ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Αυγούστου 2019 by energinews (admin)

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια καθώς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα το δάσος της περιοχής, ενώ παραμένει η απειλή για κατοικημένες περιοχές, για την υγεία και τις περιουσίες των κατοίκων.

Τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, έρχεται να προστεθεί στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους, που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Η επανάληψη της φωτιάς στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και σε μεγαλύτερη έκταση, φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, το μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάσουν ότι «όλα δούλεψαν ρολόι», η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσε να περιοριστεί πιο έγκαιρα η πυρκαγιά και να είχε αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για τα χωριά που απειλούνται, εάν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα πρόληψης (πχ δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, αντιπυρικές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ), αν υπήρχαν τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Η προβολή, από την κυβέρνηση, της βοήθειας από το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την αφήνει έκθετη, καθώς αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, όσο περνούν οι ώρες αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στη διάθεσή τους. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν περιμένει, αντιμετωπίζεται με τη διάθεση όλων των μέσων με επείγοντα χαρακτήρα και δεν μπορεί, στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού, να συνεχίζουν να κινδυνεύουν άνθρωποι, περιουσίες και δάση. Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης, τα οποία δεν αποτελούν προτεραιότητα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμα» βάζοντάς τα στη ζυγαριά του «κόστους- οφέλους».

Τα μεγάλα λόγια περί αυξημένης ετοιμότητας των μονάδων υγείας της περιοχής διαψεύδονται από την πραγματικότητα των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα.

Απέναντι στην επικίνδυνη τακτική του εφησυχασμού, που συνεχίζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, το λαό της περιοχής, να συνεχίσουν να συνδράμουν στις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο μέσα στην ημέρα.

Επείγει η στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν, η εξασφάλιση από την κυβέρνηση της διαμονής και σίτισής τους, για όσο διάστημα δεν μπορούν να πάνε στις κατοικίες τους.

Να υπάρξει μέριμνα για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Για τους εργαζόμενους που διαμένουν ή εργάζονται σε επιχειρήσεις πυρόπληκτης περιοχής να εξασφαλιστεί πλήρης αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη, για όσους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους και άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους να εξασφαλιστεί πλήρης αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, θα συνεχίσει αποφασιστικά να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων.

 

ΑΘΗΝΑ 14/8/2019                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.