ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Οκτωβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο αναφέρθηκε στην ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής, όμως τα έργα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης, αλλά και οι νέες εξαγγελίες, μόνο ανασφάλεια και ανησυχία προκαλούν στο λαό. Και αυτό γιατί:

Στοχεύουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό και με αυτό της Καβάλας, να μετατραπεί σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Παράλληλα να λειτουργεί και ως διαμετακομιστικός κόμβος. Συνολικά, επιδιώκουν η περιοχή να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταφοράς και διείσδυσης του αμερικανικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τους ρωσικούς ομίλους. Αυτό υπηρετούν οι αγωγοί που διαπερνούν την περιοχή, αλλά και τα νέα πρότζεκτ για το LNG, κτλ.

Τα παραπάνω μετατρέπουν την πόλη της Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή σε στόχο των αντιτιθέμενων συμφερόντων. Η διαπάλη αυτή φαίνεται και από τους ομίλους που εξέφρασαν ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, αποδεικνύεται ότι και η ελληνική αστική τάξη (βλέπε ελληνικές κοινοπραξίες που δήλωσαν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού) προσδοκά οφέλη από τους σχεδιασμούς αυτούς. Μπροστά στα κέρδη δε διστάζει να μπλέξει το λαό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις και μεγάλες περιπέτειες.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί φουντώνουν το παζάρι στη περιοχή. Θρέφουν την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Δημιουργούν κινδύνους για πολεμικά επεισόδια. Θεριεύουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Γι’ αυτό και το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν μπορεί να λυθεί με “φράχτες”. Πρόκειται για ένα ακόμη κατασταλτικό μέτρο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα οξύνεται όσο εντείνονται οι αιτίες της μαζικής μετανάστευσης – προσφυγιάς (πόλεμοι, φτώχεια, πολιτικές διώξεις). Μέρος αυτών των αιτιών είναι και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που ανοίγει το δρόμο για την “εργαλειοποίηση” απελπισμένων ανθρώπων και μετατρέπει τη χώρα μας σε φυλακή της ΕΕ.

Παράλληλα, τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, αφορούν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους και όχι το λαό. Έχουμε εμπειρία πια από τις κακοπληρωμένες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση, την “πρωτιά” της περιοχής μας σε εργατικά ατυχήματα και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί απ’ τις νέες αλλαγές στα εργασιακά, που οδηγούν στο να δουλεύουν και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι όταν και όσο θέλει ο εργοδότης, από το νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να επισκιάσουν και τα άλλα χρονίζοντα προβλήματα που «καίνε» τους κατοίκους της περιοχής, όπως είναι: Η υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων, με εμβληματική έκφραση το κλείσιμο της ΕΒΖ. Τα απανωτά πλήγματα στους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, λόγω και των ζωονόσων που έχουν χτυπήσει την περιοχή. Η συνακόλουθη ερήμωση της υπαίθρου λόγω της ανεργίας αλλά και των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, που σπρώχνουν νεότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι ελλείψεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και τη Θάσο. Τα προβλήματα στις μεταφορές, η αποψίλωση κρίσιμων για τη ζωή του λαού υπηρεσιών κ.α.

Είναι οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τα Κέντρα Υγείας του νομού Έβρου, στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, για το οποίο προκλητικά μίλησε ο κύριος Μητσοτάκης.

Αυτά και άλλα ακόμα συνθέτουν την εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι του ακριτικού Έβρου, για τα οποία δεν είπε κουβέντα ο Πρωθυπουργός.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, που μοιράζονται κοινά οράματα και στόχους, αυτούς του κεφαλαίου. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Να παρέμβουμε μαζί τώρα στις επικίνδυνες εξελίξεις, για την διέξοδο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

– Για να μη μετατραπεί ο Έβρος σε μπαρουταποθήκη της περιοχής.

– Για να μην προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

– Για να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με βάση και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας.

Για ένα δρόμο ανάπτυξης που δε θα είναι κριτήριο το κέρδος και οι ανταγωνισμοί, που δε θα φέρνει την εκμετάλλευση, την προσφυγιά, τη μετανάστευση, τον πόλεμο ή την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στο κρόταφο, που δε θα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις όποιες διαφορές σε φύλο, θρήσκευμα, καταγωγή, για να διαιρέσει τους λαούς, να υποδαυλίζει διαμάχες για τα κατά καιρούς συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα. Σε αυτό το δρόμο καλούμε να συνταχθεί ο λαός και οι λαοί συνολικά της περιοχής. Εδώ υπάρχει ζωντανή η ελπίδα για ένα μέλλον ειρηνικό, με το λαό πραγματικά στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

19/10/2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ

Οι νέες ΜΕΘ για να λειτουργήσουν, εκτός από κτίρια, κρεβάτια και μηχανήματα, χρειάζονται και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν καλύπτεται ούτε με συμβασιούχους ούτε με ανακύκλωση προσωπικού και μεταφορά του από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Γι αυτό και η κυβέρνηση αντί για μπαλώματα, τώρα να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και να προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την πορεία του Ορούτς Ρέις πλησίον του Καστελόριζου, αλλά και με τον πρόσφατο νόμο της τουρκικής βουλής για την επέκταση του χώρου Έρευνας και Διάσωσης, που διχοτομεί το Αιγαίο, συνιστούν αναβάθμιση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, που υπερασπίζονται τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και παρουσιάζουν το ιμπεριαλιστικό μπλοκ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως ασπίδα έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα και αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

Αυτό ακριβώς δείχνουν τόσο οι νέες τουρκικές NAVTEX όσο και ο πρόσφατος νόμος της τουρκικής βουλής για την επέκταση του χώρου Έρευνας και Διάσωσης, που υπηρετεί τις στοχεύσεις του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, αμφισβητώντας τα σύνορα των κρατών της περιοχής.

Η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν. μίλια των χωρικών υδάτων είναι προβληματική, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ορούτς Ρέις, ιδίως πλησίον του Καστελόριζου, ενώ τα μεγάλα λόγια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, όχι μόνο δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει:

            Πρώτο, πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα, όμως στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

            Δεύτερο,  η ελληνική περιοχή ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση έχει καθοριστεί ήδη από τη δεκαετία του ‘50, με συμφωνία στα πλαίσια συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τα αεροπορικά ατυχήματα και από το 1979 για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα,  με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου  και διαμέσου του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού στον Πειραιά. Το θέμα είναι κρίσιμο, σε περίπτωση ατυχήματος απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και δε χωρούν παζάρια, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με το ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ και διευθυντής του Ριζοσπάστη και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, ενώ από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Νίκος Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος Τάσος Μπούρας, ο γραμματέας Γιάννης Φιλιππάκης και τα μέλη του ΔΣ Ανδρέας Κουρής και Κωνσταντίνος Γέρου.

Από το ΔΣ της Ένωσης τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του Τύπου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με μέτρα στήριξης του Τύπου, αρκεί αυτά να έχουν κριτήριο τη στήριξη των εργαζομένων στον χώρο.      Από αυτή την άποψη αντιμετωπίζει θετικά τα μέτρα, όπως είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στις εφημερίδες, με βάση και τη γενική θέση για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, των εφημερίδων και των δημοσιογράφων, ενάντια στα fake news και τη λογοκλοπή, όπως επίσης και για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της μελέτης.

Η κρατική διαφήμιση θα πρέπει να γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και με πλήρη διαφάνεια, όπως προβλέπει και η σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δε συμφωνεί από θέση αρχής με την κρατική ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων κι από αυτή τη σκοπιά δεν ψήφισε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις του Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η κατανομή των όποιων χρημάτων πρέπει να γίνει με κριτήριο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με αποκλεισμό εντύπων που καλλιεργούν το ρατσισμό, το φασισμό κλπ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΩΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης παραβρέθηκε, σήμερα, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στην κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη μαθητών που συνελήφθησαν πριν πέντε ημέρες στο μαθητικό συλλαλητήριο και έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το δικαίωμά τους στην υγεία και το δικαίωμά τους να έχουν φωνή και λόγο και να διεκδικούν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά.

Η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σήμερα, ενοχοποίησε το δικαίωμα των νέων να διεκδικούν και έδειξε τον αυταρχισμό της. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σπέρνει ανέμους και στη συνέχεια θα θερίσει θύελλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των νέων, των φοιτητών και των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση, για την υγεία τους».

19/10/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.