ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΠΟΙΟΝ ΕΜΠΑΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΑΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Ολοκληρώθηκε εχτές η δημόσια διαβούλευση – παρωδία της Κυβέρνησης σχετικά με την συγχώνευση της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού μαζί με άλλες Γραμματείες και η κατ’ ακολουθία υποβάθμισή της σε μια απλή Διεύθυνση.

Εμείς εκφράσαμε εξαρχής και δημόσια την ένστασή μας και συνταχτήκαμε με την συντριπτική πλειοψηφία των ομογενειακών φορέων που εναντιώνονταν στην κατάργηση της μοναδικής Υπηρεσίας του Κράτους που αφορά αποκλειστικά στους Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων και των ελληνικών διασπορών στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Η κυβέρνηση στερούμενη ευαισθησίας για το εθνικό κεφάλαιο «Απόδημος Ελληνισμός» όχι μόνο κώφευσε στις ενστάσεις που έφτασαν σωρηδόν από το Εξωτερικό στα email του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού, αλλά επιχείρησε να τους κοροϊδέψει μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων.

Στις 4 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός -στο πλαίσιο του ανασχηματισμού- ορίζει Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού.

Την επομένη, στις 5 Αυγούστου, σπεύδουν με Προεδρικό Διάταγμα να συγκροτήσουν Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού για να υπάρχει η αντιστοίχιση με την θέση του Γραμματέα που ορκίστηκε την προηγουμένη.

Στις 6 Αυγούστου και αφού πλέον έχουν αντικατασταθεί η Γραμματεία και ο Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού από την Γραμματεία και τον Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, έχουν το θράσος να βάλουν σε διαβούλευση τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις τους.

Μάλιστα, αυτήν την έστω τύποις διαβούλευση την όρισαν μεταξύ 6 και 31 Αυγούστου, κατ’ εξοχήν δηλαδή σε ημέρες διακοπών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έθεσε στη διαβούλευση σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο δεν ήταν άλλο από αυτό που κατέθεσε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκανδαλώδης είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου να καταργηθούν τα περιφερειακά ΣΑΕ και να αποφασίζουν για την εσωτερική διάρθρωση του Οργάνου 35 σύνεδροι που ορίζονται από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος ορίζεται από την κυβέρνηση.

Όλοι καταλάβαμε κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης πόσο υποτιμάτε τόσο την νοημοσύνη όσο και την δύναμη των Αποδήμων Ελλήνων.

Εκτός και αν κατά βάθος τον φοβάστε τον Απόδημο Ελληνισμό και προσπαθείτε με διάφορες αλχημείες να τον απογοητεύσετε και να τον αποδυναμώσετε.

Εμείς γνωρίζουμε ότι οι Απόδημοι Έλληνες δεν πρόκειται να σας κάνουν αυτή τη χάρη γιατί πρώτον δεν χειραγωγούνται και επιπλέον είναι πεπεισμένοι ότι οι Έλληνες εντός και εκτός συνόρων πρέπει να συνδιαλέγονται να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ισότιμα και με αλληλοσεβασμό για το καλό του απανταχού Ελληνισμού.

Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

Κατερίνα Αυξεντίου

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ»: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΤΑ… ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Σε απλήρωτες υπερωρίες για 4 μήνες υποχρεώνει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε καραντίνα, αν στην επιχείρηση που δουλεύουν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού.

Η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη για υποχρεωτική-καταναγκαστική εργασία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και εισάγει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» μεταξύ των εργαζομένων για το «ποιος φταίει». Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες θα κληθούν να επιστρέψουν χρόνο 120 ωρών δωρεάν στον εργοδότη. Άρα τους στρέφει ομαδικά κατά του «κρούσματος 0» που μπήκε στην επιχείρηση.

Παράλληλα, όπως γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω ρύθμιση δεν αφορά τη προστασία της Κοινότητας από την πανδημία, , έστω και καταπατώντας το Σύνταγμα.

Γιατί ουδείς νοήμων άνθρωπος και οπωσδήποτε το νομικό μας σύστημα, δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν άνθρωπο σε αναγκαστική εργασία όταν ο ίδιος προσφέρεται να εργαστεί και άλλοι λόγοι, ανεξάρτητοι ή ανώτεροι από την θέλησή του, δεν επιτρέπουν την εκτέλεση της εργασίας.

Μέσα στον αντεργατικό του οίστρο ο κ.Βρούστης και στην προσπάθειά του να μεταφέρει στις πλάτες των πιο αδυνάτων το κόστος της κρίσης, δεν διστάζει να υπονομεύσει την κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της πανδημίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως αυτούς τους ακραίους σχεδιασμούς και να αντιμετωπίσει τυχόν τέτοιες περιπτώσεις με τις προβλέψεις του ΕΟΠΥΥ (άδεια ασθενείας) και με πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ Α. Νικολόπουλο, με αντικείμενο τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Κατρίνης και οι γραμματείς των τομέων Γ. Κουτσούκος, Α. Πόντας και Σ. Κομνηνός.

Μετά την συνάντηση η Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει διάλογο για μια νέα πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας. Με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της Κοινωνίας. Σε αυτό το διάλογο καλέσαμε πρόσφατα στην βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις.

Την ώρα της βαθιάς ύφεσης που πλήττει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η Κυβέρνηση συνεχίζει με ανεπαρκή μέτρα, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Από τον όλο σχεδιασμό της, ακόμη και από την βαθιάς συντηρητικής αντίληψης έκθεση Πισσαρίδη, απουσιάζει κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης της Ελληνικής Μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ακόμη και στα μέτρα ρευστότητας που εξήγγειλε, πρόσβαση είχαν μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις, λόγω της ανοχής στην απαράδεκτη στάση των Τραπεζών.

Είναι ώρα – ΤΩΡΑ – πριν είναι πολύ αργά – να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο.

Προτείνουμε:

Για τις επιχειρήσεις

– Νέα Προγράμματα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

– Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 2 δις ευρώ ακόμη. Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

– Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%) για τις πληγείσες επιχειρήσεις-και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

– Στήριξη της ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού και της Εστίασης ως 31/12/2021 με μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες.

– Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών που έχουν πληγεί δραστικά από την κρίση. Ένταξη τους σε βιώσιμες ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή τους. Να μην χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, για ενταγμένες σε αυτήν επιχειρήσεις που είχαν αδυναμία πληρωμής μέσα στην κρίση.

………………………… . …………………………

Παράλληλα καταθέτουμε σήμερα προτάσεις για τη στήριξη και τον μετασχηματισμό των ΜΜΕ, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν με ολοκληρωμένες πολιτικές, για να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές.

Προτείνουμε:

– Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων και την δημιουργία δικτύων συνεργασίας.

– Χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων «αξίας».

– Τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης, για την προώθηση επιχειρηματικών δράσεων σύμφωνα με τα κατά τόπους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

– Οριζόντια οργάνωση παροχής τεχνογνωσίας προς τις ΜΜΕ με την δημιουργία INCUBATOR (θερμοκοιτίδων) σε επιλεγμένους κλάδους.

– Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους.

– Σύγχρονο εταιρικό Προπτωχευτικό και Πτωχευτικό Δίκαιο.

Με Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, σχέδια αναδιάρθρωσης και ταχεία έκδοση των αποφάσεων.

Με παράλληλη προστασία της Α’ κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές.

– Αναβάθμιση των επιμελητηρίων, ως μηχανισμών ενημέρωσης και συμβουλευτικής των επιχειρήσεων.

– Τηλεμπόριο και τηλεπιχειρείν

Περαιτέρω ανάπτυξη, όχι μόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά γενικότερα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, με δικτυακές πλατφόρμες εταιρειών, αγορών και συμβάσεων.

Με ριζική αναδιοργάνωση των γραφείων και γενικά των τμημάτων υποστήριξης επιχειρήσεων που δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενα στην παραγωγική διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Προς:
Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη
Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Θέμα: «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών»

Κύριοι Υπουργοί,

Την Κυριακή 30 Αυγούστου γίναμε μάρτυρες της πυρκαγιάς που ξέσπασε πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναπαρήχθησαν κυρίως από ξένα ΜΜΕ, δείχνουν ότι η φωτιά απείλησε άμεσα τις σπάνιες αρχαιότητες που περιλαμβάνονται σε αυτόν και οι οποίες αποτελούν πολιτισμικό πλούτο της χώρας και αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της 30ης Αυγούστου, καθώς και με δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού, οι ζημιές υπήρξαν σε περιορισμένο μόνο μέρος του αρχαιολογικού χώρου ενώ σύμφωνα με νεότερο δελτίο τύπου του ιδίου Υπουργείου στις 31 Αυγούστου που μας ενημερώνει για σχετική (και εκ των υστέρων) σύσκεψη των αρμοδίων και αναφέρει επί λέξη ως προς τις ζημιές.

“Η κ. Μενδώνη στις δηλώσεις της στις Μυκήνες τόνισε ότι «Απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Από τη διέλευση της φωτιάς υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Στις προηγούμενες δεκαετίες για την αναστηλωτική παρέμβαση στο σημείο αυτό, είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά – φελιζόλ για παράδειγμα- τα οποία εξαερώθηκαν. Είναι και η μόνη ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα.”

Στο ίδιο δε δελτίο τύπου προσθέτει ως προς τα μέτρα πυροπροστασίας, “Αποφασίσαμε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης και με κρουνούς υψηλής πίεσης”.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα, ότι και ζημιές υπήρξαν και επιπλέον μέτρα πυροπροστασίας θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο, δεδομένης μάλιστα και της τραγικής ανάλογης εμπειρίας στην αρχαία Ολυμπία.

Με δεδομένη την τεράστια αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για την χώρα μας και την ανθρωπότητα

Με δεδομένη την τεράστια συνεισφορά της στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει άνω του 25% στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν.

Με δεδομένη την έκταση του αρχαιολογικού μας πλούτου σε φυσικές και ανθρωπογενείς φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,

1. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι ζημίες που σημειώθηκαν από την πυρκαγιά της 30ης Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, μετά την επίσημη καταγραφή τους από το Υπουργείο Πολιτισμού;

2. Ποια ήταν τα μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας που είχαν ληφθεί στον αρχαιολογικό χώρο;

3. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την αποκατάσταση της περιοχής εντός του Αρχαιολογικού χώρου και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

4. Ποια επιπρόσθετα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου, από φυσικές και ανθρωπογενείς φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Γεώργιος Καμίνης

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ;

Τι συμβαίνει επιτέλους με τα τεστ;

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε σε όλους τους τόνους πως ο αριθμός των διενεργούμενων μοριακών εξετάσεων είναι κρίσιμη παράμετρος στον έλεγχο της διασποράς του Κορωνοϊου. Σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στον αριθμό των τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού πολύ μακριά από τον μέσο ορό των χωρών της ευρωζώνης.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει πως χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και χρηματοδότηση. Είχαμε ζητήσει συνταγογράφηση των τεστ με κριτηρια, είχαμε ζητήσει να εξαντληθούν οι δυνατότητες συμμέτοχης δημοσίων εργαστηριών του ΕΣΥ των Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών κέντρων. Τίποτα δεν έγινε. Μετά την προσθήκη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα λίγα δημόσια εργαστήρια που κάνουν τεστ τίποτα καινούργιο δεν ανακοινώθηκε. Κάνεις δεν ξέρει ποιος κάνει τα τεστ, ποσά γίνονται σε κρατικά κέντρα ποσά σε ιδιωτικά εργαστήρια, ποσό κοστίζουν, ποιος πληρώνει.

Σήμερα η εικόνα του χάους επιβεβαιώνεται δυστυχώς πανηγυρικά. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το βασικό εργαστήριο του συστήματος σήκωσε τα χέρια, ομολογώντας αδυναμία να συνεχίσει. Ομολογεί συμφόρηση και έλλειψη χρηματοδότησης καθώς από ότι φαίνεται βασιζόταν σε δωρεές που τελείωσαν. Φταίει, λέει το Υπουργείο η μαζική επιστροφή των εκδρομέων!!! Όλοι αγωνιούν για τον έλεγχο της διασποράς από την επιστροφή, το υπουργείο όμως αιφνιδιάστηκε. Τι να πει κάνεις.

Η αδυναμία του Υπουργείου να δημιουργήσει σε έξι ολόκληρους μήνες ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό δίκτυο εργαστηριών είναι πραγματικά ανησυχητική, ειδικά μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα. Οι απαντήσεις του είναι τουλάχιστον εξοργιστικές.

Υπάρχει σχέδιο, και αν ναι τι προβλέπει, για το ΕΚΕΑ τα εργαστήρια των νοσοκομείων, τα περιφερειακά εργαστήρια; Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των νοσοκομείων του ΕΣΥ να κάνουν τεστ; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Ποιος πληρώνει και πόσα; Υπάρχει υπεύθυνος στο υπουργείο και ποιος είναι; Κρατάει κάνεις λογαριασμό η έχει χαθεί η μπάλα όπως καταγελούν οι γιατροί;

Download (DOCX, 41KB)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.