουλή και να πιέζουμε στην κατεύθυνση της επίλυσής τους,

 

 

 

15/7/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.