ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΜΥΝΑΣ: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ!!


Reading time: 17 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Σήμερα, 21 Νοέμβρη, οι Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν την προστάτη και Υπέρμαχο Στρατηγό τους Υπεραγία Θεοτόκο, τιμώντας παράλληλα όλους αυτούς που διαχρονικά θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, στον πόλεμο και στην ειρήνη, διαφυλάττοντας την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τους στυλοβάτες της αμυντικής ισχύος μας, θωρακίζοντας και προστατεύοντας τη χώρα από κάθε επιβουλή, αντιμετωπίζουν καθημερινά με αποτελεσματικότητα την Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύοντας την εξαιρετική ικανότητά τους και επιδεικνύοντας το μεγαλείο της Ελλάδας.

Απαραίτητος και εξαιρετικά σημαντικός ο εξοπλισμός των ΕΔ με κατάλληλα Οπλικά Συστήματα (Ο/Σ) που ενισχύουν τη μαχητική ικανότητά τους και την εθνική ισχύ της χώρας μας, αλλά πρώτη προτεραιότητά μας αποτελεί το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ. Αυτό που αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος της μαχητικής ικανότητάς τους, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες των Ο/Σ τους. Αυτό που τιμούμε σήμερα, που διαχρονικά, αλλά κυρίως σήμερα, σε μία εποχή που βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προσφέρει ανιδιοτελώς ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του, πολλές φορές πάνω από το συνηθισμένο ελληνικό φιλότιμο, προκειμένου να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Το Κίνημα Αλλαγής, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό έργο και την τεράστια προσφορά του στρατιωτικού μας προσωπικού, με ιδιαίτερες ικανότητες και με άρτια εκπαίδευση, που αποτελεί έναν παράγοντα ισχύος για τη χώρα, επιθυμεί να συγχαρεί για το έργο που εκτελεί και να ευχαριστήσει, υπερασπίζει με αυταπάρνηση καθημερινά, νύχτα και μέρα, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, επιτυχώς, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, εκτελώντας στο έπακρο το καθήκον του, προσφέροντας παράλληλα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Αποτίουμε παράλληλα φόρο τιμής σε όλους διαχρονικά που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος στον πόλεμο και στην ειρήνη.

Θα είμαστε κοντά σας, σε κάθε σας αίτημα, αρωγοί σε κάθε σας πρόβλημα!

Κρατήστε ψηλά τη σημαία.

Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας

ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Θ.ΖΑΝΝΙΑ, ΜΕ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΣΕΑΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τηλεσυνάντηση του Γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου και του Γραμματέα Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Ζαννιά, με κοσμήτορες, καθηγητές ΤΕΦΑΑ εκπροσώπους του ΠΣΕΑΑ και ιδιοκτήτες γυμναστηρίων

Τηλεσυνάντηση με κοσμήτορες, καθηγητές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ) και Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου που καταστρατηγούνται σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί Αθλητικού Εθελοντισμού, Αθλητισμού Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικού Αθλητισμού, Ηλεκτρονικού Αθλητισμού (e-sports), Εργασιακού Αθλητισμού και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Συμμετείχαν οι: Γελαδάς Νίκος Πρόεδρος ΠΣΕΑΑ Πρώην Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ Αθήνας, Παπαϊωάννου Αθανάσιος Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑΔ Τρικάλων και Αντιπρόεδρος ΠΣΕΑΑ, Σμήλιος Ηλίας καθηγητής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και ΓΓ ΠΣΕΑΑ, Δακανάλης Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου, Βουρδουμπάκης Αντώνης (Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Χανίων), Κοσμάς Απόστολος (Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Μαγνησίας), Κουλιεράκης Ιωάννης (Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Τρικάλων), Λιόντος Χάρης (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής).

Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησαν ο Γραμματέας της Κ.Ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Ζαννιάς.

Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν συγκεκριμένα άρθρα του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου τα οποία υποβαθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τα Ιδιωτικά Γυμναστήρια.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

• Για την πανδημία:

Πρέπει όλοι μας να είμαστε σοβαροί και καθαροί ως προς τα θέματα της πανδημίας. Τα μέτρα δεν είναι λάθος, αλλά καθυστέρησαν πάρα πολύ. Και αυτό, λόγω της ατολμίας της κυβέρνησης που συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος κατά την λήψη των κρίσιμων αποφάσεων της. Έτσι φτάσαμε να έχουμε τον αδιανόητο αριθμό των 8000 νέων κρουσμάτων καθημερινά, με τρομερή πίεση στο ΕΣΥ.

Όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές δεν υπάρχουν ούτε δημόσιες σχέσεις, ούτε πολιτικό κόστος.

Χρειάζεται όμως να γίνουν και άλλα. Εμείς έχουμε ήδη μιλήσει για την ανάγκη της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σώματα ασφαλείας. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί που μας ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να είναι ανεμβολίαστοι.

Και εδώ φυσικά δεν βοηθούν οι προβληματικές τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης που εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα για τη διαχείριση της πανδημίας, για τα οποία δεν είδαμε καμία αντίδραση από τον Πρωθυπουργό.

Ένα χρόνο τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για την αποσυμφόρηση των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και επιπλέον, δεν έχει ενισχυθεί αποτελεσματικά το ΕΣΥ ουσιαστικά. Όχι μόνο στα λόγια. Δεν γίνεται να μετράμε ως ΜΕΘ αναπνευστήρες σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης – χθες το βράδυ στο ΑΧΕΠΑ διασωληνώθηκε ασθενής σε χειρουργείο.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του ανάφερε ότι είναι δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Όμως, ένα χρόνο τώρα δεν έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να είναι επιτέλους δίπλα τους στην πράξη, όχι στα λόγια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι τόσο καιρό υπερβάλλουν εαυτόν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Την ανανεωμένη του ιστοσελίδα “ανέβασε” σήμερα στο Διαδίκτυο το Κίνημα Αλλαγής. Η νέα ιστοσελίδα προβάλλει με ευδιάκριτο τρόπο την κοινοβουλευτική και πολιτική δράση του Κινήματος, ενώ ταξινομεί πιο εύχρηστα τις πληροφορίες γύρω από τις θέσεις και την οργάνωση του Κινήματος. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει τη σχέση που επιθυμεί με το κόμμα είτε ως μέλος είτε ως λήπτης ενημέρωσης είτε ως εθελοντής.

Ειδική θέση στη νέα ιστοσελίδα έχει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, καθώς περιλαμβάνει ειδική σελίδα, όπου περιλαμβάνεται διαδραστικός χάρτης με τις κάλπες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και όλες οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι της ΕΔΕΚΑΠ και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η σχετική σελίδα θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ : ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ

Σημεία της ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Προσέρχομαι σήμερα στο βήμα της Βουλής εκπροσωπώντας τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής

Η απουσία της από αυτή τη συζήτηση ρίχνει βαριά σκιά όχι μόνο πάνω από τη δική μας παράταξη αλλά για το σύνολο του Εθνικού Κοινοβουλίου

Όσο για μας, η παρακαταθήκη που μας άφησε για την ενότητα, την προοπτική και την ανασύνταξη του χώρου μας συνυπάρχει με το θετικό υπόδειγμα που αφήνει πίσω της και τη σημαντική της προσφορά στις δύσκολες εποχές που περάσαμε

Μας λείπει, μας λείπει πολύ…

Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημικής κρίσης και του καλπάζοντα πληθωρισμού δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα

Δεν είναι μόνο

Οι δεκάδες νεκροί καθημερινά

Η αποδιάρθρωση του συστήματος υγείας

Ο προϊόν διχασμός για το εμβόλιο που εντείνεται διαρκώς

Η πολυγλωσία των επιδημιολογούντων υπουργών και των πολιτικολογούντων ειδικών για τα οποία υπεύθυνη είναι σε μεγάλο βαθμό η κυβερνητική ασχεδίαστη πολιτική του βλέποντας και κάνοντας

Είναι ότι η πανδημία επιτείνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα που φέρνουν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

Η περαιτέρω μείωση του τζίρου που φέρνουν τα κυβερνητικά μέτρα άλλα εύλογα και καθυστερημένα, άλλα ατελέσφορα και λειψά στο λιανεμπόριο και την εστίαση. Καθώς και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που συνεπάγονται οξύνουν δραματικά το πρόβλημα και ανακυκλώνουν την αύξηση των τιμών

Σκεφτείτε μια οικογένεια που ανήκει στα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αντιμέτωπη

Με την εξωφρενική άνοδο των τιμών

Με την δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία

Με την καθήλωση των μισθών

Με την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία

Με την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους

Σκεφτείτε την συνεπακόλουθη κρίση στην αγορά

Τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία που η δραματική μείωση του τζίρου του επιβάλλει την αύξηση των τιμών

Τον αγρότη που βλέπει την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο, στο ρεύμα και τις εισροές να μένει μόνο σε υποσχέσεις για μεταχρονολογημένες καταβολές ενός ελάχιστου μέρους τους

Τα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές να καλπάζουν, τους λογαριασμούς να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται ολοένα ακριβότερο και απλησίαστο

Τους ανθρώπους των 500ευρώ, αυτούς με την κατώτερη σύνταξη, τους ανέργους, τους ντελιβεράδες που τους προκαλείτε μιλώντας για 2% αύξηση και κάτι ψίχουλα ακόμη που μπορεί να τους δώσετε μέσα στο χρόνο

*

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Άκουσα με πολλή προσοχή τα επιχειρήματα σας και τη δική σας αλήθεια για τον καλπάζοντα πληθωρισμό

Δυστυχώς, επιμείνατε, στο μέρος της αλήθειας που συμφωνεί μαζί σας και σας βολεύει

Είμαι πρόθυμος να αναγνωρίσω το μέρος της αλήθειας σας που αναφέρεται αποκλειστικά στον εισαγόμενο πληθωρισμό

Πράγματι :

Είναι δεδομένο ότι η ταχύτατη άνοδος του πληθωρισμού πηγάζει από εξωγενείς παράγοντες :

Την αλματώδη 20μηνη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τα χαμηλά 20ετίας που σημείωσαν τον Μάρτιο του 2020

Τις παρεπόμενες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Τις συμφορήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Την επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών.

Όλα αυτά ωθούν ταχύτατα και ταυτόχρονα προς τα πάνω τις τιμές αγαθών και των υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον Κόσμο.

*

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Υπάρχει, όμως, και το μέρος της αλήθειας που αποκρύψατε και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο

Δεν είπατε για παράδειγμα ότι η χώρα ήταν ακριβή και όταν ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός

Ότι ο Έλληνας πλήρωνε από τότε με το μέσο εισόδημα του στο 64% του ευρωπαίου, 73% υψηλότερες τιμές στις τηλεπικοινωνίες και σημαντικό ποσοστό παραπάνω για ενέργεια, καύσιμα και μεταφορικές υπηρεσίες.

Δεν είπατε για παράδειγμα ότι η Ελληνική αγορά με τη δική σας πολιτική συνεχίζει να βριθεί από στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα που καθιστούν εξαιρετικά ακριβά ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες

Δεν είπατε για παράδειγμα ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής για το ’19 είχε την 3η πιο υψηλή φορολογία και την 4η πιο υψηλή έμμεση φορολογία στην Ε.Ε.

Κι επειδή θα μπορούσατε να αντιτείνετε ότι «αυτά παραλάβαμε» θέλω να σας θυμίσω ότι καταθέτετε ήδη τον τρίτο Κρατικό Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης σας και η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους διαρκώς διευρύνεται

Ξεκίνησε από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε το 2014 μια συνεχή ανοδική τάση από τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς συνεχίζοντας αυτή τη τάση το φθάσατε στο απόγειο

Στον Κ.Π. που καταθέσατε οι φόροι κατανάλωσης θα συνεισφέρουν 2,2 δις στα φορολογικά έσοδα και ο φόρος εισοδήματος 1,3δις

Και εσείς τι κάνατε παράλληλα; Βρήκατε πόρους από το 2019 και μετά:

Για να καταστήσετε τη χώρα την 3η με την πιο χαμηλή φορολογία των μερισμάτων

Να φορολογήσετε προνομιακά όσους παίρνουν μπόνους και με το δικαίωμα προαίρεσης.

Γιατί το λέω αυτό;

Για να λαϊκίσουμε;

Όχι γιατί και αυτές οι επιλογές είναι κομμάτι του προβλήματος της ακρίβειας.

Όταν μειώνετε το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων των ανωνύμων εταιρειών δίνετε κίνητρο στους μετόχους τους να βγάλουν τα κέρδη τους από τις εταιρείες και να μην επανεπενδύσουν, και φυσικά, γιατί όχι, να κερδοσκοπήσουν .

Αυτά κ. Πρωθυπουργέ δεν τα λέμε εμείς.

Αυτά τα γράφουν οι σχολές τις κλασσικής οικονομικής σκέψης τις οποίες επικαλείστε εσείς και οι υπουργοί σας για να μας επιστρέψετε σε μια «κανονικότητα» οικονομικής ορθοδοξίας.

*

Κύριες κ Κύριοι Συνάδελφοι,

Τη στρατηγική της Κυβέρνησης απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών

Στην αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε αναφέρει:

« Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα θεωρείται κυρίως εισαγόμενη… Αν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση προς το τέλος του έτους, εκτιμάται σταδιακή εξομάλυνση της τάσης του που θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022… Η παροδική επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων αναμένεται να επιβραδύνει την ατομική καταναλωτική δαπάνη, τις επενδύσεις και τον όγκο των εξαγωγών προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε βαθμό που όμως είναι μετριασμένος λόγω των άμεσων κυβερνητικών μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης».

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο αποκαλυπτική περιγραφή

Τι μας λέει η Κυβέρνηση;

1ο Ότι ο πληθωρισμός είναι πρόσκαιρο φαινόμενο που αξιωματικά θα μας αφήσει κάποτε

Γι’ αυτό δεν κάνετε τον παραμικρό έλεγχο στις αγορές και τιμές;

Γι’ αυτό ενώ έχετε τη δυνατότητα όπως κάνουν άλλες χώρες να πάρετε μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης ούτε καν το σκέφτεστε, ούτε καν το είπατε;

2ο Αφού είναι προσωρινό το φαινόμενο παίρνουμε και προσωρινά μέτρα όπως είναι η επιδότηση για τις 300kwh το μήνα για το τελευταίο τρίμηνο του ’21 και αυξάνουμε το επίδομα θέρμανσης

Καλοδεχούμενα παρόμοια μέτρα που στις σημερινές συνθήκες τα ψηφίζουμε αλλά που είναι ασπιρίνες σε βαριά αρρώστια. Τι θα περισώσουν αυτά τα μέτρα από τα 2,2 δις ευρώ επιπλέον που θα πληρώσουν για φόρους κατανάλωσης τα νοικοκυριά το 2022 και που θα αυξηθούν λόγω πληθωρισμού;

Τι θα πείτε στον επιχειρηματία που τριπλασιάστηκε η τιμή στο ρεύμα του; Ότι ανέβηκε η μετοχή της ΔΕΗ;

Γιατί οι επιδοτήσεις πάνε κατευθείαν στους παρόχους ενέργειας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην αγορά καθώς κλείνουν το μάτι στην κερδοσκοπία και όχι κατευθείαν στους καταναλωτές; Ενώ δεν υπάρχει καμία στήριξη στις επιχειρήσεις και τους αγρότες;

Αλλά αυτή είναι η ιδεολογική σας προσέγγιση. Ο πληθωρισμός είναι πρόσκαιρο οικονομικό φαινόμενο, γρίπη που θα περάσει με ασπιρίνες. Θα διορθωθεί από μόνος του μακροπρόθεσμα.

Αλλά όπως έλεγε και ο Keynes μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί

Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της συντηρητικής σας αντίληψης και στρατηγικής

*

Εμείς από την πρώτη στιγμή που διαγνώσαμε την καταιγίδα που έρχεται, με πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις

Προτάσεις που απαντούν όχι μόνο στον πληθωρισμό αλλά και στην ακρίβεια που προκαλούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και οι έμμεσοι φόροι

Πιο συγκεκριμένα :

Προτείναμε την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστο όσο διαρκεί η κρίση.

Προτείναμε για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση τη ρύθμιση των οφειλών που την καθιστούν υπερχρεωμένη αποκλειστικά λόγω της κρίσης σε 120 δόσεις με γενναίο κούρεμα για τους συνεπείς.

Προτείναμε τους συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους από τις κρατικές αρχές, την επιτροπή ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική αρχή ενέργειας για την αντιμετώπιση των αθέμητων πρακτικών στις αγορές με ολιγοπωλιακή διάρθρωση. Ώστε να μην κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, ιδιαίτερα στον κλάδο παραγωγής, διανομής και εμπορίας βασικών καταναλωτικών ειδών και ιδίως ειδών διατροφής και στον κλάδο της ενέργειας.

Προτείναμε την άμεση θέσπιση της κάρτας πετρελαίου για όλους τους αγρότες και όχι για ελάχιστους και μεταχρονολογημένα όπως τα σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Προτείναμε τέλος τη θέσπιση κατώτατης σύνταξης και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού για τους πλέον ευάλωτους, φτωχούς και πενόμενους. Και στη συνέχεια επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι να διαμορφώνουν το ύψος του.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου και να διαμορφώσουμε το χρονικό και δημοσιονομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του.

*

Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι πραγματικά αδικαιολόγητη η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συλλογικά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η εναπόθεση σε κάθε μέλος ξεχωριστά της ευθύνης δημιουργεί συνθήκες άνισης ανταλλαγής, εξάρτησης και διαφορετικών ταχυτήτων ανάπτυξης, που διευρύνουν τις ήδη υπαρκτές και κραυγαλέες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη.

Αναγνωρίζω τη θετική προτροπή σας να ασχοληθεί το Συμβούλιο και η Επιτροπή με το τεράστιο αυτό ζήτημα

Όμως δεν αρκεί

Πρέπει να πάρετε διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο και να διατεθούν αντίστοιχοι πόροι για την υλοποίηση του. Ίσως όχι μόνο με αύξηση αλλά και με αναδιανομή των υπαρχόντων.

*

Και μια τελευταία λέξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, ούτε μου ταιριάζει αυτός ο ρόλος.

Όμως, έτσι όπως συσσωρεύονται οι κρίσεις η μια πάνω στην άλλη, και κυρίως, έτσι όπως πολιτεύεται η Κυβέρνηση, άτολμα, συντηρητικά, ταξικά και αποσπασματικά. Το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Ένας λαός ανασφαλής, φοβισμένος, αβέβαιος σε ένα τόσο καταθλιπτικό περιβάλλον θα πρέπει να αναζητήσει διέξοδο.

Ένας άλλος δρόμος, πιο ριζοσπαστικός, πιο τολμηρός, και κυρίως πιο δίκαιος που να μπορεί να μοιράσει δίκαια πόρους και ευκαιρίες είναι εφικτός.

Είμαστε εδώ να τον υπηρετήσουμε όπως πράττουμε με συνέπεια στη διαδρομή μισού αιώνα σ’ αυτή τη παράταξη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Η επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι όχι μόνο ζήτημα επιβίωσης της χώρας, αλλά και ζήτημα κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, στην παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις το 2021.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να στρουθοκαμηλίζει, σε μια σειρά καίριων ζητημάτων για την αγορά, που έχουν να κάνουν με:

τις ανατιμήσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος (με την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» να «φορτώνει» δυσθεώρητα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επαγγελματιών),

τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο και την εστίαση κατά 30% τουλάχιστον, μετά την εφαρμογή των αναγκαίων νέων μέτρων,

τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πάνω από 11 δις που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο (χρέη πανδημίας, επιστρεπτέες προκαταβολές, τρέχουσες υποχρεώσεις, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας), ενώ ήδη έχουν αυξηθεί τα νέα χρέη 3,75 δις το 1ο εννεάμηνο του 2021,

την έλλειψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητάς στις επιχειρήσεις, αφού δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στον προϋπολογισμό του 2022, οι τράπεζες δε διοχετεύουν τη ρευστότητα στην αγορά και οι μικροπιστώσεις δεν λειτουργούν,

την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή μέρους των υποχρεώσεων με μακροχρόνιες ρυθμίσεις και κούρεμα μέρους τους χρέους για όσους τηρούν τη ρύθμιση.

‘’Όλα αυτά δημιουργούν ένα άκρως πνιγηρό οικονομικό περιβάλλον, που μαθηματικά οδηγεί σε νέα ‘’λουκέτα’’, όπως ακριβώς αντικατοπτρίζεται και στην έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ’’, τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαντάει στα καυτά προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτει και κανένα συνολικότερο σχεδιασμό που θα τις βοηθήσει, να επιβιώσουν της πανδημίας, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν τόσο πολύ ‘’επενδύσει’’ είναι σχεδιασμένο κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το αρνητικό παράδειγμα των προκατόχων της που ‘’στραγγάλισαν’’ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακραία φορομπηχτικά μέτρα, δε θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού δεν υπάρχουν πουθενά στον στρατηγικό σχεδιασμό της», για να συμπληρώσει πως «η τεχνητή κυβερνητική ‘’αισιοδοξία’’ και η πολύ-εξαγγελμένη επιστροφή στην κανονικότητα, απέχουν πολύ από την δυσχερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η αγορά.»

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Δευτερολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω από τη θέση μου, πρώτον για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό να ακολουθήσει το πρόγραμμά του, που φαντάζομαι ότι είναι σοβαρό, και δεύτερον, γιατί νομίζω ότι ο διάλογος πια εδώ μέσα γίνεται εις ώτα μη ακουόντων. Είναι μονόλογοι, οι ίδιοι, βαρετοί, με τα ίδια επιχειρήματα, με τους ίδιους διαξιφισμούς και όταν πηγαίνουν σε πρόσωπικό επίπεδο κιόλας και μάλιστα με έναν τρόπο δηκτικό στα πρόσωπα, υποβαθμίζουν και το Κοινοβούλιο και τα κόμματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό λοιπόν εγώ θα πω, ξανά, τέσσερα, πέντε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στα οποία πιστεύω ότι οδηγεί η σημερινή συζήτηση:

Πρώτον, ο Πρωθυπουργός δεν μας έπεισε ότι η περιγραφή του προβλήματος δεν κονταροχτυπιέται με τη συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα. Δεν μπορεί να μιλάμε για κοινωνικά μερίσματα και όλα τα άλλα, όταν είναι φανερό ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών των ευάλωτων ομάδων έχει μια γραμμική και συνεχή αύξηση του κόστους ζωής και της λειτουργίας τους και υποβάθμισης και ουσιαστικά αποδυνάμωσης των εισοδημάτων τους. Αυτό είναι φανερό. Δεν είναι κάτι στο οποίο έγινε ένα διάλειμμα, όπου λέμε τώρα έχουμε πληθωρισμό και μεθαύριο θα σταματήσει. Εδώ και δύο χρόνια και τώρα πολύ περισσότερο λόγω της ακρίβειας και του εισαγόμενου πληθωρισμού, η οικονομική κατάσταση γίνεται δυσβάσταχτη και δεν λύνεται με ασπιρίνες.

Λοιπόν, νομίζω ότι και οι παροχές που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός είναι στο ίδιο πνεύμα. Την πεπατημένη που ακολουθεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την Κυβέρνηση. Δεν είδα καμμία αλλαγή σοβαρή στην κατεύθυνση της πολιτικής, προκειμένου να μας πείσει ότι υπάρχει πραγματικά μια σύνδεση με μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.

Έτσι δεν είναι τόσο πειστικός ο λόγος σας για τον πολίτη, για τα νοικοκυριά, για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Δεύτερον, ισχυρίζεστε συνεχώς ότι είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης και αναγέννησης της χώρας και φέρνετε αριθμητικά παραδείγματα. Βεβαίως, μετά από μια τέτοια κρίση και μετά από μια τέτοια διαδικασία και με τη χαλάρωση την ποσοτική που υπάρχει, άρχισε πάλι να ανεβαίνει -αν θέλετε- το εθνικό προϊόν και να πηγαίνει πιο καλά ο ρυθμός της ανάπτυξης.

Εγώ όμως κάνω, ξανά, το ερώτημα: Σε ποιους πάει η ανάπτυξη; Απάντησε ο κ. Πρωθυπουργός προηγούμενα στον κ. Τσίπρα για τις έως 800.000 ευρώ δωρεάν γονική παροχή. Δεν χάνει όμως το ελληνικό κράτος και το κοινωνικό μέρισμα που θα μπορούσε να υπάρχει, γιατί στα πάνω από 300.000 μέχρι τις 800.000, παραδείγματος χάρη, δεν θα εισέπραττε αντίστοιχα ποσά τα οποία θα μπορούσαν να μοιραστούν καλύτερα και πιο δίκαια από τους πλουσιους προς τους φτωχούς; Δεν είναι ισοπεδωτική η κοινωνική πολιτική. Γίνεται για συγκεκριμένες τάξεις και σε συγκεκριμένα στρώματα. Δεν μπορεί να πλουτίζουν περισσότερο οι πλουσιότεροι και να παίρνουν ό,τι περισσεύει από το τραπέζι -ας πούμε- οι φτωχότεροι.

Τρίτον, μιλάτε για την ενεργειακή δημοκρατία. Και εγώ ρωτάω: οι ΑΠΕ δεν κατευθύνθηκαν μονάχα στους λίγους και ισχυρούς; Δεν καταργήθηκαν ουσιαστικά οι δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, των οικογενειών και των αγροτών να κάνουν μια τέτοια μαζική πολιτική στις ΑΠΕ ούτως ώστε να πετύχουμε φιλόδοξους στόχους τα επόμενα χρόνια; Δεν μπορεί να μιλάμε μονάχα για την κατάργηση του λιγνίτη και να μην μιλάμε για το γιατί υποδουλωνόμαστε στο φυσικό αέριο παραδείγματος χάρη και για το γιατί οι ΑΠΕ πάνε σε λίγα πρόσωπα και σε λίγες οικογένειες. Αυτό είναι μια αντιλαϊκή πολιτική. Πώς να το κάνουμε;

Μιλάτε για την κερδοσκοπία κι η κερδοσκοπία βασιλεύει. Μιλάτε για ελέγχους. Ελέγχους μπορεί να κάνουν οι αρχές, ελέγχους μπορεί να κάνει το κράτος, δεν βλέπω να αντιμετωπίζεται η κερδοσκοπία. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Δεν μπορεί οι έλεγχοι αυτοί να μην αποδίδουν ποτέ και να μην έχουμε μια σαφή αίσθηση ότι αυτή η εκμετάλλευση που γίνεται και η αισχροκέρδεια αντιμετωπίζονται.

Μιλάτε επίσης για τη μείωση της φορολογίας. Λέμε ναι, βεβαίως να υπάρχει, και τα μέτρα να τα ψηφίσουμε και ό,τι άλλο θέλετε. Όμως είναι αυτά τα μέτρα ικανά να σταματήσουν το «ροκάνισμα» που κάνουνε με τους έμμεσους φόρους και τα 2,2 δισ. στους φόρους κατανάλωσης των φτωχών εισοδημάτων, για κάποια μέτρα που παίρνονται ευκαιριακά για λίγους μήνες και με ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό, μικρό, γλίσχρο; Άρα κι εδώ υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Κι έρχομαι στις σημερινές εξαγγελίες, να ρωτήσω με πολύ απλά λόγια: το μέρισμα στους δικαιούχους, τους πολύ φτωχούς, γιατί πηγαίνει μόνο εκεί και όχι στο διπλάσιο από αυτό που υπήρχε πριν;

Δεύτερον, στο θέμα των υγειονομικών. Θα απαντήσετε ποτέ ποιος είναι ο λόγος που σας κρατάει και δεν εγκρίνετε τα βαρέα και ανθυγιεινά;

Τρίτον, στο θέμα του κατώτερου μισθού είναι δυνατόν να μιλάμε συνεχώς για μία αύξηση του 2% «και θα σας δώσουμε και κάτι άλλο σε λίγο»; Κάντε μια αύξηση σοβαρή και λύστε το θεσμικά. Γιατί πρέπει κάθε φορά να εξαρτάται ο καθένας από τις ορέξεις ενός υπουργού ή μιας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν ό,τι περνάει είναι στα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Και εν πάση περιπτώσει και για τους χαμηλοσυνταξιούχους με τα 250 ευρώ, φτιάξτε μια σύνταξη πιο μόνιμη, βρείτε ένα ΕΚΑΣ, κάντε κάτι. Δώστε την 13η σύνταξη. Κάντε ένα πράγμα που να είναι πιο μόνιμο, πιο ουσιαστικό. Φτάνει πια με αυτές τις έκτακτες παροχές που ό,τι περισσεύει από το τραπέζι των πλουσίων πηγαίνει στους φτωχούς. Φτάνουν αυτές οι παροχές, δεν χρειάζονται άλλες! Αυτό είναι το νόημα της σημερινής συζήτησης και όχι οι αριθμοί. Κι εγώ θα σας φέρω αριθμούς που δικαιολογούν αυτά που σας λέω. Κι ο κ. Μητσοτάκης έφερε πάμπολλους αριθμούς που δικαιολογούν αυτά που σας λέει. Κι ο κ. Τσίπρας έφερε πολλούς αριθμούς που δικαιολογούν αυτά που σας λέει. Ε όχι, δεν θα αποφασίσουν οι αριθμοί για την πολιτική! Η πολιτική είναι συγκεκριμένη, έχει στόχους, απευθύνεται σε κοινωνικές τάξεις και αν θέλει μια κυβέρνηση να λέγεται προοδευτική, πρέπει να ανατρέψει τη σημερινή κοινωνική ισορροπία που υπάρχει στη χώρα.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.