ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Η μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο (35%) αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση για τις εξελίξεις στην οικονομία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εμβάθυνση της ύφεσης το β’ τρίμηνο. Αντί λοιπόν να συγχαίρει ο ένας υπουργός τον άλλον, επειδή δήθεν απέτρεψαν τα χειρότερα, ας μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για να υλοποιήσουν εκείνα τα μέτρα που πραγματικά θα αποτρέψουν τα χειρότερα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ, ΤΙΣ 270.000 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 113.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνα και εποικοδομητικά, ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής δύο ερωτήσεις των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίες αφορούσαν:

1) την ανησυχητική πορεία του ΕΦΚΑ και την δραματική αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αγγίζουν τις 170.000 κύριες και τις 100.000 επικουρικές

2) τις 113.000 εκκρεμότητες της λεγόμενης 13ης σύνταξης από τον Μάϊο 2019

3) τις 46.752 οικογένειες με απλήρωτα έξοδα κηδείας, τρία και πλέον χρόνια

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνονται συνεχώς, έχοντας αγγίξει τον μήνα Μάιο 2020 τις 170.000 και 100.000, αντιστοίχως, ενώ ηγεσία του Υπουργείου, πέραν των γενικόλογων υποσχέσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστρέψει την αυξητική αυτή τάση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αποθεματικά του ΕΦΚΑ φαίνεται να έχουν μειωθεί δραστικά, μειούμενα από 2,85 δις (Ιανουάριος 2020) στα 1,9 δισ. Ευρώ (Μάιος 2020), ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι δεδομένες, λόγω των αποσπασματικών μέτρων της Κυβέρνησης που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης για ένα διάστημα των συνταξιούχων – πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με εμπειρία στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των συσσωρευμένων εκκρεμών συντάξεων και τέλος ζήτησε την υιοθέτηση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την ενεργοποίηση θέσεων εργασίας που θα στηρίξουν εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και την βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι 113.017 συνταξιούχοι, από πέρυσι, αν και δικαιούνται την λεγόμενη 13η σύνταξη, μέχρι σήμερα δεν τους έχει χορηγηθεί. 

Επιπλέον, τόνισε ότι εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, 46.752 αιτήσεις του ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, συνολικού ύψους 37.401.600 ευρώ δεν έχουν εκκαθαριστεί, παρόλο που η πληρωμή των εξόδων κηδείας αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, αν καταχωρηθούν τα στοιχεία σ’ ένα πρόγραμμα εξειδικευμένο.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καθορίζεται η ηλεκτρονική διαδικασία αίτησης για την χορήγηση εξόδων κηδεία από τον e-ΕΦΚΑ, αν και αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν συνεπάγεται άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους που αναμένουν τρία και πλέον χρόνια ούτε απλοποίηση της διαδικασίας.

Ο Υπουργός Ι. Βρούτσης, στην τοποθέτησή του δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε σχέση με την πορεία του ΕΦΚΑ και την συρρίκνωση των αποθεματικών του. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι απώλειες που υφίστανται στις ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να αναφέρει το ύψος των απωλειών αυτών.

Επανέλαβε τις γνωστές διακηρύξεις περί ψηφιοποίησηςαναγνώρισε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκδοθούν αυτές.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η προσωρινή καταβολή σύνταξης πραγματοποιείται μόνο σε όσους το ζητούν, που είναι η μισή αλήθεια, γιατί εκκρεμούν πάνω από 30.000 αιτήσεις για προσωρινές συντάξεις. 

Για τις 113.000 περιπτώσεις απλήρωτων από τον Μάϊο 2019 της λεγόμενης 13ης σύνταξης, ούτε αναφορά. 

Ως προς την καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους για τις 47.000 αιτήσεις ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, ανέφερε ότι οι αιτήσεις από εδώ και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς ωστόσο να αλλαχθεί η υπόλοιπη γραφειοκρατία, ενώ αποσιώπησε πλήρως για το χρόνο καταβολής των εκκρεμών περιπτώσεων. 

Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ότι η μόνη λύση για τις συντάξεις που εκκρεμούν είναι η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. 

Γ. ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: Ο ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΑΠ’ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Μπλόκο του ελληνικού τουρισμού στα χερσαία σύνορα. Η κυβέρνηση, αν και πρωταθλήτρια στην επικοινωνία και την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων και των προβλημάτων, απέτυχε να ενημερώσει έγκαιρα και σωστά το τουριστικό κοινό του εξωτερικού για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

Αποτέλεσμα, ουρά χιλιομέτρων και πολύωρη ταλαιπωρία χθες για πολλούς πολίτες, την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πύλες εισόδου στη χώρα. Θύματα της αιφνιδιαστικής αλλαγής των κανονισμών – που ανακοινώθηκε καθυστερημένα το βράδυ της Κυριακής 14/6 – οι πολίτες τρίτων χωρών (Σερβία, Ρουμανία) που έφτασαν στα σύνορα έχοντας κλείσει καταλύματα και διακοπές και ενημερώθηκαν ότι τους επιτρέπεται η είσοδος στις 30 Ιουνίου.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε επίσης σε τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας από την ανεπαρκή και παραπλανητική ενημέρωση, καθώς τελωνεία, αεροδρόμια και λιμάνια στη Β. Ελλάδα απουσίαζαν από τις ανακοινώσεις και το συνοδευτικό χάρτη του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι παλινωδίες, η προχειρότητα και ο ελλιπής σχεδιασμός της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, βλάπτουν σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό. Περιττές οι δαπανηρές καμπάνιες και οι επικοινωνιακές στρατηγικές για προσέλκυση τουριστών, όταν οι ίδιοι βάζουμε εμπόδια στην έλευσή τους.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.06.2020

Θέματα: Περιοδεία Φ.Γεννηματά, “μεγάλος περίπατος”, υστέρηση δημοσίων εσόδων, εκκρεμείς συντάξεις, εργαζόμενοι σε επισιτισμό & διαμονή, περιβαλλοντική υποβάθμιση

 

Φ. Γεννηματά από Καστελόριζο: Θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
 

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας απαιτεί εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα και απόλυτη ετοιμότητα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, χωρίς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Η συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί θετική εξέλιξη. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα με Αλβανία και Αίγυπτο, όπως άλλωστε εμείς είχαμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό. Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η πατρίδα μας επιλέγει να ενεργεί μεθοδικά και αποφασιστικά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων.

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της σημερινής της παρουσίας στο Καστελόριζο και αφού ευχήθηκε στους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

“Από εδώ, από το ακριτικό Καστελόριζο θέλω να στείλω ένα μήνυμα: τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατοχυρωμένα από την ιστορία και τις συνθήκες θα τα υπερασπιστούμε αταλάντευτα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Ας το κατανοήσουν αυτό ιδιαίτερα οι γείτονές μας. Καθαρές εξηγήσεις. Γιατί μονάχα έτσι μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις φιλίας που το επιθυμούν και οι δύο λαοί μας.”

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε τη συνέντευξη στην εφημερίδα “Δημοκρατική” της Ρόδου

 

Αθήνα: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες
 

Οι μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, απαιτούν όραμα, στόχο, αλλά και σωστή προετοιμασία, για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, όσων ζουν, εργάζονται, επιχειρούν και επισκέπτονται την πόλη. Η Παράταξή μας το έχει αποδείξει αυτό ιστορικά στην πράξη. Είναι σαφές ότι η σωστή προετοιμασία έλειψε από τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον Δήμο της Αθήνας. Ούτε διάλογος υπήρξε, ούτε ενημέρωση έγινε, ούτε η στιγμή ήταν κατάλληλη. Είναι ώρα η Κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα για το «φαίνεσθαι» και την επικοινωνία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

 

Μείωση δημοσίων εσόδων: Ώρα να μελετήσουν τις προτάσεις μας
 

Η μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο (35%) αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση για τις εξελίξεις στην οικονομία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εμβάθυνση της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αντί λοιπόν να συγχαίρει ο ένας υπουργός τον άλλον, επειδή δήθεν απέτρεψαν τα χειρότερα, ας μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για να υλοποιήσουν εκείνα τα μέτρα που πραγματικά θα αποτρέψουν τα χειρότερα.

 

Εκκρεμείς συντάξεις: το υπουργείο Εργασίας παραμένει εκτεθειμένο
 

Οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνονται συνεχώς, έχοντας αγγίξει τον μήνα Μάιο 2020 τις 170.000 και 100.000, αντιστοίχως, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου, πέραν των γενικόλογων υποσχέσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστρέψει την αυξητική αυτή τάση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αποθεματικά του ΕΦΚΑ φαίνεται να έχουν μειωθεί δραστικά, μειούμενα από 2,85 δις (Ιανουάριος 2020) στα 1,9 δισ. Ευρώ (Μάιος 2020), ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι δεδομένες, λόγω των αποσπασματικών μέτρων της Κυβέρνησης που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Επίσης, 113.017 συνταξιούχοι, από πέρυσι, αν και δικαιούνται την λεγόμενη 13η σύνταξη, μέχρι σήμερα δεν τους έχει χορηγηθεί. Εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, 46.752 αιτήσεις του ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, συνολικού ύψους 37.401.600 ευρώ δεν έχουν εκκαθαριστεί, παρόλο που η πληρωμή των εξόδων κηδείας αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, αν καταχωρηθούν τα στοιχεία σ’ ένα πρόγραμμα εξειδικευμένο.

Διαβάστε τι συζητήθηκε με αφορμή τις ερωτήσεις των Β.Κεγκέρογλου & Γ. Μουλκιώτη στη Βουλή

 

Διαμονή & επισιτισμός: η Κυβέρνηση δημιουργεί νέα προβλήματα στους εργαζομένους
 

Νέα προβλήματα δημιούργησε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.

  • Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εποχιακής απασχόλησης χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης τους το 2021. (στα ξενοδοχεία που τώρα δεν θα ανοίξουν). Ένα βασικό δικαίωμα τους κινδυνεύει να χαθεί.
  • Μένουν και πάλι έξω από τις ρυθμίσεις για το ειδικό επίδομα, πολλοί εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης οι εποχιακά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επί τέλους να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση, και όχι να τους δημιουργεί συνεχώς καινούργια.  Αρκετά πια με τα λόγια που δεν αντιστοιχούν σε πράξεις.  Επιβάλλεται η άμεση διόρθωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό. Επίσης επιβάλλεται να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη των ξενοδοχείων και των εργαζομένων τους σε περιπτώσεις τοπικών lockdown. Ώστε να μην δημιουργούνται πρόσθετα αντικίνητρα για να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Κλιματική Αλλαγή: ουραγός της κυβερνητικής πολιτικής
 

Μόλις ένας μήνας πέρασε από την ψήφιση στη Βουλή του «αντι-περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου και οι εφαρμοσμένες περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές της Κυβέρνησης διαδέχονται η μία την άλλη με… fast track ταχύτητες. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες από όλη την Ελλάδα σοβαρών γεγονότων που αφορούν επιθέσεις τόσο κατά του Περιβάλλοντος όσο και κατά του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, συχνά μάλιστα δια του γνωστού δόγματος «Νόμος και Τάξη». Στην Τήνο, στη Βουλιαγμένη, στη Μικρή Ζήρια και στην Πίνδο, στη Θεσσαλία, στα ρέματα της Αττικής, στον Πειραιά, και στην Αθήνα σοβούν μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, την ίδια ώρα που η δήθεν οικολογική Κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού, του νερού ξεκινώντας από την ΕΥΔΑΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί για την Κυβέρνηση μια επικοινωνιακή φούσκα και όχι προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το κέντρο της Αθήνας, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16.

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος.

Η Πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή. Πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες. Ο ίδιος ο Υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα.

Χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων.

Σήμερα κιόλας το Υπουργείο πρέπει να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το Υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική. Το νέο HELIOS, ή όπως ονομαστεί, πρέπει να υλοποιείται από το ελληνικό κράτος, με τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.