ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ σ. ΘΑΝΑΣΗ ΒΛΟΝΤΖΟΥ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 2 Οκτωβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) του ΚΚΕ, με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν το σ. Θανάση Βλόντζο, μέλος της ΚΕΟΕ και επί σειρά ετών μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που έφυγε, το βράδυ της Πέμπτης, από τη ζωή, αφού έδωσε παλικαρίσια μάχη με την ασθένειά του.

Ο σ. Θανάσης γεννήθηκε το 1955, με καταγωγή από τους Σοφάδες Καρδίτσας. Γιος εργατικής, αγωνιστικής οικογένειας με τον πατέρα του να γνωρίζει τις διώξεις του αστικού κράτους και να εξορίζεται στη Μακρόνησο και τη μητέρα του αντάρτισσα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο σ. Θανάσης, βιομηχανικός εργάτης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1978, μετά τη μεγάλη απεργία της ΒΙΑΜΑΞ, όπου δούλευε από τα νεανικά του χρόνια και όντας δραστήριο μέλος του σωματείου της Ένωσης Αμαξωμάτων και στη συνέχεια και του Διοικητικού του Συμβουλίου. Από νωρίς στην κομματική του ζωή ανέλαβε υπεύθυνες χρεώσεις στις εργατικές οργανώσεις στη ΒΙΑΜΑΞ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, στην Κομματική Επιτροπή Μεγάλων Εργοστασίων και υπεύθυνος των εργοστασιακών Οργανώσεων στο πλαίσιο της Αχτίδας Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε στελεχικές θέσεις στην καθοδήγηση των εργατικών κομματικών οργανώσεων της Αθήνας και του Πειραιά ως Γραμματέας Εργατικών Αχτίδων, μέλος των Επιτροπών Πόλης της ΚΟΑ και της ΚΟΠ. Στο συνδικαλιστικό κίνημα ο σύντροφος Θανάσης, με την πρωτοπόρα δράση του για τα δίκια της εργατικής τάξης, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του σωματείου του Σκαραμαγκά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ παλεύοντας με τις ταξικές δυνάμεις τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το διάστημα της κρίσης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και της εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ ο σύντροφος Θανάσης Βλόντζος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στις οπορτουνιστικές δυνάμεις για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Συνέβαλε αποφασιστικά για την ανασυγκρότηση των κομματικών του οργανώσεων, ειδικά στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και τα μεγάλα εργοστάσια.

Στο 13ο Συνέδριο, το Φλεβάρη του 1991, εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία επανεκλεγόταν έως και το 17ο Συνέδριο, ενώ από το 18ο, το 2009, μέχρι και σήμερα, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Ο σ. Θανάσης διακρινόταν για την σεμνότητά του, την ανιδιοτέλεια στο Κόμμα και στην τάξη του, την παλικαριά και την ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Υπηρέτησε τις αρχές και τους σκοπούς του ΚΚΕ με ακλόνητη πίστη στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό ως το τέλος της ζωής του.

Η ΚΕ και η ΚΕΟΕ εκφράζουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη γυναίκα του Αγγέλα και στους δύο γιους του, Γιώργο και Κωνσταντίνο.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: Μετωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος»

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Μετωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος»

Το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου αποφάσισε και εισηγήθηκε την μετονομασία του σε Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος».

Το θέμα, όμως, καρκινοβατεί, και το ΚΚΕ απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας για τις αιτίες της καθυστέρησης αυτής της μετονομασίας, χωρίς όμως να λάβει καμιά ουσιαστική απάντηση.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση του Γενικού Λυκείου Νάξου για την μετωνυμία του σε Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος»

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Παρεμβάσεις του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τ/σ Μέγκα: Η ΕΕ είναι παράγοντας όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά «αποτελεί βασικό παράγοντα όξυνσης του προβλήματος», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το πρωί της Παρασκευής.

Υπογράμμισε πως για τη Λευκορωσία που δεν είναι μέλος της ΕΕ προβλέπονται κυρώσεις με σαφήνεια, ενώ αντίθετα για την περίπτωση της Κύπρου που είναι κράτος-μέλος δεν υπάρχει ούτε καν η φραστική αναφορά.

Ο Μ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί για τα συμφέροντά της τα οποία αφορούν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, τις αγορές, το Προσφυγικό, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

«Αυτή είναι η φωτιά στην πραγματικότητα. Δηλαδή η ίδια η επιδιαιτησία, η ίδια η παρουσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ο βασικός όρος όξυνσης του προβλήματος στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας πως οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας εμπλέκονται σε σχέδια «που σημαδεύουν άλλους λαούς της περιοχής».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

 

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο γιατί οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά κυρίως γιατί καμιά υποκριτική έκφραση “αλληλεγγύης” δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν η Γερμανία και  άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ με την Τουρκία. Ακόμα και το “κάλεσμα” στην Τουρκία, να απέχει από επιθετικές ενέργειες στο μέλλον, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα επιθετικότητά της, όπως αυτή κλιμακώνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία ακόμη απόδειξη πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελούν “ασπίδα” για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου επιβεβαιώνει επίσης ότι τα γεγονότα στη Λευκορωσία συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα που η ΕΕ προχωράει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «χαϊδεύει» την Τουρκία, η οποία αλώνιζε μέχρι πρότινος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα “γεωτρύπανα” και τα “σεισμογραφικά” της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Πομπέο, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, τη στιγμή που φαίνεται ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι πηγή και παράγοντας όξυνσης των προβλημάτων στην περιοχή κι όχι επίλυσής τους.

Ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ.

 

2/10/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρέμβαση του Γιάννη Γκιόκα βουλευτή του ΚΚΕ στον τ/σ ΣΚΑΙ

«Οι μαθητές έχουν δίκιο» και τα αιτήματά τους «έχουν βρει ευρύτατη στήριξη από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της επιστημονικής κοινότητας», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε το χρόνο του πεντάμηνου για να λύσει τα προβλήματα των σχολείων, όχι μόνο αύξησε εν μέσω πανδημίας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί και σε ένα όργιο συκοφαντίας σε βάρος του αγώνα των μαθητών.

Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι αφού δεν έπιασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ταυτίσει με τους «αρνητές μάσκας» και να τους παρουσιάσει ως «υποκινούμενους», τώρα επιχειρεί να τους τιμωρήσει με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες.

Ειδικά για αυτή την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον την κυβέρνησης για τα κλειστά σχολεία, καθώς αυτή τη στιγμή κλείνουν σχολεία λόγω κορονοϊού και δεν εξασφαλίζει ούτε δωρεάν τεστ στις οικογένειες, ενώ με ευθύνη της δεν έχουν ανοίξει τα Πανεπιστήμια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ – ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΚΗΣ ΕΛ. ΖΑΡΟΥΛΙΑ

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του Προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής.              

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.