ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ EΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΣ ΜERKEL, VON DER LEYER, MAAS ΚΑΙ SALLOLI


0
(0)

Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίζει την πρωτοβουλία ομογενειακών φορέων από διαφορετικές ηπείρους να απευθύνουν -με αφορμή και την Γερμανική Προεδρεία- επιστολή προς την Καγκελάριο της Γερμανίας, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας, με την  οποία  ζητούν από τη Γερμανία και την ΕΕ να επιβάλουν  κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση και επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι στην Ελλάδα.

Εμείς στο Κίνημά μας  διαχρονικά πιστεύουμε στην δύναμη και τις δυνατότητες της Ομογένειας και τον θετικό ρόλο που μπορεί να έχει στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας  μας.

Ειδικά στα εθνικά θέματα και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό – και όχι μόνο στα θέματα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού-, η Ομογένεια δίνει πάντα το παρών.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι αγώνες της εναντίον της επταετούς δικτατορίας, η δυναμικές διαδηλώσεις και η  επιτυχία επιβολής του αμερικανικού  εμπάργκο στην Τουρκία το 1974, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για το ζήτημα της Μακεδονίας την δεκαετία του ’90, η αθρόα εθελοντική συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, η συμπαράσταση και οικονομική υποστήριξη σε πολλά επίπεδα την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Εμείς τόσο παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ όσο και τώρα στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τη σχέση με τους Έλληνες που ζουν στο Εξωτερικό  οικοδομώντας μεταξύ μας σταθερές γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Επιπλέον, οι  πρωτοβουλίες αυτού του τύπου βρίσκονται σταθερά στην πολιτική ατζέντα του Τομέα.

Αναγνωρίσαμε πολύ νωρίς την προστιθέμενη αξία του Ελληνισμού εκτός συνόρων και την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό και δημιουργήσαμε θεσμούς αποκλειστικά για την Ομογένεια, τους οποίους όμως οι τελευταίες κυβερνήσεις καταργούν έναν προς έναν.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όραμα του Αντρέα Παπανδρέου και απαίτηση των Ελλήνων της Διασποράς,  και -μετά από εισήγηση του ΠΑΣΟΚ- συνταγματικά κατοχυρωμένος  θεσμός,  απαξιώθηκε και καταδικάστηκε σε ανυπαρξία από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνών της Μαύρης Θάλασσας που με επιτυχία έφερε κοντά τους Έλληνες των παρευξείνιων χωρών με την Ελλάδα και αντίστοιχα το εθνικό κέντρο ήρθε ξανά σε επαφή με τις  χώρες που διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς αιώνων, δεν υπάρχει πια, γιατόι δεν το ήθελαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα σειρά αποδόμησης έχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει και προτείνει την συγχώνευση της με άλλες Γραμματείες. Επί της ουσίας την ακυρώνει και την καταργεί, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τον ανύπαρκτο σεβασμό της προς τα εκατομμύρια ομογενών στο Εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία των Ομογενειακών Φορέων όλων των ηπείρων να υποστηρίξουν την πατρίδα μας σε αυτή την δυσχερή φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μας φέρνει προ των ευθυνών μας για την Ομογένεια και καλούμε όλα τα κόμματα να πάψουν να  αντιμετωπίζουν είτε επιπόλαια είτε ανταγωνιστικά τους  συμπατριώτες που ζουν εκτός Ελλάδας.

Θέση μας είναι η ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών, όπως είναι η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η  δημιουργία Ομάδας Πίεσης και Επιρροής σε κάθε χώρα που ζουν και εργάζονται Έλληνες για το συμφέρον των ίδιων  και του Ελληνισμού γενικότερα.

Η Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού
Κατερίνα Αυξεντίου

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ανακοίνωση Τομέα Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής

Συνεχίζοντας με επικοινωνιακά τρικ την προώθηση της βαθιά συντηρητικής  του πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής την απόδοση αναδρομικών στα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων αναφέροντας ότι δήθεν η κυβέρνηση σέβεται και υλοποιεί την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τόνισε δε ότι τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές μόνο των κυρίων συντάξεων και όχι τα δώρα και τις επικουρικές που για το επίδικο 11μηνο προσδιόρισε το ποσό σε 1,4 δις μεικτά ευρώ αντί του πραγματικού των 3,9 δις ευρώ.

Με την παράθεση όμως των αντικειμενικών στοιχείων αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αυτοδιαψεύδεται και παραπλανά τους συνταξιούχους.

Για ποιο σεβασμό στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ομιλείτε κύριε Μητσοτάκη, όταν εξαιρείτε από την απόδοση τα δώρα και τις επικουρικές, ενώ η απόφαση είναι σαφής, συμπεριλαμβάνει δώρα και επικουρικές και δεν επιδέχεται εκ των υστέρων νομικίστικες ερμηνείες.

Πως αποδίδονται όπως παραπλανητικά αναφέρατε αναδρομικά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους κύριε Μητσοτάκη όταν η εξαίρεση των δώρων και επικουρικών αποκλείει αυτόματα 1,5 εκατομμύριο μικροσυνταξιούχων που είχαν μόνο αυτές τις μνημονιακές περικοπές και οι οποίοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Αυτοδιαψεύδεστε διπλά και μέσα στην ημέρα κύριε Πρωθυπουργέ με την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που περιορίζει το προς επίδοση μεικτό ποσό από τα 1,4 δις που εξαγγείλατε σε 900 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας την  απόδοση αναδρομικών μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ενώ στην ανακοίνωσή σας αναφέρατε ιδιωτικό τομέα και δημόσιο.

Με την εξαίρεση και των συνταξιούχων του δημοσίου αποκλείονται συνολικά από αναδρομικά πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Αυτό όμως που δεν θα σας συγχωρέσουν οι συνταξιούχοι κύριε Μητσοτάκη είναι η απαράδεκτη, κυνική και αντιδημοκρατική αιτιολογία σας, δηλαδή ότι οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό σε αντίθεση με ανέργους και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Η τροφοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή, θρυαλλίδα κοινωνικού διχασμού.

Κύριε Μητσοτάκη,

Οι συνταξιούχοι δεν είναι προνομιούχοι όπως θέλετε να τους παρουσιάζετε.

Σήκωσαν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής με μνημονιακές μειώσεις και περικοπές δεκάδων δις ευρώ που τους έφεραν στα όρια της επιβίωσης. Πλήρωσαν τα αδιέξοδα που δημιούργησε στην οικονομία και στη χώρα η άφρονα πολιτική που άσκησε το κόμμα σας την περίοδο 2004-2009 και για την οποία μέχρι πρόσφατα έκανε γαργάρα η προηγουμένη κυβέρνηση.

Μην κουνάτε το δάχτυλο ντροπιαστικά στους συνταξιούχους κύριε Μητσοτάκη.

Απαιτούν σεβασμό.

Συνέβαλαν καθοριστικά  εργαζόμενοι μεταπολιτευτικά στην εξέλιξη και ευημερία της χώρας. Είναι μάρτυρες, έχουν και θα έχουν μνήμες. Απαιτούν επανεξέταση και δίκαιη επέκταση της απόδοσης των αναδρομικών για όλες τις περικοπές ειδάλλως τους σπρώχνεται σε αθρόες   προσφυγές στα δικαστήρια για την απόδοση δικαίου με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία τους και οικονομικής τους εξάντληση.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» και τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μαρία Βούσουλα

Για τα αναδρομικά:

Είναι διπλός ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους, το γεγονός ότι 1.500.000 από αυτούς δε θα πάρουν αναδρομικά, διότι αποτελούν άλλο κομμάτι παροχών όπως είναι η επικουρική σύνταξη. Άλλα έλεγαν οι υπουργοί, άλλα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα αυτό θα το βρει μπροστά της η κυβέρνηση και βέβαια και αυτό είναι μια συνέχεια σειράς επικοινωνιακών κυβερνητικών τεχνασμάτων τα οποία χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση κρύβοντας μια σειρά σημαντικών πολιτικών ζητημάτων κάτω από το χαλί. Εκτός από αυτά είναι και άλλα όπως το περίφημο brain drain που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα το αναστρέψει άμεσα προσφέροντας άμεσα κίνητρα και εργασιακές ευκαιρίες στους νέους που βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό για να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, ένα χρόνο τώρα, αναμένουμε το brain gain, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε φως. Το Brain Gain πρέπει να είναι άμεσος πυλώνας της εθνικής μας στρατηγικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε περίπου 500.000 νέοι άνθρωποι, υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων, εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008 – 2018, εξέλιξη εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, αντανακλά και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας (έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, κακής ποιότητας κοινωνικές παροχές και κακές εργασιακές συνθήκες) ενώ δυσχεραίνει περαιτέρω τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η δικιά μας η γενιά παραμένει εκτός Εθνικού παραγωγικού ιστού μη συμβάλλοντας στην Ελληνική Οικονομία και αυτό είναι ζήτημα εθνικής στρατηγικής να αναστραφεί με σημαντικά κίνητρα και τολμηρές πρωτοβουλίες.

Στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας βλέπουμε ότι κορυφαίοι υπουργοί τάζουν και διατυμπανίζουν παροχές εδώ και εκεί και επί της ουσίας δε γίνεται τίποτα. Όσον αφορά τα αναδρομικά, η κυβέρνηση απλώς εκτελεί την απόφαση του ΣτΕ γιατί είναι μονόδρομος και πρέπει να πειθαρχήσει. Δεν παρέχει κάτι επιπλέον στους συνταξιούχους ούτε τους κάνει χάρη.

Για την πυρκαγιά στο Μάτι:

Μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που αποκαλύπτονται η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Είναι πραγματικά τραγικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα κομμάτι αξιωματούχων του κράτους, αλλά και ο τρόπος που λειτούργησε και αντέδρασε η τότε πολιτική ηγεσία προσπαθώντας επίμονα να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της σε μια πολύ σκοτεινή στιγμή των τελευταίων ετών για την Ελλάδα και την ιστορία της. Όλοι όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα σε εκείνο το κακοστημένο σόου με τον κο Τσίπρα, έχουν απόλυτη πολιτική ευθύνη και θα καταλήξει η δικαιοσύνη αν υπάρχουν και ποινικές. Όλοι οι αρμόδιοι ήταν γνώστες εκείνη την ημέρα ότι υπήρχαν νεκροί, εξ’ ου και η αναφορά μας για πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει φως από την πλευρά της δικαιοσύνης για να μη μείνει κανένα στίγμα για ό,τι συνέβη. Κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί γιατί οι μνήμες δεν έχουν σβήσει και ούτε πρόκειται να ξεχαστεί τι συνέβη τότε. Αλλά επισημαίνω ότι δεν είναι όλοι ίδιοι στη δημόσια διοίκηση, υπάρχουν εξαιρετικοί λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους και ακόμα παραπάνω. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτική προστασία πριν 6 μήνες, με πρωτοβουλία του Γ. Καμίνη και του Π. Καρκατσούλη και είναι στα χέρια της κυβέρνησης να την υλοποιήσει μιας και στην τελευταία καταστροφική φωτιά στην Κορινθία πάλι είδαμε καθυστερήσεις, ολιγωρίες και προβλήματα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ TRAFFICKING: ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων είναι σύγχρονη σκλαβιά. Ένα έγκλημα κατά της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της ακεραιότητάς τους.  Γι’ αυτό και η σημερινή μέρα μας θυμίζει την υποχρέωσή μας να βγάλουμε στο «φως» όλους όσοι σήμερα ζουν στο σκοτάδι.

Πορνεία, επαιτεία, εξαναγκαστική εργασία, μας καλούν να αντιδράσουμε. Είναι επιτέλους ώρα για έναν δημιουργικό διάλογο, που θα καταλήξει σε άμεσες ενέργειες. Για να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα, να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τα θύματα, να προωθήσουμε την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών.

Η σημερινή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή στέλνει ένα θετικό μήνυμα για ένα κοινό μέτωπο όλου του πολιτικού κόσμου.

Ας το αξιοποιήσουμε.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής για το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 των ΓχΣ στη Μόρια

Την ώρα που η πανδημία δικαιολογεί εξαιρετικά μέτρα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία φοινικόδασους στην Πανεπιστημίου η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία δομών υγείας που έχουν δημιουργηθεί στις φαβέλες της ντροπής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Πρόκειται για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν, δυστυχώς, σε εγκληματικές πράξεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αιτούντες άσυλο και τις τοπικές κοινωνίες.
Πριν να είναι αργά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής

Αντικαταστήσετε επιτέλους τον κ. Αυγενάκη να ησυχάσει το Αθλητικό Κίνημα

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποδηγετήσει το Αθλητικό Κίνημα.

Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις και συνεντεύξεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για κατάθεση σε διαβούλευση του «περίφημου» και «πολυδιαφημισμένου» νέου Αθλητικού Νόμου, έρχεται άλλη μια τροπολογία αιφνιδιαστικά, σε άσχετο νομοσχέδιο, να επιβάλει εκλογές το τελευταίο δίμηνο του 2020. Κανένα αθλητικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί αφού είναι ολοφάνερο ότι ο Υφυπουργός είναι στο ψυγείο.

Γιατί όχι στο τελευταίο τρίμηνο ή τετράμηνο; Γιατί η Κυβέρνηση ψάχνεται και παλινωδεί από τα λάθη και τις εμμονές του κ. Αυγενάκη.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή δεσμεύει 12.000.000€ για 8.000 Σωματεία περίπου, δηλαδή άλλη μια κοροϊδία σε βάρος του Έλληνα Πολίτη, ήτοι κατά μέσο όρο 1.500€ ανά Σωματείο, όταν με τις απάνθρωπες και περιττές διαδικασίες εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α., τα έξοδα σε δικηγόρους και η ταλαιπωρία των Σωματείων είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το όφελος. Επιπροσθέτως, η δεύτερη δόση των επιχορηγήσεων προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες έχει χαθεί στο δρόμο.

Τέλος συνεχίζει να αποκλείει Σωματεία που δεν έχουν την Αθλητική Αναγνώριση αλλά είναι ενεργά και νόμιμα.

Η διάταξη στοχεύει καθαρά σε πολιτικές σκοπιμότητες και δεν στηρίζει τον Ελληνικό Αθλητισμό.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ομιλία Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίας Ανθρώπων

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε μία παγκόσμια ημέρα για να μας υπενθυμίζει πως εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους, απλώς και μόνο επειδή βρέθηκαν σε ευάλωτη θέση, είναι από μόνο του τραγικό.

Ακόμη πιο τραγική όμως είναι η αλήθεια των αριθμών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο. Αναφερόμαστε σε ένα μαζικό, παγκόσμιας έκτασης, έγκλημα με τζίρο πολλών δις. ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για μία σύγχρονη μορφή δουλείας, στην πιο απάνθρωπη μορφή της.

Ορισμένα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την εικόνα της ντροπής:

– Οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια είναι τα μεγάλα θύματα του trafficking και αναλογούν σε ποσοστό πάνω από 70% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας, ενώ τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων θυμάτων (23%).

– Επίσης, σχεδόν μισά από τα καταγεγραμμένα θύματα (44%) είναι πολίτες της ΕΕ, με χώρες καταγωγής κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Τα υπόλοιπα θύματα (56%) προέρχονται κυρίως από Νιγηρία, Αλβανία, Βιετνάμ, Κίνα και Ερυθραία.

Η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή (56%) και πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 95%. Δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι αυτή που σκοπεύει στην εργασιακή εκμετάλλευση (26%), ενώ, σε ποσοστό 18% έχουν καταγραφεί άλλες μορφές εμπορίας, όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρέος της Διεθνούς Κοινότητας, του Ο.Η.Ε, των άλλων Διεθνών Οργανισμών, αλλά κυρίως χρέος όλων μας, είναι:

Να σπάσουμε το πέπλο της σιωπής,

Να πάρουμε μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου,

Να επιφέρουμε καίριο πλήγμα σε αυτό το απάνθρωπο έγκλημα.

Δεν επιτρέπεται να θυμόμαστε την έκταση του φαινομένου απλά σε κάθε επέτειο και μετά να το ξεχνάμε.

Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές.

Χρειάζεται να αποτελέσει η αντιμετώπιση του Trafficking ζήτημα κεντρικής πολιτικής προτεραιότητας.

Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.

Χρέος κάθε Πολιτείας είναι:

– Να μπορεί να ανιχνεύει όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις περιπτώσεις trafficking, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Επίσης χρειάζονται περισσότερες διακρατικές-διμερείς συνεργασίες για μια πιο εντατική αντιμετώπιση, αλλά κυρίως πρόληψη του φαινομένου.

– Σε αυτή την κατεύθυνση, το κράτος οφείλει να βελτιώσει τη συλλογή δεδομένων για καλύτερη παρακολούθηση και χάραξη πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί πρόληψης και προστασίας.

-Να λάβει μέτρα, που θα δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και διεξόδους στα θύματα με τη μεγαλύτερη δυνατή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι συνέργειες είναι απολύτως απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

-Να δοθεί η δυνατότητα για άμεση, συστηματική και ολοκληρωμένη πρόσβαση των θυμάτων σε υπηρεσίες υποστήριξης, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής.

– Κυρίως όμως πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των θυμάτων, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να φτιάξουν τη ζωή τους με αξιοπρεπείς όρους, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία.

– Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμούν τα θύματα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να διευκολύνεται, η εθελούσια επιστροφή τους σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής τους, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης και στοχευμένης επανένταξη τους, εάν είναι δυνατόν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ας δεσμευτούμε ότι θα εργαστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, που δεν θα αφήνει κανέναν απροστάτευτο, ειδικά τους πιο ευάλωτους, τις γυναίκες και τα παιδιά.

Το σύνθετο ο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργειες και συνεργασίες σε κάθε επίπεδο και κυρίως ευρωπαϊκό και διεθνές

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει:

1. Να λάβουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

2. Να ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιβολή του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας, εντός και εκτός της ΕΕ. Ενώ όσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με άλλες χώρες, πρέπει η συνεργασία με συγκεκριμένους όρους, για την αντιμετώπιση του trafficking να είναι από τους βασικούς όρους προκειμένου να αναπτύξει διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί τους.

3. Να ενισχύσουν την ικανότητα αναγνώρισης των θυμάτων.

4. Να παράσχουν στα θύματα ειδική βοήθεια και προστασία κατά φύλο και ηλικία.

5. Να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν εργαλεία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τα θύματα.

6. Να αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ.

Και βεβαίως,

7. Να διαθέσουν επαρκείς πόρους, χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τη διαθέσιμη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ας ελπίσουμε η σημερινή ημέρα να είναι ημέρα αφύπνισης.

Αφύπνισης για όλους μας.

Και εκτός από όσα ανέφερα πιο πριν, ας προσπαθήσει, ο καθένας μας ξεχωριστά να αναλάβει δράση, να συνειδητοποιήσει την ατομική ευθύνη του, είναι λέξη κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε πολλά.

Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα.

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΔΙΠΥ

«Δεν συναινούμε στην απαξίωση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ΟΔΙΠΥ»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε μεταξύ αλλων τα εξής:

 • Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αναμφισβητητα υπέρ της αξιολόγησης των υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών και το έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που θέσπισε τους μηχανισμούς αξιολόγησης που σήμερα αποτελούν συνείδηση και κεκτημένο του ελληνικού λαού και που διασφαλίζουν την αξιοκρατία, την αξιοπιστία και τη διαφάνεια. Όλους εκείνους τους μηχανισμούς στους οποίους ακόμα και σήμερα στηρίζεται η Ελληνική Πολιτεία και οι οποίοι εξυπηρετούν αδιαμφισβήτητα το δημόσιο συμφέρον.
 • Εντούτοις, η θετική καταρχήν πολιτική μας στάση απέναντι στην αυτονόητη αρχή της αντικειμενικής και ορθολογικής αξιολόγησης δεν αποτελεί «κολυμπήθρα του Σηλωάμ» για την κυβέρνηση. Δεν δίνει συγχωροχάρτι και δεν συνιστά λευκή επιταγή.
 • Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συναινέσει σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί σε απαξίωση και ίσως και σε αναστολή λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.
 • Δεν αποδεχόμαστε την σπατάλη 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μίας ακόμα ανώνυμης εταιρίας, αντί να τα διαθέσουμε για την αναβάθμιση του πολύπαθου εθνικού συστήματος υγείας.
 • Δεν αποδεχόμαστε την χρησιμοποίηση ανώνυμων εταιριών ως μεσάζοντες εκτέλεσης δωρεών του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σπαταλώντας πόρους χωρίς εχέγγυα αξιοπιστίας και διαφάνειας.
 • Δεν αποδεχόμαστε την διατήρηση της τακτικής των κομματικών τακτοποιήσεων σε θέσεις του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΔΙΠΥ.
 • Δεν αποδεχόμαστε μία προσχηματική και επιλεκτική αξιολόγηση ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας.
 • Δεν αποδεχόμαστε ότι ο ΟΔΙΠΥ δεν θα ελέγχεται από κανένα όργανο του Υπουργείου Υγείας για την καλή του λειτουργία,
 • Δεν αποδεχόμαστε την εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε μια ανώνυμη εταιρία, που έχει κεφαλαιουχικό – κερδοσκοπικό χαρακτήρα και όχι κοινωφελές.
 • Δεν αποδεχόμαστε κρυφές ατζέντες για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου, αρχικά στον τομέα υγείας και σταδιακά σε όλο το δημόσιο.
 • Υπό τους όρους λοιπόν, που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοθέτημα, το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συναινέσει και καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αντικαταστήσετε επιτέλους τον κ. Αυγενάκη να ησυχάσει το Αθλητικό Κίνημα

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποδηγετήσει το Αθλητικό Κίνημα.

Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις και συνεντεύξεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για κατάθεση σε διαβούλευση του «περίφημου» και «πολυδιαφημισμένου» νέου Αθλητικού Νόμου, έρχεται άλλη μια τροπολογία αιφνιδιαστικά, σε άσχετο νομοσχέδιο, να επιβάλει εκλογές το τελευταίο δίμηνο του 2020. Κανένα αθλητικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί αφού είναι ολοφάνερο ότι ο Υφυπουργός είναι στο ψυγείο.

Γιατί όχι στο τελευταίο τρίμηνο ή τετράμηνο; Γιατί η Κυβέρνηση ψάχνεται και παλινωδεί από τα λάθη και τις εμμονές του κ. Αυγενάκη.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή δεσμεύει 12.000.000€ για 8.000 Σωματεία περίπου, δηλαδή άλλη μια κοροϊδία σε βάρος του Έλληνα Πολίτη, ήτοι κατά μέσο όρο 1.500€ ανά Σωματείο, όταν με τις απάνθρωπες και περιττές διαδικασίες εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α., τα έξοδα σε δικηγόρους και η ταλαιπωρία των Σωματείων είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το όφελος. Επιπροσθέτως, η δεύτερη δόση των επιχορηγήσεων προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες έχει χαθεί στο δρόμο.

Τέλος συνεχίζει να αποκλείει Σωματεία που δεν έχουν την Αθλητική Αναγνώριση αλλά είναι ενεργά και νόμιμα.

Η διάταξη στοχεύει καθαρά σε πολιτικές σκοπιμότητες και δεν στηρίζει τον Ελληνικό Αθλητισμό.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr