ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Η κυβερνητική αισιοδοξία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί, αφού ουσιαστικά κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει, κι εδώ, να τα φορτώσει όλα στην ατομική ευθύνη.

Ούτε φέτος δεν χρηματοδοτήθηκαν και δεν πραγματοποιηθήκαν οι απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα.

Τα “μπαλώματα”, όπως οι 1.300 προσλήψεις μέσα στην αντιπυρική περίοδο νέων, ανεκπαίδευτων, εποχικών πυροσβεστών και η fast track ίδρυση 85 περίπου εποχικών κλιμακίων χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν αποτελούν λύσεις. Αντίθετα, η διασπορά του ήδη υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού, για την στελέχωση τους, θα επιφέρει τη συνολική αποδυνάμωση όλων των υφιστάμενων δομών πυροπροστασίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίστοιχα, το  50% -και πλέον- του συνολικού στόλου των οχημάτων του Π.Σ. είναι πέραν της 20ετιάς, αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα αλλά την ίδια ώρα ο φετινός προϋπολογισμός για την συντήρηση τους είναι μειωμένος κατά 1.840.000 ευρώ. Ακόμη και η αντικατάσταση των φθαρμένων και επικίνδυνων ελαστικών τους, για να μην παραμένουν ακινητοποιημένα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, επαφίεται σε δωρεές ιδιωτών, όπως γίνεται και με τα μέσα ατομικής προστασίας ων πυροσβεστών.

Τι ακριβώς εννοεί ο πρωθυπουργός, όταν μιλάει για καλύτερη οργάνωση της αεροπυρόσβεσης, την στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ικανοποιημένος αν καταφέρουν τελικά να έχουν πτητική ικανότητα  9 μόνο από τα CANADAIR, τα λιγότερα δηλαδή από κάθε άλλη αντιπυρική περίοδο;

Το ΚΚΕ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την νέα αντιπυρική περίοδο. Έχοντας υπόψη την στρατηγική εμπορευματοποίησης των δομών πυρασφάλειας με την παράλληλη διοχέτευση αρμοδιοτήτων σε δήμους περιφέρειες, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις  που προβλέπονται από τις διατάξεις του Νόμου 4662/2020 για την νέα οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του έτσι όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος για τον σκοπό αυτό.

 

ΑΘΗΝΑ 11/5/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Τα κούφια λόγια συμπάθειας και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους ατοαπασχολούμενους και τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν δίνουν λύση στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, τη μείωση του εισοδήματος και τα νέα αδιέξοδα που αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που παραμένουν, σε  συνδυασμό με τα νέα βάρη που κατευθύνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να συναντήσουν τη μαζική καταδίκη των αυτοαπασχολούμενων.

Η αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την επιβίωση, αλλά και για την προστασία της λαϊκής υγείας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, παραμένει περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ.

11/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κοινή Ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Στις 10 Μάη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: “Η πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης”.

Την εισηγητική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 24 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε λίγες μέρες μετά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της 9ης Μάη – της 75ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, που φέτος τιμήθηκαν από τα κόμματα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας τίμησαν τους αμέτρητους νεκρούς των εργατικών αγώνων και την αντιφασιστική νίκη των λαών, με επικεφαλής τον Κόκκινο Στρατό, το σοβιετικό λαό και το κόμμα των μπολσεβίκων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που συμμετείχαν αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατάσταση στα συστήματα Υγείας και τα εργατικά δικαιώματα, στις χώρες της Ευρώπης, τα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και την επίθεση του κεφαλαίου.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε πως η πανδημία του CoVID-19 έδειξε τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων συστημάτων υγείας στις καπιταλιστικές χώρες. Προβλήματα που οφείλονται στη μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας, προς όφελος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από τη μια οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών και νοσηλευτών, από την άλλη αδυνατεί να καλύψει ουσιαστικά τις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης και περίθαλψης του λαού, επιβεβαιώνοντας πως ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός «ιός».

Επιπλέον, η κατάσταση, που διαμορφώνεται ανέδειξε τις αντιθέσεις ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες και τα μονοπώλια για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας μετέφεραν την πείρα τους από τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης που ακολούθησε την επιβράδυνση της οικονομίας η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη περίοδο και παίρνει μεγάλες διαστάσεις στις συνθήκες της πανδημίας. Καταδίκασαν την επίθεση του κεφαλαίου που εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα και τα αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων που την ίδια στιγμή διαθέτουν τεράστια ποσά για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων.

Διαπιστώθηκε ότι είναι γενική η τάση της αύξησης της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της λήψης νέων αντεργατικών μέτρων και συρρίκνωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Γίνεται φανερό, πως για άλλη μια φορά την καπιταλιστική κρίση επιδιώκεται να την πληρώσει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) συζήτησαν για τις θέσεις των κομμάτων και τη δράση τους για την προστασία της Υγείας του λαού και των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκφράστηκαν οι θερμές ευχαριστίες των κομμάτων στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη των κομμάτων της ΕΚΠ σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του CoVID-19, με την ευχή της ταχείας ανάρρωσης.

Χαιρετίστηκε η δράση αλληλεγγύης της Κούβας με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Τα κόμματα συμφώνησαν πως πρέπει να δυναμώσει η πάλη για:

Άμεση ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

Άμεση χορήγηση δωρεάν στο λαό από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) και πάταξη της αισχροκέρδειας. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των μέτρων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη.

Σημείωσαν πως τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης θα πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά της επίθεσης του κεφαλαίου, που μπροστά στη νέα κρίση προχωρά σε εκτεταμένες απολύσεις και επιχειρεί να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια και άλλα εργατικά δικαιώματα. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τα ταξικά συνδικάτα, που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Τάχθηκαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς και ενάντια στις κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που είναι εγκληματικά και δυσχεραίνουν τη ζωή των λαών.

Τα κόμματα, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη σημείωσαν πως η κατάσταση, που διαμορφώνεται δείχνει τα βαθιά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (κρίση, ανεργία, εξαθλίωση της εργατικής τάξης, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών όπως είναι η Υγεία, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κοκ.)

Σ’ αυτές τις συνθήκες το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» αναδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.