ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΒΙΖΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την άρνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογου, για τρίτη μάλιστα φορά.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια εντάσσεται στις επικίνδυνες κι αντιδραστικές πολιτικές πρακτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από το σύντροφο ή το σύζυγο.

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΥΒΟΥΛΙΑΣ

Την Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που αποτελεί μορφή συνεργασίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, με θέμα: «Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία της εργατικής – λαϊκής πάλης ενάντια στην «πράσινη» και «ψηφιακή» καπιταλιστική βαρβαρότητα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, το σοσιαλισμό».

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής τα εξής κόμματα: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης στη Λευκορωσία, Λαϊκό Κίνημα Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 11.00 π.μ., από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Για ενημέρωση – το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Σας στέλνουμε για ενημέρωση το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για το επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιοδειών και παρεμβάσεων του Δημήτρη Κουτσούμπα τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:

  • Την Κυριακή 28/11 θα κάνει την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία με θέμα: «Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία της εργατικής λαϊκής πάλης ενάντια στην «πράσινη» και «ψηφιακή» καπιταλιστική βαρβαρότητα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, το σοσιαλισμό».
  • Την Δευτέρα 29/11 θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 2/12, Παρασκευή 3/12 και Σάββατο 4/12 θα επισκεφτεί το Παρίσι, για συναντήσεις με φορείς και Έλληνες μετανάστες. Επίσης στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 150 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας θα επισκεφτεί ιστορικούς χώρους και θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση.

Το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

— Την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, το μεσημέρι, επίσκεψη σε μουσεία και ιστορικούς χώρους.

— Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη, το πρωί, θα παρευρεθεί στον ιστορικό περίπατο “Στα βήματα της Κομμούνας” και θα καταθέσει στεφάνι στον “Τοίχο των Ομόσπονδων”, στο νεκροταφείο του Περ Λασέζ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική σφαγή Κομμουνάρων και σήμερα υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Γαλλία, στο Ελληνικό Προξενείο.

— Το Σάββατο 4 Δεκέμβρη το μεσημέρι, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συλλόγων γονέων των ελληνικών σχολείων.

Επίσης, το Σάββατο 4 Δεκέμβρη στις 15:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Παρισινή Κομμούνα 1871: Ο δοξασμένος προάγγελος της νέας κοινωνίας – Παρακαταθήκες για το σύγχρονο επαναστατικό, εργατικό κίνημα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο Αμφιθέατρο AGECA, 177 Rue de Charonne – 75011 Παρίσι.

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία της ΠΕΟΔΗΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ & υπεύθυνος του Τμήματος για την Εργατική – Συνδικαλιστική Δουλειά και η Άντα Τερβόλη, νοσηλεύτρια στο ΚΑΤ, μέλος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας.

Ο Δ. Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε:

“Αυτή η συνάντησή μας γίνεται πραγματικά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τα “λόγια τα μεγάλα” και να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού – βοηθητικού προσωπικού, να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Και, βεβαίως, να γενικευτεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που είναι από τα άμεσα -πιστεύουμε- μέτρα που μπορούν να δώσουν κάποια ανακούφιση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που θα συζητήσουμε, βεβαίως, σήμερα σ’ αυτή μας τη συνάντηση.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, ευχόμενος καλή δύναμη, καλή υγεία και καλούς αγώνες, γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα, να ανοίξουμε ένα δρόμο να πάμε μπροστά”.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ενημέρωσαν για τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για την Επερώτηση του ΚΚΕ, που συζητείται τη Δευτέρα στη βουλή, καθώς και για την ανάγκη οργάνωσης των αγώνων. Επεσήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Τόνισε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού, όπως είναι οι προσλήψεις των 6.000 συμβασιούχων σε βοηθητικό προσωπικό, που λήγει η σύμβασή τους στις 31/12/2021, καθώς και των 4.000 επικουρικών που λήγει η σύμβασή τους στις 31/03/2022. Επίσης τόνισε την ανάγκη ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ και την επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε επίδομα – κοροϊδία την εξαγγελία της κυβέρνησης, που εξανεμίζεται την ίδια στιγμή από τη μεγάλη ακρίβεια και σχολιάζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, υπενθύμισε τις θέσεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε σε συμπόρευση και συμπαράταξη, μέσα στο κίνημα, την πύκνωση των γραμμών του ΠΑΜΕ.

Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ έκαναν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ σ. ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ (ΠΟΥΠΑ) ΚΑΡΑΚΑΣΗ – ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη σ. Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση- Μπουντούρογλου , που έφυγε από τη ζωή σήμερα, 25 Νοέμβρη του 2021.

Η σ. Πούπα γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και υπηρέτησε το Κόμμα από το 1974 σε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Εργάστηκε ως επιμελήτρια βιοχημικός στο “Τζάνειο” Νοσοκομείο μέχρι που διώχθηκε, μαζί με το σύντροφό της Γιώργο Μπουντούρογλου, λόγω της πολιτικής τους δράσης την περίοδο της προδικτατορικής κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου. Στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της, διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στο Μαρούσι.

Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΠΑΣΕΝ και στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1975 μέχρι το 1981. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Γυναικών Βορείων Προαστίων το 1975, που στη συνέχεια μαζί με άλλους γυναικείους συλλόγους συγκρότησαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το 1976. Το 1984, στο 3ο Συνέδριο της ΟΓΕ, εκλέχτηκε στο ΔΣ και στο Προεδρείο της ΟΓΕ.

Ως Πρόεδρος της ΟΓΕ για 24 χρόνια, από τα τέλη του 1988 μέχρι το 2012, συνέβαλε αποφασιστικά στον προσανατολισμό και στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Το 1991, στο 5ο Συνέδριο της ΟΓΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οξυμένης διαπάλης στο ΔΣ της, που κατέληξε στην αποχώρηση των γυναικείων στελεχών του ΣΥΝ. Όπως η ίδια ανέφερε: “Η ΟΓΕ ξεπέρασε τις συμπληγάδες πέτρες αυτής της περιόδου, με τη δράση των γυναικών μελών και στελεχών του ΚΚΕ”, συμβάλλοντας στον προσανατολισμό της για τη συσπείρωση των γυναικών του μόχθου, που βιώνουν την ανισοτιμία και την καταπίεση.  Αντίστοιχη ήταν η συμβολή της στην αντιπαράθεση με τις σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών. Από το 2005 μέχρι το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το 2021, ήταν μέλος και στη συνέχεια συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δύο γιους της, το σ. Νίκο και Δημήτρη, στα εγγόνια της και σε όλη την οικογένειά της.

ΑΘΗΝΑ 25/11/2021                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ “Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων “η Μεσόγειος”, Γιώργο Φατούρο. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης έθεσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς έχει παγώσει η διαδικασία που αφορά την έκδοση νέου κανονιστικού κανονισμού που επιτρέπει -υπό όρους- την παράκτια αλιεία με βιντζότρατα. Ο προηγούμενος έληξε τον Μάιο του 2020 και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπέβαλλε άμεσα αίτηση για ανανέωση της διαδικασίας.

Έκτοτε, και με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει παγώσει, οι 120 βιντζότρατες που έχουν απομείνει και δεν απέσυραν τον γρίπο, δεν μπορούν να αλιεύσουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως ουσιαστικά η απόσυρση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της νόμιμης αλίευσης γόπας και μαρίδας από τον ελληνικό αλιευτικό στόλο. Μάλιστα, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ζήτημα και με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, με τη χρήση συρόμενων εργαλείων. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους Ιταλούς ψαράδες, μετά τη Συμφωνία της Ελλάδας με την ιταλική κυβέρνηση. Τόνισε στους εκπροσώπους της Ένωσης ότι από τη μεριά τους έχουν δίκιο και ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων αλιέων σε σχέση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μηχανότρατες, γρι-γρι). Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δε λύνει το πρόβλημα, γιατί θέλει να προβάλει ότι ζημιά στα ιχθυοαποθέματα κάνουν μόνο οι βιντζότρατες, για να μένουν στο απυρόβλητο   μεγάλες επιχειρήσεις στην αλιεία, ενώ προφανώς και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για τη γενίκευση της ιχθυοκαλλιέργειας παρασύροντας σε επόμενο χρόνο και τις μηχανότρατες κλπ.

            Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Ένωσης ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή δύο σχετικές αναφορές για το θέμα, για τις οποίες δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Το ΚΚΕ θα δώσει συνέχεια με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ενώ ανάλογη παρέμβαση θα κάνει και στο ευρωκοινοβούλιο.

 

ΑΘΗΝΑ 25/11/2021                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.