ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαρτίου 2021 by manos (seo)-admin

Ανεύθυνα, ασύντακτα και χωρίς ευαισθησίες ούτε για το περιβάλλον ούτε για τον πολίτη, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, αγνοώντας το Σύνταγμα της χώρας, την κοινή λογική και την υγειονομική κρίση. Εξάλλου η ταύτισή της για άλλη μία φορά με την αδιέξοδη πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Αντί να μεριμνά για την πραγματική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, αντί να σεβαστεί τη βιοποικιλότητα, αντί να ασχοληθεί με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και εκχερσώσεις, δημεύει περιουσίες Ελλήνων πολιτών ενώ μάλιστα υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε εάν οι εκτάσεις που κατάσχονται θα καταλήξουν ως μελλοντικά φιλέτα στο ΤΑΙΠΕΔ ή σε ξένα επενδυτικά funds με σκοπό τη δημιουργία “Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης”, γηπέδων γκολφ, καζίνο ή εξορυκτικών εγκαταστάσεων. Γνωρίζουμε όμως με ακρίβεια ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας θα αναγκαστούν και πάλι να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και να αποδείξουν στο “παχύδερμο” ελληνικό κράτος ότι είναι δικαιούχοι εδώ και δεκαετίες νομίμως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμα θρηνούμε εκατοντάδες θύματα καταστροφικών πυρκαγιών χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στις περιοχές που αποτεφρώθηκαν ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αγορά νέων εναερίων πυροσβεστικών μέσων ενώ οι προστατευόμενες περιοχές τίθενται σε αδίστακτο καθεστώς εκμετάλλευσης ενώ τσιμεντώνονται ποτάμια και ρέματα ενώ αμέτρητες προσβάσεις στον αιγιαλό παραμένουν αποκλεισμένες.

Τι να περιμένει κανείς όμως από μία Κυβέρνηση που έφτασε στο σημείο να συνδέει την επένδυση στο Ελληνικό με την τριτοκοσμική πρακτική δημιουργίας περιφραγμένων περιοχών κατοικίας ελεγχόμενης πρόσβασης;

Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: «ΑΝΘΡΑΚΑΣ» Ο… ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της τροποποιημένης Σύμβασης για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναφέροντας τα εξής:

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευθεί ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ την τροποποίηση της Σύμβασης με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, μακριά από τα φώτα της τοπικής κοινωνίας.

Μια τοπική κοινωνία που σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να ξαναδιχαστεί.

ΤΙΠΟΤΑ από όσα είπαμε εμείς ή από όσα πολύ σημαντικά κατέθεσαν οι φορείς την προηγούμενη εβδομάδα, ΔΕΝ μπορούσε να ενσωματωθεί ή να διορθωθεί στην  Σύμβαση που σήμερα έρχεται προς κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής.

«…Η διαπραγμάτευση για την εν λόγω σύμβαση, πραγματοποιήθηκε ερήμην του Δήμου Αριστοτέλη και της τοπικής κοινωνίας.» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεχίζει: «…κληθήκαμε να αντλήσουμε το κατατεθέν Νομοσχέδιο από το site της Βουλής, χωρίς ποτέ να μας κοινοποιηθεί επισήμως, το θεωρούμε ασέβεια έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας που καλείται να συμβιώσει με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και επένδυση.»

Τουλάχιστον το προσχέδιο της Σύμβασης θα έπρεπε να είχε τεθεί υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου πριν τις τελικές υπογραφές.

Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια τυπική διαβουλευτική διεκπεραίωση αυτής της Σύμβασης.

Πρόκειται για μια κακή και ετεροβαρής συμφωνία υπέρ της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

Πρόκειται για μια προβληματική Σύμβαση, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, με πολλά «Δύναται» και λίγα «Υποχρεούται» για την εταιρεία.

Και θέλω πάλι να τονίσω ότι εδώ σήμερα ΔΕΝ μιλάμε αν κάποιος είναι ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της επένδυσης ή αν είναι ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Αυτό που σήμερα ερχόμαστε να κρίνουμε είναι το ζήτημα του αν αυτή η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Σύμβαση στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση είναι επωφελής για το Δημόσιο Συμφέρον.

Εμείς λοιπόν για 11 λόγους, που θα αναπτύξω παρακάτω, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη Σύμβαση ΔΕΝ εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον, ΓΙΑΤΙ:

1.    ΔΕΝ διασφαλίζει στο απόλυτο τα δικαιώματα του Δημοσίου και τα έσοδά του.

2.    ΔΕΝ διεκδικεί τις αποζημιώσεις που δικαιούταν το Δημόσιο, όταν το ΣτΕ και η απόφαση της Διαιτησίας επιβεβαίωνε παραβιάσεις συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

3.    ΔΕΝ περιορίζει, αλλά πολλαπλασιάζει γεωμετρικά τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι πολίτες να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για αποζημιώσεις προς την εταιρεία, επειδή υπάρχουν ρήτρες-«θηλειές» στη νέα Σύμβαση με τα «Γεγονότα Ευθύνης του Δημοσίου». Ειδικά με το να δεσμεύει τον Δήμο και την Περιφέρεια σε υποχρεώσεις που ΔΕΝ θα μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως.

4.    Ο Δήμος και οι Κοινότητες ΔΕΝ θα μπορούν να ορίζουν μόνοι τους τα ανταποδοτικά έργα.

5.    ΔΕΝ διασφαλίζει ότι ΔΕΝ θα δούμε κάποια στιγμή κουφάρια εγκαταστάσεις και κρανίου τόπο την περιοχή, εγκαταλελειμμένη και λεηλατημένη.

6.    ΔΕΝ δίνει προτεραιότητα στους κατοίκους αλλά στην εταιρεία, προκειμένου να έχει απόλυτη πρόσβαση και προτεραιότητα στα πηγάδια και τα νερά της περιοχής.

7.    ΔΕΝ αποκλείει ρητά τη χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την επεξεργασία αυτών.

8.    ΔΕΝ αναβαθμίζει το Δημόσιο Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή (όπως υποδεικνύει η Έκθεση Πισσαρίδη) αλλά ορίζει Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα τον πληρώνει η εταιρεία για να την ελέγχει. Και όπου αυτός δεν παρίσταται ή δεν συμφωνεί σε κάτι, θα είναι άκυρος κάθε έλεγχος! Φαίνεται λοιπόν να έχουμε μια «πράσινη» κυβέρνηση αλά κάρτ! Όπου βολεύει η έκθεση Πισσαρίδη την επικαλούμαστε ως πανάκεια….και όπου ΔΕΝ βολεύει την αγνοούμε…

9.    ΔΕΝ διασφαλίζει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και απουσιάζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για πρόσληψη κατοίκων του Δήμου και των Κοινοτήτων που είναι δίπλα στα μεταλλεία, ενώ παραφυλά ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις σε άλλους τομείς.

10.    ΔΕΝ κατοχυρώνει την δημιουργία Μεταλλουργίας, αλλά βάζει αστερίσκους, ανοίγει παραθυράκια διαφυγής, κάνει προβληματικές παραχωρήσεις και αφήνει τα επενδυτικά σχέδια ως μελλοντικές εκκρεμότητες «στον αέρα». Ειδικά με την παραπομπή στις καλένδες της παρουσίασης μιας αξιόπιστης μεταλλουργικής μεθόδου συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Μεταλλουργίας με ίσο αριθμό μελών και από τα δύο μέρη οδηγεί την δημιουργία Μεταλλουργίας με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και βάζει οριστική ταφόπλακα στα όποια όνειρα να γίνει η χώρα μας παραγωγός χρυσού…

11.    ΔΕΝ υπάρχει μια επιτροπή παρακολούθησης υλοποίησης της Σύμβασης από όλα τα μέρη, που σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει την Βουλή αλλά και την τοπική κοινωνία, αν τηρούνται όλοι οι όροι της Σύμβασης. Να βλέπουμε δηλαδή αν γίνονται οι επενδύσεις, αν πετυχαίνουμε τους στόχους, αν τηρούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι κλπ.

Γιατί τα φοβόμαστε όλα αυτά ; Γιατί φοβόμαστε την λογοδοσία ;

Όλα τα 11 παραπάνω σημεία λοιπόν, μας αναγκάζουν να πούμε ΟΧΙ στη συγκεκριμένη Σύμβαση.

Όλα τα παραπάνω αν τα είχε μια Σύμβαση, θα ήταν μια επωφελής Σύμβαση για το Δημόσιο και την τοπική κοινωνία.

Εμείς λέμε ΝΑΙ στις επενδύσεις. Λέμε ΝΑΙ στην Μεταλλευτική Δραστηριότητα. Αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Που προστατεύουν το περιβάλλον και την εργασία. Που φέρνουν την μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες και που αποφασίζονται ύστερα από εξαντλητική διαβούλευση μαζί τους.

Διαπιστώνουμε με την παρούσα Σύμβαση που φέρνει προς κύρωση η Κυβέρνηση είναι ότι δημιουργεί άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα.

Άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα για όλες τις Συμβάσεις Παραχώρησης που θα κληθεί να διαπραγματευθεί στη συνέχεια, ειδικά με τις ρήτρες για αποζημιώσεις με τα «Γεγονότα Ευθύνης Δημοσίου».

Άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα με το ιδιότυπο και υβριδικό σχήμα περιβαλλοντικού ελέγχου από το Δημόσιο και τον….Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος. Ο οποίος βέβαια μαζί με τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου θα κληθεί να εφαρμόσει την αντι-περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει περάσει όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση.

Και όλα αυτά τα άσχημα τετελεσμένα και τα αρνητικά προηγούμενα αρχίζουν να διαχέονται και αλλού.

Βλέπουμε ήδη να εφαρμόζονται νέου τύπου παραχωρήσεις σε ιδιώτες και ρυθμίσεις «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης νομοθεσίας».

Μετά το «Γκέτο Χρυσού» στην Χαλκιδική η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα… «Χρυσό Γκέτο» στο Ελληνικό…

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει εν μέσω πανδημίας!

Και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτά που πρεσβεύουμε εμείς και με αυτά που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

Όλα αυτά ΔΕΝ είναι Ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας της Ελλάδας.

ΔΕΝ μπορείτε να τα ισοπεδώνετε όλα, βάζοντας το ψευτοδίλημμα ΑΣΠΡΟ ή ΜΑΥΡΟ.

ΔΕΝ μπορείτε πια να επικαλείστε ότι αν θέλουμε ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ στη χώρα, αυτό θα γίνεται με αυτόν τον στρεβλό και επικίνδυνο τρόπο.»

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας την αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς τους ΟΤΑ από μεταλλευτικές δραστηριότητες. Με την Τροπολογία αυτή το Κίνημα Αλλαγής θέλει να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τέτοιου είδους βαριές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων της, στο πλαίσιο μιας αναγκαίας χάραξης «Εθνικής Στρατηγικής για το Μέταλλο».

Πιο συγκεκριμένα η Τροπολογία αφορά:

α.) την αύξηση του ποσοστού που λαμβάνουν οι Δήμοι από μεταλλευτικές μισθώσεις υποχρεωτικά στο 40%, με δυνατότητα να αναπροσαρμόζεται αυτό το ποσοστό σε υψηλότερα επίπεδα, όταν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις (πανδημίες, θεομηνίες κλπ.) βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και

β.) την απευθείας απόδοση του «πράσινου τέλους» από λατομικές δραστηριότητες στις Κοινότητες.

Ειδικά σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που καλείται με σημαντικά περιορισμένους πόρους από το Κεντρικό Κράτος και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να επιτελέσει ουσιαστικά έργα και μέτρα περιβαλλοντικής ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης αλλά και έργα κοινωνικής προστασίας και μέριμνας, θα πρέπει να τύχει αυτής της μεγαλύτερης στήριξης.

ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος! ΝΑΙ στην κυκλική Οικονομία!

Χθες, ως Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων, δώσαμε το παρόν στον συμβολικό αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, σε μία προσπάθεια παραγωγικής αμφισβήτησης απέναντι στο σχεδιασμό που προωθείται για την διαχείριση των απορριμμάτων. Θελήσαμε να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα που επιφέρει η κακοδιαχείριση και η έλλειψη σχεδίου αναφορικά με τη διαχείριση τους, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην κοινωνία.

Από τη μία, λοιπόν, η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και η προχειρότητα στην εφαρμογή του εθνικού και περιφερειακού σχεδίου, δεν εξυπηρετούν τους στόχους βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την άλλη, η επιλεκτική προώθηση συγκεκριμένων μονάδων επεξεργασίας, αυτών του Σχιστού και της Φυλής, στοχοποιεί εμφανώς τις περιοχές της δυτικής Αττικής συνολικά, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες των περιοχών αυτών ως ανθρώπους β’ κατηγορίας, φορτώνοντας τους τα σκουπίδια όλης της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια.

Παράλληλα, φαίνεται πως στην πράξη οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε έως το 2030 το 60% των αστικών αποβλήτων να οδηγείται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και να θάβεται λιγότερο από το 10%, δεν πρόκειται να επιτευχθούν, και πως το μόνο νέο που φέρνει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης είναι η παλαιάς κοπής προσπάθεια πριμοδότησης της καύσης απορριμμάτων.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αρχές της κυκλικής οικονομίας υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τα κράτη και τις κοινωνίες, διαμέσου της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της απόσυρσης συσκευασιών μιας χρήσης, της εφαρμογής του Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ), της οικιακής κομποστοποίησης, στην Ελλάδα εμμένουμε στην καύση απορριμμάτων, και μάλιστα με πρότερη ελλιπή διαλογή.

Η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος παραμένει σημαντική, και αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, οι προτάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να είναι αρκετά πιο τολμηρές και πιο ριζοσπαστικές!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00πμ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη στις 11π.μ. το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ και θα συζητήσει με την Διοίκηση και τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί.

Σήμερα κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με τον Βουλευτή Ανδρέα Πουλά αρμόδιο της Κ.Ο. για θέματα Υγείας και το μέλος της Γραμματείας του Τομέα Υγείας Σωτήρη Ζώτο επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ : ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην συζήτηση με τους υγειονομικούς στην Αττική

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας σε αυτή την συζήτηση που στόχο έχει την στήριξη του ΕΣΥ με μέτρα άμεσης εφαρμογής, στη μάχη που δίνει σήμερα στην Αττική για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε τις συνολικές ανάγκες του ΕΣΥ, έχουμε προτάσεις και γι αυτό.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για το πώς θα αντέξει το σύστημα τις επόμενες εβδομάδες, που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Από την πρώτη ώρα που εκδηλώθηκε η πανδημία με συνεχείς παρεμβάσεις, με επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα θέματα, αγωνιστήκαμε για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες.

Δεν είναι μόνο η επιβολή του μεγαλυτέρου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα.

Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα.

Που μάλιστα όσο αποτύγχαναν τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν.

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ένταση του προβλήματος.

Μιλά μάλιστα για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες.

Η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

 • Σήμερα έχουμε 3465 νέα κρούσματα.
 • Τα Νοσοκομεία μας και ειδικά στην Αττική, βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Δημιουργείται λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Και πάλι καλά που έγιναν οι δωρεές, αλλιώς θα βιώναμε ήδη τραγικές καταστάσεις.
 • Χθες μόνο διαβάσαμε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπήρχαν 2 διασωληνωμένοι-μέσης ηλικίας-με φορητό αναπνευστήρα, έξω από τις ΜΕΘ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.
 • Η πρωτοβάθμια υγεία ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν αξιοποιείται όπως πρέπει, για την ανακούφιση των Νοσοκομείων.
 • Κλινικές των Δημόσιων Νοσοκομείων κλείνουν για να μετατραπούν σε κλινικές covid. Δυστυχώς και χωρίς ειδικευμένους γιατρούς σε πολλές περιπτώσεις.
 • Οπότε και εγκαταλείπονται βαριά ασθενείς με άλλα νοσήματα στην τύχη τους-ή αφήνονται προς εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα -αλλά και η περίθαλψη των ασθενών με covid σε αυτές γίνονται με σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού.
 • Και το χειρότερο. Η ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης , αφήνει μέσα σε συνθήκες υγειονομικού συναγερμού, εκτός ουσιαστικού σχεδιασμού τον Ιδιωτικό Τομέα.
 • Με την πίεση μας, ενέταξανδύο ιδιωτικές κλινικές, αλλά και εκεί στέλνουν μόνο περιστατικά ελαφριά χωρίς πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα.
 • Μάλιστα το σκανδαλώδες είναι ότι επειδή δεν επέβαλλαν την παρουσία ειδικευμένων ιδιωτών ιατρών σε αυτές, επιχειρούν να αποσπάσουν γιατρούς από τα Δημόσια Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ιδιωτικές κλινικές (!!) την ώρα που σε αυτά η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.
 • Φίλες και Φίλοι,
 • Όλη αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία, δεν έκανε τίποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε ούτε καν την «μαύρη εμπειρία» της Θεσσαλονίκης.
 • Εν μέσω πανδημίας έγιναν μόνο προσλήψεις εκτάκτων ορισμένου χρόνου που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων.
 • Τα στελέχη της Κυβέρνησης εξαντλούνται σε «προφητείες» για το πότε θα «ανοίξουμε».
 • Μια κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία χάνει όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη της όταν βλέπει από τη μία την ανικανότητα της Κυβέρνησης και από την άλλη την τεχνητή όξυνση που διχάζει ειδικούς και πολίτες.
 • Αποτέλεσμα: η κρίση εμπιστοσύνης διευρύνεται.
 • Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα πρόστιμα και το κυνηγητό των νέων στις πλατείες. Επιτέλους να γίνει αντιληπτό σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι ο συνωστισμός δεν έχει χρώμα. Δημιουργεί διασπορά του ιού και στα σχολεία και στα ΜΜΜ και σε εκδηλώσεις τύπου Ικαρίας , εκκλησίες, δρόμους και πλατείες.
 • Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
 • Μόνο το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί και με την δεύτερη δόση που παρέχει ασφάλεια.
 • Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενιαίο σχεδιασμό με συντονιστικό κέντρο και δράση σε 3 επίπεδα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος:

  1) Ένταξη όλων των δομών: Ιδιωτικά νοσοκομεία (ιδίως τα μεγάλα), στρατιωτικά νοσοκομεία, 1-βάθμια φροντίδα υγείας.

  2) Ένταξη όλων των ανθρώπων: Επιστημονικό προσωπικό, του δημοσίου και ιδιώτες, ειδικότητες συναφείς με πανδημία

  3)Διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού: Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ.

 • Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε σήμερα 5 συγκεκριμένες προτάσεις ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.
 • Επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείωνκαι ειδικά των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκεςώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο.
 • Με υποχρεωτική ένταξη του Προσωπικού τους.
 • Ένταξη και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σχεδιασμό.
 • Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ.
 • Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι).
 • Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapidtest για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.
 • Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της Π.Φ.Υ. με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών-και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.
 • Δημιουργία ειδικού ΣυντονιστικούΚέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των Νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οι υγειονομικοί του ΕΣΥ θα κάνουν και πάλι το καθήκον τους. Είναι όμως και καιρός πέρα από τα ωραία λόγια να αναγνωρισθεί έμπρακτα η προσφορά τους με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Φίλες και Φίλοι,

Έχω προτείνει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση.

Είναι όμως ανάγκη να γίνει η στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να πείσουμε τους πολίτες με συγκεκριμένο τρόπο και αποτελεσματικά μέτρα ότι εγγυόμαστε την προστασία της υγείας τους.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους…

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.3.2021

Φ. Γεννηματά: Απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας

«Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι μόνο η επιβολή του μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα. Απέτυχαν παταγωδώς» σημείωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε διαδικτυακή συζήτηση με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ στην Αττική. Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη μέρα που σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική και το ΕΣΥ βρίσκεται κυριολεκτικά “στο κόκκινο”.

«Όλη αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία, δεν έκανε τίποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε ούτε καν την «μαύρη εμπειρία» της Θεσσαλονίκης. Εν μέσω πανδημίας έγιναν μόνο προσλήψεις εκτάκτων ορισμένου χρόνου που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα πρόστιμα και το κυνηγητό των νέων στις πλατείες. Επιτέλους να γίνει αντιληπτό σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι ο συνωστισμός δεν έχει χρώμα. Δημιουργεί διασπορά του ιού και στα σχολεία και στα ΜΜΜ και σε εκδηλώσεις τύπου Ικαρίας, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες. Μόνο το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση που παρέχει ασφάλεια.

Καταθέτουμε σήμερα 5 συγκεκριμένες προτάσεις ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

Επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο.
Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ.
Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid-test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τους συνοδούς τους.
Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της Π.Φ.Υ. με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών-και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.
Δημιουργία ειδικού Συντονιστικού Κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των Νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.».

Το Κίνημα Αλλαγής στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»

Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά, σε αυτήν την ώρα μάχης, αντί συντεταγμένου σχεδίου, συνεχίζει τις αντιφάσεις, τη τεχνητή αισιοδοξία και τις ανεύθυνες συμπεριφορές που κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής στα πλαίσια της πρωτοβουλίας στήριξης του ΕΣΥ, επισκέφθηκε σήμερα το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων, τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Πρίφτη, την Υπ/τρια κ.Λάππα, τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Χρήστο Μαθά και τον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ.Μαντζανά, όπου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο από την έξαρση της πανδημίας και τη μάχη που δίνουν οι Υγειονομικοί υπό αντίξοες συνθήκες. Πλέον υπάρχει αδυναμία κάλυψης των non Covid19 παγίων αναγκών Υγείας των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και η εξουθένωση των Υγειονομικών που παρά τις εκλείψεις κυρίως σε μόνιμο Ιατρικό Προσωπικό προσπαθούν να ανταποκριθούν στην Πανδημία. Περισσότερα, ΕΔΩ.

Δρομοκαΐτειο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Άκρως ανησυχητική είναι η διασπορά του κορωνοϊού στο γηροψυχιατρικό τμήμα του Δρομοκαΐτειου αφού σύμφωνα με καταγγελίες έχουν πια διαπιστωθεί 24 κρούσματα νοσηλευομένων ασθενών και 2 κρούσματα σε εργαζομένους. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πια κατάστασης, είναι ότι ένα τμήμα του Νοσοκομείου μετατράπηκε σε κλινική κορωνοϊού αλλά πολλοί θετικοί στον ιό ασθενείς, νοσηλεύονται στο γηροψυχιατρικό τμήμα μαζί με αρνητικούς στον ιό ψυχικά ασθενείς, ελλείψει διαθέσιμων κλινών σε κάποιο γενικό νοσοκομείο αναφοράς. Παράλληλα, στα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου δεν υπάρχει σε κεντρική παροχή οξυγόνο, απαραίτητο για τους ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ούτε καν γιατροί είναι κάθε μέρα διαθέσιμοι. Τα ερωτηματικά ενισχύονται περαιτέρω από το γεγονός ότι τρεις ημέρες πριν από την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, οι περισσότεροι θετικοί στον ιό ασθενείς, είχαν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση εμβολίων. Να διερευνηθούν άμεσα οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες και να διαφυλαχτεί η υγεία των ασθενών και των εργαζομένων, ζητούν με ερώτησή τους στον υπουργό Υγείας, Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Περισσότερα, ΕΔΩ.

Δασικοί χάρτες χωρίς σεβασμό στον πολίτη και το Περιβάλλον
Η κυβέρνηση, ενώ ακόμα θρηνούμε εκατοντάδες θύματα καταστροφικών πυρκαγιών χωρίς να έχει μεριμνήσει για καμία ουσιαστική παρέμβαση στις περιοχές που αποτεφρώθηκαν, κι ενώ οι προστατευόμενες περιοχές τίθενται σε αδίστακτο καθεστώς εκμετάλλευσης με τα ποτάμια να τσιμεντώνονται και αμέτρητες προσβάσεις στον αιγιαλό να παραμένουν αποκλεισμένες, ακολουθεί για ακόμη μία φορά την αδιέξοδη πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρά ανεύθυνα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αγνοώντας το Σύνταγμα και χωρίς ευαισθησίες ούτε για το περιβάλλον αλλά ούτε για τον πολίτη, η κυβέρνηση αντί να μεριμνά για την πραγματική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και να ασχοληθεί με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και εκχερσώσεις, δημεύει περιουσίες Ελλήνων πολιτών ενώ μάλιστα υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Περισσότερα ΕΔΩ.
Πρόσκληση συμμετοχής στο Δίκτυο Εθελοντών Διαδικτύου

Ο Τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής δημιουργεί Δίκτυο Εθελοντών Διαδικτύου και ζητά από μέλη και φίλους του Κινήματος με ψηφιακές γνώσεις να συμμετέχουν. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την διαδικτυακή μας παρουσία, να δημιουργήσουμε νέα μέσα και εφαρμογές για την διάδοση των θέσεων μας, να καταρτίσουμε στελέχη σε ψηφιακές δεξιότητες, να οργανώσουμε την εξωστρέφεια των Δικτύων και των Τομέων Πολιτικής μας, να αναδείξουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής επικοινωνίας μέσα και μετά από την πανδημία. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη για τα επόμενά μας βήματα.

 

Αίτηση μέχρι τις 31.03.2021 εδώ: https://forms.gle/BSTcVSq6UqSbmaKm6

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.