ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΤΟ LOCKDOWN ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Reading time: 16 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής

Το lockdown των εργαζομένων

Οι 7 στους 10 εργαζομένους (73%) ζουν με μισθούς κάτω από 1.000 €, ενώ υπάρχει και ένα 12% που λαμβάνει το πολύ 200 € το μήνα.

Η αυτή εικόνα αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν δραματικές συνέπειες στους εργαζομένους:

-Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 το εργατικό δυναμικό μειώθηκε έως και 190.000 άτομα.

-Το β’ τρίμηνο του έτους οι μισθοί μειώθηκαν κατά 10%, ενώ οι υπερωρίες από το 73% του εργατικού πληθυσμού περιορίστηκαν σχεδόν στους μισθούς (55%). Κάτι που αναδεικνύει το μέγεθος της «αθόρυβης» πλην βίαιης εσωτερικής υποτίμησης που υπέστη το εργατικό εισόδημα.

-Το 31% των μισθωτών αμείβεται με λιγότερα από το βασικό μισθό.

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε συγκυριακούς λόγους (υγειονομική κρίση). Ωστόσο η πανδημία, αντί να υποχωρεί επεκτείνεται σαρωτικά, ενώ το υπουργείο Εργασίας αντί για μέτρα ανακούφισης, σχεδιάζει και νέα πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των μισθωτών: α/τις απλήρωτες υπερωρίες (διευθέτηση του χρόνου εργασίας) και β/ την «κινητή» ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου σε καθημερινή βάση.

Οι κυβερνώντες θεωρούν ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις θα βγουν από την κρίση με την συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων και την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πλανώνται πλάνην οικτράν προσηλωμένοι στις ιδεολογικές τους μονομέρειες!

Το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της κρίσης έχει προτείνει γενναία μέτρα στήριξης των ανέργων και ενισχύσεις της απασχόλησης (επιδότηση των αμοιβών στο 50%, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, το μισθολογικό κόστος να εκπίπτει από την φορολογία σε ποσοστό 150% κ.α.)

Μόνο μέσα από την δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας θα ενισχυθεί το εργατικό εισόδημα σε σταθερή βάση, θα μειωθούν τα κονδύλια για επιδοματικές πολιτικές, θα αναστραφεί το brain drain και δεν θα χαθούν οι εργασιακές δεξιότητες και γνώσεις.

ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ….ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ

Ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Το δήθεν επιτελικό κράτος έχασε και….τον Παππά

Το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέρρεε πως, μετά την απόφαση για την ενοχή των μελών της Χρυσής Αυγής, είχε αναπτύξει όλες τις δυνάμεις του για να εμποδίσει τους καταδικασθέντες από κάθε δυνατότητα αποφυγής της σύλληψής τους.

Τώρα πια, η αναζήτηση του Χρήστου Παππά για να εκτελεστεί η εις βάρος του ποινή κάθειρξης, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έκτιζε το υπουργείο.

Είναι προφανές ότι το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.

Σε πρόσφατες εποχές και σε παρόμοιες υποθέσεις διαφυγής καταδικασθέντων ή αναζητουμένων, μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της αστυνομίας.

Εμείς θα πούμε σήμερα, σοβαρευτείτε και βρείτε άμεσα τον καταζητούμενο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΟΥΤΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, o Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε:

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν

Με την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από την διαχείριση της πανδημίας έως την εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα, χαρίζει πρόσκαιρη συσπείρωση στη ΝΔ που έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Εμείς καταψηφίζουμε όλη την κυβέρνηση.

Ασυγχώρητη και αδικαιολόγητη η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Θυσίασε την επιτυχία της πρώτης φάσης, για μια φωτογραφία στη Σαντορίνη.

Ό,τι και να πει από εδώ και πέρα ο κ. Μητσοτάκης, σε διαγγέλματα, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση του και μόνο αυτή.

Με δική της ευθύνη και παλινωδίες των στελεχών της φτάσαμε εδώ που φτάσαμε:

-Αγνοεί επιδεικτικά τις απανωτές αστοχίες των στελεχών της,

-τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

-το προβληματικό άνοιγμα του τουρισμού, -το αυτογκόλ με τα γήπεδα και την παρουσία φιλάθλων

Ταυτόχρονα, 6 μήνες δεν προετοίμασε το ΕΣΥ, για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Τώρα τρέχουν να κάνουν προκηρύξεις, ως τώρα λειτουργούν όλα με αποσπασμένους γιατρούς. Στο Σωτηρία από τις 50 νεοιδρυθείσες κλίνες ΜΕΘ, μόλις οι 12 θα λειτουργήσουν άμεσα.

-Χρειάζεται στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με ένταξη του στα βαρέα και ανθυγιεινά, με ειδικό επίδομα για όσο διαρκεί η πανδημία και με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών για να μην είναι υπέρμετρη η φορολογία τους.

Άφαντος ο Παππάς

Υποτίθεται ότι η αστυνομία επιτηρούσε διακριτικά σε απόσταση αναπνοής τους υπόδικους χρυσαυγίτες. Με την ανακοίνωση της απόφασης, όμως, ψάχνουν τον αμετανόητο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής. Αδιανόητο. ένα ακόμη επιτελικό φιάσκο.

“ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ” ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ερώτηση Γιώργου Καμίνη, Υπεύθυνου του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να χορηγήσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε ΜΚΟ που συνεστήθη μόλις το Σεπτέμβριο. Η χρηματοδότηση αφορά δράσεις μέχρι το τέλος του 2020, μόλις δηλαδή που καλύπτει 3 μήνες.

Η εν λόγω ΜΚΟ προσπαθεί μέσα από διαδοχικές οβιδιακές νομικές μεταμορφώσεις να αποκρύψει την ακροδεξιά καταγωγή της, τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα και την πλήρη έλλειψη εμπειρίας στο προσφυγικό.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, καταθέτοντας σειρά καίριων ερωτημάτων για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (με την επωνυμία Hopeland), η οποία αναλαμβάνει εφεξής ευθύνη για τη στέγαση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τελικά την κοινωνική ένταξη περίπου 1000 αιτούντων άσυλο, όταν αυτή τη στιγμή έχει μόλις δύο εταίρους και άγνωστο αριθμό μελών. Φέρεται δε να ιδρύθηκε στις 22/9/2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης ΑΜΚΕ, με εντελώς διαφορετικό, “εθνικού” περιεχομένου, αντικείμενο. Τα περισσότερα μέλη της ανήκαν στη δημοτική παράταξη που υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία το έτος 2019 στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, του υποψηφίου Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου. Ο τελευταίος, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου στο ακροδεξιό κόμμα “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη, το οποίο έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ δεν καλύπτει καν τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει μέσω του πολυδιαφημισμένου Μητρώου των ΜΚΟ (για παράδειγμα απολογισμός έργου 2 ετών, ύπαρξη ιστοσελίδας, κτλ), είναι άγνωστο εάν έχει εγγραφεί στο Μητρώο, ενώ υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μόλις 7 ημέρες μετά την ουσιαστική σύστασή της. Μάλιστα το Υπουργείο προέβη σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Με τις τροποποιήσεις αυτές διαγράφεται μεγάλο μέρος των αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ που η ίδια η Κυβέρνηση θορυβωδώς είχε καθιερώσει με ένα νόμο και δυο υπουργικές αποφάσεις.

Ο Γιώργος Καμίνης έκανε την εξής δήλωση, με την αφορμή της κατάθεσης της ερώτησης:

“Αφού επί μήνες η κυβέρνηση προέβη σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των ΜΚΟ συλλήβδην, έρχεται τώρα να υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές, δημιουργώντας ΜΚΟ “φαντάσματα” τις οποίες και προικοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν εν τη γενέσει του το σημαντικό έργο της στέγασης των αιτούντων άσυλο. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία του Υπουργείου: κακές ΜΚΟ ήταν όσες ασχολούνταν μέχρι τώρα με το προσφυγικό. Οι “δικές μας” μπορούν να λειτουργούν, αφού προηγουμένως αλλάξουμε τους κανόνες που οι ίδιοι καθιερώσαμε”.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς: τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας στην επιχορήγηση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ) HOPELAND για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ»

Κύριε Υπουργέ,

Τη 19η.10.2020 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η με αριθ. πρωτ. 2138 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτική Πολιτικής, με θέμα «Ένταξη της ΔΡΑΣΗΣ Επιχορήγηση Ν.Π. HOPELAND ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία» με Κωδικό ΟΠΣ 5072555, από τον Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Στην απόφαση επισυνάπτεται η σχετική συμφωνία επιδότησης δράσης, υπογεγραμμένη από τον Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ΑΜΚΕ HOPELAND. Hμερομηνία έναρξης της Δράσης ορίζεται η 15.10.2020 και ημερομηνία λήξης η 31.12.2020. Η δημόσια δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 1.137.224,10 ευρώ.

Φυσικό αντικείμενο της Δράσης είναι η παροχή στέγασης και συνοδευτικών της στέγασης υπηρεσιών σε αιτούντες διεθνή προστασία. Η δράση αφορά τη λειτουργία δώδεκα (12) μονάδων στέγασης και ειδικότερα νέων κτιρίων, έντεκα (11) εκ των οποίων στην Περιφέρεια Αττικής με δυναμικότητα εννιακοσίων πενήντα δύο (952) θέσεων και ενός (1) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δυναμικότητα πενήντα (50) θέσεων. Η συνολική δυναμικότητα των κτιρίων ανέρχεται στις χίλιες δύο (1002) θέσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Η ΑΜΚΕ HOPELAND θα παρέχει επίσης πλήθος υπηρεσιών όπως: α) ψυχοκοινωνική στήριξη, β) συνοδεία στις υπηρεσίες όταν είναι απαραίτητο, γ) βοήθεια στην ενσωμάτωση μέσω της ανάπτυξης σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπής των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης, δ) υπηρεσίες διερμηνείας, ε) φύλαξη των μονάδων φιλοξενίας κατά τις νυχτερινές ώρες, στ) παροχή σίτισης για τις θέσεις του προγράμματος που δεν διαθέτουν κατάλληλη υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους ωφελούμενους ,και ζ) παροχή καθαριότητας και υγιεινής των κοινόχρηστων χώρων της μονάδας.

Από την ως άνω απόφαση προκύπτουν επίσης ότι:

Στις 17.06.2020 έγινε η πρόσκληση της Υπεύθυνης Αρχής για την υποβολή των σχετικών προτάσεων. Η πρόσκληση τροποποιήθηκε δύο φορές, στις 16.07.2020 και 15.09.2020.
Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία τροποποίηση, στις 29.09.2020, κατατέθηκε το αίτημα Χρηματοδότησης Δράσης της ΑΜΚΕ HOPELAND.
Στις 23.06.2016, δυνάμει του από 19.05.2016 ιδιωτικού συμφωνητικού που δημοσιεύθηκε νόμιμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (εφεξής «ΓΕΜΗ»), συστάθηκε η ΑΜΚΕ με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου» (αριθ. ΓΕΜΗ 13937401000). Βασικός σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό της είναι «Να προάγει δράσεις για την τοπική ανάπτυξη με έμφαση στη στήριξη των τοπικών αγορών, την ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ιδίως στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων», ενώ μεταξύ των σκοπών της είναι «να συμβάλει δημιουργικά στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής ελληνικής παράδοσης, με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και να αναδείξει τα διαχρονικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας».
Μέλη της εταιρίας αναφέρονται οι Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, Γρηγόριος Κάτσιος, Δημήτριος Κοτσόπουλος, Χρυσούλα Λέκκα και Γεώργιος Λιακόπουλος. Όπως δε προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2019, ο τρίτος και η τέταρτη εξ αυτών αποτέλεσαν στελέχη ομώνυμης με την ΑΜΚΕ δημοτικής παράταξης, στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, με υποψήφιο Δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης, τον πρώτο εταίρο, Αλέξανδρο Αρβανιτάκη.
δυνάμει του από 03.08.2020 ιδιωτικού συμφωνητικού τροποποίησης καταστατικού, (αριθ. ΓΕΜΗ 2191643), οι εταίροι της ως άνω ΑΜΚΕ, Γρηγόριος Κάτσιος, Δημήτριος Κοτσόπουλος, Χρυσούλα Λέκκα και Γεώργιος Λιακόπουλος μεταβίβασαν αιτία δωρεάς στον Αλέξανδρο Αρβανιτάκη και στον Γεώργιο Πουλαδάκη, τα εταιρικά τους μερίδια, με αποτέλεσμα να συμμετέχει ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης στην ΑΜΚΕ με ποσοστό 97% και ο Γεώργιος Πουλαδάκης με ποσοστό 3%.
δυνάμει του από 17.09.2020 ιδιωτικού συμφωνητικού (αριθ. ΓΕΜΗ 2199325), ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης μεταβιβάζει αιτία δωρεάς τα εταιρικά του μερίδια στους Γεώργιο Πουλαδάκη και Αικατερίνη Ρούκα, και ειδικότερα στον Γεώργιο Πουλαδάκη το 87% και στην Αικατερίνη Ρούκα το 10%, με συνέπεια αφενός ο ίδιος (Αλέξανδρος Αρβανιτάκης) να εξέλθει της ΑΜΚΕ και στη θέση του να εισέλθει η Αικατερίνη Ρούκα, αφετέρου στη μη κερδοσκοπική εταιρεία να μετέχουν πλέον με ποσοστό 90% ο Γεώργιος Πουλαδάκης και με ποσοστό 10% η Αικατερίνη Ρούκα.
Στις 22.09.2020 καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ (αριθ. 2239340), το από 21.9.2020 συμφωνητικό των μελών της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», με το οποίο τροποποιήθηκαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του μέχρι τότε καταστατικού και αναριθμήθηκε το καταστατικό της εταιρείας, ενώ στις 29.09.2020 ακολούθησε άλλη μία τροποποίηση.
Πότε υπέβαλε σχετικό αίτημα και πότε ενεγράφη η ΑΜΚΕ HOPELAND στο Μητρώο ΜΚΟ;
Ποιοι άλλοι φορείς υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης για το εν λόγω πρόγραμμα;
Για ποιους ειδικότερους λόγους επελέγη η ΑΜΚΕ HOPELAND;
Πώς, κατά την εκτίμησή σας, μπορεί η εν λόγω ΑΜΚΕ, η οποία έχει δύο εταίρους, να αντεπεξέλθει στο σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την παροχή στέγασης και συνοδευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA ΙΙ;
Πόσα μέλη διαθέτει σήμερα η ΑΜΚΕ HOPELAND και ποιός είναι ο τομέας επιστημονικής ή άλλης ειδίκευσης των μελών αυτών;
Υπάρχει ο απολογισμός έργου προηγούμενων ετών τον οποίο απαιτούν οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις για την εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ, με δεδομένο ότι η ΑΜΚΕ HOPELAND ουσιαστικά συστάθηκε την 22.09.2020;
Είναι σε γνώση σας προηγούμενη δραστηριότητα ή τυχόν απολογισμός έργου της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», με δεδομένο ότι μετά την αρχική καταγραφή του από 2016 καταστατικού σύστασής της, η αμέσως επόμενη εγγραφή στο ΓΕΜΗ φαίνεται να είναι στις 3.08.2020;
Ποια είναι η ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ HOPELAND, κατά τα προβλεπόμενα στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις; Εαν υφίσταται, πότε δημιουργήθηκε;
Ποιες είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΑΜΚΕ HOPELAND;
Ποιες είναι οι 12 μονάδες στέγασης που αναφέρονται στη δράση για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ;
των βιογραφικών των εταίρων της ΑΜΚΕ HOPELAND
των εγγράφων αξιολόγησης της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 6 της ΚΥΑ 10616/2020 (ΦΕΚ 3820, Β΄) για την εγγραφή της ΑΜΚΕ HOPELAND στο Μητρώο ΜΚΟ και λοιπών προσκομισθέντων δικαιολογητικών
των εγγράφων τεκμηρίωσης της θετικής αξιολόγησης της πρότασης της ΑΜΚΕ HOPELAND για τη χρηματοδότηση της Δράσης για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ
Σχετικά με την ΑΜΚΕ HOPELAND προκύπτουν τα εξής :

Στις 22.09.2020 πάντως η απλή δημοτική “Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου” αναβαπτίζεται με το όνομα ΑΜΚΕ HOPELAND. Αλλά και μετουσιώνεται. Ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό σκοπό της απέβλεπε, όπως προαναφέρθηκε, στο “να προωθήσει την πολιτιστική και πνευματική ελληνική παράδοση, με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και να αναδείξει τα διαχρονικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας», εφεξής αφιερώνεται στους αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς. Αίφνης αποκτά νέα έδρα, νέο κεφάλαιο, νέο διαχειριστή (τον εταίρο που έχει ποσοστό μόλις 10%) και σκοπούς εκ διαμέτρου αντίθετους με τους ιδρυτικούς (κοινωνική ένταξη μεταναστών και αιτούντων άσυλο). Η εταιρία αυτή, την 29.09.2020, μόλις επτά ημέρες μετά την αναβάπτιση και μετουσίωσή της, υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ, το οποίο και ικανοποιήθηκε!

Κύριε Υπουργέ, σας απευθύνω ερώτηση λαμβανομένων υπόψη των κάτωθι:

α) Το ζήτημα της επανασύστασης Μητρώου ΜΚΟ, της σύστασης Μητρώου Μελών ΜΚΟ και της θέσπισης πληθώρας ειδικών κριτηρίων και διαδικασιών ένταξης στο Μητρώο αποτέλεσε εμβληματικού χαρακτήρα πολιτική του υπουργείου σας κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας..

β) Μετά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη στο άρθρο 191 του ν. 4662/2020, εκδώσατε, μέχρι σήμερα, δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις (υπ΄αριθ 3063, ΦΕΚ B’ 1382/14.04.2020 και υπ΄αριθ. 10616, ΦΕΚ Β’ 3820/9.9.2020) που θεσπίζουν σειρά κριτηρίων και συγκεκριμένες διαδικασίες για την ένταξη στα Μητρώα ΜΚΟ και Μελών ΜΚΟ. Καθιερώσατε έτσι σειρά αυστηρών τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εν γένει λειτουργία ΜΚΟ που αναπτύσσουν δράση στους τομείς αρμοδιότητος του Υπουργείου σας. Αυτές οφείλουν πλέον να διαθέτουν οργανωμένη δομή με υλικοτεχνική υποδομή, να απασχολούν ικανό αριθμό προσώπων, να έχουν συνεχή και προηγούμενη δράση με εξειδίκευση και εμπειρία σε τομείς «υλοποίησης δραστηριοτήτων Κοινωνικού και Ανθρωπιστικού Χαρακτήρα, Διεθνούς Προστασίας, Μετανάστευσης ή Κοινωνικής Ένταξης”. Υποτίθεται ότι όλη αυτή η σπουδή απέβλεπε στην καθιερωση ΜΚΟ με αποδεδειγμένη εμπειρία στα θέματα προσφύγων και μεταναστών και κατ’επέκταση στην καταπολέμηση της διαφθοράς

γ) Είναι απορίας άξιον λοιπόν το γεγονός ότι, σε αντίφαση με όλα τα προαναφερθέντα, σείς ο ίδιος φροντίσατε εκ των υστέρων να ακυρώσετε τις εν γένει αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ. Ειδικότερα, στις από 16.07.2020 και 15.09.2020 τροποποιήσεις της από 17.06.2020 αρχικής πρόσκλησης της Υπεύθυνης Αρχής για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ESTIA II, έχετε απαλείψει μεγάλο μέρος των αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ. Παράλληλα, με τις ίδιες τροποποιήσεις δίνετε τη δυνατότητα υποβολής όχι μόνον της αρχικής πρότασης αλλά και των δικαιολογητικών για την τελική πληρωμή των δαπανών, ακόμη και σε ΜΚΟ που δεν έχουν καν εγγραφεί στο Μητρώο, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτημα εγγραφής σε αυτό!

δ) Απορίες επίσης προκαλεί η προσθήκη μιας πρόβλεψης στην από 16.07.2020 πρώτη τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι γενικές / κτιριακές, τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές κάθε Μονάδας Στέγασης [σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΥΑ 13221/30.03.2020 «Καθορισμός πλαισίου προδιαγραφών του προγράμματος “ESTIA II” για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία» (ΦΕΚ Β 1223/09.04.2020)], ο δυνητικός δικαιούχος έχει το περιθώριο συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του έτους. Και τούτο, με δεδομένο ότι η εν λόγω δράση ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους!

ε) Η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στέγασης καθώς και άλλων ποικίλων συνοδευτικών υπηρεσιών, όπως περιγράφονται ανωτέρω (ψυχοκοινωνική στήριξη, διερμηνεία, σίτιση, φύλαξη κ.λπ.) απαιτούν εγρήγορση, άμεσα αντανακλαστικά, τεχνογνωσία σε πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς, εξειδίκευση επιστημονική και τεχνική καθώς και εμπειρία στο πεδίο.

Ερωτάσθε, συνεπώς, κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ να κατατεθούν αντίγραφα

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Γ. Μακράκη και τον Αντιπρόεδρο Γ. Μπαζιάνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Γ. Μουλκιώτης και Δ. Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σε μία εποχή που η ανεργία διογκώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από στήριξη, η Κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, του στερεί πόρους.

Οδηγεί τον Οργανισμό σε αδιέξοδο, σε κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων του. Υπονομεύει τα προγράμματά του για την απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων και την εργασία σε επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στον κόσμο της εργασίας απαιτεί νέους πόρους από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Λέμε όχι στην υπονόμευση του ΟΑΕΔ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ OPEN TV (ΑΥΡΙΟ 24/10 ΚΑΙ ΩΡΑ 09:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Σάββατο 24 Οκτωβρίου και ώρα 09:00 π.μ. στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV και την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Ο ΟΑΕΔ σε αδιέξοδο με ευθύνη της Κυβέρνησης

«Σε μία εποχή που η ανεργία διογκώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από στήριξη, η Κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, του στερεί πόρους. Οδηγεί τον Οργανισμό σε αδιέξοδο, σε κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων του. Υπονομεύει τα προγράμματά του για την απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων και την εργασία σε επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στον κόσμο της εργασίας απαιτεί νέους πόρους από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Λέμε, όχι στην υπονόμευση του ΟΑΕΔ». Αυτά δήλωσε η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο του ΟΑΕΔ.

Που είναι ο… Παππάς; Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ κατάφερε να τον «χάσει»

Η διαφυγή του Χρήστου Παππά μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Η ίδια ήταν που διέρρεε μέσω το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαφυγής των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση. Η σημερινή μάταιη αναζήτηση του Χρ. Παππά, για να εκτελεστεί σε βάρος του η ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έχτισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θυμόμαστε ότι σε παρόμοιες υποθέσεις μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Όμως, τους καλούμε να σοβαρευτούν και να βρουν άμεσα στον καταζητούμενο Παππά. Άλλωστε, είναι προφανές πως το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.

Η υποβάθμιση της εργασίας έχει σφραγίδα ΝΔ

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποκαλύπτουν ότι οι συνέπειες της πανδημίας και των πολιτικών της κυβέρνησης είναι δραματικές για τους εργαζόμενους. Επτά στους δέκα ζουν με μισθό κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ το 12% λαμβάνει το πολύ 200 ευρώ το μήνα! Επίσης, το εργατικό δυναμικό μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 μειώθηκε κατά 190.000 άτομα και οι μισθοί κατά 10%. Αυτή τη στιγμή, το 1/3 των μισθωτών αμείβεται με λιγότερα από το βασικό μισθό. Κι όμως: η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των μισθωτών. Μεταξύ αυτών, απλήρωτες υπερωρίες και ωράριο-«λάστιχο». Ίσως διότι θεωρούν ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις θα βγουν από την κρίση με τη συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά αυτά αποτελούν μόνον ιδεολογικές μονομέρειες. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει από την αρχή της κρίσης γενναία μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως την επιδότηση μισθού στο 50%, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων κτλ. Μόνον έτσι, μέσα από τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, μπορεί να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Περισσότερα ΕΔΩ

ΜΚΟ-φάντασμα με ακροδεξιες «ρίζες»

Ζητάμε απαντήσεις τώρα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την απόφασή του να χορηγήσει 1,2 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε ΜΚΟ που δημιουργήθηκε μόλις το Σεπτέμβριο, ενώ η χρηματοδότηση αυτή καλύπτει δράσεις μόλις για 3 μήνες (σ.σ.: έως το τέλος του 2020).

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ θέλει να… κρυφτεί, αλλά το παρελθόν της δεν την αφήνει. Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Hopeland, η οποία φέρεται να ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης αντίστοιχης εταιρείας με εντελώς διαφορετικό και «εθνικού» περιεχομένου αντικείμενο. Τα δε μέλη της ανήκαν σε δημοτική παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Αγίου Δημητρίου στις εκλογές του 2019, Αλέξανδρου Αρβανιτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου στο ακροδεξιό κόμμα «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και το οποίο έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Μάλιστα, η εταιρεία δεν καλύπτει καν τις προϋποθέσεις που η κυβέρνηση έχει ορίσει μέσω του Μητρώου ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, με τις οποίες διαγράφηκε μεγάλο μέρος των αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αφού επί μήνες η κυβέρνηση προέβη σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των ΜΚΟ, έρχεται τώρα να υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές, δημιουργώντας ΜΚΟ φαντάσματα, τις οποίες προικοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ”. Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.