ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ σ. ΤΑΜΙΛΑ ΓΙΑΜΠΡΟΒΑ


0
(0)

Στις 3 Σεπτέμβρη έφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, αρχισυντάκτρια του ρωσόφωνου θεωρητικού περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή».

Η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, ήταν οικονομολόγος κι αντιπάλεψε με όλες της τις δυνάμεις στην αντεπαναστατική διαδικασία στη Σοβιετική Ενωση, που οδήγησε στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα της «Μαρξιστικής Πλατφόρμας στο ΚΚΣΕ» και στη συνέχεια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στα εδάφη της ΕΣΣΔ και στο διεθνές επίπεδο. Από το 1991 ήταν επικεφαλής της Ένωσης των Κομμουνιστών Ουκρανίας, κι από το 1995 άρχισε να εκδίδει το θεωρητικό περιοδικό «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή».

Η Ταμίλα Γιαμπρόβα από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κι ενεργά συνέβαλε στις συζητήσεις, που διεξάγονταν στηρίζοντας την πάλη με τον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, για την επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Στήριξε τόσο τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», όσο και την «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση»

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα την θυμούνται επιπλέον γιατί συνέβαλε με τις τοποθετήσεις της και στο θεωρητικό συμπόσιο, που διοργάνωσε το περιοδικό πολιτικό θεωρητικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (15 – 16/12/2007), με θέμα: «Ζητήματα της έρευνας σχετικά με τις αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης και καπιταλιστικής παλινόρθωσης με επίκεντρο την ΕΣΣΔ».

Παρά την προχωρημένη ηλικία της η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, που έφυγε από τη ζωή στα 92 χρόνια της, εντυπωσίαζε όχι μόνον για την ακράδαντη πίστη της στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία, αλλά και για τις βαθιές γνώσεις της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, της σοσιαλιστικής εμπειρίας, καθώς και για τη ζωντάνια της, τη μαχητικότητα και την ενεργητικότητά της.

Αυτή η αγωνιστική μορφή της, που δεν κάμφθηκε, ούτε και με το τελευταίο αντικομμουνιστικό «τσουνάμι» στην Ουκρανία, θα πρέπει να φωτίζει το δρόμο όλων των κομμουνιστών, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, απώλεια όχι μόνον για το εργατικό κίνημα της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και για το διεθνές κίνημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους κομμουνιστές της Ουκρανίας και συνολικότερα της πρώην ΕΣΣΔ.

Αντί για στεφάνι το ΚΚΕ θα συμβάλει στην έκδοση του επόμενου τεύχους του περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή», που προετοίμαζε η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα.

ΑΘΗΝΑ 4/9/2021                                                           Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                                                                                       ΤΟΥ ΚΚΕ

Για ενημέρωση: Σχετικά με το λαϊκό προσκύνημα, την τελετή αποχαιρετισμού και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει

αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποχαιρετά τον Καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος υπήρξε στην αρχή της δεκαετίας του 2000 συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, συμπαραστάτης στους αγώνες που έδινε η παράταξη του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου, στο προχώρημα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ακαδημαϊκή του ζωή τον καθιέρωσε ως καλό δάσκαλο, συνεπή στις σύνθετες απαιτήσεις της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και παράλληλα παρόντα στους αγώνες των πανεπιστημιακών καθηγητών για ένα Πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από τους «όρους της αγοράς».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

 ΑΘΗΝΑ 5/09/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *