ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΣΥΝΟΧΗΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Για την επείγουσα ανάγκη, να κινητοποιηθεί η κοινωνία και η πολιτική, μας εγκαλεί, ιδιαιτέρως φέτος, η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 και αποτελεί εθνικό μας νόμο.

  • Ολόπλευρη στήριξη όλων των οικογενειών, ειδικά με ανήλικα παιδιά και εξαρτώμενα μέλη, που πλήττονται ιδιαίτερα σήμερα από την πανδημία και τις συνθήκες φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού- ΑμΕΑ (εισοδηματική ενίσχυση, κοινωνική στέγαση, ένταξη στην εργασία, κοινωνική προστασία, Ε.Σ.Υ.)
  • Όλα τα παιδιά δικαιούνται, απρόσκοπτα, θέση βρεφονηπιακής φύλαξης, κοινωνικοποίησης και δωρεάν παιδείας
  • Εξάλειψη της μονιμότητας της ιδρυματοποίησης των παιδιών και μέτρα για την μετάβαση από το ίδρυμα στην οικογένεια και την κοινότητα
  • Δημιουργία Κέντρων ενεργητικής Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση για αντιμετώπιση φτώχειας, σχολικής διαρροής, ψυχολογικά προβλήματα ανεργίας γονέων και νέων, ενδοοικογενειακής βίας, παιδικής εργασίας, κλπ.

Η νέα γενιά του σήμερα, πολλαπλά πληττόμενη από τις νέες υγειονομικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές ανισότητες προσδοκά από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη την εξασφάλιση της νέας γενιάς του κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης και ισότητας.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ!

Για τον Τομέα,

Έφη Μπέκου
Γραμματέας

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Άρθρο Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

στην Εφημερίδα «Τα Νέα»

Αλίμονο αν η πόλωση αντικαταστήσει τον πολιτικό διάλογο

Η μεταβιομηχανική εποχή και ειδικά η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από συνεχή υποχώρηση της Δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Με την πανδημία δέχεται νέα πλήγματα.

Οι μεγάλες ανισότητες, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και η ταχύτητα με την οποία κινείται, τα fake news μέσα από τα οποία επιχειρείται η μαζική και η ατομική χειραγώγηση, οι αυταρχικοί ηγέτες και ηγεσίες που θέλουν να διαιωνίζουν τις εξουσίες τους, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη.

Η παγκόσμια πραγματικότητα είναι συγκλονιστική. Σύμφωνα με την Intelligence Unit του Economist που μελετά συστηματικά τη Δημοκρατία στον πλανήτη, ήδη πριν από την Πανδημία του Covid-19, μόλις το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού απολάμβανε πλήρους Δημοκρατίας σε 22 χώρες στον πλανήτη και επιπλέον το 43% ζει σε χώρες με Δημοκρατία η οποία όμως χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ελλείμματα σε διάφορους τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου ή της Αντιπολίτευσης και τόσα άλλα. Γνωρίζαμε ότι η Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι κεκτημένο, αλλά αντίθετα αποτελεί ένα στόχο για τον οποίο χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση.

Ιδιαίτερα σήμερα που η απειλή έχει άλλο πρόσωπο, ο απροστάτευτος πολίτης είναι περισσότερο ευάλωτος να ανταλλάξει ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, για την προστασία της ζωής του. Γι αυτό η Πανδημία δεν απειλεί μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική ζωή. Αυτό καταγράφεται σε διεθνείς μελέτες από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, όπως της οργάνωσης Freedom House. Και η τάση αυτή δεν αφορά μόνο στα ανελεύθερα ή αυταρχικά καθεστώτα.

Αφορά και στις ανοιχτές δημοκρατίες, στα φιλελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπου παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και το δίκαιο της ανάγκης που υπερισχύει σε έκτακτες συνθήκες, ο πειρασμός της κρατικής εξουσίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση οδηγεί σε αυθαιρεσίες, που διευρύνουν ή παράγουν νέες ανισότητες.

Αφορά και στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει μεταβεί σε καθεστώς δημοκρατίας την δεκαετία του ’70 και έχει εδραιώσει τη δημοκρατία το 1981, με την ιστορική Αλλαγή. Τότε, ο πολίτης έπαψε να φοβάται, να σιωπά, να ζει στο περιθώριο. Και τούτη η κατάκτηση προήλθε από αγώνες.

Σήμερα ο πολίτης φοβάται ξανά -για άλλους λόγους, σιωπά, μπαίνει ξανά στο περιθώριο.

Ο κίνδυνος να μονιμοποιηθούν αρκετές από τις θεσμικές αρρυθμίες της πανδημίας είναι υπαρκτός και στην Ελλάδα, γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση.

Για εμάς στη Δημοκρατική Παράταξη είναι αυτονόητο ότι σε συνθήκες πανδημίας ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή, η θωράκιση της δημόσιας υγείας. Η Κυβέρνηση δυστυχώς ενεργεί με προτεραιότητα την συγκάλυψη της ανικανότητάς της. Η παρελθοντική πρακτική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” γίνεται κανόνας. Πιστεύουν ότι ο αυταρχισμός και η επιβολή μπορεί να κρύψει τις ευθύνες τους. Νομίζουν πως με όσο περισσότερη αλαζονεία και απειλητικό ύφος εξαγγείλουν κάθε αυτοσχεδιασμό τους, τόσο πιο πειστικοί θα γίνουν. Επιρρίπτουν διαρκώς ευθύνες μόνο στους πολίτες, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες της επικίνδυνης αδράνειάς τους. Πυροδοτούν εστίες διχασμού, χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία, για να αποπροσανατολίσουν. Αντιστρατεύονται τον πλουραλισμό και τους ίσους όρους στην ενημέρωση. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως το μόνο που καταφέρνουν είναι η διάρρηξη της αναγκαίας σχέσης εμπιστοσύνης Πολιτείας – πολιτών, που αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας και κλειδί διαχείρισης κάθε κρίσης. Αλίμονο αν θυσιάσουμε τα αντίβαρα της λογοδοσίας, της πολυφωνίας, του πολιτικού αντιλόγου και αφήσουμε την πόλωση να αντικαταστήσει τον διάλογο.

Στη σκιά της πανδημίας γινόμαστε μάρτυρες αυθαίρετης δράσης της Κυβέρνησης. Καταιγισμός ΠΝΠ, κανόνες δικαίου που “παράγονται” και εξειδικεύονται με διαγγέλματα και προφορικές δηλώσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα. Ατομικά και συλλογικά δικαιώματα περιορίζονται. Η νομοθετική εξουσία υποβαθμίζεται. Κάθε αρχή καλής νομοθέτησης παραβιάζεται. Το Κοινοβούλιο παρέχει με την πλειοψηφία, γενικές εξουσιοδοτήσεις στην Κυβέρνηση και καλείται, με νυχτερινές τροπολογίες, να νομιμοποιήσει σωρεία κατά παρέκκλιση ενεργειών. Οι πολίτες ανήσυχοι ακούν στα κανάλια μέτρα για τις ατομικές τους ελευθερίες να έρχονται, να αλλάζουν, να ανακαλούνται, να επανέρχονται, να εφαρμόζονται αντιφατικά ανά περίπτωση. Αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη βροχή των αλληλοαναιρούμενων ΦΕΚ, δέχονται καταιγισμό είτε από την κυβερνητική προπαγάνδα, είτε τα “fake news”.

Ενώ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πανδημία χωρίς σχέδιο, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας¨, στη σκιά της προωθεί τη συντηρητική της ατζέντα που εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Αδιαφορία για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Ανατροπή εργασιακών κεκτημένων. Υπολειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Μείωση εισοδημάτων και επιδόματα φτώχειας.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού εντείνει την περιθωριοποίηση, αποκλείει τη συμμετοχή και την αντικειμενική ενημέρωση, ιδίως υπό καθεστώς “lockdown”.

Το κοινωνικό χάσμα μεγαλώνει, η καθημερινότητα γίνεται αβάσταχτη για ευρείες ομάδες πολιτών, με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και τις ελίτ να ενισχύονται.

Εμείς πιστεύουμε ότι για να αντέξουμε πρέπει και να αλλάξουμε. Αλλιώς οι επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας, στην οικονομία και στους θεσμούς θα είναι μακροχρόνιες, επώδυνες και μη αναστρέψιμες.

Όλοι μαζί απαιτείται σήμερα να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι στην πανδημία. Δεν υπάρχει χώρος για νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία για να επιβιώσει θέλει κράτος και κοινωνία να βρίσκονται σε ισορροπία. Οφείλει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να ενσωματώνει την υγιή διεκδίκηση και την αμφισβήτηση. Χρειάζεται χειραφετημένους πολίτες και ανεξάρτητους θεσμούς που αποπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σταθερή θέση και προσανατολισμό. Να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, την οικονομία ζωντανή και τη Δημοκρατία μας αλώβητη και ισχυρή.

Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ!

Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: «Αδιανόητη η μετατροπή διοικητικών υπαλλήλων των ΟΤΑ σε δημοτικούς αστυνομικούς!»

«Οι αυθαιρεσίες και τα ολισθήματα του Υπουργού Εσωτερικών καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει σοβαρό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, ιδίως στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας», επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σε σχέση με την αδιανόητη μετατροπή διοικητικών υπαλλήλων των ΟΤΑ σε δημοτικούς αστυνομικούς, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της ερώτησης: «Μόλις προ ολίγων ημερών και σε απολύτως, ως συνήθως, άσχετο νόμο ενσωμάτωσης Κανονισμού της Ε.Ε. (ν.4753/2020), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πέρασε – πάλι με νυχτερινή τροπολογία – διάταξη, η οποία προβλέπει ότι «σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου …να ορίζονται «διοικητικοί» Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ., οι οποίοι θα ασκούν κανονικά, σχεδόν όλα τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών!

Παρότι, η νυχτερινή τροπολογία του κ. Θεοδωρικάκου υπέστη νομοτεχνική «βελτίωση» από τον ίδιο, μετά την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο ακόμη και με τη νέα της μορφή, οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν …δημοτικοί αστυνομικοί με απόφαση Δημάρχου!

Προφανώς κάτι τέτοιο φαντάζει απίστευτο για τα δεδομένα δυτικής δημοκρατίας, ωστόσο δεν παύει να είναι και αληθινό, αφού τελικά, ο Υπουργός Εσωτερικών μάλλον φαντάζεται την σύγχρονη δημοτική αστυνόμευση, με όρους παλιάς ταινίας γουέστερν, όπου ελλείψει σερίφη, οι πολίτες έδιναν το ‘’ασημένιο αστέρι’’, σε όποιον ‘’ξένο’’ περνούσε από τον κεντρικό δρόμο της πόλης τους».

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως πλέον τίθεται σοβαρό θεσμικό ζήτημα, καθώς η παράταξη της ΝΔ κατά τα φαινόμενα διακατέχεται από ένα ιστορικό σύνδρομο «δυσανεξίας» απέναντι στο λειτούργημα των δημοτικών αστυνομικών, αφού και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε τη Δημοτική αστυνομία μέσα σε μια νύχτα…

Παράλληλα, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε πρωτοφανή διάταξη, με την οποία ένας δημοτικός υπάλληλος μπορεί να «κοιμάται» διοικητικός και να «ξυπνά» δημοτικός αστυνομικός, δίχως ίχνος σχετικής εκπαίδευσης, προκειμένου η κυβέρνηση να μην εκπληρώσει τη δέσμευσή της για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τέτοιου τύπου «ακροβασίες» από πλευράς της κυβέρνησης καταδεικνύουν μηδενικό ορθολογισμό και ξεκάθαρη έλλειψη ευθύνης απέναντι στο διοικητικό υπαλληλικό προσωπικό των ΟΤΑ, όπως και απέναντι στους δημότες/ πολίτες, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τον Υπουργό ποιοι λόγοι, πέραν των προσχηματικών, υπαγόρευσαν μια τέτοια απολύτως θεσμικά ανορθολογική επιλογή από πλευράς του, όπως κι αν σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να προσληφθούν δημοτικοί αστυνομικοί ή να μετεκπαιδευτούν δημοτικοί υπάλληλοι στις σχολές Δημοτικής Αστυνομίας που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι, που αδυνατούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στου δημότες τους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

«Αγνοήστε τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας»


Τώρα είναι ώρα μάχης και δράσης και όχι για μηνύματα χαλάρωσης και εφησυχασμού

Τώρα είναι ώρα μάχης και δράσης και όχι για μηνύματα χαλάρωσης και εφησυχασμού που εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση με όλες αυτές τις αστειότητες για το πότε θα λήξει το lockdown και να πουλά ελπίδα που είναι στον αέρα, ενώ τους έχει ξεφύγει η πανδημία. Ο δικός μας ρόλος, η δική μας ευθύνη είναι η χρήσιμη, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτό κάνουμε και το ζητούμενο είναι να μας ακούσει η κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις προτάσεις μας γιατί οι προτάσεις μας συμβάλουν στην προστασία της υγείας των πολιτών, στηρίζουν τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους που είναι τα θύματα από τις οικονομικές επιπτώσεις των περιορισμών. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά δεν είναι ώρα τώρα να συζητήσουμε για τις ευθύνες. Είναι ώρα μάχης. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Γι’ αυτό φωνάζω «Αγνοήστε τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας». Γιατί ξέρω ότι ο Έλληνας εκνευρίζεται και δεν ανέχεται να ακούει άλλα να λένε την μία ημέρα και άλλα την άλλη, να βλέπει να είναι ανοργάνωτοι, να λένε ψέματα. Είναι πρόκληση και ναι έχουν μεγάλες ευθύνες που φτάσαμε εδώ, με αυτή την ένταση, τόσο γρήγορα στο δεύτερο κύμα, ενώ ήμασταν σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, να νιώσουμε ασφαλείς.

Τα συνεχή «lockdown φυσαρμόνικα» θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία

Πρέπει να προετοιμαστεί η πολιτεία έτσι ώστε μην πάμε σε συνεχή «lockdown φυσαρμόνικα» γιατί αυτά θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει μετά συνωστισμός στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς και να ελέγξουμε επιτέλους τα σύνορα και κυρίως τα χερσαία σύνορα. Ήταν καταστροφικό το άνοιγμα άνευ όρων των συνόρων, συνδέεται με αυτό που συμβαίνει στη βόρειο Ελλάδα άρα χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο.

Δεν αρκεί η επίταξη έπρεπε να υπάρχει σχέδιο και προετοιμασία, το προσωπικό έπρεπε να έχει εκπαιδευτεί ήδη

Χρειάζεται σοβαρή οργάνωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν άνοιξαν καινούργια κρεβάτια παρά μονάχα οι δωρεές της Βουλής και αυτές λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν εξαιτίας αυτής της μετακίνησης προσωπικού. Το ίδιο έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μιλούσαμε από το Μάρτιο για επίταξη και κεντρικό συντονισμό από την Κυβέρνηση των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δεν αρκεί η επίταξη έπρεπε να γίνει προετοιμασία. Έπρεπε να έχει ήδη εκπαιδευτεί το προσωπικό. Να υπάρχουν τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας και αυτά να λειτουργούν με επισκέψεις στα σπίτια με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα με ευθύνη των περιφερειών για να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση. Δεν γίνεται να περιμένουν σήμερα στις ουρές έξω από τα επείγοντα για να κάνουν το τεστ, επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πάνε στους ιδιώτες, οι οποίοι αισχροκερδούν στη σκιά της πανδημίας με την ανοχή της Κυβέρνησης. Πρέπει να μονιμοποιηθούν τώρα οι επικουρικοί στο σύστημα υγείας γιατί αν λήξουν οι συμβάσεις θα τους χάσουμε. Και βεβαίως να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δοθεί δώρο των Χριστουγέννων. Πολλά μπράβο στις νοσηλεύτριες που ξεσπιτώθηκαν και πάνε όπου έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης. Δεν αρκούν όμως μόνο τα μπράβο και τα συγχαρητήρια. Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για το ΕΣΥ.

Εξάμηνη αναστολή των υποχρεώσεων για τους ανθρώπους που πλήττονται και να ανοίξει η συζήτηση για κούρεμα και βιώσιμες ρυθμίσεις

Να αυξηθεί κατ’ αρχάς η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν αρκεί το 1,7 για την τέταρτη και πέμπτη δόση. Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και σωστά αυξήθηκαν αλλά δεν αυξήθηκε το ποσό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να φτάσει στα 4 δις. Ζητά η Κυβέρνηση αντίστροφα 4 δις μέχρι το τέλος του χρόνου από τους επαγγελματίες για φόρους και για τέλη κυκλοφορίας. Λέμε σε κάποιον που παίρνει 534 ευρώ να δώσει 120 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο αξίας 1000 ευρώ. Είναι δυνατόν που θα τα βρουν να τα δώσουν; Πρέπει να γίνει αναστολή των υποχρεώσεων για τους ανθρώπους που πλήττονται και να ανοίξει η συζήτηση για κούρεμα υποχρεώσεων και για βιώσιμες ρυθμίσεις. Όταν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί 100% η επιδότηση του κράτους για τις ασφαλιστικές εισφορές για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να στηριχθούν. Και βεβαίως οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή δεν μπορούν να ζουν με τα 534 ευρώ. Τα 800 που λέει η Κυβέρνηση δεν ισχύουν. Είναι 640 στην πραγματικότητα για το Νοέμβριο. Να επιδοτηθεί το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στο διάγγελμά του να λέει ότι έχει να διαθέσει γι’ αυτή την κατάσταση 37 δις ευρώ που προέρχονται από υπερφορολόγηση του Τσίπρα στη μεσαία τάξη τα προηγούμενα χρόνια και 16 δις από τον υπερδανεισμό που έκανε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στον ελληνικό λαό τώρα, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ερείπια. Θα είναι δύσκολη μετά η ανάπτυξη της οικονομίας, μεγάλο το κόστος, μεγάλο το βάρος. Τώρα θα πρέπει να στηριχθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το πως πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και βεβαίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατέθεσα προ ημερών, επίσημα στη Βουλή για να καταχωρηθούν στα πρακτικά, το σύνολο των προτάσεων μας. Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και είναι καλό να ξέρουν όλοι τις θέσεις και τις προτάσεις για όλα τα κόμματα.

Μεγάλη ελπίδα το εμβόλιο όμως, πρέπει να αντέξουμε μέχρι τότε

Είναι μεγάλη ελπίδα η εξέλιξη για το εμβόλιο. Εμείς, όμως, πρέπει να αντέξουμε μέχρι τότε. Έχουμε δώσει τις προτάσεις μας στην Κυβέρνηση για το πώς πρέπει να οργανωθούν οι εμβολιασμοί όταν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και το κυριότερο είναι η διαφάνεια, να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες και να ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει. Προέχει όμως να φτάσουμε, να αντέξουμε μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, να έχουμε τα λιγότερα θύματα. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Και πια δεν αφορά μόνο μεγάλους ανθρώπους. Είναι νέα παιδιά διασωληνωμένα.

Να οργανωθεί, επιτέλους, το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση

Τα παιδιά μας είναι εθνική υπόθεση να συνεχίσουν να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει. Μόνο στο Δήμο Πύργου 500 παιδιά είναι χωρίς tablets και σύνδεση internet. Να οργανωθεί το Υπουργείο επιτέλους όχι άλλη αλαζονεία και αυταρχισμός. Δουλειά χρειάζεται και σχέδιο, κεντρικός συντονισμός όχι άλλα μεγάλα λόγια για την κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΚΑΡΦΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Χ. ΔΡΟΥΖΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ,

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΚΑΡΦΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Χ. ΔΡΟΥΖΙΑ

Κύριε Χριστοδουλάκη, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ένα δεύτερο lockdown; Ποια λάθη καταλογίζετε στην κυβέρνηση στη διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, ναι, θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει. Εκτός από τα μηνύματα χαλάρωσης, από την πρώτη στιγμή, το συνωστισμό σε εγκαίνια και πλατείες με την παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, το επιπόλαιο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, τον ελλιπή έλεγχο στα σύνορά μας και τις παράλογες πληρότητες σε πλοία και αεροπλάνα, χάσαμε 3 κρίσιμους μήνες για την πρόληψη και προετοιμασία μας. Το ΕΣΥ δεν στηρίχθηκε με τον τρόπο που έπρεπε και οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ξεκίνησαν μόλις πριν από 10 μέρες. Καθυστέρησαν δραματικά στην ενεργοποίηση των κινητών κλιμάκιων της πρωτοβάθμιας για τα τεστ, χωρίς κανένα μέτρο για τη διατίμηση κόστους τους. Με ανύπαρκτο σχεδιασμό για την προστασία του υγειονoμικού προσωπικού και των ευαίσθητων δομών φροντίδας όπως τα γηροκομεία, φτάσαμε σήμερα να είμαστε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών σε τεστ ανά αναλογία πληθυσμού, με το 85% των κρουσμάτων, σήμερα, να θεωρούνται «ορφανά». Σε αυτά, προσθέτω τον παράλογο συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, για να αντιληφθούμε στην πράξη, ότι για τη σημερινή εικόνα δε φταίει μόνο η ατομική ανευθυνότητα και η «κακή μας τύχη». Φταίει και ο ελλιπής σχεδιασμός σε συνδυασμό με την αδυναμία έγκαιρης εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Φταίει και η κυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι επαρκούν τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση; Τι άλλο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος της εργασίας;

Όχι, δεν επαρκούν, και δυστυχώς, δεν επαρκούσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, που η οικονομία μπήκε στο «ψυγείο». Εμείς, από την πλευρά μας, καταθέσαμε εξ’ αρχής τις δικές μας τεκμηριωμένες και απόλυτα κοστολογημένες προτάσεις, με μέτρα εμπροσθοβαρή, για να σταθεί όρθια η πραγματική οικονομία της χώρας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Όμως, ακριβώς επειδή παραμένουμε πιστοί στη στρατηγική μας επιλογή για χρήσιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση, πριν λίγες μέρες επαναφέραμε το δικό μας επικαιροποιημένο πλαίσιο προτάσεων. Μιλήσαμε για αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στα 4 δις ευρώ, με παράλληλη μείωση κατά 50% στο επιστρεπτέο ποσό. Για 100% κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για 40% επιδότηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης για 6 μήνες, για πάγωμα του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αυτές, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις, που θεωρούμε ότι στη σημερινή, πολύ δύσκολη συγκυρία, μπορούν στην πράξη να κρατήσουν όρθιους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Και το επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Όσο νωρίτερα τις υιοθετήσει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.


Πέρα από την πανδημία, ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι τα ελληνοτουρκικά. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις; Τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγής;

Αντιλαμβανόμενος απόλυτα ότι η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σοβαρότητα απ’ όλους, η βασική μου ένσταση και αυτό που θέτει διαρκώς το Κίνημα Αλλαγής, είναι η ανάγκη να αλλάξει ριζικά η στρατηγική του διαρκούς «κατευνασμού». Για να αποφύγουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και τις ροζ «κόκκινες» γραμμές μας. Να αποδεικνύουμε διαρκώς, είτε πολιτικά είτε επιχειρησιακά, τη διαρκή μας ετοιμότητα, κάνοντας σαφές πως ούτε μισό χιλιοστό από την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Φυσικά, επιβοηθητικά σε αυτό, επιβάλλεται η ενίσχυση της εξωτερίκευσης των εθνικών ζητημάτων με τρόπο αποφασιστικό, που αν χρειαστεί, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς αποφάσεις.

Πώς κρίνετε την παρέμβαση Σημίτη που καυτηρίασε τη στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην πανδημία, καταλογίζοντάς της στείρα «αντιπαλότητα» και «άρνηση»;

Προφανώς, ένας πρώην Πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται από τη δική του σκοπιά για τα μείζονα ζητήματα της χώρας. Αν η ερμηνεία της τοποθέτησης του για στείρα αντιπολίτευση και άρνηση περιλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, προσωπικά, θα χαρακτήριζα την κριτική τελείως άδικη. Από την πρώτη στιγμή, σταθήκαμε στο ύψος τω περιστάσεων, προτάξαμε το συμφέρον του ελληνικού λαού, θέσαμε τις βάσεις για ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, και οποιαδήποτε κριτική μας εδραζόταν σε τεκμηριωμένο λόγο, με επιχειρήματα, προτάσεις και αντιπροτάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω τις 150 παρεμβάσεις μας τον πρώτο μήνα της πανδημίας, το Ενδιάμεσο μας Πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, την πρόταση μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ, και το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει, και ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό θα συνεχίσουμε. Στόχος μας, να αποδείξουμε στην πράξη ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο, ισχυρό, πραγματικά προοδευτικό, πόλο διακυβέρνησης.

Ποιους πολιτικούς στόχους έχει θέσει το κόμμα σας για τους επόμενους μήνες και τι περιλαμβάνει ο οργανωτικός σχεδιασμός σας;

Αυτό για το οποίο εργαζόμαστε όλοι στο Κίνημα Αλλαγής, είναι η ουσιαστική ενίσχυση των πολιτικών μας συσχετισμών. Να δυναμώσουμε τη φωνή μας, τις παρεμβάσεις μας, την εξωστρέφεια μας. Αυτή την περίοδο, δεδομένων και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αξιοποιούμε ξανά την τεχνολογία. Δουλεύουμε πάνω στα οριζόντια θεματικά μας δίκτυα, συστήνουμε τις οργανώσεις χώρων δουλειάς του κόμματος, συγκροτούμε τη νεολαία μας και προσπαθούμε μέσω τηλεδιασκέψεων να ενεργοποιήσουμε τις νομαρχιακές και τοπικές μας οργανώσεις. Στόχος μας, με την άρση των περιορισμών, να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για ένα νέο δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.