ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι πια πολεμικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τους 1000, ενώ υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με απύθμενο θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Υποσχέθηκε ότι “το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυρότερο”, ξέχασε όμως να αναφέρει ότι για το 2021 έκοψε 600 εκατομμύρια από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη διασπορά στην πόλη και συνολικότερα στην περιφέρεια οφείλεται στην ανυπαρξία μέτρων για την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα ΜΜΜ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες που επέτρεψε στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώσει, μετατρέποντας τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η μεγάλη διασπορά δεν αντιμετωπίστηκε με το lockdown, αφού ήταν ήδη τόσο υψηλή ώστε συνεχίστηκε ενδοοικογενειακά.

Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλεύουν κρούσματα και να διαθέσουν ΜΕΘ, προχώρησε σε μετατροπή όλων σχεδόν των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων σε κλινικές μίας νόσου, καταργώντας κάθε άλλη υπηρεσία υγείας και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν ΜΕΘ δίχως τις ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού, λόγω της αναστολής θεραπειών ακόμα και για σοβαρές ασθένειες, να έχει εντατικοποιηθεί η εργασία των γιατρών και νοσηλευτών σε βαθμό που -εκτός από τη δική τους υγεία- τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των ασθενών, καθώς και να αυξάνεται κατακόρυφα η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία. Η αδυναμία των νοσοκομείων να χωρέσουν τόσα πολλά περιστατικά έχει οδηγήσει στην επίδοση πρόωρων εξιτηρίων σε ασθενείς πριν αρνητικοποιηθούν, με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχίζεται.

H δήθεν επίταξη στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση δεν αποτελεί παρά παζάρεμα με τους κλινικάρχες για να βρουν τη φόρμουλα να αποκομίζουν περισσότερα έσοδα. Αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με αυτό το κριτήριο, ήταν αφενός να μετακινείται προσωπικό από το ΕΣΥ για να συνδράμει στις ιδιωτικές κλινικές και αφετέρου η επιλογή δομών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να νοσηλεύσουν κρούσματα. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η χρήση της ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ η οποία έχει μόλις 4 εργαζόμενους και της ΑΡΩΓΗΣ, η αξιοποίηση της οποίας θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά 60 εργαζόμενων με παραϊατρικές ειδικότητες και αφήνει χωρίς κρίσιμες θεραπείες δεκάδες ανθρώπους με αναπηρία.

Οι φορείς των υγειονομικών, αλλά και σωματείων άλλων κλάδων, από την αρχή της πανδημίας, επανειλημμένα είχαν τονίσει τα προβλήματα και απαιτούσαν μέτρα για το ξεπέρασμα τους. Από αυτήν την άποψη είναι προκλητικός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού πως δεν είχε “κάποια σχετική εισήγηση” για να πάρει μέτρα νωρίτερα, εννοώντας ότι το μοναδικό μέτρο που αναλογεί στην κυβέρνηση είναι η κήρυξη lockdown.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε 5 χρόνια. Ζητά προσλήψεις όταν, με δική του ευθύνη, παγιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και διατηρήθηκαν τα ίδια δραματικά κενά σε οργανικές θέσεις. Μιλά για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά συμφωνεί με τις παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, ψηφίζοντας μάλιστα τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Κάνει κριτική για τη μείωση του προϋπολογισμού όταν η κυβέρνησή του πετσόκοψε συνολικά 860 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία.

Η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η δημοτική αρχή έχουν τις δικές τους ευθύνες. Κινήθηκαν στην επικίνδυνη κυβερνητική γραμμή της ατομικής ευθύνης που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν στήριξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών της περιοχής, δεν διεκδίκησαν ενίσχυση και την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους για ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς, και δομές πρόνοιας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της στρεβλής εικόνας ότι ο τουρισμός άνοιξε χωρίς προβλήματα.

Σε αυτή τη φάση πρέπει πάση θυσία να διακοπεί η διασπορά και έχει καταστεί πια αδιαμφισβήτητο ότι δεν αρκούν το lockdown και τα sms. Χρειάζεται άμεσα:

  • Να γίνουν μαζικά τεστ κατά μαζικό χώρο δουλειάς και κατά περιοχή κατοικίας. Να ακολουθήσει ιχνηλάτηση ώστε να εντοπιστούν όσα περισσότερα ενεργά κρούσματα γίνεται.
  • Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα θετικοί ασθενείς, ώστε να μην διασπείρουν τον ιό σε συγγενείς οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν.
  • Να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές που και μπορούν να νοσηλεύσουν και έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Η επίταξη να γίνει με βάση τις ανάγκες τις πανδημίας και όχι με βάση το πως θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη των κλινικαρχών.
  • Η έλλειψη σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία απαιτεί επίταξη ιδιωτών ιατρών και όχι απλά εθελοντικά καλέσματα.
  • Όλα τα παραπάνω απαιτούν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις, στελέχωση της ΠΦΥ και συγκεκριμένα των ΚΥ ώστε να μπορούν να αναλάβουν τμήμα των διαγνωστικών ελέγχων που επωμίζονται σήμερα σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου τα νοσοκομεία.

 

Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να γίνουν πράξη έστω και τώρα. Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ακόμη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.