ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού εκφράζει την ανησυχία του για τους Έλληνες Ομογενείς που ζουν στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας και εύχεται να μην χρειαστεί κανένας από τους Ομογενείς μας να εγκαταλείψει με βία το σπίτι του ή να κινδυνέψει η ζωή του λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά στηρίζει και υποστηρίζει τους Έλληνες Ομογενείς, οι πρόγονοι των οποίων μέσα από διάφορες ιστορικές περιόδους εγκαταστάθηκαν στον Εύξεινο Πόντο και στην Αζοφική Θάλασσα και αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της Ελληνικής Διασποράς.

Κατερίνα Αυξεντίου

Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 260 ΔΙΣ ΕΥΡΩ- ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει ως ‘’βόμβα’’ στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ.Κατρίνης , με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, επιδιώκει να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι στο τέλος του 2021, το χρέος των Ελλήνων πολιτών ήταν:

-111 δις ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία

-41 δις ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ

-106,7 δις το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers

-Απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους-ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις , επισημαίνοντας ότι:

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

-Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο.

‘’ Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει το ρόλο του θεατή.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Με δεδομένη την αποτυχία, έως σήμερα, όλων των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών, ο κ.Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό:

1ον) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2ον) Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

‘’ Εύχομαι και ελπίζω, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη ’’ αναφέρει ο κ.Κατρίνης.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Το διογκούμενο ιδιωτικό χρέος συνιστά βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας

Το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Στο τέλος του 2021, το ονομαστικό χρέος στην εφορία διαμορφώθηκε στα 111 δις ευρώ, τα συνολικά χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν τα 41 δις ευρώ, το ΄΄κόκκινο’’ ιδιωτικό χρέος εντός και εκτός τραπεζών άγγιξε τα 106,7 δις ευρώ, ενώ απροσδιόριστο είναι το ποσό των οφειλών από λογαριασμούς ενέργειας ή των χρεών προς τους ΟΤΑ. Θεωρείται, ταυτόχρονα, βέβαιο ότι η παρατεταμένη ακρίβεια θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία (5,79 δις οι απλήρωτοι φόροι το 2021- 2 δις το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και τον ΕΦΚΑ (2,2 δις χρέη μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και δημιουργία νέων ‘’κόκκινων’’ δανείων (εκτίμηση για 4-6 δις ευρώ/χρόνο), αφού λήγουν σταδιακά τα προγράμματα ‘’Γέφυρα’’ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αυξήσεις στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δόσεις δανείων. Όλες οι έως τώρα επιλογές της κυβέρνησης έχουν αποτύχει στην πράξη, αφού:

Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες
Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες (Από 1/6/2021) έχουν συμφωνηθεί οριστικά λιγότερες από 100 ρυθμίσεις, ενώ μόνο τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια είναι πάνω από 1.000.000 περιπτώσεις!
Με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τον προσδιορισμό 15.000 περίπου πλειστηριασμοί ως το 1ο εξάμηνο του 2022 ( από servicers και τράπεζες), αλλά και ότι σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο- την ίδια στιγμή που ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα ξεκινήσει το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις-καθίσταται σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ‘’κουβαλούν’’ στην πλάτη τους συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Ερωτάται ο κ.πρωθυπουργός

Θα προχωρήσει σε ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού;
Θα διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ακρίβειας;
Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας Κινήματος Αλλαγής

Βουλευτής Ηλείας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, πολιτική, εκπαιδευτική εξόρμηση του Κινήματος Αλλαγής με την Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χαρά Κεφαλίδου και τον Γραμματέα του Τομέα κ. Νίκο Τσούλια, σε συνεργασία με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας κ. Γιώργο Αθανασόπουλο.

Η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα και τον Αντιπρύτανη κ. Παναγιώτη Δημόπουλο και ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα του πανεπιστημίου και ιδιαίτερα για το οξύ πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, για τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες, για το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία και την παραγωγή. Εκτέθηκαν οι θέσεις του κόμματός μας για τα μείζονα ζητήματα των πανεπιστημίων.

Παρόμοια συνάντηση έγινε και με τον Πρύτανη κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αν. Καθηγητή Γεώργιο Σκρουμπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Ενημερωθήκαμε για το πρωτοποριακό και συνεχώς αναπτυσσόμενο επιστημονικό και ερευνητικό πρόγραμμά του ΕΑΠ. Και εδώ αποφασίστηκε η σε μόνιμη βάση αλληλοενημέρωση για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των δύο πλευρών.

Έγινε επίσκεψη στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αχαΐας Χρυσόστομο, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα Παιδείας και το μείζον ζήτημα των εμβολιασμών, στο οποίο όλοι είμαστε υπέρμαχοι και απόλυτοι υποστηρικτές.

Ακολούθησε συνδιάσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, με τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Κ. Γιαννόπουλο και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Α. Σταυρογιαννόπουλο και Α. Ζέρβα αντίστοιχα.

Η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα των κτιριακών υποδομών, στη μείωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία – λόγω του δημογραφικού προβλήματος – στα μαθησιακά κενά, την ψυχική και ψυχολογική επιβάρυνση των παιδιών λόγω της πανδημίας, στα πολλαπλά προβλήματα των εκπαιδευτικών και στις σοβαρές ελλείψεις των ψηφιακών υποδομών. Καταθέσαμε τις προτάσεις του κόμματός μας σε γενική εκδοχή (περιεχόμενο σχολείου, πολιτιστική και παιδαγωγική ενίσχυση, ανισότητες, Εθνικό Απολυτήριο κλπ).

Η εξόρμηση συνεχίστηκε με μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματός μας και αναπτύχθηκε πλούσιος και δημιουργικός διάλογος. Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, ακολούθησε η εκδήλωση για το πανεπιστήμιο με μεγάλη, για αυτή την περίοδο, μαζική συμμετοχή φοιτητών και νέων. Εισηγητές ήταν η Τομεάρχης Χαρά Κεφαλίδου, με θέμα «Η παιδεία μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μετά την πανδημία» και ο καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος κ. Κώστας Αυγουστάκης με θέμα «Προτάσεις μεταρρύθμισης του Ελληνικού Πανεπιστημίου». Η εκδήλωση έκλεισε με πολιτική τοποθέτηση του Γραμματέα του Τομέα Παιδείας και με αρκετές παρεμβάσεις των φοιτητών.

Η μαζικότατη και ενεργητική συμμετοχή των νέων ήταν και η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, συμμετοχή που διαμορφώνει μια νέα δυναμική του Κινήματος Αλλαγής στην εκπαίδευση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «EUROFERRY OLYMPIA»

Αυτές τις δύσκολες και αγωνιώδεις στιγμές που βιώνουμε, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο πλοίο «Euroferry Olympia», και ενώ ακόμη οι προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης όλων των επιβαινόντων  συνεχίζονται, οι σκέψεις μας και οι ελπίδες μας βρίσκονται συνέχεια δίπλα στους οικείους των αγνοουμένων συνανθρώπων μας με την ευχή να υπάρξει γρήγορα, αίσιο τέλος.

Εντούτοις, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί και άλλα ατυχήματα σε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, τα οποία, σε συνδυασμό με τις σχετικές καταγγελίες των επιβατών, μόνον ως τυχαία δεν μπορούν να θεωρούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, το «Norman Atlantic» και πάλι στη γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας, όπου δυστυχώς οι όποιες συστάσεις των αρμοδίων εμπειρογνωμόνων δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των θαλασσίων μεταφορών.

Όπως επίσης δεν έχουν γίνει από την Πολιτεία ουσιαστικές παρεμβάσεις, σε αρκετά λιμάνια της χώρας για την υποστήριξη των ανεπαρκών δομών ανταπόκρισης και αντιμετώπισης συμβάντων όπως αυτό που βιώνουμε (όπως η δημιουργία Πυροσβεστικών κλιμακίων και μόνιμης εγκατάσταση πυροσβεστικών και ναυαγοσωστικών πλοίων).

Ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση:

α) να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο για την ανεύρεση των αγνοουμένων,

β) να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθ΄ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης και μεταφοράς του πλοίου σε ασφαλές σημείο, και

γ) πέραν της αυτονόητης αναζήτησης των αιτιών και ευθυνών για το εν λόγω συμβάν, να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των ειδικών αλλά και τις προτάσεις που έχουμε κατά καιρούς θέσει, προχωρώντας άμεσα σε υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης, τόσο της ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών και της πρόληψης ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, όσο και της ενίσχυσης των περιφερειακών υποδομών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ανάλογων περιστατικών.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συζήτηση με αγρότες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είχε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στον Ορχομενό Βοιωτίας.

«Είναι μια πολύ κρίσιμη φάση, διότι παρά τα 11 χρόνια δύσκολης οικονομικής περιπέτειας της χώρας με την οικονομική κρίση και τις δημοσιονομικές περικοπές, ο αγροτικός τομέας άντεξε και αναπτύχθηκε και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές που είχαν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι είναι άρα πολύ κρίσιμο να μη σπάσει αυτή η συνέχεια και να δώσουμε μια προοπτική, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση που έχει κλιμακώσει το κόστος παραγωγής και έχει επιπτώσεις και στην ανταγωνιστικότητα.

Παρουσιάζοντας τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων, η οποία θα έχει να κάνει με το κόστος αύξησης της ενέργειας που μετακυλίεται  στο κόστος παραγωγής του λιπάσματος. Το δεύτερο άμεσο μέτρο είναι αυτό που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για τους πραγματικούς παραγωγούς και το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Από τη μία, αυτή την αύξηση των τιμών στην ενέργεια την πληρώνει ο καταναλωτής, αλλά υπάρχει και μια επιδότηση από το κράτος. Γνωρίζουμε ότι θα πέσουν περί τα 2 δισ. ευρώ μέσω των παρόχων στην αγορά, δεν ξέρουμε όμως πότε και σε ποιους κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα εν τέλει, για το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Λέμε λοιπόν ότι το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, οδηγεί και τους παρόχους να αναλάβουν ένα κόστος της αύξησης του τιμολογίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ένα δίκαιο μέτρο, αν αναλογιστούμε ότι η τιμή στα τιμολόγια ενέργειας στην Ελλάδα, είναι 100% χρηματιστηριακή», ενώ το ίδιο ποσοστό στην Ιταλία είναι 11%, και στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι 29%. «Δεν θα έπρεπε λοιπόν με αυτή την πολιτική που έχουν οι πάροχοι, να σηκώσουν και αυτοί ένα κομμάτι του βάρους που σηκώνει το κράτος και ο καταναλωτής; Όποτε θεωρούμε πάρα πολύ δίκαιο να υπάρχει ένα πλαφόν που να μην οδηγεί στην υπεραύξηση του κόστους», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πέρα από αυτά τα τρία που έχουν να κάνουν με τα άμεσα ζητήματα στο κόστος παραγωγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, «μέτρο που η κυβέρνηση δεν το αποφασίζει διότι θεωρεί ότι είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος. Έχει βρει τώρα ο κ. Μητσοτάκης την καραμέλα περί λεφτόδεντρου», είπε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην τέταρτη παγκοσμίως δημοσιονομική επέκταση. «Όταν κάνανε την τέταρτη παγκοσμίως δημοσιονομική επέκταση, με 43 δισ., δεν υπήρχε λεφτόδεντρο; Τι σημαίνει αυτό; ότι πάρα πολλά χρήματα από την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν οριζόντια και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν μείνει από καύσιμο». Επιπλέον, τόνισε πως όσο αυξάνουν οι τιμές στα βασικά αγαθά, το κράτος λόγω των ανατιμήσεων, κερδοσκοπεί από τον ΦΠΑ. «Είδαμε τα δεδομένα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και τα έσοδα από το τις ανατιμήσεις μέσω του ΦΠΑ, είναι μεταξύ των 500-600 εκατ. ευρώ», προτείνοντας για αυτά τα χρήματα που εισπράττονται εκτός σχεδιασμού να αξιοποιηθούν, «είτε για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είτε με άλλους τρόπους για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι και οι παραγωγικές δυνάμεις όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας».

«Η χώρα μας δυστυχώς, δεσμεύεται υπέρμετρα με το φυσικό αέριο. Όταν έρχονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί που πιέζουν τη χώρα να προσαρμοστεί στην απανθρακοποίηση. Απανθρακοποίηση δεν είναι μόνο απολιγνητοποίηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Φεύγουμε από ένα εθνικό καύσιμο το οποίο είναι βέβαια πάρα πολύ ρυπογόνο και πάμε σε ένα ορυκτό καύσιμο το οποίο δεν είναι δικό μας. Η τιμή αυτή του καυσίμου αυτού είναι πια πολύ μεγάλη λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτή η τιμή εκτινάσσει το κόστος», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το ποσοστό του φυσικού αερίου δεν έχει αυξηθεί στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αυξήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αντί να δούμε τι έκαναν οι υπόλοιποι, δίνουμε πολύ λίγα στο κακής ποιότητας και χαμηλής διασυνδεσιμότητας δίκτυό μας», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι αυτός ο τομέας έχει αποκλειστεί από μεγάλες επενδύσεις. «Η χώρα είναι ενεργειακά απομονωμένη με το εξωτερικό και ενεργειακά αδύναμη στο δίκτυό της στο εσωτερικό.  Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα μακροπρόθεσμα με την δέσμευσή μας στο φυσικό αέριο,  εις βάρος των ΑΠΕ που θα μπορούσαν να κάνουν την παραγωγή φθηνότερη και την ανθεκτικότητα καλύτερη για όλο τον λαό και για τους παραγωγούς και για τους πιο φτωχούς Έλληνες»

«Ο τομέας αυτός, τα προβλήματα τα ξέρετε πιο καλά από εμάς, γιατί τα ζείτε καθημερινά. Έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε μακροπρόθεσμα οι καλλιέργειες μας να είναι βιώσιμες, εκμεταλλευόμενοι με ορθολογισμό τους φυσικούς μας πόρους χωρίς να τους σπαταλούμε; Υπάρχει εθνική στρατηγική στον αγροδιατροφικό τομέα, για να διασυνδεθεί με τον τουρισμό, ώστε τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. «Γιατί λοιπόν εμείς να μην μπορούμε να ασκήσουμε τέτοιες πολιτικές και να έχουν οι αγρότες μας αξιοπρεπές εισόδημα, με διεθνή ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα ανοίξουν καλές θέσεις δουλειάς και ο νέος αγρότης θα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και από την παραγωγή και από την μεταποίηση;»

«Εμείς θέλουμε αυτόν τον τομέα, τον οποίο τον στήριξε η παράταξή μας, διαχρονικά, από την εποχή της ίδρυσής της, πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, εξαγγέλλοντας τους επόμενους μήνες μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ένα μεγάλο, μονοθεματικό συνέδριο. «Πρωτογενής τομέας, ανταγωνιστικότητα, κόστος παραγωγής, εξωστρέφεια, ώστε να προκύψει ένα εγχειρίδιο, που θα είναι για εμάς ένα ευαγγέλιο για το μέλλον.  Και αυτό είναι μια προσωπική μου δέσμευση, για να σας δείξω με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι θα είναι προτεραιότητά μας, η επένδυση στους αγρότες μας και στην αγροτική παραγωγή, μακροπρόθεσμα για τον Ελληνικό λαό και για όλους εσάς που κάνετε πολύ μεγάλους κόπους και μεγάλες θυσίες, να μείνετε εδώ, να τα καταφέρετε μαζί με τις οικογένειές σας».

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Τα προβλήματα από τις ανατιμήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα οποία αυξάνουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, γι’αυτό θεωρούμε ότι άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα, είναι: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο γι’αυτούς που παράγουν, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο, και βέβαια η επιδότηση στο κόστος αγοράς των λιπασμάτων για την τιμή που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα. 

Πρέπει να υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμα μέτρα, που έχουν να κάνουν με την πολιτική διάχυσης των ΑΠΕ στους παραγωγούς μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αγρότες μας. Πρέπει να υπάρχει η πολιτική εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε μέσα από την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης, να θωρακίσουμε τους παραγωγούς μας για να έχουν χαμηλό κόστος. Πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες περιπέτειες, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί εντός ΕΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είναι 72 δισ. ευρώ στο σύνολο που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα έξι χρόνια. Ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά για να μην υπάρχει ξανά χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα, που τα πρώτα έργα που εντάσσει, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μακρόπνοο σχέδιο και στρατηγική, για να γίνει η χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, που αφορούν και την ενέργεια, που αφορούν και τα θέματα της κοινωνικής κατοικίας, ώστε να μπορούν νέα ζευγάρια να νοικιάσουν με χαμηλό κόστος, σπίτια στα αστικά κέντρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων και βέβαια της ενίσχυσης του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει σε όλους αυτούς τους τομείς να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα, για να έχει η χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον.»

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.